Je account beter beveiligen

Bij Google nemen we online beveiliging zeer serieus. We raden je ten zeerste aan de onderstaande stappen regelmatig uit te voeren om je Google-account te beschermen.

Opmerking: Bekijk meer informatie over het programma Geavanceerde beveiliging als je journalist of activist bent of anderszins risico op gerichte online aanvallen loopt.

Stap 1: Doe een beveiligingscheck

Ga naar Beveiligingscheck om gepersonaliseerde aanbevelingen voor de beveiliging van je Google-account te krijgen, zoals:

Herstelopties voor je account toevoegen of updaten

Je hersteltelefoonnummer en herstelmailadres zijn sterke hulpmiddelen voor beveiliging. Deze contactgegevens kunnen worden gebruikt voor het volgende:

• Mensen blokkeren die je account zonder je toestemming proberen te gebruiken.
  • Verdachte activiteit in je account melden.
  • Je account herstellen als je geen toegang meer hebt.

Bekijk hoe je je hersteltelefoonnummer of -mailadres toevoegt of wijzigt.

Verificatie in 2 stappen inschakelen

Met verificatie in 2 stappen voorkom je dat hackers toegang krijgen tot je account, zelfs als ze je wachtwoord stelen. Je kunt veelgebruikte phishing-technieken met sms-codes voorkomen door een sterkere tweede verificatiestap te kiezen:

Meer bescherming: Geavanceerde beveiliging

Als je journalist of activist bent of om een andere reden risico loopt op gerichte online aanvallen, kun je overwegen je aan te melden voor het programma Geavanceerde beveiliging. Geavanceerde beveiliging maakt gebruik van beveiligingssleutels om je te beschermen tegen phishing en het bevat andere beveiligingsmethoden, zoals de blokkering van onveilige apps.

Risicovolle toegang tot je gegevens verwijderen

Overweeg om accounttoegang uit te schakelen voor apps die niet essentieel zijn. Dit zorgt voor meer bescherming van je gevoelige informatie.

Schermvergrendeling inschakelen

Met opties voor schermvergrendeling bescherm je je apparaten tegen gebruik zonder je toestemming. Bekijk hoe je schermvergrendeling instelt op een Android-apparaat.

Opmerking: Als je meer informatie wilt over hoe je schermvergrendeling toevoegt op andere apparaten en computers, ga je naar de supportsite van de fabrikant.

Stap 2: Update je software

Als je browser, besturingssysteem of apps niet meer up-to-date zijn, is de software mogelijk niet beschermd tegen hackers. Help je account beschermen door je software regelmatig te updaten.

De browser updaten

Zorg dat je de nieuwste versie van je browser gebruikt.

Bekijk hoe je Google Chrome updatet.

Opmerking: Als je meer informatie wilt over hoe je andere browsers updatet, ga je naar de supportsite van de ontwikkelaar.

Het besturingssysteem updaten

Zorg ervoor dat je de nieuwste versie gebruikt van het besturingssysteem van je apparaat of computer.

Chromebooks updaten

Bekijk hoe je het besturingssysteem van je Chromebook updatet.

Opmerking: Als je meer informatie wilt over het updaten van andere apparaten en computers, ga je naar de supportsite van de fabrikant.

Je apps updaten

Zorg ervoor dat je de nieuwste versie van de apps gebruikt op je telefoon of computer.

Android-apps updaten

Meer informatie over hoe u uw Android-apps updatet op Android-apparaten en op geschikte Chromebooks.

Als u zeker wilt weten dat u altijd de nieuwste versie gebruikt, kunt u automatische app-updates inschakelen voor uw Android-apparaten.

Opmerking: Als u meer informatie wilt over hoe u apps updatet op andere apparaten en computers, gaat u naar de supportsite van de fabrikant.

Google Play Protect inschakelen

Google Play Protect beschermt Android-apparaten tegen schadelijke apps. Meer informatie over hoe u Google Play Protect inschakelt.

Stap 3: Gebruik unieke, sterke wachtwoorden

Het is riskant om voor meerdere sites hetzelfde wachtwoord te gebruiken. Als je wachtwoord voor één site wordt gehackt, kan de hacker het gebruiken om toegang te krijgen tot je accounts voor meerdere sites.

Zorg ervoor dat je voor elk account een sterk, uniek wachtwoord maakt.

Je wachtwoorden beheren

Met een functie voor wachtwoordbeheer kun je sterke, unieke wachtwoorden maken en beheren. Overweeg Wachtwoordmanager van Chrome of een manager van een andere vertrouwde provider te gebruiken.

Tip: Als je wilt controleren of in je Google-account opgeslagen wachtwoorden zijn vrijgegeven bij een gegevenslek, zwak zijn of worden gebruikt voor meerdere accounts, kun je Wachtwoordcheck gebruiken.

Je wachtwoord beschermen tegen hackers

Schakel Password Alert in voor Chrome als je een melding wilt krijgen wanneer je je Google-accountwachtwoord invoert op een niet-Google-site. Op die manier weet je of een site zich voordoet als Google en kun je je wachtwoord wijzigen als het wordt gestolen.

Opmerking: Schakel verificatie in 2 stappen in voor een extra beveiligingslaag voor je account.

Stap 4: Verwijder apps en browserextensies die je niet nodig hebt

Een apparaat kan kwetsbaarder worden naarmate er meer apps op worden geïnstalleerd. Zorg dat je op apparaten die toegang hebben tot gevoelige informatie, alleen essentiële apps en browserextensies installeert. Installeer geen onbekende apps of apps van onbekende bronnen. Zo bescherm je je apparaat en je persoonlijke informatie.

Bekijk hoe je het volgende doet:

Opmerking: Als je informatie wilt over hoe je apps en extensies van andere apparaten en uit andere browsers verwijdert, ga je naar de betreffende supportsite.

Stap 5: Bescherming tegen verdachte berichten en content

Hackers kunnen e-mails, sms-berichten, telefoongesprekken en webpagina's gebruiken om zich voor te doen als organisaties, familieleden of collega's.

Verdachte verzoeken vermijden

• Geef je wachtwoorden nooit aan anderen. Google zal je nooit om je wachtwoord vragen via een e-mail, bericht of telefoongesprek.
  • Reageer niet op verdachte e-mails, sms-berichten, chatberichten, webpagina's of telefoongesprekken waarin om je persoonlijke of financiële informatie wordt gevraagd.
  • Klik niet op links in e-mails, berichten, webpagina's of pop-ups van onbetrouwbare websites of afzenders.

Verdachte e-mails vermijden

Gmail is ontworpen om je account te beschermen door verdachte e-mails automatisch te herkennen. Je kunt ook deze tips gebruiken om verdachte e-mails en instellingen te herkennen:

Tip: Als je Gmail op je computer gebruikt, plaats je de muisaanwijzer op een link zonder erop te klikken. Kijk linksonder naar het webadres en kijk of de link overeenkomt met wat je verwacht.

Verdachte webpagina's vermijden

Google Chrome en Google Zoeken zijn ontworpen om je te waarschuwen voor verdachte content en ongewenste software.

Bekijk hoe je deze waarschuwingen beheert in Google Chrome en Google Zoeken.

Als je verdachte activiteit waarneemt in je account

Volg de stappen om je account te beveiligen.