Skydda kontot

På Google tycker vi att det är mycket viktigt med kontosäkerhet. Vi rekommenderar att du skyddar din dator och ditt konto genom att regelbundet följa dessa steg:

1. Akta dig för virus och fientliga program. Kör ett pålitligt antivirusprogram på datorn. Om antivirusprogrammet upptäcker misstänkta program tar du genast bort dem. Läs mer.
  2. Gör en säkerhetskontroll av kontot. Öppna sidan Kontoinställningar och välj Kom igång under Säkerhetskontroll. Därifrån följer du anvisningarna på skärmen om hur du skyddar kontot.
  3. Uppdatera dina alternativ för kontoåterställning regelbundet. Uppdatera alternativen för kontoåterställning så att du är säker på att de alltid är aktuella.
  4. Registrera dig för tvåstegsverifiering. Med tvåstegsverifiering får ditt konto extra skydd eftersom du måste logga in med något du känner till (ett lösenord) och något du har (en kod som har skickats till din mobil).
  5. Uppdatera operativsystem och webbläsare regelbundet. Även om du använder Mac OS rekommenderar vi att du aktiverar automatiska uppdateringar och uppdaterar när ett meddelande kommer. Om du använder Internet Explorer och vill leta efter uppdateringar av webbläsaren väljer du menyn Verktyg och klickar på Windows Update. I Firefox klickar du på Firefox-menyn i webbläsarens menyfält och väljer Om Firefox. När fönstret Om Firefox öppnas hämtas alla uppdateringar automatiskt. Observera att Google Chrome uppdateras till nya versioner automatiskt när de blir tillgängliga.
  6. Använd aldrig lösenordet för Google-kontot på någon annan webbplats. Om du anger ditt lösenord på en extern webbplats och den utsätts för angrepp kan någon försöka logga in på ditt Google-konto med samma uppgifter.
  7. Skydda ditt lösenord. Ange aldrig lösenordet när du har följt en länk i ett e-postmeddelande från en icke tillförlitlig webbplats. Besök alltid sidan mail.google.com eller www.google.com/accounts/Login direkt. Du bör heller aldrig skicka ditt lösenord via e-post. Google kommer aldrig att be om ditt lösenord eller annan känslig information via e-post.

Om du använder Gmail:

• Uppdatera återställningsadressen och säkerhetsfrågan. Då får du hjälp att återställa kontot om du någon gång skulle förlora åtkomsten till det. Se till att du har åtkomst till den e-postadress som du har angett som din sekundära och att du har en säkerhetsfråga vars svar du inte glömmer och andra inte kan gissa sig till. Läs mer.

Tänk även på följande:

• Avslöja aldrig ditt lösenord för någon, och om du avslöjar det bör du ändra det så fort som möjligt.
  • Använd ett säkert lösenord. Skriv inte upp det någonstans och skicka det inte via e-post.
  • Kör viruskontroller och ändra ditt lösenord omedelbart om du upptäcker ändringar i kontot som du inte själv har initierat.
  • Logga alltid ut från kontot om du använder en offentlig dator. Klicka på namnet eller e-postadressen högst upp på sidan och välj Logga ut.
  • Radera formulär, lösenord, cacheminne och cookies i webbläsaren med jämna mellanrum. Detta är särskilt viktigt om du använder en offentlig dator.
Du bör utföra stegen oftare om du upptäcker misstänkt aktivitet på datorn, t.ex. om det går ovanligt långsamt eller om det dyker upp popup-annonser. Om du vill ha mer information om hur du skyddar ditt konto besöker du Googles säkerhetscenter.

Om du tror att någon har tagit sig in i ditt konto återställer du lösenordet omedelbart.

Besök Googles säkerhetscenter om du vill ha fler tips om säkerhet online.