Programmabeleid van Ad Manager en Ad Exchange

Gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties

Via de Ad Manager-beheeropties voor toestemming van gebruikers in de Europese Unie worden diverse mogelijkheden geboden om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties in te schakelen. In dit artikel worden de verschillen tussen de twee soorten advertenties beschreven. Meer informatie over instellingen voor gepersonaliseerde advertenties in advertentietags voor Google-uitgevers.

Gepersonaliseerde advertenties

Gepersonaliseerd adverteren is een krachtige tool die de relevantie van advertenties voor gebruikers verbetert en de ROI voor adverteerders verhoogt. Bij al onze producten voor uitgevers trekken we conclusies over de interesses van gebruikers op basis van sites die ze bezoeken of apps die ze gebruiken. Zo kunnen adverteerders hun campagnes targeten op basis van die interesses, wat de waarde van advertenties voor zowel gebruikers als adverteerders verhoogt. Meer informatie over ons adverteerdersbeleid voor gepersonaliseerde advertenties.

Google beschouwt advertenties als gepersonaliseerd wanneer deze zijn gebaseerd op eerder verzamelde of historische gegevens om de advertentieselectie te bepalen of te beïnvloeden. Deze gegevens omvatten bijvoorbeeld eerdere zoekopdrachten of activiteiten van gebruikers, websites die ze hebben bezocht, apps die ze hebben gebruikt, hun locatie en demografische informatie. Meer specifiek gaat het hierbij bijvoorbeeld om demografische targeting, targeting op interessecategorie, remarketing, targeting op Klantenmatch-lijsten en doelgroeplijsten die zijn geüpload in Display & Video 360 of Campaign Manager.

Niet-gepersonaliseerde advertenties

Niet-gepersonaliseerde advertenties zijn advertenties die niet zijn gebaseerd op eerder gedrag van gebruikers. Deze advertenties worden getarget met behulp van contextuele informatie, waaronder brede geografische targeting (bijvoorbeeld op plaatsniveau, maar niet op postcodeniveau) voor de huidige locatie, de huidige zoektermen en de content van de huidige site of app. Google staat geen enkele vorm van op interesses gebaseerde doelgroeptargeting toe, waaronder demografische targeting en targeting op gebruikerslijsten.

Hoewel voor niet-gepersonaliseerde advertenties geen cookies of mobiele advertentie-ID's worden gebruikt voor advertentietargeting, worden er wel cookies en mobiele advertentie-ID's gebruikt voor frequentielimieten, voor verzamelrapporten over advertenties, en om fraude en misbruik te bestrijden. Daarom moet u toestemming verkrijgen om cookies of mobiele advertentie-ID's voor die doeleinden te gebruiken als dit wettelijk is vereist, op grond van de ePrivacyrichtlijn die in bepaalde landen in de Europese Economische Ruimte van kracht is.

Wanneer een ingelogde Google-gebruiker in de EER Google rechtstreeks leeftijdsinformatie heeft verstrekt en jonger is dan de minimum leeftijd voor toestemming volgens de AVG, laat Google alleen niet-gepersonaliseerde advertenties aan die gebruiker zien, ongeacht de door de uitgever opgegeven instellingen voor toestemming van gebruikers in de Europese Unie in Ad Manager en of de uitgever een signaal voor niet-gepersonaliseerde advertenties doorgeeft in de advertentietag.

Niet-gepersonaliseerde advertenties voor programmatic

Wanneer niet-gepersonaliseerde advertenties worden weergegeven via de opties voor aanbieders van niet-gepersonaliseerde advertentietechnologie binnen de Ad Manager-uitgeversopties of via een signaal voor niet-gepersonaliseerde advertenties dat in de tag is doorgegeven, gebeurt het volgende in het geval van programmatic transacties:

'Programmatic transacties' zijn transacties via open veilingen, privéveilingen, eerste overzicht, voorkeursdeals en Programmatic Guaranteed.
  • Weergegeven advertenties gebruiken geen informatie op basis van het eerdere gedrag van de gebruikers.
  • Google registreert geen aan gebruikers-ID's gekoppelde informatie met als doel het meten of targeten van gepersonaliseerde advertenties.
  • Er worden geen advertenties weergegeven via op interesses gebaseerde doelgroeptargeting (inclusief demografische targeting en targeting op remarketinglijsten).
  • Voor advertenties die worden weergegeven via GDN en Display & Video 360 wordt alleen gebruikgemaakt van contextuele targeting en plaatsingstargeting. Deze advertenties hanteren mogelijk een IP-adres voor brede geotargeting op plaatsniveau en ter voorkoming van ongeldige activiteit. Daarnaast gebruiken deze advertenties cookies en/of IDFA en AdID's voor frequentielimieten, voor verzamelrapporten over advertenties, en om fraude en misbruik te bestrijden.
  • Vanaf 25 mei 2018 bieden niet-gepersonaliseerde advertenties geen ondersteuning voor externe kopers of advertentietracking door derden.

Niet-gepersonaliseerde advertenties voor niet-programmatic

Wanneer niet-gepersonaliseerde advertenties worden weergegeven via de uitgeversopties of via een signaal voor niet-gepersonaliseerde advertenties dat in de tag is doorgegeven, gebeurt het volgende in het geval van niet-programmatic regelitems:

'Niet-programmatic regelitems' zijn regelitems die geen deel uitmaken van Programmatic Guaranteed of programmatic deals in Ad Manager/Ad Exchange/AdSense.
  • Google biedt uitgevers een oplossing om de regelitems in hun netwerk te selecteren die in aanmerking komen voor weergave van niet-gepersonaliseerde advertenties. Uitgevers zijn er verantwoordelijk voor de weer te geven regelitems te selecteren en te zorgen dat ze alleen regelitems kiezen die kunnen worden weergegeven wanneer er geen toestemming van gebruikers is voor gepersonaliseerde advertenties.
  • Er worden geen advertenties weergegeven via op interesses gebaseerde doelgroeptargeting (inclusief demografische targeting en targeting op remarketinglijsten).
  • Google registreert geen aan gebruikers-ID's gekoppelde informatie met als doel het meten of targeten van gepersonaliseerde advertenties.

Niet-gepersonaliseerde advertenties voor rendementsgroepen

Wanneer niet-gepersonaliseerde advertenties worden weergegeven via de uitgeversopties of via een signaal voor niet-gepersonaliseerde advertenties dat in de tag is doorgegeven, gebeurt het volgende voor rendementsgroepen die exchange-biedingen en bemiddeling voor mobiele apps gebruiken:

• Exchange-biedingen worden uitgeschakeld en er worden geen callouts verzonden naar exchange-bieders
  • Bemiddeling voor mobiele apps wordt niet uitgeschakeld

Veelvoorkomende functies die worden beïnvloed door weergave van niet-gepersonaliseerde advertenties:

• Targeting via doelgroepoplossingen is niet beschikbaar voor NPA-verzoeken
  • Ad Manager-targeting op mobiele providers is niet beschikbaar voor NPA-verzoeken
  • Ad Manager-bandbreedtetargeting is niet beschikbaar voor NPA-verzoeken
  • Bepaalde velden voor gegevensoverdracht, zoals UserId, zijn niet beschikbaar
  • Deals met niet-Display & Video 360-kopers kunnen geen transacties genereren voor NPA-verzoeken
  • Deals met Display & Video 360-kopers kunnen worden beïnvloed als ze pixels of doelgroeptargeting van derden gebruiken voor NPA-verzoeken

Wijzigingen voor niet-gepersonaliseerde advertenties in rapportage

• Voor verkeer van niet-gepersonaliseerde advertenties blijven bepaalde velden voor Ad Manager-gegevensoverdracht leeg, waaronder UserId, AudienceSegmentIds, Bandwidth en MobileCarrier.
  • De nauwkeurigheid van Ad Manager-bereikrapportage kan worden beïnvloed.