Protected Audience API en Ad Manager

Maximaal 10% van het Chrome-verkeer is aangezet voor de Protected Audience API-tests.

Ad Manager verricht functionele tests met bied- en veilingservices en kan via die services kleine experimenten doen (<0,1%) die Protected Audience-veilingen uitvoeren.

bookmarkGa naar: Overzicht | Advertentieweergave | Opties voor uitgevers | Rapportage | Testen toestaan | Afmelden

Wat is de Protected Audience API?

Het Privacy Sandbox-initiatief is bedoeld om webtechnologieën te maken die de online privacy van mensen beschermen en bedrijven en ontwikkelaars de tools bieden om succesvolle digitale bedrijven op te bouwen, waardoor het web voor iedereen open en toegankelijk blijft. De Privacy Sandbox is een doorlopend initiatief dat ideeën uit de hele branche combineert in nieuwe voorstellen die worden getest, becommentarieerd en herhaald.

Een van de Privacy Sandbox-voorstellen heet de Protected Audience API (voorheen FLEDGE). Met de Protected Audience API kunnen adverteerders op nieuwe manieren privacybeschermende remarketing uitvoeren en aangepaste doelgroepoplossingen maken voor re-engagement met hun sitebezoekers.

De browser van een gebruiker slaat met behulp van de Protected Audience API door de adverteerder gedefinieerde interessegroepen op die daarmee overeenstemmen en host veilingen op het apparaat om advertenties te tonen. Net als bij interessegroepen kunnen marketeers de Protected Audience API gebruiken om bijvoorbeeld verschillende productcategorieën te tonen en opnieuw met bezoekers te engageren die niet hebben geconverteerd of die hun winkelwagen hebben verlaten. Maar in tegenstelling tot wat op dit moment het geval is, worden er geen cookies van derden gebruikt om gebruikersinformatie te verzamelen en te delen met veel bedrijven.

Hoe Ad Manager advertenties weergeeft met de Protected Audience API

Als een gebruiker de website van een adverteerder bezoekt, kan de website (of een aanbieder van advertentietechnologie die op de website ingesloten is) de browser van de gebruiker vragen om de gebruiker te koppelen aan een specifieke interessegroep. De browser van de gebruiker haalt dan periodiek informatie op over advertenties voor elke interessegroep die mogelijk aan de gebruiker getoond kunnen worden (samen met informatie van adverteerders).

Als een uitgever later een advertentie aan de gebruiker wil tonen, wordt er een advertentieverzoek naar Ad Manager gestuurd. Dit verzoek bevat dezelfde informatie als de huidige advertentieverzoeken, maar geen informatie over Protected Audience API-interessegroepen.

Ad Manager voert daarna een veiling aan de serverzijde uit om de beste niet op interessegroep gebaseerde advertentie te selecteren. Houd er rekening mee dat prijsregels en beveiligingsmaatregelen van de uitgever zoals gewoonlijk van toepassing zijn tijdens de veiling aan de serverzijde. Na de veiling aan de serverzijde retourneert Ad Manager de beste niet op interessegroep gebaseerde advertentie naar de browser, samen met informatie over de beheeropties voor uitgevers om deze toe te passen in de veiling op het apparaat.

Ten slotte voert de browser een veiling op het apparaat uit voor alle kandidaten voor op interessegroep gebaseerde advertenties en de beste niet op interessegroep gebaseerde advertentie. Daarna wordt de winnende advertentie getoond.

Alle bestaande vraag van een uitgever (Ad Exchange, Open bieden, gegarandeerde regelitems en resterende regelitems) blijft deelnemen aan de veiling aan de serverzijde, net zoals nu het geval is.
Vanwege de huidige infrastructuurbeperkingen kan Ad Manager op dit moment alleen Protected Audience-veilingen uitvoeren voor advertentieverzoeken die worden getarget door een actief Ad Exchange-regelitem, rendementsgroep of AdSense-regelitem, of die zijn bedoeld voor een advertentieblok waarvoor AdSense is aangezet.

Ad Manager vereist niet dat uitgevers programmatic vraag van Ad Manager gebruiken in Protected Audience-veilingen. We werken eraan om deze infrastructuurbeperkingen in 2024 op te lossen. Ga voor meer informatie naar deze veelgestelde vragen.

Beheeropties voor uitgevers en de Protected Audience API

Met de Protected Audience API wordt een advertentieveiling uitgevoerd in de browser, wat betekent dat er beheeropties voor uitgevers (prijsregels en beveiligingsmaatregelen) worden toegepast op de browser. Daarom heeft Ad Manager de manier gewijzigd waarop sommige beheeropties voor uitgevers worden toegepast tijdens de veiling op het apparaat. Zo voorkomen we dat gevoelige uitgeversgegevens zichtbaar zijn in de browser.

Voor op interessegroep gebaseerde advertenties in Protected Audience API-veilingen op het apparaat geldt het volgende:

• De meeste beheeropties voor uitgevers worden op dezelfde manier toegepast als nu.
  • Sommige beheeropties voor uitgevers worden wel toegepast, maar in een andere of beperkte vorm.

Alle wettelijke beperkingen en beheeropties voor toestemming worden nog steeds gerespecteerd in de Protected Audience API.

De volgende beheeropties worden in een andere of beperkte vorm toegepast op interessegroepen:

• Prijzen voor gevoelige categorieën
    Als er een minimumprijs voor een gevoelige categorie is, wordt deze toegepast op advertenties uit alle gevoelige categorieën. Als een uitgever bijvoorbeeld een minimumprijs van € 2 instelt voor datingadvertenties, is die minimumprijs van toepassing op alle advertenties uit elke gevoelige categorie.
Ad Manager hasht aan adverteerders gerelateerde beheeropties om het risico op blootstelling van informatie te verminderen. Dit omvat blokkeringen voor adverteerders/merken, blokkeringen voor adverteerders-URL's, prijzen voor adverteerders/merken en concurrentie-uitsluitingen. Ad Manager past om dezelfde reden waar mogelijk ook kopersblokkeringen aan de serverzijde toe. Mocht u de toepassing van die beheeropties op op interessegroep gebaseerde advertenties willen uitzetten tijdens de veiling op het apparaat, dan kunt u dit doen via de netwerkinstellingen.
  1. Log in bij Google Ad Manager.
  2. Klik op Beheerder en dan op Algemene instellingen.
    Het tabblad Netwerkinstellingen is standaard geselecteerd.
  3. Zet onder Instellingen voor advertentievoorkeur de optie Beveiligingsmaatregelen en prijsregels voor adverteerders en kopers toepassen in de veiling op het apparaat uit.

Deze optie is alleen beschikbaar als de Protected Audience API aanstaat.
  4. Klik op Opslaan.

Rapportage

Als u wilt rapporteren over vertoningen die weergegeven zijn via de Protected Audience API, selecteert u de dimensie Levering voor Protected Audience API onder het rapporttype Historisch.

Testen toestaan voor alle voorraad met niet-Google-verkopers

Ad Manager mag standaard geen Protected Audience-veiling uitvoeren voor alle advertentieverzoeken, zodat tests geen negatieve invloed hebben op uw opbrengst. U kunt die beslissing overschrijven en toestaan dat tot 100% van uw voorraad wordt getest met niet-Google-verkopers.

Een overschrijving van een willekeurige hoeveelheid voorraad kan leiden tot een lagere opbrengst.

Zelfs als de instelling aanstaat, blijft Ad Manager de Protected Audience API uitzetten voor verkeer waarvoor onder de door Chrome geleverde labels control_1.1, control_1.2, control_1.3 en/of control_1.4 zitten. Dat verkeer wordt namelijk gebruikt als basismeting om inzicht te krijgen in de Protected Audience-prestaties.

1. Log in bij Google Ad Manager.
  2. Klik op Beheerder en dan op Algemene instellingen.
    Het tabblad Netwerkinstellingen is standaard geselecteerd.
  3. Zet onder Instellingen voor advertentievoorkeur de optie Testen toestaan voor maximaal 100% van mijn voorraad met niet-Google-verkopers, ongeacht de gevolgen voor de prestaties aan.
  4. Klik op Opslaan.

Afmelden voor de Protected Audience API

U kunt het gebruik van de Protected Audience API in Ad Manager uitzetten in de netwerkinstellingen, maar we raden u aan het gebruik aan te laten staan zodat uw sites toegang hebben tot de vraag die aan deze aangepaste doelgroepen is gekoppeld.

1. Log in bij Google Ad Manager.
  2. Klik op Beheerder en dan op Algemene instellingen.
    Het tabblad Netwerkinstellingen is standaard geselecteerd.
  3. Zet onder Instellingen voor advertentievoorkeur de optie Protected Audience API uit.
  4. Klik op Opslaan.

U kunt de API ook volledig uitzetten op uw site via het Rechtenbeleid van Chrome.

Andere afwegingen

Alle op interessegroep gebaseerde advertenties die worden weergegeven via de Protected Audience API, worden in een nieuw tabblad of venster geopend als op de advertentie wordt geklikt. Dit gebeurt ook als het Doelvenster voor het netwerk of advertentieblok ingesteld is op _top.