Veelvoorkomende problemen met verificatie in twee stappen

Ik ben mijn telefoon verloren of deze is gestolen

Als u uw telefoon bent verloren of deze is gestolen, raden we u ten zeerste aan uw app-wachtwoorden in te trekken en het wachtwoord van uw Google-account te wijzigen. Zo kunt u voorkomen dat anderen toegang tot uw Google-account krijgen vanaf uw telefoon.

Afhankelijk van uw situatie kunt u op verschillende manieren weer toegang krijgen tot uw account.

Back-upopties gebruiken
Als u geen toegang meer heeft tot uw primaire telefoon, kunt u codes naar back-uptelefoons laten sturen. Daarnaast kunt u een van uw afdrukbare back-upcodes gebruiken om in te loggen.
Inloggen via een vertrouwde computer
Als u eerder bent ingelogd via een computer en heeft aangevinkt dat de computer uw gegevens moet onthouden, kunt u wellicht zonder verificatiecode inloggen bij die computer. Zodra u bent ingelogd op uw account, schakelt u authenticatie in twee stappen uit totdat u weer verificatiecodes kunt ontvangen.
Een nieuwe telefoon van uw provider krijgen

Als u uw telefoon bent verloren, is het mogelijk dat u een nieuwe telefoon met hetzelfde telefoonnummer van uw provider kunt krijgen. U kunt ook een nieuwe simkaart kopen.

Ons formulier voor accountherstel invullen

We raden u aan deze optie alleen te gebruiken als u op geen enkele andere manier toegang kunt krijgen tot uw account. Deze procedure kan enkele dagen duren en vraagt vaak meer actie van uw kant dan andere opties voor herstel.

1. Log in op uw account met uw gebruikersnaam en wachtwoord.
  2. Klik op Meer opties op de pagina waarop u uw verificatiecode moet opgeven.
  3. Klik op Help en dan Google om hulp vragen.
  4. U moet vervolgens een formulier voor accountherstel invullen om te bevestigen dat u bent gemachtigd om toegang tot het account te krijgen. Neem de tijd om elke vraag zo goed mogelijk te beantwoorden. Het formulier is zo ontworpen dat niemand toegang tot uw account kan krijgen behalve uzelf. Aangezien Google niet veel informatie over u verzamelt bij het aanmelden voor een account, stellen we u ook vragen over wanneer u het account heeft gemaakt, welke Google-services u gebruikt en aan wie u vaak e-mail stuurt (als u Gmail gebruikt). Zo willen we ons ervan verzekeren dat u bent geautoriseerd voor toegang tot uw account.

Ik ben mijn beveiligingssleutel verloren of deze is gestolen

Als u uw beveiligingssleutel kwijtraakt, kunt u deze stappen volgen om de toegang tot uw account en de beveiliging te herstellen. Kies de voor u geschikte stappen. Dit is afhankelijk van of u nog een tweede stap heeft ingesteld zoals:

• Verificatiecodes
  • Google-prompts
  • Back-upcodes
  • Een andere beveiligingssleutel die u aan uw account heeft toegevoegd
  • Een geregistreerde computer waarvoor u eerder heeft aangegeven dat u niet om een verificatiecode wilt worden gevraagd
Als u nog een tweede stap heeft ingesteld, gaat u als volgt te werk:
  1. Log in op uw Google-account met uw wachtwoord en met uw andere tweede stap.
  2. Volg de stappen om de verloren sleutel uit uw account te verwijderen.
  3. Koop een nieuwe beveiligingssleutel. Het kan nuttig zijn om een extra sleutel te kopen die u op een veilige plaats bewaart.
  4. Voeg de nieuwe sleutel toe aan uw account.
Als u geen tweede stap heeft of als u uw wachtwoord bent vergeten

Opmerking: Bij authenticatie in twee stappen is een extra stap vereist om te bewijzen dat u de eigenaar van een account bent. Vanwege deze extra beveiliging kan het drie tot vijf werkdagen duren voordat Google zeker weet dat u het bent die probeert in te loggen.

1. Volg de stappen om uw account te herstellen. Er worden enkele vragen gesteld om te bevestigen dat het uw account is.
  2. We kunnen u vragen om het volgende te doen:
    • Een e-mailadres of telefoonnummer opgeven waarop we u kunnen bereiken.
    • Een code invoeren die naar uw e-mailadres of telefoonnummer is verzonden. Door deze code weten wij zeker dat u toegang heeft tot dat e-mailadres of telefoonnummer.

Accounts via werk, school of een andere organisatie

Als u een account via uw werk, school of een andere groep gebruikt (als uw e-mailadres bijvoorbeeld gebruikersnaam@domein.nl is), heeft u twee opties:
Back-upopties gebruiken
Als u geen toegang meer heeft tot uw primaire telefoon, kunt u codes naar back-uptelefoons laten sturen. Daarnaast kunt u een van uw afdrukbare back-upcodes gebruiken om in te loggen.
Neem contact op met uw beheerder
Uw beheerder kan verificatie in twee stappen uitschakelen voor uw account zodat u kunt inloggen zonder code.

Waarom u Google Voice niet moet gebruiken om verificatiecodes te ontvangen

Als u Google Voice gebruikt om verificatiecodes te ontvangen, kunnen er gemakkelijk situaties optreden waarbij u geen toegang meer tot uw account kunt krijgen.

Als u bijvoorbeeld bent uitgelogd bij uw Google Voice-app, heeft u mogelijk een verificatiecode nodig om de app weer te openen. U kunt deze verificatiecode echter niet ontvangen omdat deze wordt verzonden naar Google Voice, wat u niet kunt openen.

Link voor het instellen van verificatie in twee stappen wordt niet weergegeven

Als de link niet wordt weergegeven en u een account via uw werk, school of andere groep gebruikt, moet u de installatie van verificatie in twee stappen mogelijk openen via een speciale URL. Het is ook mogelijk dat uw organisatie dit nog niet heeft ingesteld. Neem hierover contact op met uw domeinbeheerder.

Meer informatie over Google Authenticator

Lees meer over het open-sourceproject Google Authenticator.

Ik heb verificatie in twee stappen ingeschakeld en een app op mijn telefoon of computer werkt nu niet meer

Als u verificatie in twee stappen inschakelt, werken apps die toegang tot uw Google-account nodig hebben, pas weer als u een app-wachtwoord opgeeft in plaats van uw normale wachtwoord.

Gangbare apps en apparaten die een app-wachtwoord vereisen, zijn onder meer:

• Oude versies van e-mailclients zoals Outlook, Apple Mail en Thunderbird
  • De systeemeigen e-mailapp op uw telefoon (die niet is gemaakt door Google)
  • Sommige clients voor chatten, contacten en YouTube

Opmerking: Als u het nieuwste besturingssysteem uitvoert op uw iPhone/iPad of Mac-computer, hoeft u geen app-wachtwoorden meer te gebruiken om authenticatie in twee stappen te gebruiken.

U hoeft app-wachtwoorden niet te onthouden, omdat elk app-wachtwoord maar één keer wordt gebruikt. U kunt altijd een nieuw app-wachtwoord genereren wanneer u daarom wordt gevraagd, zelfs voor een apparaat dat of app die u eerder heeft geautoriseerd.

App-wachtwoorden werken niet

If you’ve double-checked to make sure you’ve entered the App Password in correctly but it’s still not working, try going to https://g.co/allowaccess on your device’s browser. Enter your username and password, then type the letters on the screen. Then go back to the application you're trying to access and enter your App Password.

Ik ben mijn back-upcodes kwijtgeraakt en ik wil ze intrekken

Als u de gedrukte kopie van uw back-upcodes bent kwijtgeraakt, kunt u de codes opnieuw opvragen op de pagina met instellingen. Klik op Codes weergeven en daarna op Nieuwe codes genereren. Als u dit doet, wordt de vorige set back-upcodes ongeldig gemaakt en wordt een nieuwe set gegenereerd.

Ik heb geen verificatiecode via een sms of telefoontje ontvangen

Als u ervoor heeft gekozen codes per sms te ontvangen, moet u controleren of uw abonnement en mobiele apparaat ondersteuning bieden voor het ontvangen van sms'jes. De leversnelheid en beschikbaarheid kunnen verschillen per locatie en serviceprovider. Zorg ervoor dat u over een sterk mobiel signaal beschikt wanneer u uw codes wilt ontvangen.

Als u ervoor heeft gekozen codes te ontvangen via een telefoontje, moet u er rekening mee houden dat een voicemail met de verificatiecode wordt achtergelaten op uw telefoon als u het telefoontje niet kunt beantwoorden.

Als u een smartphone heeft, raden we u aan de Google Authenticator-app te gebruiken.

U kunt ook schakelen tussen het ontvangen van uw codes via sms of telefoontje. Soms is de levering bij een van deze services betrouwbaarder dan bij de andere.

Belangrijk: Als u meerdere verificatiecodes heeft ontvangen, werkt alleen de nieuwste. Als u meerdere verificatiecodes heeft aangevraagd, moet u er rekening mee houden dat het enige tijd kan duren voordat u de laatste code ontvangt.

Ik kan niet bij mijn Windows 10-apparaat inloggen met de beveiligingssleutel van mijn telefoon

Als u met de ingebouwde beveiligingssleutel van uw telefoon probeert in te loggen bij een Windows 10-apparaat, wordt mogelijk een melding weergegeven dat bluetooth moet worden ingeschakeld om te koppelen. Deze melding kan ook worden weergegeven als u bluetooth op zowel uw telefoon als uw Windows 10-apparaat heeft ingeschakeld.

De ingebouwde beveiligingssleutel van uw telefoon koppelen aan uw Windows 10-apparaat:

1. Open Windows 10: Instellingen en dan Privacy en dan Radio's.
  2. Schakel de optie 'Toestaan dat apps apparaatradio's beheren' in.

Mijn Google Authenticator-codes werken niet (Android)

Dit kan zijn omdat de tijd in uw Google Authenticator-app niet correct is gesynchroniseerd.

U kunt er als volgt voor zorgen dat u de juiste tijd heeft:

1. Ga naar het hoofdmenu in de Google Authenticator-app.
  2. Tik op Meer Meeren vervolgens Instellingen.
  3. Tik op Tijdcorrectie voor codes.
  4. Tik op Nu synchroniseren.

Op het volgende scherm bevestigt de app dat de tijd is gesynchroniseerd. U moet uw verificatiecodes nu kunnen gebruiken om in te loggen. De synchronisatie is alleen van toepassing op de interne tijd van uw Google Authenticator-app en de instellingen bij 'Datum en tijd' op uw apparaat worden niet gewijzigd.