Yleisiä kaksivaiheisen vahvistuksen ongelmia

Puhelimeni katosi tai varastettiin

Jos puhelimesi katosi tai varastettiin, suosittelemme vahvasti, että peruutat sovelluksen salasanat ja vaihdat Google-tilisi salasanan. Näin estät muita käyttämästä Google-tiliäsi puhelimesi kautta.

Tilanteesta riippuen voit palauttaa tilin käyttöösi useilla eri tavoilla.

Varavaihtoehtojen käyttäminen
Jos et pääse käyttämään ensisijaista puhelintasi, voit valita koodien lähettämisen varapuhelimeen. Voit käyttää kirjautumiseen myös tulostettavaa varakoodia.
Tiliin kirjautuminen luotettavalta tietokoneelta
Jos olet aiemmin kirjautunut sisään tietokoneella ja valinnut, että kirjautuminen muistetaan, et välttämättä tarvitse kirjautumiseen vahvistuskoodia kyseisellä tietokoneella. Päästyäsi tiliisi voit poistaa kaksivaiheisen vahvistuksen käytöstä, kunnes voit jälleen vastaanottaa vahvistuskoodeja.
Uuden puhelimen hankkiminen operaattorilta

Jos olet kadottanut puhelimesi, voit ehkä ostaa operaattoriltasi uuden SIM-kortin tai puhelimen, joka käyttää vanhaa puhelinnumeroasi.

Tilin palautuslomakkeen täyttäminen

Suosittelemme käyttämään tätä vaihtoehtoa vain, jos et voi kirjautua tilillesi milläkään muulla tavalla. Prosessi voi kestää useamman päivän, ja se vaatii enemmän vaivannäköä kuin muut palautusvaihtoehdot.

1. Kirjaudu tilillesi käyttäjänimelläsi ja salasanallasi.
  2. Valitse vahvistuskoodisivulla Lisää vaihtoehtoja.
  3. Valitse Ohje ja sitten Pyydä apua Googlelta.
  4. Vahvista seuraavaksi tilin käyttöoikeus täyttämällä tilin palautuslomake. Vastaa jokaiseen kysymykseen huolellisesti ja parhaasi mukaan. Lomakkeen tarkoitus on varmistaa, että vain sinä pääset käyttämään tiliäsi. Koska Google ei kerää paljoa tietoja käyttäjistä tilin luomisen yhteydessä, kysymme sinulta esimerkiksi tilin luomisaikaa, käyttämiäsi Googlen palveluita sekä käyttäjiä, joille lähetät usein sähköpostia (jos käytät Gmailia). Varmistamme näin, ettei pääsyä sallita väärin perustein.

Suojausavaimeni katosi tai varastettiin

Jos kadotat suojausavaimen, pääset tilillesi takaisin ja voit suojata sen näiden vaiheiden avulla. Valitse sopivat vaiheet sen mukaan, oletko ottanut käyttöön muita vaiheita. Esimerkkejä:

• Vahvistuskoodi
  • Google-kehotteet
  • Varakoodit
  • Toinen tilille lisätty suojausavain
  • Rekisteröity tietokone, jolla olet aiemmin valinnut, että vahvistuskoodia ei kysytä
Jos sinulla on muu toinen vaihe
  1. Kirjaudu Google-tilillesi salasanasi ja muun toisen vaiheen avulla.
  2. Poista kadonnut avain tililtäsi ohjeiden mukaisesti.
  3. Osta uusi suojausavain. Voit myös hankkia ylimääräisen avaimen ja säilyttää sitä turvallisessa paikassa.
  4. Lisää uusi avain tilillesi.
Jos sinulla ei ole muuta toista vaihetta tai jos unohdit salasanasi

Huom. Kaksivaiheinen vahvistus edellyttää omistajuuden todistamista ylimääräisellä vaiheella. Tämän lisäsuojauksen vuoksi Googlelta voi mennä henkilöllisyytesi vahvistamiseen jopa 3–5 arkipäivää.

1. Palauta tili ohjeiden mukaan. Tilin omistajuus vahvistetaan muutamilla kysymyksillä.
  2. Sinua saatetaan pyytää
    • ilmoittamaan sähköpostiosoite tai puhelinnumero, josta sinut tavoittaa
    • syöttämään sähköpostiin tai puhelimeen lähetetty koodi, jonka avulla varmistetaan, että voit käyttää kyseistä sähköpostiosoitetta tai puhelinnumeroa.

Työpaikan, koulun tai muun organisaation kautta saadut tilit

Jos käytät tiliäsi töissä, koulussa tai muussa ryhmässä (käyttäjänimesi on esimerkiksi muodossa käyttäjänimi@verkkotunnus.com), sinulla on kaksi vaihtoehtoa:
Varavaihtoehtojen käyttäminen
Jos et pääse käyttämään ensisijaista puhelintasi, voit valita koodien lähettämisen varapuhelimeen. Voit käyttää kirjautumiseen myös tulostettavaa vahvistuskoodia.
Yhteydenotto järjestelmänvalvojaan
Järjestelmänvalvoja voi poistaa kaksivaiheisen vahvistuksen käytöstä, jolloin voit kirjautua tilillesi ilman koodia.

Miksi vahvistuskoodeja ei kannata hankkia Google Voicen kautta

Jos hankit vahvistuskoodit Google Voicen avulla, saatat helposti vahingossa lukita itsesi ulos tilistäsi.

Jos esimerkiksi kirjaudut ulos Google Voice -sovelluksesta, sisäänkirjautuminen saattaa edellyttää vahvistuskoodia. Et kuitenkaan saa tätä vahvistuskoodia, koska se lähetetään Google Voiceen – etkä pääse käyttämään sitä ilman koodia.

Kaksivaiheisen vahvistuksen määrityslinkkiä ei näy

Jos käytät tiliä töissä, koulussa tai muussa ryhmässä etkä näe määrityslinkkiä, sinun täytyy ehkä määrittää kaksivaiheinen vahvistus erityisen URL-osoitteen kautta. On myös mahdollista, että organisaatiosi ei ole vielä ottanut kaksivaiheista vahvistusta käyttöön. Saat lisätietoja verkkotunnuksen järjestelmänvalvojalta.

Lisätietoja Google Authenticatorista

Lue lisätietoja avoimen lähdekoodin Google Authenticator -projektista.

Otin kaksivaiheisen vahvistuksen käyttöön, ja puhelimeni tai tietokoneeni sovellus lakkasi toimimasta

Kun otat kaksivaiheisen vahvistuksen käyttöön, kaikki sovellukset, jotka tarvitsevat Google-tilin käyttöoikeuden, lakkaavat toimimasta, kunnes annat sovelluksen salasanan tavallisen salasanan sijaan.

Yleisiä sovelluksen salasanan vaativia sovelluksia ja laitteita ovat

• Outlookin, Apple Mailin ja Thunderbirdin kaltaisten sähköpostiohjelmien vanhat versiot
  • puhelimen mukana toimitettava sähköpostiohjelma (joka ei ole Googlen valmistama)
  • jotkin keskustelu-, yhteystieto- ja YouTube-ohjelmat.

Huom. Jos iPhonessa, iPadissa tai Macissa on käyttöjärjestelmän viimeisin versio, kaksivaiheisen vahvistuksen käyttö ei enää edellytä sovelluksen salasanojen käyttämistä.

Sovelluksen salasanoja ei tarvitse muistaa ulkoa, sillä ne ovat kertakäyttöisiä. Voit luoda uuden sovelluksen salasanan, kun sellaista pyydetään, myös jo aiemmin valtuuttamallesi laitteelle tai sovellukselle.

Sovellusten salasanat eivät toimi

Jos olet varma, että annoit sovelluksen salasanan oikein, mutta se ei silti toimi, avaa sivu https://g.co/allowaccess laitteen selaimella. Anna käyttäjänimi sekä salasana, ja kirjoita sitten näytöllä näkyvät kirjaimet. Palaa sitten sovellukseen, jota yrität käyttää, ja anna sovelluksen salasana.

Kadotin varakoodini ja haluan peruuttaa ne

Jos olet kadottanut tulostamasi varakoodit, voit peruuttaa ne asetussivulla. Valitse Näytä koodit ja Luo uusia koodeja. Edelliset varakoodit mitätöidään ja sinulle luodaan uudet koodit.

En saanut vahvistuskoodia tekstiviestillä tai puhelimitse

Jos valitsit koodien vastaanottamisen tekstiviestillä, varmista, että liittymäsopimuksesi ja mobiililaitteesi tukevat tekstiviestejä. Viestin lähetysnopeus ja saatavuus voivat vaihdella sijainnin ja palveluntarjoajan mukaan. Varmista myös, että puhelimellasi on yhteys matkapuhelinverkkoon, kun tilaat koodeja.

Jos valitsit koodien vastaanottamisen puhelimitse, huomaa, että vastaajaasi jätetään vahvistuskoodin sisältävä viesti, jos et pysty vastaamaan puheluun.

Jos sinulla on älypuhelin, sinun kannattaa käyttää Google Authenticatoria.

Voit myös vaihtaa tekstiviestivahvistuksesta puheluun tai toisin päin, sillä joskus toinen menetelmä toimii luotettavammin kuin toinen.

Huomaa: Jos sait useita vahvistuskoodeja, vain uusin niistä toimii. Jos pyysit useita vahvistuskoodeja, muista, että uusimman koodin saapumisessa saattaa kestää jonkin aikaa.

Google Authenticator ‑koodini eivät toimi (Android)

Syy ongelmaan voi olla, että Google Authenticator ‑sovelluksesi aikaa ei ole synkronoitu oikein.

Varmista seuraavasti, että aika on oikein:

1. Siirry Google Authenticatorin päävalikkoon.
  2. Valitse Lisää Lisää ja sitten Asetukset.
  3. Valitse Koodien aikakorjaus.
  4. Valitse Synkronoi nyt.

Sovellus vahvistaa seuraavassa näytössä, että aika on synkronoitu. Voit sen jälkeen kirjautua sisään vahvistuskoodiesi avulla. Synkronointi vaikuttaa vain Google Authenticatorin sisäiseen aikaan. Laitteesi aika- ja päivämääräasetuksia ei muuteta.