Suojausavaimen käyttö kaksivaiheisessa vahvistuksessa

Suojausavaimen käyttö kaksivaiheisessa vahvistuksessa voi auttaa pitämään hakkerit poissa Google-tililtäsi.

Huom. Jos olet toimittaja tai aktivisti tai sinulla on muuten riski joutua kohdistettujen verkkohyökkäysten kohteeksi, lue lisää Lisäsuojaus-ohjelmasta.

Avaimen tilille lisäämisen edellytykset

Ulkoinen suojausavain

Sinun on lisättävä ulkoinen suojausavain tilillesi tietokoneella ennen kuin voit käyttää sitä kirjautumiseen.

• Sinulla on oltava tietokone, jossa on USB-portti ja yhteensopivan selaimen (kuten Chromen) uusin versio.
  • Sinulla on oltava suojausavain, joka liitetään USB-porttiin ja toimii U2F:n (FIDO Universal 2nd Factor) tai FIDO2:n kanssa.

Huom. Jos käytät Googlelta ostettua Titan-turva-avainta, lue lisää sen kanssa yhteensopivista tietokoneista ja muista laitteista.

Yhteensopivan puhelimen sisäänrakennettu suojausavain

Android-puhelimissa versiosta 7.0 alkaen on sisäänrakennettu suojausavain, joka auttaa sinua kirjautumaan turvallisesti sisään läheisellä tietokoneella. Lue lisää yhteensopivien Android-puhelimien sisäänrakennetun suojausavaimen käytöstä.

Vaihe 1: Osta avaimia

Vaihe 2: Lisää avain tilillesi

1. Avaa yhteensopiva selain, kuten Chrome.
  2. Rekisteröi suojausavain. Kirjaudu tarvittaessa sisään.

Lisää uusia tunnistautumistapoja, joiden avulla voit kirjautua tilillesi avaimen kadotessa.

Vaihe 3: Kirjaudu sisään avaimella

Suojausavaimet ovat turvallisempi toinen vaihe. Jos olet määrittänyt muita toisia vaiheita, käytä aina ensisijaisesti suojausavainta. Jos suojausavain ei toimi laitteesi tai selaimesi kanssa, sinua voidaan pyytää kirjautumaan sisään koodin tai kehotteen avulla.

Huom. Sinulta pyydetään suojausavainta tai muuta toista vaihetta aina, kun kirjaudut sisään uudella tietokoneella tai muulla laitteella.

Bluetoothilla (BLE)
  1. Avaa Android-puhelimella tai ‑tabletilla jokin Google-sovellus tai yhteensopiva selain, esimerkiksi Chrome, Firefox, Edge tai Opera.
  2. Kirjaudu Google-tilillesi, jos et ole jo kirjautunut.
  3. Laite havaitsee, että tilillä on suojausavain. Muodosta laitepari avaimen ja laitteen välille ohjeiden mukaisesti.

Kirjaudu parinmuodostuksen jälkeen Google-tilillesi tavalliseen tapaan. Jos meidän täytyy varmistaa henkilöllisyytesi, sinua pyydetään painamaan avaimen painiketta.

Bluetooth-ongelmien korjaaminen

Laiteparin muodostaminen avaimen ja puhelimen tai tabletin välille ei onnistu

Muista seuraavat vaiheet:

Avaimen asettaminen parinmuodostustilaan ei onnistu

Varmista, että

• avain on irrotettu tietokoneesta tai laturista
  • avain on ladattu.

Virhe Google Play Palveluissa

1. Kirjaudu Android-laitteella tilille, joka ei käytä suojausavainta.
  2. Google Play Palveluiden päivityksen pitäisi alkaa automaattisesti.
    • Huom. Varmista, että laite on yhteydessä internetiin.
  3. Kirjaudu Android-laitteelle uudelleen tilillä, joka käyttää suojausavainta.
  4. Kirjaudu avaimella sisään Bluetoothin (BLE) avulla ohjeiden mukaisesti.

Near Field Communicationilla (NFC)

1. Avaa Android-puhelimella tai ‑tabletilla jokin Google-sovellus tai yhteensopiva selain, esimerkiksi Chrome, Firefox, Edge tai Opera.
  2. Kirjaudu Google-tilillesi, jos et ole jo kirjautunut.
  3. Laite havaitsee, että tilillä on suojausavain. Kirjaudu avaimella sisään ohjeiden mukaisesti.

NFC-ongelmien korjaaminen

Muista seuraavat vaiheet:

• Ota NFC käyttöön laitteella.
  • Lisää avain tilillesi.
  • Poista esimerkiksi kotelo tai tarra, joka voi estää NFC-signaalin.
  • Päivitä laitteelle Google Play Palveluiden uusin versio.
  • Yritä käynnistää laite uudelleen.
  • Kokeile poistaa NFC käytöstä ja ottaa se uudelleen käyttöön.

Virhe Google Play Palveluissa

Jos laitteesi tehdasasetukset on palautettu, seuraava toimenpide voi olla tarpeen:

1. Kirjaudu Android-laitteella tilille, joka ei käytä suojausavainta.
  2. Google Play Palveluiden päivityksen pitäisi alkaa automaattisesti.
    • Huom. Varmista, että laite on yhteydessä internetiin.
  3. Kirjaudu Android-laitteelle uudelleen tilillä, joka käyttää suojausavainta.
  4. Kirjaudu avaimella sisään Near Field Communicationin (NFC) avulla ohjeiden mukaisesti.

USB:llä

1. Avaa yhteensopiva selain, esimerkiksi Chrome, Firefox, Edge tai Opera.
  2. Kirjaudu Google-tilillesi. Laite havaitsee, että tilillä on suojausavain.
  3. Kytke avain laitteen USB-porttiin.
  4. Jos näet viestin Google Play Palveluilta, valitse OK. Jos viestiä ei näy, siirry vaiheeseen 4.
  5. Käynnistä avain:
    • Jos avaimessa on kullanvärinen levy, napauta sitä.
    • Jos avaimessa on kullanvärinen kärki, napauta ja paina sitä.
    • Jos avaimessa on painike, paina sitä.
    • Jos avaimessa ei ole mitään näistä ominaisuuksista, sinun kannattaa ehkä irrottaa se ja kytkeä se takaisin. Tämäntyyppinen avain menee pois päältä jokaisen käyttökerran jälkeen.

Kadonnut suojausavain

Jos kadotat suojausavaimen, pääset tilillesi takaisin ja voit suojata sen näiden vaiheiden avulla. Valitse sopivat vaiheet sen mukaan, oletko ottanut käyttöön muita vaiheita. Esimerkkejä:

• Vahvistuskoodi
  • Google-kehotteet
  • Varakoodit
  • Toinen tilille lisätty suojausavain
  • Rekisteröity tietokone, jolla olet aiemmin valinnut, että vahvistuskoodia ei kysytä
Jos sinulla on muu toinen vaihe
  1. Kirjaudu Google-tilillesi salasanasi ja muun toisen vaiheen avulla.
  2. Poista kadonnut avain tililtäsi ohjeiden mukaisesti.
  3. Osta uusi suojausavain. Voit myös hankkia ylimääräisen avaimen ja säilyttää sitä turvallisessa paikassa.
  4. Lisää uusi avain tilillesi.
Jos sinulla ei ole muuta toista vaihetta tai jos unohdit salasanasi

Huom. Kaksivaiheinen vahvistus edellyttää omistajuuden todistamista ylimääräisellä vaiheella. Tämän lisäsuojauksen vuoksi Googlelta voi mennä henkilöllisyytesi vahvistamiseen jopa 3–5 arkipäivää.

1. Palauta tili ohjeiden mukaan. Tilin omistajuus vahvistetaan muutamilla kysymyksillä.
  2. Sinua saatetaan pyytää
    • ilmoittamaan sähköpostiosoite tai puhelinnumero, josta sinut tavoittaa
    • syöttämään sähköpostiin tai puhelimeen lähetetty koodi, jonka avulla varmistetaan, että voit käyttää kyseistä sähköpostiosoitetta tai puhelinnumeroa.