Een beveiligingssleutel gebruiken voor authenticatie in twee stappen

Beveiligingssleutels kunnen worden gebruikt met authenticatie in twee stappen om hackers uit uw Google-account te houden.

Opmerking: Bekijk meer informatie over het programma Geavanceerde beveiliging als u journalist of activist bent of anderszins risico op gerichte online aanvallen loopt.

Vereisten om een sleutel aan uw account toe te voegen

Beveiligingssleutel-dongel

Voordat u een beveiligingssleutel-dongel kunt gebruiken om in te loggen, moet u deze vanaf een computer toevoegen aan uw account.

• U heeft een computer nodig met een USB-poort en de nieuwste versie van een geschikte browser, zoals Chrome.
  • U heeft een beveiligingssleutel nodig die kan worden aangesloten op een USB-poort en die werkt met FIDO U2F (Universal 2nd Factor) of FIDO2.

Opmerking: Als u een Titan-beveiligingssleutel van Google gebruikt, vindt u hier meer informatie over welke computers en apparaten hiervoor geschikt zijn.

Ingebouwde beveiligingssleutel van geschikte telefoon gebruiken

Android-telefoons met Android 7.0 en hoger hebben een ingebouwde beveiligingssleutel waarmee u beveiligd kunt inloggen op een computer bij u in de buurt. Meer informatie over het gebruik van de beveiligingssleutel die is ingebouwd in geschikte Android-telefoons.

Stap 1: Uw sleutels verkrijgen

Stap 2: Een sleutel toevoegen aan uw account

1. Open een geschikte browser, zoals Chrome.
  2. Schrijf uw beveiligingssleutel in. U moet wellicht inloggen.

Voeg meer manieren toe om te bewijzen dat u het bent zodat u kunt inloggen als u uw sleutel ooit kwijtraakt.

Stap 3: Inloggen met uw sleutel

Beveiligingssleutels zijn een veiligere tweede stap. Als u andere tweede stappen heeft ingesteld, gebruikt u waar mogelijk uw beveiligingssleutel om in te loggen. Als een sleutel niet werkt op uw computer of in uw browser, wordt er mogelijk een optie weergegeven om in te loggen met een code of prompt.

Opmerking: Elke keer dat u inlogt vanaf een nieuwe computer of een nieuw apparaat, wordt u om uw beveiligingssleutel of een andere tweede stap gevraagd.

Beveiligingssleutel-dongel
  1. Open een geschikte browser op uw computer, zoals Chrome, Firefox, Edge of Opera.
  2. Log in op uw Google-account. Uw apparaat detecteert dat uw account een beveiligingssleutel heeft.
  3. Sluit uw sleutel aan op de USB-poort van uw computer.
  4. Als er een bericht van Google Play-services verschijnt, klikt u op OK. Als dat niet het geval is, gaat u verder met stap 5.
  5. Schakel uw sleutel in:
    • Als uw sleutel een gouden cirkel heeft, tikt u hierop.
    • Als uw sleutel een gouden bovenkant heeft, tikt u hierop.
    • Als uw sleutel een knop heeft, drukt u erop.
    • Als uw sleutel geen van deze kenmerken heeft, moet u de sleutel mogelijk verwijderen en opnieuw plaatsen. Dit type sleutel wordt na elk gebruik uitgeschakeld.

U kunt ervoor kiezen uw sleutel elke keer te gebruiken wanneer u inlogt of de sleutel niet te gebruiken op apparaten die u vertrouwt.

Ingebouwde beveiligingssleutel van Android-telefoon gebruiken

Voeg de ingebouwde beveiligingssleutel van een geschikte Android-telefoon aan uw Google-account toe (als u dit nog niet heeft gedaan).

1. Controleer op uw computer of Bluetooth is ingeschakeld.
  2. Log op uw computer in op uw Google-account met uw gebruikersnaam en wachtwoord.
    • Als u wordt gevraagd in te loggen met een andere methode dan uw beveiligingssleutel, kunt u Een andere manier proberen en vervolgens Je beveiligingssleutel gebruiken en vervolgens Ja kiezen.
  3. Dubbeltik op de melding 'Probeer je in te loggen?' op uw Android-telefoon.
  4. Volg de stappen op het scherm om te bevestigen dat u het bent die inlogt.

Google vragen uw computer te onthouden

Nadat u bent ingelogd met uw sleutel, kunt u inloggen met alleen uw wachtwoord. Volg deze stappen alleen voor een computer die u regelmatig gebruikt en niet met anderen deelt.

1. Log in op uw Google-account.
  2. Vink het selectievakje Niet meer vragen op deze computer aan.
  3. Voltooi het inloggen met uw beveiligingssleutel.

Als iemand vanaf een andere computer probeert in te loggen op uw account, vragen we om uw beveiligingssleutel.

Verloren beveiligingssleutel

Als u uw beveiligingssleutel kwijtraakt, kunt u deze stappen volgen om de toegang tot uw account en de beveiliging te herstellen. Kies de voor u geschikte stappen. Dit is afhankelijk van of u nog een tweede stap heeft ingesteld zoals:

• Verificatiecodes
  • Google-prompts
  • Back-upcodes
  • Een andere beveiligingssleutel die u aan uw account heeft toegevoegd
  • Een geregistreerde computer waarvoor u eerder heeft aangegeven dat u niet om een verificatiecode wilt worden gevraagd
Als u nog een tweede stap heeft ingesteld, gaat u als volgt te werk:
  1. Log in op uw Google-account met uw wachtwoord en met uw andere tweede stap.
  2. Volg de stappen om de verloren sleutel uit uw account te verwijderen.
  3. Koop een nieuwe beveiligingssleutel. Het kan nuttig zijn om een extra sleutel te kopen die u op een veilige plaats bewaart.
  4. Voeg de nieuwe sleutel toe aan uw account.
Als u geen tweede stap heeft of als u uw wachtwoord bent vergeten

Opmerking: Bij authenticatie in twee stappen is een extra stap vereist om te bewijzen dat u de eigenaar van een account bent. Vanwege deze extra beveiliging kan het drie tot vijf werkdagen duren voordat Google zeker weet dat u het bent die probeert in te loggen.

1. Volg de stappen om uw account te herstellen. Er worden enkele vragen gesteld om te bevestigen dat het uw account is.
  2. We kunnen u vragen om het volgende te doen:
    • Een e-mailadres of telefoonnummer opgeven waarop we u kunnen bereiken.
    • Een code invoeren die naar uw e-mailadres of telefoonnummer is verzonden. Door deze code weten wij zeker dat u toegang heeft tot dat e-mailadres of telefoonnummer.