Kom ihåg att besöka Din AdSense-sida där du hittar anpassad information om ditt konto som hjälper dig att nå framgång med AdSense.

Hantering av annonsutrymme

Vanliga frågor om ads.txt

Nedan finns svar på några av de vanligaste frågorna om ads.txt.

Utöka allt  Komprimera allt
Hur konfigurerar jag en ads.txt-fil för WordPress?

Överväg att använda ett plugin-program för att skapa din ads.txt-fil i WordPress. Om du redan använder ett plugin-program för att placera annonser kan det hända att detta program har en funktion för att skapa din ads.txt-fil. Denna sökning kan vara en startpunkt.

Mitt CMS låter mig inte placera filen på min rotdomän. Vad ska jag göra?

Kontakta din CMS-leverantör – de borde kunna vara värd åt en ads.txt-fil åt dig.

Vad händer om ads.txt-filen finns på en underdomän?

Google granskar och tillämpar ads.txt-filer som placeras på underdomäner där en sådan existerar, och refereras från ads.txt-filen på rotdomänen.

Om du vill hänvisa till en underdomän i din ads.txt-fil i rotdomänen lägger du till deklarationen subdomain=. Anta till exempel att din ads.txt-fil för example.com behöver hänvisa till underdomänen underdomän.example.com. Då lägger du till denna rad i din ads.txt-fil i rotdomänen: subdomain=underdomän.example.com. Se IAB:s specifikation för ads.txt om du vill ha mer detaljerad information om hänvisning till underdomän.

Obs! Du behöver bara göra det om den auktoriserade säljaren eller ditt utgivar-id skiljer sig för underdomänen jämfört med rotdomänen.
Stöder Google omdirigeringar?

Google stöder en enda HTTP-omdirigering till en destination utanför den ursprungliga rotdomänen (till exempel example1.com/ads.txt omdirigeras till example2.com/ads.txt). Se IAB-uppdateringen.

Flera omdirigeringar stöds också, förutsatt att varje omdirigeringsplats finns under den ursprungliga rotdomänen. Exempel:

• example.com/ads.txt omdirigeras till www.example.com/ads.txt
  • example.com/ads.txt omdirigeras till subdomain.example.com/ads.txt
  • example.com/ads.txt omdirigeras till example.com/page/ads.txt
Hur tillämpar Google ads.txt-filer?

Google använder innehållet i alla ads.txt-filer på en rotdomän för att avgöra vilka säljarkonton som tillåts visa annonser på den domänen. Google kör en auktion och returnerar en vinnande annons för förfrågningar på webbplatser där en ads.txt-fil finns med en korrekt angiven utgivaridentifierare. Om identifieraren i filen är inkorrekt körs ingen auktion för den förfrågan.

Vilken information ska finnas med i ads.txt-filen?

Infoga en separat rad i filen för varje auktoriserad säljare. Varje rad i en utgivares ads.txt-lista ska bestå av tre fält med data (plus ett fjärde valfritt fält):

<Field #1>, <Field #2>, <Field #3>, <Field #4>

• <Field #1>: Annonssystemets domännamn (obligatoriskt)

Det kanoniska domännamnet för den SSP, annonsbörs, rubrikinkapsling eller annat system som budgivningssystemen ansluter till. Detta kan vara den operativa domänen i systemet om den skiljer sig från den överordnade företagsdomänen, för att underlätta WHOIS- och omvända IP-sökningar och fastställa tydligt ägarskap av det delegerade systemet. I idealfallet publicerar SSP:n eller annonsbörsen ett dokument med information om vilket domännamn som ska användas.

För säljarkonton hos Google är domännamnet alltid google.com.

• <Field #2>: Utgivarens konto-id (obligatoriskt)

Identifieraren som är kopplad till säljar- eller återförsäljarkontot i det annonssystem som anges i fält 1. Fältet måste innehålla samma värde som används i transaktioner (till exempel OpenRTB-budbegäranden) i det fält som anges av SSP:n/annonsbörsen. I OpenRTB är det vanligtvis fältet publisher.id. I OpenDirect är det vanligtvis utgivarens organisations-id.

För säljarkonton hos Google ska du använda det utgivar-id som visas i varje konto (till exempel pub-0000000000000000). Så här hittar du detta id:

Ta bara med prefixet pub- och den 16-siffriga sifferkoden i deklarationen. Radera det produktspecifika prefixet (till exempel ca- eller ca-video-). Om du genererar intäkter från flera Ad Manager- och/eller AdSense-konton måste du ta med en separat rad för varje konto med motsvarande pub--kod.
    Det går inte längre att generera intäkter via Ad Manager på domäner med en ads.txt-fil där säljarens utgivar-id inte har auktoriserats. Google köper inte längre annonser på sådana webbplatser. Vi rekommenderar att du uppdaterar ads.txt-filen med utgivar-id:n för alla webbplatser som du vill generera intäkter från så att intäkterna inte påverkas (läs mer om hur du uppdaterar ads.txt i Ad Manager). Om du använder Scaled Partner Management rekommenderar vi att du kontaktar nätverkspartnern så att ditt utgivar-id kommer med i deras ads.txt-filer.
  • <Field #3>: Typ av konto/förhållande (obligatoriskt)

En uppräkning av typen av konto.

• Värdet 'DIRECT' anger att utgivaren (innehållsägaren) har direkt kontroll över det konto som anges i fält 2 i systemet i fält 1. Detta innebär ofta att det finns ett direkt affärsavtal mellan utgivaren och annonseringssystemet.

Utgivare hos Google som har direkt kontroll över kontot i fält 2 bör ange 'DIRECT'.

• Värdet 'RESELLER' anger att utgivaren har gett en annan part kontroll över det konto som anges i fält 2 och rätt att sälja sitt annonsutrymme via systemet i fält 1. Andra typer kan komma att läggas till i framtiden. Tänk på att detta fält är skiftlägeskänsligt vid tolkning av data.

Utgivare hos Google som inte har direkt kontroll över kontot i fält 2 bör ange 'RESELLER'. Till exempel ska ett Ad Manager-konto som använder Hantering av nätverkspartner ange 'RESELLER' för annonsutrymme som kontot inte hanterar direkt.

• <Field #4>: Certifikatutgivarens id (valfritt)

Ett id som unikt identifierar annonssystemet hos en certifikatutgivare (mappas med systemet i fält 1). En aktuell certifikatutgivare är Trustworthy Accountability Group (TAG), vars TAG-id skulle anges här.

För säljarkonton hos Google är TAG-id:t f08c47fec0942fa0.