Skydda ditt konto med tvåstegsverifiering

Med tvåstegsverifiering (kallas även tvåfaktorsautentisering) lägger du till ett extra skydd i kontot i fall lösenordet skulle hamna i orätta händer. När du har konfigurerat tvåstegsverifiering loggar du in på kontot i två steg med hjälp av

• något du vet, till exempel ditt lösenord
  • något du har, till exempel din telefon.

Aktivera tvåstegsverifiering

1. Öppna Google-kontot.
  2. Välj Säkerhet i navigeringspanelen.
  3. Välj Tvåstegsverifiering under Logga in på Google. följt av Kom igång.
  4. Följ anvisningarna på skärmen.

Kontot, användarnamn@gmail.com, är kopplat till en arbetsplats eller skola. Kontakta administratören om det inte går att aktivera tvåstegsverifiering.

Verifiera din identitet med ett andra steg

Efter att du har aktiverat tvåstegsverifiering måste du slutföra ett andra steg för att verifiera din identitet när du loggar in. Google begär att du slutför ett specifikt andra steg i syfte att skydda kontot.

Använda meddelanden från Google

Vi rekommenderar att du loggar in med meddelanden från Google. Det är enklare att trycka på ett meddelande än att ange en verifieringskod. Meddelanden kan också skydda kontot mot SIM-kortsbedrägerier och andra attacker via telefonnummer.

Meddelanden från Google är pushmeddelanden som du får på

• Android-telefoner där du är inloggad på ditt Google-konto
  • iPhone där du är inloggad på ditt Google-kontot i Gmail-appen  eller Google-appen .

Beroende på enhets- och platsinformationen i aviseringen kan du

• tillåta inloggningen genom att trycka på Ja om det var du som begärde den
  • blockera inloggningen genom att trycka på Nej om det inte var du som begärde den

Av säkerhetsskäl kan Google be dig att ange din pinkod eller någon annan form av bekräftelse.

Använda andra verifieringsmetoder

Du kan konfigurera andra verifieringsmetoder om du

• vill ha ökat skydd mot nätfiske
  • inte kan ta emot meddelanden från Google
  • blir av med telefonen.

Använda säkerhetsnycklar för att få extra skydd mot nätfiske

En fysisk säkerhetsnyckel är en liten enhet du köper för att bekräfta din identitet när du loggar in. När vi behöver kontrollera att det är du som loggar in ansluter du bara nyckeln till telefonen, surfplattan eller datorn. Beställ en säkerhetsnyckel.

Du kanske även kan logga in på nya enheter med hjälp av en kompatibel telefon med en inbyggd säkerhetsnyckel.

Tips! Säkerhetsnycklar skyddar ditt Google-konto från nätfiske när hackare försöker lura av dig lösenordet eller andra personliga uppgifter. Läs mer om nätfiske.

Använda Google Authenticator eller andra verifieringskodsappar

Obs! Lämna aldrig ut verifieringskoderna till någon.

Du kan konfigurera Google Authenticator eller en annan app som skapar engångsverifieringskoder när du inte har tillgång till internet eller mobildata.

Du verifierar din identitet genom att ange verifieringskoden på inloggningsskärmen.

Använda en verifieringskod från ett sms eller samtal

Obs! Lämna aldrig ut verifieringskoderna till någon.
En sexsiffrig kod kan skickas till ett nummer som du tidigare har angett. Koder kan skickas i ett sms eller via ett röstsamtal, beroende på vilken inställning du har valt. Verifiera din identitet genom att ange koden på inloggningsskärmen.
Tips! Även om någon form av tvåstegsverifiering ökar säkerheten för kontot kan verifieringskoder som skickas via sms eller samtal vara sårbara för attacker via telefonnummer.

Använda reservkoder

Obs! Lämna aldrig ut reservkoderna till någon.
Du kan skriva ut eller ladda ned en uppsättning åttasiffriga reservkoder och spara dem på ett säkert ställe. Reservkoder är användbara om du tappar bort telefonen.

Hoppa över ett andra steg på betrodda enheter

Om du inte vill ange ett andra verifieringssteg varje gång du loggar in på datorn eller telefonen markerar du kryssrutan Fråga inte igen på den här datorn.
Obs! Markera bara den här rutan på enheter som du använder regelbundet och inte delar med någon annan.