På den förbättrade sidan Mitt AdMob hittar du anpassade optimeringstips och kan läsa information om din kontostatus och slutföra konfigureringen.

Inställningar för begränsad databehandling i Googles annonstaggar för utgivare

Alla inställningar för begränsad databehandling per begäran tillämpas globalt. Om du till exempel lägger till parametrar för begränsad databehandling i en begäran för en användare från en tillämplig amerikansk delstat aktiveras läget för begränsad databehandling och endast icke-anpassade annonser visas.

Inställningar för begränsad databehandling för sidor som använder GPT- och AdSense-taggar

Begära annonser

Annonsförfrågningar till Google begränsar som standard inte hur data bearbetas och anpassade annonser visas. Valet av annonser beror både på innehållet på webbsidan och på historiken för den enskilda användare som besöker den. Google har redan stöd för att skicka signaler via annonstaggar för flera efterlevnads- och integritetssyften, inklusive:

• inställningar för icke-anpassade annonser i Googles annonstaggar för utgivare
    (Ad Manager, AdMob, Android och iOS, AdSense)
  • taggning av annonsförfrågningar för användare i EES som är under samtyckesålder (TFUA)
    (Ad Manager, AdMob, AdSense)
  • taggning av annonsförfrågningar som ska behandlas som avsedda för barn (TFCD)
    (Ad Manager, AdMobAdSense)
    Utgivare kan välja att använda TFCD-parametern för att tagga förfrågningar för minderåriga användare. Begränsad databehandling aktiveras också när TFCD-parametern anges.

I den här artikeln beskriver vi hur du begär begränsad databehandling via annonstaggar. När du aktiverar begränsad databehandling begränsar Google sin användning av data och visar endast icke-anpassade annonser. Om du vill aktivera begränsad databehandling för alla användare i tillämpliga amerikanska delstater som besöker din egendom behöver du inte ändra annonstaggningen. Du kan läsa mer om begränsad databehandling, bland annat hur du aktiverar det i gränssnitten, i hjälpcentren för Google Ad Manager, AdMob och AdSense.

Om du vill aktivera begränsad databehandling endast för vissa användare kan du använda GPT-taggar och asynkrona AdSense/Ad Exchange-annonstaggar. Med dem kan utgivare utlösa annonsvisning med begränsad databehandling på sidbasis. Detta kan vara användbart om du väljer att inte visa länken ”Sälj inte mina personliga uppgifter”. För användare som klickar på den länken kan du bestämma att denna signal fullgör dina lagstadgade skyldigheter. Mer information om läget för begränsad databehandling finns i Hjälp för utgivare att följa integritetslagar i amerikanska delstater (Google Ad Manager, AdMob, AdSense).

• För GPT-taggen kan du använda följande kodavsnitt:

googletag.pubads().setPrivacySettings({
    'restrictDataProcessing': true
    });

• Använd följande kodavsnitt för den asynkrona AdSense- och Ad Exchange-annonstaggen:

<ins class="adsbygoogle"
    style="display:inline-block;width:728px;height:90px"
    data-ad-client="ca-pub-0123456789abcdef"
    data-ad-slot="0123456789"
    data-restrict-data-processing="1"></ins>

Dessa metoder utlöser begränsad databehandling för efterföljande Google-annonsförfrågningar från sidan som utfärdas av följande annonstaggar som stöds: GPT, asynkrona AdSense- och Ad Exchange-annonstaggar (adsbygoogle.js) och IMA-SDK:et. Kontrollera att en annonstagg begränsar databehandling genom att leta reda på annonsbegäran i webbläsarens utvecklarverktyg och söka efter parametern &rdp=1.

Med samma API:er kan du inaktivera begränsad databehandling (och återaktivera annonsanpassning) genom att skicka med false och 0, beroende på vad krävs för det aktuella API:et. Om en sida innehåller flera typer av Google-annonstaggar (till exempel både en GPT-tagg och en asynkron AdSense/Ad Exchange-tagg) måste du använda BDB-kontrollen för respektive taggtyp.

Inställningar för begränsad databehandling för andra taggar

Taggar för avskrivna GPT-visningar

Om du använder taggar för avskrivna GPT-visningar kan du märka en annonsbegäran som begränsad databehandling genom att använda samma API-anrop googletag.pubads().setPrivacySettings som används med traditionell GPT.

Om denna inställning utelämnas tillåts anpassade annonser som standard.

Kodexempel:

<script async
src="https://securepubads.g.doubleclick.net/tag/js/gpt.js"></script>
<div id='gpt-passback'>
  <script>
     window.googletag = window.googletag || {cmd: []};
     googletag.cmd.push(function() {
       googletag
         .defineSlot('/123/sports', [300, 250], 'gpt-passback')
         .addService(googletag.pubads());
       googletag.pubads().setPrivacySettings({
        'restrictDataProcessing': true
       });
       googletag.enableServices();
       googletag.display('gpt-passback');
     });
  </script>
</div>

Förfrågningar utan taggar

Om du använder förfrågningar utan taggar kan du märka en annonsbegäran som begränsad databehandling genom att lägga till parametern rdp=[int] direkt i webbadressen för taggbegäran. Vi rekommenderar att du infogar parametern tidigt för att undvika att den blir avklippt. Ange rdp=1 för att märka annonsbegäran som begränsad databehandling. Om parametern utelämnas inaktiveras begränsad databehandling som standard och anpassade annonser tillåts.

Kodexempel:

https://securepubads.g.doubleclick.net/gampad/ad?iu=/12345/adunit&sz=728x90&rdp=1&c=12345

SDK för Google Mobile-annonser

Mer information om SDK:et för Google Mobile-annonser finns på apputvecklarens webbplats.

Googles SDK för interaktiva medieannonser (för video)

Vid videoförfrågningar kan du indikera att du vill att Google ska behandla videoinnehållet som begränsad databehandling. Detta kan du göra med en manuellt konstruerad huvudvideotagg (endast Ad Manager) eller genom att använda ett av de plattformsspecifika IMA-SDK:erna (HTML 5 IMA SDK, iOS IMA SDK, Android IMA SDK och Google Cast IMA SDK).

Om din videospelare använder Ad Manager-funktionen Infogning av dynamisk annons kan den även inkludera parametern rdp=1 med en begäran om VOD (video på begäran) eller livestream för att skicka med parametern till eventuella inkluderade annonsförfrågningar (DAI HTML5 SDK, DAI Cast SDK, DAI iOS SDK, DAI Android SDK, DAI Roku SDK och DAI tvOS SDK).

Äldre annonstaggar för Google-utgivare

Andra typer av annonstaggar från Google (till exempel den äldre GAM-taggen, GUT-taggen och den synkrona AdSense- eller Ad Exchange-taggen (show_ads.js)) saknar stöd för annonsförfrågningar med begränsad databehandling. Vi rekommenderar att du migrerar till en av taggarna som har fullständigt stöd för både anpassade annonser och läget för begränsad databehandling.

AdSense for Search

Annonsförfrågningar till Google begränsar som standard inte hur data bearbetas och anpassade annonser visas. Valet av annonser beror både på användarens sökfråga och historiken för den enskilda användare som utför sökningen. När du aktiverar begränsad databehandling begränsar Google sin användning av data och visar endast icke-anpassade annonser.

Du kan antingen aktivera begränsad databehandling per begäran enligt nedan eller be den kontoansvariga att inaktivera anpassning för särskilda egendomar.

• För webbannonstaggen för anpassade sökannonser ska du lägga till följande text i pageOptions i taggen för anpassade sökannonser:

personalizedAds: false,

• För AdMob-taggen:

builder.setAdvancedOptionValue("csa_personalizedAds", "false");

• För iOS-taggen:

[request setAdvancedOptionValue:@"false" forKey:@"personalizedAds"];

Dessa metoder utlöser begränsad databehandling och visar icke-anpassade annonser för den aktuella begäran. Detta är en tillståndslös parameter. Om parametern utelämnas i efterföljande förfrågningar för samma användare används standardbeteendet, vilket är att begära anpassade annonser.

Accelerated Mobile Pages (AMP)

Dessa anvisningar gäller endast Ad Manager och AdSense. Läs om hur du ställer in varje scenario för AMP-sidor som begär annonser via <amp-ad type=”doubleclick”> eller <amp-ad type=”adsense”>.

För annonsförfrågningar från AMP-sidor kan utgivare välja att begränsa databehandling för alla användare i berörda delstater i USA eller att begränsa databehandling selektivt genom att inaktivera anpassning enligt anvisningarna nedan. Utgivarna använder befintliga inställningar för att inaktivera anpassning när de vill aktivera begränsad databehandling. Termerna används synonymt i den här artikeln.

Begära icke-anpassade annonser för användare i tillämpliga amerikanska delstater

Om du använder AMP AdSense-taggar eller AMP DoubleClick utan Real Time Config (RTC) kan du aktivera begränsad databehandling i gränssnittet för Google Ad Manager eller AdSense. Du behöver inte göra några ytterligare ändringar på dina AMP-sidor.

Om dina AMP-annonstaggar använder RTC skickas RTC-förfrågningar bara om samtycke ges eller inte krävs. (Obs! Du kan tillåta att specifika RTC-anrop skickas oavsett samtyckesstatus.) För att undvika att skicka RTC-förfrågningar för användare i exempelvis tillämpliga amerikanska delstater som exponeras för icke-anpassade annonser kan du använda följande komponenter och konfigurationer (amp-geo och amp-consent):

<!-- Ställ in komponenten amp-geo för att identifiera slutanvändare från USA. Denna komponent stöder för närvarande endast geografisk identifiering på landsnivå, men identifiering av användare i amerikanska delstater kommer inom kort. Tänk på att hantera fallet ”unknown” när landet inte går att fastställa med amp-geo och att inkludera ”unknown” i minst en grupp -->
<amp-geo layout=nodisplay>
  <script type="application/json">
    {
      "ISOCountryGroups": {
        "us": ["us"],
        "eea": ["preset-eea", “unknown”]
      }
    }
  </script>
</amp-geo>

<!-- Ställ in komponenten amp-consent för att blockera förfrågningar och inhämta användarnas samtycke. Vi kommer senare att konfigurera komponenten så att den avvisas automatiskt och inte begär samtycke. Detta förhindrar RTC-anrop och signalerar att Ad Manager/AdSense ska visa icke-anpassade annonser. -->
<amp-consent layout="nodisplay" id="consent-element">
  <script type="application/json">
    {
     “consentInstanceId”: “my_consent”,
      “consentRequire”: false,
“geoOverride”: {
  “us”: {
    “consentRequired”: “remote”,
    “checkConsentHref”: “https://your-endpoint”
  }
}
  </script>
</amp-consent>

Eftersom amp-geo för närvarande inte har stöd för att identifiera användare i tillämpliga amerikanska delstater måste du ange en slutpunkt för att instruera AMP om huruvida samtycke krävs för den aktuella användaren via inställningen checkConsentHref. AMP förväntar att ett JSON-objekt returneras från slutpunkten. Läs mer om slutpunktssvar i dokumentet om AMP-webbplatser.

Om det inte är lämpligt för dig att ange en slutpunkt arbetar AMP-teamet med en kommande funktion som gör det möjligt att identifiera användare i tillämpliga amerikanska delstater. Innan funktionen lanseras kan du tillfälligt välja att tillämpa samtyckesinställningen på alla användare i USA. Konfigurationen av amp-consent ser ut så här:

<!-- Ställ in komponenten amp-consent för att blockera förfrågningar och inhämta användarsamtycke för alla användare i USA -->
<amp-consent layout="nodisplay" id="consent-element">
  <script type="application/json">
    {
     “consentInstanceId”: “my_consent”,
      “consentRequire”: false,
“geoOverride”: {
  “us”: {
    “consentRequired”: “true”
  }
}
  </script>
</amp-consent>

Du måste lägga till attributet data-block-on-consent i alla befintliga amp-ad-komponenter på sidan enligt nedan: _auto_reject instruerar annonserna att inte vänta på uppmaning utan att som alternativ visa icke-anpassade annonser direkt.

<!-- Slutligen konfigurerar vi annonstaggen för att automatiskt avvisa samtycke -->
<amp-ad data-block-on-consent="_auto_reject"
    width=320 height=50
    type="doubleclick"
    data-slot="/4119129/mobile_ad_banner">
</amp-ad>

Visa anpassade/icke-anpassade annonser baserat på samtycke

Eftersom AMP inte tillåter anpassat JavaScript baseras begäran av anpassade eller icke-anpassade annonser på konfigurationen av en amp-consent-komponent och attributen data-block-on-consent och data-npa-on-unknown-consent. Anta att du har konfigurerat en amp-consent-komponent och länkat den till alla <amp-ad>-taggar på sidan via data-block-on-consent. Då gäller följande:

• Om användaren har svarat ja på amp-consent-komponenten (ger sitt samtycke) begärs annonserna på vanligt sätt.
  • Om användaren har svarat nej på amp-consent-komponenten (nekar samtycke) begärs icke-anpassade annonser.
  • Om användarens svar på amp-consent-komponenten är okänt (användaren stänger samtyckesalternativet).
    • Som standard skickas inga annonsförfrågningar alls.
    • Icke-anpassade annonser begärs om data-npa-on-unknown-consent har värdet true.
  • Om du konfigurerar en amp-geo-komponent som medför att användarens samtycke inte kan tillämpas på grund av hans/hennes geografiska plats begärs annonserna på vanligt sätt.

Om du inte använder data-block-on-consent i dina <amp-ad>-taggar eller inte har konfigurerat amp-consent-komponenten korrekt begärs annonserna på vanligt sätt.

Följande är ett exempel på en konfiguration som inhämtar samtycke från alla användare i tillämpliga amerikanska delstater. Resultatet är det beteende som beskrivs ovan:

<!-- Ställ in komponenten amp-geo för att identifiera slutanvändare från USA. Denna komponent stöder för närvarande endast geografisk identifiering på landsnivå, men identifiering av användare i amerikanska delstater kommer inom kort. Tänk på att hantera fallet ”unknown” när landet inte går att fastställa med amp-geo och att inkludera ”unknown” i minst en grupp -->

<amp-geo layout=nodisplay>
  <script type="application/json">
    {
      "ISOCountryGroups": {
        "us": ["us"],
        "unknown": ["unknown"]
      }
    }
  </script>
</amp-geo>

<!--Konfigurera samtycke för användare i USA -->

<amp-consent layout="nodisplay" id="consent-element">
  <script type="application/json">
    {
    “consentInstanceId” : “my_consent”,
      “consentRequired”: false,
      “geoOverride”: {
        “us”: {
          “consentRequired”: “true”,
          “promptUI”: “myConsentFlow”
        }
      }
    }
  </script>
  <div id=”myConsentFlow”>...</div>
</amp-consent>

<!-- Slutligen konfigurerar vi annonstaggen med en instruktion om att vänta på samtycke när detta är nödvändigt och begära icke-anpassade annonser om inhämtat samtycke är okänt -->
<amp-ad data-block-on-consent
    data-npa-on-unknown-consent=true
    width=320 height=50
    type="doubleclick"
    data-slot="/4119129/mobile_ad_banner">
</amp-ad>

Du kan ställa in en egen slutpunkt för att selektivt begära samtycke av användare genom att ställa in sidan så att den skickar en CORS POST-begäran till en slutpunkt via checkConsentHref. Mer information finns i dokumentationen om amp-consent.