Använda en säkerhetsnyckel för tvåstegsverifiering

Säkerhetsnycklar kan användas med tvåstegsverifiering som ett sätt att skydda Google-kontot från hackare.

Viktigt! Om du är journalist, aktivist eller någon annan som riskerar att utsättas för attacker på internet kan du läsa om programmet Avancerat skydd.

Krav för att lägga till en nyckel i kontot

Fysisk säkerhetsnyckel

Innan du kan logga in med en säkerhetsnyckel måste du lägga till den i kontot via en dator.

• Du behöver en dator med USB-port och den senaste versionen av en kompatibel webbläsare, t.ex. Chrome.
  • En säkerhetsnyckel som ansluts till en USB-port och fungerar med FIDO Universal 2nd Factor (U2F) eller FIDO2.

Viktigt! Om du använder en Titan-säkerhetsnyckel från Google kan du läsa mer om vilka datorer och enheter den är kompatibel med.

Inbyggd säkerhetsnyckel på kompatibla telefoner

Du kanske kan använda den inbyggda säkerhetsnyckeln på telefonen för att logga in säkert på en enhet i närheten.

Steg 1: Skaffa nycklar

Viktigt! Om du har en iPhone eller iPad behöver du en verifieringsnyckeln som ansluter via Bluetooth. Det går inte att ansluta en nyckel till iPhone eller iPad via NFC eller USB.

Steg 2: Lägg till en nyckel i kontot

1. Öppna en kompatibel webbläsare, till exempel Chrome.
  2. Registrera säkerhetsnyckeln. Du kan behöva logga in.

Lägg till fler sätt att bekräfta din identitet så att du kan få hjälp att logga in om du tappar bort nyckeln.

Steg 3: Logga in med nyckeln

Säkerhetsnycklar är ett säkrare andra steg. Använd säkerhetsnyckeln när det går, även om du har konfigurerat fler andra steg. Om en säkerhetsnyckel inte fungerar på enheten eller i webbläsaren kan alternativet att logga in med en kod eller ett inloggningsmeddelande visas i stället.

Obs! Du blir ombedd att använda säkerhetsnyckeln eller ett annat andra steg när du loggar in från en ny dator eller enhet.

Med Bluetooth (BLE)
  1. Öppna en app från Google eller en kompatibel webbläsare, t.ex. Chrome, Firefox, Edge eller Opera, på en mobil eller surfplatta med Android.
  2. Logga in på ditt Google-konto om du inte redan har gjort det.
  3. Enheten känner av att en säkerhetsnyckel har kopplats till kontot. Parkoppla enheten och nyckeln enligt anvisningarna.

När de har parkopplats kan du logga in på ditt Google-konto som vanligt. Om vi behöver verifiera din identitet blir du ombedd att trycka på knappen på nyckeln.

Åtgärda problem med Bluetooth

Det går inte att parkoppla nyckeln med mobilen eller surfplattan

Gör följande om det inte redan är gjort:

Parkopplingsläget aktiveras inte för nyckeln

Kontrollera följande:

• Att nyckeln inte är ansluten till datorn eller laddaren.
  • Att nyckeln är laddad.

Ett fel uppstod i Google Play-tjänsterna

1. Logga in på Android-enheten med ett konto där ingen säkerhetsnyckel används.
  2. Google Play-tjänsterna ska uppdateras automatiskt.
    • Obs! Kontrollera att enheten är ansluten till internet.
  3. Logga in på Android-enheten igen med kontot som säkerhetsnyckeln har kopplats till.
  4. Logga in med nyckeln via Bluetooth (BLE) enligt anvisningarna.

Med NFC (Near Field Communication)

1. Öppna en app från Google eller en kompatibel webbläsare, t.ex. Chrome, Firefox, Edge eller Opera, på en mobil eller surfplatta med Android.
  2. Logga in på ditt Google-konto om du inte redan har gjort det.
  3. Enheten känner av att en säkerhetsnyckel har kopplats till kontot. Logga in med nyckeln enligt anvisningarna.

Åtgärda problem med NFC

Gör följande om det inte redan är gjort:

• Aktivera NFC på enheten.
  • Lägg till nyckeln i kontot.
  • Avlägsna allt som kan blockera NFC-signalen, t.ex. ett fodral eller klistermärke.
  • Uppdatera till den senaste versionen av Google Play-tjänster på enheten.
  • Testa att starta om enheten.
  • Testa att inaktivera NFC och aktivera det igen.

Ett fel uppstod i Google Play-tjänsterna

Om enheten har återställts till standardinställningarna kan du behöva göra så här:

1. Logga in på Android-enheten med ett konto där ingen säkerhetsnyckel används.
  2. Google Play-tjänsterna ska uppdateras automatiskt.
    • Obs! Kontrollera att enheten är ansluten till internet.
  3. Logga in på Android-enheten igen med kontot som säkerhetsnyckeln har kopplats till.
  4. Logga in med nyckeln med NFC enligt anvisningarna.

Med USB

1. Öppna en kompatibel webbläsare, t.ex. Chrome, Firefox, Edge eller Opera.
  2. Logga in på Google-kontot. Enheten känner av att en säkerhetsnyckel har kopplats till kontot.
  3. Sätt i nyckeln i enhetens USB-port.
  4. Om du ser ett meddelande från Google Play-tjänster trycker du på OK. Om meddelandet inte visas fortsätter du till steg 4.
  5. Slå på nyckeln:
    • Om det finns en guldfärgad skiva på nyckeln trycker du på den.
    • Om nyckeln har en guldfärgad tunga trycker du på den.
    • Om det finns en knapp på nyckeln trycker du på den.
    • Om inget av ovanstående finns på nyckeln kan du behöva ta ur och sätta i nyckeln igen. Nycklar av det här slaget inaktiveras när de har använts.

Borttappad säkerhetsnyckel

Om du har blivit av med säkerhetsnyckeln kan du logga in på kontot och skydda det genom att följa de här stegen. Välj rätt steg utifrån om du har lagt till ett andra steg, till exempel:

• Verifieringskoder
  • Meddelanden från Google
  • Reservkoder
  • En annan säkerhetsnyckel som har lagts till i kontot
  • En registrerad dator som du tidigare har valt att inte bli tillfrågad om verifieringskod på
Om du har lagt till ett andra steg
  1. Logga in på Google-kontot med ditt lösenord och det andra steget.
  2. Ta bort den borttappade nyckeln från kontot enligt anvisningarna.
  3. Skaffa en ny säkerhetsnyckel. Det kan vara bra att skaffa en extranyckel som du kan förvara på ett säkert ställe.
  4. Lägg till den nya nyckeln i kontot.
Om du inte har angett ett andra steg eller glömt bort ditt lösenord

Obs! Med tvåstegsverifiering krävs ett extra steg som bevis på att du äger ett konto. På grund av det här extra säkerhetssteget kan det ta 3–5 arbetsdagar för Google att kontrollera att det är du som försöker logga in.

1. Följ stegen för att återställa kontot. Vi kontrollerar att det är ditt konto genom att ställa några frågor.
  2. Du kan bli ombedd att:
    • Ange en e-postadress eller ett telefonnummer som vi kan nå dig på.
    • Ange en kod som skickas till din e-postadress eller ditt telefonnummer. Den här koden verifierar att du har åtkomst till e-postadressen eller telefonnumret du angivit.