Uw account beveiligen met verificatie in twee stappen

Met verificatie in twee stappen (ook wel verificatie in twee stappen genoemd) voegt u een extra beveiligingslaag aan uw account toe voor het geval uw wachtwoord wordt gestolen. Nadat u verificatie in twee stappen heeft ingesteld, logt u in twee stappen in op uw account met behulp van:

• Iets wat u weet, zoals uw wachtwoord
  • Iets wat u heeft, zoals uw telefoon

Verificatie in twee stappen inschakelen

1. Open uw Google-account.
  2. Klik in het navigatievenster op Beveiliging.
  3. Selecteer onder 'Inloggen bij Google' de optie Verificatie in twee stappen en dan Aan de slag.
  4. Volg de stappen op het scherm.

Uw account (gebruikersnaam@gmail.com) is gekoppeld aan uw werk of school. Als u verificatie in twee stappen niet kunt instellen, neemt u contact op met uw beheerder.

Met een tweede stap verifiëren dat u het bent

Nadat u verificatie in twee stappen heeft ingeschakeld, moet u met een tweede stap verifiëren dat u het bent als u inlogt. Ter bescherming van uw account vraagt Google u een specifieke tweede stap uit te voeren.

Google-prompts gebruiken

We raden u aan in te loggen met Google-prompts. Op een prompt tikken is gemakkelijker dan een verificatiecode opgeven. Prompts kunnen ook bescherming bieden tegen simswaps en andere hacks op basis van telefoonnummers.

Google-prompts zijn pushmeldingen die u ontvangt op:

• Android-telefoons die zijn ingelogd op uw Google-account
  • iPhones waarop de Gmail-app Gmail-productlogo of Google-app is ingelogd op uw Google-account

Afhankelijk van de apparaat- en locatiegegevens in de melding kunt u het volgende doen:

• Tik op Ja om de inlogpoging toe te staan als deze van u was.
  • Tik op Nee om de inlogpoging te blokkeren als deze niet van u was.

Voor extra beveiliging kan Google u om uw pincode of een andere bevestiging vragen.

Andere verificatiemethoden gebruiken

Voor de volgende gevallen kunt u andere verificatiemethoden instellen:

• Als u betere bescherming wilt tegen phishing
  • Als u geen Google-prompts kunt ontvangen
  • Als u uw telefoon kwijtraakt

Beveiligingssleutels gebruiken voor een betere bescherming tegen phishing

Een fysieke beveiligingssleutel is een klein apparaat dat u kunt kopen om te bewijzen dat u het bent die inlogt. Als we willen controleren of u het bent, hoeft u de sleutel alleen aan te sluiten op uw telefoon, tablet of computer. Uw beveiligingssleutels bestellen

U kunt mogelijk ook de beveiligingssleutel gebruiken die in geschikte telefoons is ingebouwd om in te loggen op nieuwe apparaten.

Tip: Beveiligingssleutels beschermen uw Google-account tegen phishingaanvallen waarbij een hacker u zover probeert te krijgen dat u hem of haar uw wachtwoord of andere persoonlijke informatie geeft. Meer informatie over phishingaanvallen

Google Authenticator of andere verificatiecode-apps gebruiken

Belangrijk: Deel uw verificatiecodes nooit met anderen.

Als u geen internetverbinding of mobiele service heeft, kunt u Google Authenticator of een andere app die eenmalige verificatiecodes genereert instellen.

Geef de verificatiecode op in het inlogscherm om te bevestigen dat u het bent.

Een verificatiecode via een sms of telefoontje gebruiken

Belangrijk: Deel uw verificatiecodes nooit met anderen.
Er kan een zescijferige code worden gestuurd naar een nummer dat u eerder heeft opgegeven. Codes kunnen in een sms of via een telefoontje worden gestuurd, afhankelijk van de instelling die u heeft gekozen. Geef de code op in het inlogscherm om te bevestigen dat u het bent.
Tip: Hoewel elke vorm van verificatie in twee stappen de accountbeveiliging verbetert, kunnen verificatiecodes via sms of telefoontjes kwetsbaar zijn voor hacks op basis van telefoonnummers.

Back-upcodes gebruiken

Belangrijk: Deel uw back-upcodes nooit met anderen.
U kunt een reeks back-upcodes van acht cijfers afdrukken of downloaden en deze op een veilige plaats te bewaren. Back-upcodes zijn handig als u uw telefoon kwijtraakt.

Een tweede stap overslaan op vertrouwde apparaten

Als u niet elke keer dat u inlogt op uw computer of telefoon een tweede verificatiestap wilt opgeven, vinkt u het selectievakje 'Niet meer vragen op deze computer' aan.
Belangrijk: Vink dit selectievakje alleen aan op apparaten die u regelmatig gebruikt en niet met anderen deelt.