Geautoriseerde verkopers specificeren via ads.txt/app-ads.txt

Veelgestelde vragen over ads.txt/app-ads.txt

Alles uitvouwen  Alles samenvouwen

Welke informatie moet in een ads.txt/app-ads.txt-bestand staan?

Het tekstbestand bevat afzonderlijke regels voor elke exchange of SSP die is geautoriseerd om uw voorraad te verkopen. Elk van deze regels moet drie gegevensvelden bevatten (plus eventueel een vierde veld), in de volgende notatie:

<Field #1>, <Field #2>, <Field #3>, <Field #4>

• <Field #1>: De canonieke domeinnaam van het systeem waar bieders verbinding maken. Dit kan het operationele domein van het systeem zijn als dat afwijkt van het bovenliggende zakelijke domein. Hiermee worden WHOIS- en omgekeerde IP-lookups mogelijk gemaakt om het eigendom duidelijk te maken. De SSP of exchange kan aangeven welke domeinnaam moet worden gebruikt.

Voor Google-verkopersaccounts is de domeinnaam altijd google.com.

• <Field #2>: De uitgever-ID die is gekoppeld aan het verkopers- of reselleraccount voor het systeem in veld 1. Dit veld moet dezelfde waarde bevatten als de waarde die is opgegeven in een SSP- of exchange-transactie (zoals OpenRTB-biedingsverzoeken). In OpenRTB is dit gewoonlijk het veld publisher.id. Voor OpenDirect is dit meestal de organisatie-ID van de uitgever.

Voor Google-verkopersaccounts gebruikt u de uitgever-ID die in elk account wordt weergegeven (bijvoorbeeld pub-0000000000000000). Zo vindt u deze ID:

Neem alleen het voorvoegsel pub- en de numerieke code van 16 cijfers op in uw declaratie. Verwijder het productspecifieke voorvoegsel (bijvoorbeeld ca- of ca-video-). Als u inkomsten genereert via meerdere Ad Manager- en/of AdSense-accounts, moet u een afzonderlijke rij opnemen voor elk account, met de bijbehorende pub- code.

Domeinen/apps die een ads.txt/app-ads.txt-bestand hosten waarbij de uitgever-ID van de verkoper niet wordt vermeld, kunnen geen inkomsten meer genereren via Ad Manager. Daarnaast koopt Google geen advertenties meer op dergelijke sites/apps.

We raden u aan uw ads.txt/app-ads.txt-bestanden te updaten met de uitgever-ID's van elke site waarmee u inkomsten wilt genereren (meer informatie over het updaten van ads.txt/app-ads.txt in Ad Manager).

• <Field #3> Het type account of relatie. Dit veld is niet hoofdlettergevoelig wanneer de gegevens worden geïnterpreteerd.
    • De waarde 'DIRECT' geeft aan dat de uitgever (contenteigenaar) het account uit veld 2 voor het systeem uit veld 1 rechtstreeks beheert en beschikt over een rechtstreeks zakelijk contract tussen de uitgever en het advertentiesysteem.

Google-uitgevers die het account uit veld 2 rechtstreeks beheren, moeten 'DIRECT' opgeven.

• De waarde 'RESELLER' geeft aan dat de uitgever een andere entiteit heeft geautoriseerd om het account uit veld 2 te beheren en de advertentieruimte te verkopen via het systeem uit veld 1.

Google-uitgevers die het account uit veld 2 niet rechtstreeks beheren, moeten 'RESELLER' opgeven. Voor een Ad Manager-account waarvoor Scaled Partner Management wordt gebruikt, moet bijvoorbeeld 'RESELLER' worden opgegeven voor voorraad die niet rechtstreeks wordt beheerd door het account.

• <Field #4> (optioneel): Een unieke ID voor het advertentiesysteem binnen een certificeringsinstantie. Deze ID verwijst naar de entiteit die wordt vermeld in veld 1. De Trustworthy Accountability Group (TAG) is een certificeringsinstantie. Hiervoor zou hier de TAG-ID worden opgenomen.

Voor Google-verkopersaccounts is de TAG-ID f08c47fec0942fa0.

Waar moet mijn ads.txt/app-ads.txt-bestand zich bevinden?

ads.txt/app-ads.txt-bestanden moeten worden gehost in het rootdomein.

Hoe dwingt Google ads.txt/app-ads.txt-bestanden af?

Google gebruikt de content van alle ads.txt/app-ads.txt-bestanden die worden gehost op een rootdomein/in een root-app om te bepalen welke verkopersaccounts advertenties mogen weergeven op dat domein/in die app.

Google voert een veiling uit en retourneert een winnende advertentie voor verzoeken op sites waarvoor een ads.txt/app-ads.txt-bestand bestaat met een correct opgegeven uitgever-ID. Als de ID in het bestand onjuist is, wordt er geen veiling uitgevoerd voor dat verzoek.

Nieuwe en geüpdatete ads.txt/app-ads.txt-bestanden worden automatisch waargenomen, maar het kan tot 48 uur duren voordat wijzigingen zijn doorgevoerd.

Wat gebeurt er als het ads.txt/app-ads.txt-bestand wordt gehost op een subdomein?

Google crawlt en dwingt op subdomeinen geplaatste ads.txt/app-ads.txt-bestanden af wanneer een dergelijk bestand aanwezig is en als hiernaar wordt verwezen via het ads.txt/app-ads.txt-bestand op het rootdomein.

De ads.txt/app-ads.txt-beheertool toont nog geen lijst van gecrawlde subdomeinen.

Hoe vaak wordt ads.txt/app-ads.txt gecrawld en gedistribueerd?

Elk domein waarvan Ad Manager advertentieverzoeken krijgt, wordt minimaal één keer per dag gecrawld. Er wordt minimaal één keer per dag een momentopname van alle gecrawlde gegevens samengesteld. Deze momentopname wordt daarna naar alle advertentieservers gestuurd.

Ad Manager geeft de laatst opgehaalde ads.txt/app-ads.txt-versie weer. Het kan even duren voordat het getoonde crawlresultaat van ads.txt/app-ads.txt naar de advertentieservers wordt gestuurd.

Biedt Google ondersteuning voor omleidingen?

Google ondersteunt één HTTP-omleiding naar een bestemming buiten het oorspronkelijke rootdomein (bijvoorbeeld: example1.com/ads.txt wordt omgeleid naar example2.com/ads.txt). Bekijk de IAB-update.

Meerdere omleidingen worden ook ondersteund, op voorwaarde dat elke omleidingslocatie zich binnen het oorspronkelijke rootdomein bevindt. Bijvoorbeeld:

• example.com/ads.txt leidt om naar www.example.com/ads.txt
  • example.com/ads.txt leidt om naar subdomain.example.com/ads.txt
  • example.com/ads.txt leidt om naar example.com/page/ads.txt
In mijn CMS kan ik geen bestand plaatsen op mijn hoofddomein. Wat moet ik doen?

Neem contact op met uw CMS-provider. Deze moet u de mogelijkheid bieden namens u een ads.txt/app-ads.txt-bestand te hosten.

Wat moet ik doen als het ads.txt/app-ads.txt-bestand op mijn domein niet door Ad Manager wordt waargenomen?

Een domein kan een ads.txt/app-ads.txt-bestand bevatten maar in de ads.txt/app-ads.txt-beheertool van Ad Manager nog steeds worden weergegeven met de status Geen ads.txt gevonden. Dit kan worden veroorzaakt door een onjuiste ads.txt/app-ads.txt-implementatie of andere crawlgerelateerde redenen. Meer informatie over hoe u ervoor kunt zorgen dat uw ads.txt/app-ads.txt-bestanden kunnen worden gecrawld.

Wat als kopers lege URL's in biedingsverzoeken zien?

Hier volgen enkele redenen waarom de URL in een biedingsverzoek leeg kan zijn:

• Er ontbreekt mogelijk een ads.txt/app-ads.txt-bestand voor een van uw rootdomeinen. Google gebruikt het ads.txt/app-ads.txt-bestand op een domein om te controleren of een uitgever is geautoriseerd om inkomsten te genereren met de domeinen die naar kopers zijn verzonden in een biedingsverzoek. Als het ads.txt/app-ads.txt-bestand voor een domein ontbreekt, kunnen biedingsverzoeken een lege URL bevatten.

U moet een ads.txt/app-ads.txt-bestand naar elk afzonderlijk domein uploaden. Ga naar Beheerder en dan Ads.txt-beheer en controleer of er een ads.txt/app-ads.txt-bestand is geüpload naar elk van uw domeinen.
  • Er kan een implementatiefout optreden als een ads.txt/app-ads.txt-bestand op een domein aanwezig is, maar niet wordt waargenomen in Ad Manager. Meer informatie over ads.txt/app-ads.txt-beheer in Ad Manager en hoe u ervoor zorgt dat uw ads.txt/app-ads.txt-bestanden kunnen worden gecrawld
  • Er is mogelijk een probleem met de manier waarop het kenmerk voor overschrijving van 'page_url' van de Google-uitgeverstag of passbacks zijn geïmplementeerd. Dit kan tot gevolg hebben dat een ongeldige, genegeerde URL-waarde wordt doorgegeven in advertentieverzoeken aan Ad Manager en een lege URL in biedingsverzoeken die door kopers worden ontvangen.
Wat moet ik doen als ik een domein zie dat ik niet herken?

Hier volgen enkele redenen waarom de pagina Ads.txt mogelijk een domeinnaam bevat die u niet herkent:

• Uw advertentiecode is genest in meerdere iframes of u gebruikt een advertentieserver, rendementsbeheerder of ander Supply-Side Platform (SSP) waarmee uw advertentiecode wordt ingesloten in iframes. Als uw advertentiecode in een iframe is genest, kunnen we de juiste site-informatie voor een advertentieverzoek niet bepalen. Dit kan gebeuren als uw pagina een iframe bevat die verwijst naar een andere URL op uw site met de tag die moet worden getoond.
  • Sites die de content van uw site weergeven vanaf hun eigen domein. Zoekresultaten uit de Google-cache, de Google AMP-cache (Accelerated Mobile Pages) en Google Translate kunnen bijvoorbeeld uw content ophalen en deze weergeven op een Google-domein, zonder iframes.

• Webpagina's die zijn doorgestuurd in e-mailclients.

• Duplicatie (met andere woorden: kopiëren en plakken) van content van de ene uitgever naar de andere.

Voorgestelde acties voor onbekende domeinen:

• Als uw advertentiecode is genest in meerdere iframes, moet u mogelijk de URL doorgeven van de pagina waarop gebruikers browsen.
  • Als u een advertentieserver, rendementbeheerder of ander Supply-Side Platform (SSP) gebruikt en u onbekende domeinen ziet, neemt u contact op met het accountbeheerteam van het SSP over de beste manier om ervoor te zorgen dat de juiste site-informatie wordt doorgegeven in uw advertentieverzoeken.
Hoe stel ik een ads.txt/app-ads.txt-bestand in voor WordPress?

Overweeg een plug-in te gebruiken om uw ads.txt/app-ads.txt-bestand te maken in WordPress. Als u al een plug-in gebruikt om advertenties te plaatsen, bevat deze wellicht een functie om uw ads.txt-bestand te maken. Deze zoekopdracht kan u op weg helpen.

Hoe stel ik een ads.txt/app-ads.txt-bestand in voor Blogger?

Raadpleeg het Helpcentrum van Blogger voor instructies.

Waarom staat mijn domein niet in de tabel?

Domeinen (subdomeinen of rootdomeinen) worden alleen in de tabel getoond als ze in de afgelopen 7 dagen meer dan 100 query's hebben gehad.