Tilin suojauksen parantaminen

Google ottaa verkon tietosuojan vakavasti. Suosittelemme toistamaan alla kuvaillut vaiheet säännöllisesti, jotta Google-tilisi pysyy suojattuna.

Huom. Jos olet toimittaja tai aktivisti tai sinulla on muuten riski joutua kohdistettujen verkkohyökkäysten kohteeksi, lue lisää Lisäsuojaus-ohjelmasta.

Vaihe 1: Suorita tietosuojatarkistus

Tietosuojatarkistuksella saat esimerkiksi seuraavia personoituja tietosuojasuosituksia Google-tiliäsi varten:

Tilin palautusvaihtoehtojen lisääminen tai päivittäminen

Palauttamisen puhelinnumero ja sähköpostiosoite ovat tehokkaita turvallisuustyökaluja. Yhteystietojen avulla voidaan esimerkiksi

• estää toista henkilöä käyttämästä tiliäsi ilman lupaasi
  • ilmoittaa sinulle tililläsi havaitusta epäilyttävästä toiminnasta
  • palauttaa tilisi kirjautumisongelmien sattuessa.

Lue, miten voit lisätä palauttamisen puhelinnumeron ja sähköpostiosoitteen tai muuttaa niitä.

Kaksivaiheisen vahvistuksen käyttöönotto

Kaksivaiheinen vahvistus estää hakkereita pääsemästä tilillesi, vaikka he varastaisivat salasanasi. Vältä tekstiviestikoodeihin liittyvät yleiset tietojenkalasteluyritykset valitsemalla vahvempi toinen vahvistusvaihe:

Entistä turvallisempi: Lisäsuojaus

Jos olet toimittaja tai aktivisti tai sinulla on muuten riski joutua kohdistettujen verkkohyökkäysten kohteeksi, harkitse Lisäsuojaus-ohjelmaan liittymistä parantaaksesi turvallisuuttasi. Lisäsuojaus käyttää suojausavaimia tietojenkalastelulta suojautumiseen ja sisältää myös muita ominaisuuksia, kuten suojaamattomien sovellusten estämisen.

Datan riskialttiin käyttöoikeuden poistaminen

Harkitse tilille pääsyn estämistä toissijaisilta sovelluksilta parantaaksesi arkaluontoisten tietojen suojausta.

Näytön lukituksen käyttöönotto

Näytön lukitus suojaa laitteitasi ilman lupaasi tapahtuvalta käytöltä. Lue lisää näytön lukituksen käyttöönotosta Android-laitteella.

Huom. Jos haluat tietoa näytön lukituksen lisäämisestä muihin laitteisiin tai tietokoneisiin, siirry valmistajan tukisivustolle.

Vaihe 2: Päivitä ohjelmisto

Jos selaimesi, käyttöjärjestelmäsi tai sovelluksesi on vanhentunut, ohjelmisto ei välttämättä ole turvassa hakkereilta. Suojaa tilisi pitämällä ohjelmisto päivitettynä.

Selaimen päivittäminen

Varmista, että käytössäsi on selaimen uusin versio.

Lue lisää Google Chromen päivittämisestä.

Huom. Jos haluat tietoa muiden selainten päivittämisestä, siirry selaimen kehittäjän tukisivustolle.

Käyttöjärjestelmän päivittäminen

Varmista, että laitteellasi tai tietokoneellasi on käyttöjärjestelmän uusin versio.

Android-laitteiden päivittäminen

Lue lisää Android-version tarkistamisesta ja päivittämisestä.

Chromebookin päivittäminen

Lue lisää Chromebookin käyttöjärjestelmän päivittämisestä.

Huom. Jos haluat tietoa muiden laitteiden ja tietokoneiden päivittämisestä, siirry valmistajan tukisivustolle.

Sovellusten päivittäminen

Varmista, että käytät sovellusten uusimpia versioita laitteellasi tai tietokoneellasi.

Android-sovellusten päivittäminen

Lue lisää Android-sovellusten päivittämisestä Android-laitteilla ja yhteensopivilla Chromebookeilla.

Harkitse automaattisten sovelluspäivitysten käyttöönottoa Android-laitteilla, niin voit varmistaa, että käytössäsi on aina uusin versio.

Huom. Jos haluat tietoa muiden laitteiden ja tietokoneiden päivittämisestä, vieraile valmistajan tukisivustolla.

Google Play Protectin käyttöönotto

Google Play Protect auttaa suojaamaan Android-laitteita haitallisilta sovelluksilta. Lue lisää Google Play Protectin käyttöönotosta.

Vaihe 3: Käytä yksilöllisiä ja vahvoja salasanoja

Saman salasanan käyttäminen useilla sivustoilla on riski. Jos salasanasi hakkeroidaan yhdeltä sivustolta, sitä voidaan ehkä käyttää tileillesi pääsyyn useilla muilla sivustoilla.

Varmista, että luot vahvan ja yksilöllisen salasanan jokaiselle tilille.

Salasanojen ylläpito

Salasanojen ylläpito-ohjelma voi auttaa luomaan ja ylläpitämään vahvoja ja yksilöllisiä salasanoja. Suosittelemme Chromen salasanojen ylläpidon tai muun luotettavan palvelun käyttöä.

Vinkki: Voit selvittää Salasanan tarkistuksella, ovatko jotkin Google-tilillesi tallennetuista salasanoista vaarantuneet tai heikkoja tai käytetäänkö niitä useilla tileillä.

Salasanan suojaaminen hakkereilta

Jos haluat ilmoituksen Google-tilin salasanan käytöstä Googlen ulkopuolisella sivustolla, ota Chromen salasanavaroitus käyttöön. Näin tiedät, jos sivusto teeskentelee olevansa Google, ja voit vaihtaa salasanasi, jos se varastetaan.

Huom. Voit parantaa tilisi suojausta ottamalla käyttöön kaksivaiheisen vahvistuksen.

Vaihe 4: Poista tarpeettomat sovellukset ja selainlaajennukset

Laitteestasi voi tulla haavoittuvampi, kun sille asennetaan lisää sovelluksia. Asenna vain tärkeät sovellukset ja selainlaajennukset laitteille, joilla on pääsy arkaluontoisiin tietoihin. Suojaa laitettasi ja henkilötietojasi välttämällä tuntemattomien sovellusten tai tuntemattomista lähteistä saatavien sovellusten asennusta.

Lue lisää:

Huom. Jos haluat tietoa sovellusten ja laajennusten poistamisesta muista laitteista ja selaimista, siirry valmistajan tai kehittäjän tukisivustolle.

Vaihe 5: Suojaa laitteesi epäilyttäviltä viesteiltä ja sisällöltä

Hakkerit voivat esiintyä instituutioiden edustajina, perheenjäseninäsi tai työkavereinasi ja lähestyä sinua sähköposteilla, tekstiviesteillä, puheluilla tai verkkosivujen kautta.

Epäilyttävien pyyntöjen välttäminen

• Älä koskaan kerro salasanojasi muille. Google ei koskaan pyydä sinua kertomaan salasanaasi sähköpostilla, viestillä tai puhelun aikana.
  • Älä vastaa epäilyttäviin sähköposteihin, teksti- tai pikaviesteihin, verkkosivujen kyselyihin tai puheluihin, joissa pyydetään henkilö- tai taloustietojasi.
  • Älä klikkaa linkkejä sähköposteissa, viesteissä, verkkosivuilla tai ponnahdusikkunoissa, jos ne ovat peräisin epäluotettavilta sivustoilta tai lähettäjiltä.

Epäilyttävien sähköpostien välttäminen

Gmail on suunniteltu auttamaan tilisi suojaamisessa tunnistamalla automaattisesti epäilyttäviä sähköposteja. Voit myös yrittää tunnistaa epäilyttäviä sähköposteja ja asetuksia näiden vinkkien avulla:

Vinkki: Jos käytät Gmailia tietokoneella, vie hiiri linkin päälle klikkaamatta sitä. Katso vasemmassa alareunassa näkyvää verkko-osoitetta ja varmista, että se johtaa oikeaan osoitteeseen.

Epäilyttävien verkkosivujen välttäminen

Google Chrome ja Haku on suunniteltu varoittamaan epäilyttävästä sisällöstä ja ei-toivotuista ohjelmistoista.

Lue lisää näiden varoitusten muuttamisesta Chromessa ja Haussa.

Jos havaitset epäilyttävää toimintaa tililläsi

Suojaa tilisi ohjeiden mukaisesti.