Skydda kontot

På Google tycker vi att det är mycket viktigt med kontosäkerhet. Vi rekommenderar verkligen att du skyddar ditt konto genom att följa stegen nedan regelbundet, särskilt om du lägger märke till ändringar i kontot som du inte har gjort.

Om du tror att kontot har utsatts för intrång återställer du lösenordet omedelbart.

Gör Google-kontot säkrare

1. Akta dig för virus och skadlig programvara.

Kör ett pålitligt virusprogram på datorn. Om virusprogrammet upptäcker misstänkta program eller appar tar du genast bort dem. Läs mer.

2. Gör en säkerhetskontroll.

Öppna sidan Mitt konto. Välj Kom igång i avsnittet Säkerhetskontroll och kontrollera säkerheten för kontot genom att följa anvisningarna på skärmen.

3. Uppdatera återställningsalternativen för kontot.

Kontrollera att alternativen för kontoåterställning är uppdaterade.

4. Använd tvåstegsverifiering.

Tvåstegsverifiering ger ett extra skydd för ditt konto eftersom du dels loggar in med något du känner till (ditt lösenord), dels med någonting du får (en kod som skickas till din telefon).

5. Uppdatera operativsystem och webbläsare regelbundet.

Kontrollera att du har ställt in datorn så att den uppdateras automatiskt. Om du får ett meddelande om att datorn behöver uppdateras gör du det direkt.

6. Använd aldrig lösenordet för Google-kontot på någon annan webbplats.

Om du anger ditt lösenord på en extern webbplats och den utsätts för angrepp kan någon försöka logga in på ditt Google-konto med samma uppgifter. Byt lösenord till Google-kontot.

7. Skydda lösenordet.

Ange aldrig lösenordet när du har följt en länk i ett e-postmeddelande från en icke tillförlitlig webbplats. Besök alltid mail.google.com eller accounts.google.com/Login direkt.

8. Använd ett säkert lösenord.

Skriv inte upp det någonstans, skicka det inte via e-post och tala inte om det för någon. Google kommer aldrig att be om ditt lösenord eller annan känslig information via e-post.

Om du använder en offentlig dator vidtar du dessa ytterligare åtgärder:
  • Logga alltid ut från kontot. Klicka på namnet eller e-postadressen högst upp på sidan och välj Logga ut.
  • Rensa formulär, lösenord, cacheminne och cookies i webbläsaren regelbundet.
Obs! Om du upptäcker misstänkt beteende på datorn, till exempel att den är långsam eller att popup-annonser visas, bör du vidta dessa åtgärder oftare. Besök Googles säkerhetscenter om du vill ha fler tips om säkerhet online.