Uw account beter beveiligen

Bij Google nemen we online beveiliging zeer serieus. We raden u ten zeerste aan de onderstaande stappen regelmatig uit te voeren om uw Google-account te beschermen.

Opmerking: Bekijk meer informatie over het programma 'Geavanceerde beveiliging' als u journalist of activist bent of anderszins risico op gerichte online aanvallen loopt.

Stap 1: Voer een beveiligingscheck uit

Ga naar Beveiligingscheck om gepersonaliseerde beveiligingsaanbevelingen voor uw Google-account te ontvangen, zoals:

Herstelopties voor uw account toevoegen of updaten

Uw hersteltelefoonnummer en -mailadres zijn sterke hulpmiddelen voor beveiliging. Deze contactgegevens kunnen worden gebruikt om de volgende functies mogelijk te maken:

• Blokkeren van personen die uw account zonder uw toestemming proberen te gebruiken.
  • Melden van verdachte activiteit op uw account.
  • Herstellen van uw account als u geen toegang meer heeft.

Bekijk hoe u uw hersteltelefoonnummer of -mailadres kunt toevoegen of wijzigen.

Authenticatie in twee stappen inschakelen

Met authenticatie in twee stappen voorkomt u dat hackers toegang krijgen tot uw account, zelfs als ze uw wachtwoord stelen. U kunt veelgebruikte phishing-technieken met sms-codes voorkomen door een sterkere tweede stap te kiezen:

Meer bescherming: Geavanceerde beveiliging

Als u journalist of activist bent of anderszins risico loopt op gerichte online aanvallen, kunt u overwegen zich aan te melden voor het programma Geavanceerde beveiliging. Geavanceerde beveiliging maakt gebruik van beveiligingssleutels om u te beschermen tegen phishing en het bevat andere beveiligingsmethoden, zoals de blokkering van onveilige apps.

Risicovolle toegang tot uw gegevens verwijderen

Overweeg om accounttoegang uit te schakelen voor apps die niet essentieel zijn. Dit zorgt voor meer bescherming van uw gevoelige gegevens.

Schermvergrendeling inschakelen

Met opties voor schermvergrendeling beschermt u uw apparaten tegen gebruik zonder uw toestemming. Bekijk hoe u schermvergrendeling instelt op een Android-apparaat.

Opmerking: Als u meer informatie wilt over hoe u schermvergrendeling toevoegt op andere apparaten en computers, gaat u naar de supportsite van de fabrikant.

Stap 2: Update uw software

Als uw browser, besturingssysteem of apps niet meer up-to-date zijn, is de software mogelijk niet beschermd tegen hackers. Help uw account beschermen door uw software regelmatig te updaten.

De browser updaten

Zorg dat u de nieuwste versie van uw browser gebruikt.

Bekijk hoe u Google Chrome updatet.

Opmerking: Als u meer informatie wilt over hoe u andere browsers kunt updaten, gaat u naar de supportsite van de ontwikkelaar.

Het besturingssysteem updaten

Zorg ervoor dat u de nieuwste versie gebruikt van het besturingssysteem van uw apparaat of computer.

Chromebooks updaten

Bekijk hoe u het besturingssysteem van uw Chromebook updatet.

Opmerking: Als u meer informatie wilt over het updaten van andere apparaten en computers, gaat u naar de supportsite van de fabrikant.

Uw apps updaten

Zorg ervoor dat u de nieuwste versie van de apps gebruikt op uw telefoon of computer.

Android-apps updaten

Meer informatie over hoe u uw Android-apps updatet op Android-apparaten en op geschikte Chromebooks.

Als u zeker wilt weten dat u altijd de nieuwste versie gebruikt, kunt u automatische app-updates inschakelen voor uw Android-apparaten.

Opmerking: Als u meer informatie wilt over hoe u apps updatet op andere apparaten en computers, gaat u naar de supportsite van de fabrikant.

Google Play Protect inschakelen

Google Play Protect beschermt Android-apparaten tegen schadelijke apps. Meer informatie over hoe u Google Play Protect inschakelt.

Stap 3: Gebruik unieke, sterke wachtwoorden

Het is riskant om voor meerdere sites hetzelfde wachtwoord te gebruiken. Als uw wachtwoord voor één site wordt gehackt, kan de hacker het gebruiken om toegang te krijgen tot uw accounts voor meerdere sites.

Zorg ervoor dat u voor elk account een sterk, uniek wachtwoord maakt.

Uw wachtwoorden beheren

Met een functie voor wachtwoordbeheer kunt u sterke, unieke wachtwoorden genereren en beheren. Overweeg Wachtwoordmanager van Chrome of een manager van een andere vertrouwde provider te gebruiken.

Tip: Als u wilt controleren of in uw Google-account opgeslagen wachtwoorden zijn vrijgegeven bij een gegevenslek, zwak zijn of worden gebruikt voor meerdere accounts, kunt u Wachtwoordcheck gebruiken.

Uw wachtwoord beschermen tegen hackers

Schakel Password Alert in voor Chrome als u een melding wilt ontvangen wanneer u uw Google-accountwachtwoord invoert op een niet-Google-site. Op die manier weet u of een site zich voordoet als Google en kunt u uw wachtwoord wijzigen als het wordt gestolen.

Opmerking: Schakel authenticatie in twee stappen in voor een extra beveiligingslaag voor uw account.

Stap 4: Verwijder apps en browserextensies die u niet nodig heeft

Een apparaat kan kwetsbaarder worden naarmate er meer apps op worden geïnstalleerd. Zorg dat u op apparaten die toegang hebben tot gevoelige informatie, alleen essentiële apps en browserextensies installeert. Installeer geen onbekende apps of apps van onbekende bronnen. Zo beschermt u uw apparaat en uw persoonlijke gegevens.

Bekijk hoe u het volgende kunt doen:

Opmerking: Als u informatie wilt over hoe u apps en extensies van andere apparaten en uit andere browsers verwijdert, gaat u naar de betreffende supportsite.

Stap 5: Bescherming tegen verdachte berichten en content

Hackers kunnen e-mails, sms-berichten, telefoongesprekken en webpagina's gebruiken om zich voor te doen als organisaties, familieleden of collega's.

Verdachte verzoeken vermijden

• Geef uw wachtwoorden nooit aan anderen. Google zal u nooit om uw wachtwoord vragen via een e-mail, bericht of telefoongesprek.
  • Reageer niet op verdachte e-mails, sms-berichten, chatberichten, webpagina's of telefoongesprekken waarin om uw persoonlijke of financiële gegevens wordt gevraagd.
  • Klik niet op links in e-mails, berichten, webpagina's of pop-ups van onbetrouwbare websites of afzenders.

Verdachte e-mails vermijden

Gmail is ontworpen om uw account te beschermen door verdachte e-mails automatisch te herkennen. U kunt ook deze tips gebruiken om verdachte e-mails en instellingen te herkennen:

Tip: Als u Gmail op uw computer gebruikt, plaatst u de muisaanwijzer op een link zonder erop te klikken. Kijk linksonder naar het webadres en controleer of de link overeenkomt met wat u verwacht.

Verdachte webpagina's vermijden

Google Chrome en Google Zoeken zijn ontworpen om u te waarschuwen voor verdachte content en ongewenste software.

Bekijk hoe u deze waarschuwingen kunt beheren in Google Chrome en Google Zoeken.

Als u verdachte activiteit waarneemt in uw account

Volg de stappen voor het beveiligen van uw account.