Så skyddar du ditt konto

På Google tycker vi att det är mycket viktigt med kontosäkerhet. För att din dator och ditt konto ska fortsätta vara säkra rekommenderar vi att du regelbundet följer dessa steg:

1. Akta dig för virus och fientliga program. Kör ett pålitligt antivirusprogram på datorn. Om antivirusprogrammet upptäcker misstänkta program tar du genast bort dem. Läs mer.
  2. Uppdatera dina alternativ för kontoåterställning regelbundet. Uppdatera dina alternativ för kontoåterställning så att du är säker på att de alltid är uppdaterade.
  3. Registrera dig för tvåstegsverifiering. Med tvåstegsverifiering får ditt konto extra skydd eftersom du måste logga in med något du känner till (ett lösenord) och något du har (en kod som har skickat till din mobil).
  4. Uppdatera operativsystem och webbläsare regelbundet. Oavsett om du använder Windows eller Mac, rekommenderar vi att du aktiverar automatisk uppdatering och uppdaterar när du får ett meddelande om detta. Om du vill leta efter uppdateringar för webbläsare i Internet Explorer väljer du menyn Verktyg och klickar på Windows Update. I Firefox klickar du bara på menyn Hjälp och väljer Sök efter uppdateringar. Observera att Google Chrome uppdateras till nya versioner automatiskt när de blir tillgängliga.
  5. Använd aldrig lösenordet för Google-kontot på någon annan webbplats. Om du anger ditt lösenord på en extern webbplats och den utsätts för angrepp kan någon försöka logga in på ditt Google-konto med samma uppgifter.
  6. Skydda ditt lösenord. Ange aldrig lösenordet när du har följt en länk i ett e-postmeddelande från en icke tillförlitlig webbplats. Öppna alltid mail.google.com eller www.google.com/accounts/Login direkt. Du bör heller aldrig skicka ditt lösenord via e-post. Google kommer aldrig att be om ditt lösenord eller annan känslig information via e-post.

Om du använder Gmail:

• Uppdatera din återställningsadress och din säkerhetsfråga. Då får du hjälp att återställa kontot om du någon gång skulle förlora åtkomsten till det. Se till att du har tillgång till de e-postadresser som anges som återställningsadresser och att svaret på säkerhetsfrågan är lätt att komma ihåg men svår för andra att gissa. Läs mer.
  • Logga in från en säker anslutning. Välj "Använd alltid https" i dina inställningar för Gmail. Denna inställning skyddar din information när du loggar in på Gmail på ett offentligt trådlöst nätverk, t.ex. på ett café eller ett hotell. Läs mer.

Tänk även på följande:

• Avslöja aldrig ditt lösenord för någon, och om du avslöjar det bör du ändra det så fort som möjligt.
  • Använd ett säkert lösenord. Skriv inte upp det någonstans och skicka det inte via e-post.
  • Kör viruskontroller och ändra ditt lösenord omedelbart om du upptäcker ändringar i kontot som du inte själv har initierat.
  • Logga alltid ut från kontot om du använder en offentlig dator. Klicka på namnet eller e-postadressen högst upp på sidan och välj Logga ut.
  • Radera formulär, lösenord, cacheminne och cookies i webbläsaren med jämna mellanrum. Detta är särskilt viktigt om du använder en offentlig dator.
Du bör utföra stegen oftare om du upptäcker misstänkt aktivitet på datorn, t.ex. om det går ovanligt långsamt eller om det dyker upp popup-annonser. Om du vill ha mer information om hur du skyddar ditt konto besöker du Googles säkerhetscenter.

Om du tror att någon har tagit sig in i ditt konto återställer du kontot omedelbart.

Besök Googles säkerhetscenter om du vill ha fler tips om säkerhet online.