Alleen beschikbaar in Google Ad Manager 360.

First-party doelgroepsegmenten maken

Voorraad verkopen aan adverteerders met first-party doelgroepsegmenten

Alleen beschikbaar in Google Ad Manager 360

Doelgroepoplossingen is een Google Ad Manager 360-functie die mogelijk niet is ingeschakeld in uw netwerk.

Maak first-party doelgroepsegmenten met uw eigen voorraad. Verkoop zeer getargete voorraad aan adverteerders door:

• Deze segmenten te koppelen aan advertentieblokken, plaatsingen en sleutel/waarden.
  • Andere kenmerken in te stellen, zoals het aantal en de recentheid van paginaweergaven (of app-activiteiten).
Cookies van derden in Chrome worden in 2024 beëindigd. Hoewel u nog steeds nieuwe segmenten kunt maken op basis van cookies van derden, raden we u aan over te stappen naar PPID.

Aan de slag

1. Log in bij Google Ad Manager.
  2. Klik op Voorraad, dan op Doelgroep en dan op Nieuw doelgroepsegment.
  3. Geef uw segment een naam.

Een beschrijvende segmentnaam is gemakkelijker terug te vinden als u regelitems target. We raden u aan een canoniek naamgevingssysteem voor doelgroepsegmenten te gebruiken waarmee het doel en de herkomst van het segment worden beschreven.

4. (Optioneel, maar aanbevolen) Wijs maximaal vijf doelgroepsegmentcategorieën toe om uw segmenten te ordenen en te filteren.

Begin te typen in het veld Categorieën om een categorie toe te wijzen. Overeenkomende resultaten worden automatisch weergegeven met een hiërarchische lijst.

5. (Optioneel) Selecteer een van de volgende opties om uw doelgroepsegmenten in te vullen: (Bèta)

• Op verkeer gebaseerde invulling: Vul het segment in op basis van advertentieverzoeken die overeenkomen met de opgegeven targeting- en activiteitsdrempels.

• Op pixel gebaseerde invulling: Maak first-party doelgroepsegmenten zonder advertenties weer te geven door een transparante pixeltag van 1 x 1 voor doelgroepen toe te voegen aan uw site of mobiele app. Aangezien elke doelgroeppixel een specifieke gebruikersactiviteit bijhoudt, moet u een afzonderlijk segment maken voor elke pixeltag voor doelgroepen.

• Handmatige invulling (door uitgever beheerd): Vul segmenten handmatig in via bulkuploads. Met deze optie kunt u first-party doelgroepsegmenten maken zonder gedragstargeting, zodat u meer controle heeft over uw first-party segmenten.

6. Klik naast Gedrag op Voorraad om het segment te targeten op advertentieblokken of plaatsingen.

Als u geen targeting toevoegt, is het segment 'run-of-network'. Als u een bovenliggend advertentieblok opneemt, worden alle onderliggende advertentieblokken opgenomen in het segment, ongeacht of het speciale advertentieblokken zijn. (Speciale advertentieblokken en advertentieblokhiërarchie zijn alleen beschikbaar voor Google Ad Manager 360-uitgevers.)

Target aangepaste criteria en advertentieblokken/plaatsingen in een 'OR'-relatie

Doelgroepsegmenten kunnen niet direct worden getarget op aangepaste criteria en advertentieblokken of plaatsingen in een 'OR'-relatie. U kunt hetzelfde doel bereiken door het segment te targeten op aangepaste criteria samen met een ander segment dat de gewenste voorraad target in een 'OR'-relatie.

Voorbeeld: gender=male en first_level_ad_unit=sports targeten met een 'OR'-relatie:

1. Maak een segment dat het advertentieblok target.
    2. Maak nog een segment dat de aangepaste criteria target: selecteer onder Gedrag de optie Aangepaste targeting en voeg de juiste sleutel/waarde toe (in dit voorbeeld is dat gender=male).
    3. Klik in het vak Aangepaste targeting op Reeks toevoegen en selecteer Doelgroepsegment. Selecteer het doelgroepsegment dat het advertentieblok target: first_level_ad_unit=sports.

U ziet nu in het vak 'Geselecteerde criteria' dat er voor de door u geselecteerde criteria een 'OR'-relatie geldt.

Meerdere segmenten targeten met een 'AND'-relatie

Gebruikers met een lidmaatschap targeten op meerdere segmenten met een 'AND'-relatie.

Voorbeeld: Een doelgroepsegment maken dat een gebruiker target die regelmatig sport- en modepagina's bezoekt:

1. Maak een segment dat het advertentieblok 'sports' target.
    2. Maak nog een segment dat het advertentieblok 'fashion' target.
    3. Selecteer onder Gedrag voor het tweede segment de optie Aangepaste targeting en target het eerste segment.
    4. Klik op Opslaan.

U kunt ook regelitemtargeting gebruiken om afzonderlijke doelgroepsegmenten in een 'AND'-relatie te targeten.

7. (Optioneel) Klik op Aangepaste targeting om sleutel/waarden, doelgroepsegmenten of CMS-metadata te targeten.
    Opmerking: CMS-metadata worden alleen ondersteund voor op verkeer gebaseerde invulling.
    • Ad Manager biedt ruimte voor twee- tot driehonderd items (samen met het advertentieblok en sleutel/waarden) in een segment als elke sleutel en waarde uit vijf tekens bestaan.
    • Als u een ander first-party doelgroepsegment wilt targeten, selecteert u de sleutel Doelgroepsegment.
    • Toegestane aangepaste sleutelnamen bevatten letters (A-Z en a-z), cijfers (0-9), dubbelepunten (:), puntkomma's (;), punthaken (<>), vierkant haakje links ([), is gelijk aan-teken (=), vraagteken (?), apenstaartje (@), backslash (\) en underscore (_).
    • Een apostrof (') is niet toegestaan als onderdeel van een aangepaste waardenaam.
  8. Geef het aantal paginaweergaven op dat een bezoeker van uw website of app moet bekijken voordat de bezoeker aan het segment wordt toegevoegd.
    • Als u bezoekers onmiddellijk aan het segment wilt toevoegen, geeft u hier 1 op.
    • Bezoekers worden aan een segment toegevoegd binnen 30 minuten tot 48 uur nadat aan de vereisten voor paginaweergaven en recentheid is voldaan.
  9. Geef in het veld Recentheid het aantal dagen op waarna het doel voor paginaweergaven dat in stap 8 is opgegeven, moet zijn behaald.
    • Voorbeeld: Als u bijvoorbeeld '3' opgeeft in het vak 'Paginaweergaven' en '7' in het vak 'Recentheid', wordt een bezoeker lid van een segment als die de pagina binnen 7 dagen 3 keer bekijkt.
    • Een dag bestaat uit 24 uur. Als een bezoeker uw webpagina of app op 1 januari om 0:11 uur EST bekijkt en opnieuw op 2 januari om 01:23 uur EST, worden voor die bezoeker twee paginaweergaven in twee dagen geregistreerd. Als de bezoeker de pagina nogmaals bezoekt op 2 januari om 14:30 uur, worden er drie paginaweergaven in twee dagen geregistreerd.
  10. Geef in het vak 'Vervaldatum lidmaatschap' het aantal dagen op dat een bezoeker lid van een segment blijft voordat de bezoeker wordt verwijderd wegens het niet voldoen aan het doel voor paginaweergaven.

Voorbeeld: Het lidmaatschapscriterium voor het segment is 3 paginaweergaven in 7 dagen en de vervaltermijn van het lidmaatschap is 30 dagen. Als een gebruiker uw webpagina of app binnen 7 dagen 3 keer bezoekt, wordt die lid van het segment. Als de gebruiker de pagina niet 3 keer in 7 dagen bekijkt en er nog eens 30 dagen verstrijken, wordt die gebruiker uit het segment verwijderd.

Elke dag wordt gedefinieerd met een duur van 24 uur.

Hoewel het mogelijk is om een waarde voor de vervaltermijn van het lidmaatschap te hebben die lager is dan de recentheidswaarde die u instelt voor het segment, wordt deze configuratie niet aanbevolen.

11. Klik op Opslaan of Opslaan en invullen.

Met Opslaan en invullen wordt het segment vooraf gevuld om het binnen een dag te targeten. Als u alleen opslaat en niet vooraf vult, kunnen advertenties aan het segment worden weergegeven zodra er 100 maandelijks actieve bezoekers zijn verzameld. Nadat u een segment heeft gemaakt, wordt dit onmiddellijk gevuld met bezoekers.

Wijzigingen in een bestaand segment worden alleen toegepast op nieuwe bezoekers, geïdentificeerd door cookies, mobiele advertentie-ID's (AdID of IDFA) of PPID's. Bezoekers die al op de lijst staan, worden niet geüpdatet.

De in Ad Manager weergegeven segmentgrootte wordt meerdere keren per dag geüpdatet.

Vereisten voor lidmaatschap van first-party segmenten

Voor lidmaatschap van een segment gelden de volgende vereisten:

• De bezoeker moet een pagina of app-gedeelte bekijken met een advertentietag met dezelfde targetingcriteria als die van het segment.
  • De bezoeker moet lid zijn van het geselecteerde segment.
  • De bezoeker moet voldoen aan de doelen die zijn opgegeven voor paginaweergaven en recentheid.

Vereisten voor regelitems om advertenties weer te geven aan first-party segmenten

Cookies van derden in Chrome worden in 2024 beëindigd. Hoewel u nog steeds nieuwe segmenten kunt maken op basis van cookies van derden, raden we u aan over te stappen naar PPID.

Voor grotere lijsten geven regelitems alleen advertenties weer aan bezoekers (geïdentificeerd op basis van cookies, mobiele advertentie-ID's (AdID of IDFA) of PPID's) in getargete segmenten nadat het segment honderd leden heeft verzameld. Voor kleinere lijsten kan de drempelwaarde voor het weergeven van advertenties oplopen tot 150 gebruikers.

Onze systemen gebruiken statistische steekproeven om het aantal actieve gebruikers te schatten dat hoort bij een lijst. Hoe kleiner de lijst met bezoekers, hoe groter de variantie in onze schattingen. We hebben daarom meer gegevens nodig om te voldoen aan de gewenste statistische drempelwaarde.

U kunt een segment met minder leden dan de drempelwaarde targeten. Als het regelitem dan advertenties weergeeft, is dit waarschijnlijk niet gerelateerd aan uw targeting. Het regelitem kan advertenties hebben weergegeven vanwege de relatie met een ander segment. Als u een segment via een OR-relatie aan een ander segment in de targetingcriteria koppelt, kan het regelitem nog steeds advertenties weergeven.

Voorbeeld:

1. Een regelitem targeten op segment A OF segment B.
  2. Segment A heeft ten minste honderdvijftig bezoekers, maar segment B heeft minder dan honderd bezoekers.
  3. Het regelitem kan nog steeds worden weergegeven als de bezoeker zich in segment A bevindt.

U kunt het segment vooraf vullen om dit probleem te voorkomen.

Beperkingen en limieten

• Nadat een segment is gemaakt, kan het een paar uur duren voordat er vertoningen worden verzameld.
  • Uit prestatieoverwegingen dwingt ons systeem een drempelwaarde af voor segmenten met meer dan 1 miljoen bezoekers. Deze segmenten moeten een aanzienlijk aantal vertoningen in verhouding tot hun grootte bijdragen om volledig uitvoerbaar te blijven.

Voorbeeld:

1. Een segment met 2 miljoen bezoekers genereert naar verwachting slechts 100 vertoningen per dag.
  2. Het segment geeft een klein percentage van de willekeurig geselecteerde leden weer totdat de steekproef aangeeft dat het segment een drempelwaarde van ongeveer zeshonderd vertoningen per dag gaat overschrijden.

• Beperkingen voor sleutelnamen en -waarden:
    • Sleutels en waarden in doelgroepsegmenten mogen geen aanhalingsteken (') (enkel of dubbel) bevatten en ook geen koppelteken (-), dat wordt geïnterpreteerd als minteken.
    • Sleutels in doelgroepsegmenten moeten beginnen met een niet-numeriek teken. abc123 is bijvoorbeeld een geldige sleutel, maar 123abc niet.
  • Er is een limiet van 20.000 doelgroeplijsten per netwerk.

Hulp nodig?

Nadat u uw first-party doelgroepsegmenten heeft gemaakt, kunt u deze gids voor probleemoplossing gebruiken als u denkt dat er onderweergave is voor een segment.