Verificatiecodes krijgen met Google Authenticator

De Google Authenticator-app kan eenmalige verificatiecodes maken voor sites en apps die verificatie in 2 stappen met de Authenticator-app ondersteunen.

Als je verificatie in 2 stappen hebt ingesteld, kun je de Google Authenticator-app gebruiken om codes te maken waarmee je kunt inloggen op je Google-account. Je kunt ook zonder internetverbinding of mobiele service codes maken. Meer informatie over verificatie in 2 stappen.

Je Google Authenticator-codes gesynchroniseerd houden op al je apparaten

Met Google Authenticator kun je je verificatiecodes op al je apparaten makkelijk synchroniseren door in te loggen op je Google-account.

Tip: Als je deze functie wilt gebruiken, moet je het volgende hebben:

• Versie 6.0 of hoger op Android
  • Versie 4.0 of hoger op iOS

Google versleutelt Authenticator-codes zowel tijdens de overdracht als op de server in al onze producten. Dit betekent dat je codes versleuteld blijven in onze systemen en beschermd zijn tegen mensen die te kwader trouw handelen.

Authenticator downloaden

GOOGLE AUTHENTICATOR INSTALLEREN

Belangrijk: Als je Google Authenticator op je Android-apparaat wilt gebruiken, heb je Android-versie 5.0 of hoger nodig.

Google Authenticator instellen voor je Google-account

1. Ga op je Android-apparaat naar de instellingen voor verificatie in 2 stappen voor je Google-account.
    • Je moet misschien inloggen.
  2. Tik op Authenticator instellen.
    • Op sommige apparaten moet je op Aan de slag tikken.
  3. Volg de stappen op het scherm.

Google Authenticator gebruiken zonder Google-account

Met Google Authenticator kun je je codes beveiligd opslaan in je Google-account. Zo voorkom je dat je de toegang tot je account kwijtraakt als je van apparaat wisselt. Je kunt er ook voor kiezen Google Authenticator te gebruiken zonder deze beveiligingsmaatregelen.

Zo gebruik je Google Authenticator zonder Google-account:

• Tik op Gebruiken zonder account als je de app voor het eerst opent.
  • Als je al codes hebt opgeslagen in je Google-account, tik je rechtsboven in het startscherm op je profielfoto en daarna op Authenticator gebruiken zonder account.
    • Met deze actie verwijder je codes uit al je Google-accounts en sla je ze op je apparaat op. De codes zijn dan niet meer beschikbaar op je andere apparaten.

Je Google Authenticator-codes overzetten

Als je op een nieuw apparaat in Google Authenticator inlogt op je Google-account, worden je codes automatisch gesynchroniseerd met dit apparaat.

Als je Google Authenticator gebruikt zonder Google-account, kun je je codes nog steeds handmatig overzetten naar een ander apparaat.

Als je Authenticator-codes handmatig wilt overzetten naar een nieuw apparaat, heb je het volgende nodig:

• Je oude apparaat met Google Authenticator-codes
  • De nieuwste versie van de Google Authenticator-app die op je oude apparaat is geïnstalleerd
  • Je nieuwe apparaat

Zo zet je Authenticator-codes handmatig over naar een nieuw apparaat:

1. Installeer de Google Authenticator-app Authenticator op je nieuwe apparaat.
  2. Tik in de Google Authenticator-app op Aan de slag.
  3. Log in op je Google-account.
  4. Maak een QR-code op het oude apparaat:
    • Tik in de Authenticator-app op Menu Menu en dan Accounts overzetten en dan Accounts exporteren.
      • Je wordt gevraagd je apparaat te ontgrendelen.
    • Selecteer de accounts die je naar je nieuwe apparaat wilt overzetten.
    • Tik op Volgende.
      • Als je meer dan één account overzet, kan je oude apparaat meer dan één QR-code maken.
  5. Tik op je nieuwe apparaat op QR-code scannen:
    • Tik in de Authenticator-app op Menu Menu en dan Accounts overzetten en dan Accounts importeren.
    • Scan de QR-code die je op het oude apparaat hebt gemaakt.

Nadat je de QR-code hebt gescand, krijg je een bevestiging dat je Authenticator-codes zijn overgezet.

Authenticator gebruiken met meerdere Google-accounts

Authenticator kan codes voor meerdere Google-accounts synchroniseren en deze vanaf hetzelfde mobiele apparaat weergeven.

Zo stel je Authenticator in met meerdere Google-accounts:

1. Stel Google Authenticator in voor je Google-account.
  2. Tik rechtsboven in het startscherm op je profielfoto of initialen.
  3. Tik op Nog een account toevoegen.
  4. Selecteer het account dat je wilt toevoegen of log in op een nieuw Google-account.
  5. Tik op Toestaan als je wordt gevraagd codes op te slaan in het Google-account.

Je Google Authenticator-codes bewerken

Als je je Authenticator-code wilt bewerken op Android, swipe je naar links over een code om de bewerkingsoptie te tonen. Je kunt de gebruikersnaam voor de code updaten of het gekoppelde Google-account wijzigen waarin die code is opgeslagen.

Je Google Authenticator-codes ordenen

Als je je Authenticator-codes wilt ordenen, houd je je vinger op een code en sleep je deze naar de gewenste plek.

Je kunt ook de zoekbalk gebruiken om de code te vinden die je nodig hebt. Als je je Google Authenticator-codes wilt doorzoeken, voer je de tekst in die overeenkomt met de gebruikersnaam om de code te vinden.

Je Google Authenticator-codes verwijderen

Als je een Authenticator-code wilt verwijderen op Android, swipe je naar rechts over een code om de verwijderingsoptie te tonen.

Je wordt gevraagd om de verwijdering te bevestigen. Als je je Authenticator-codes hebt gesynchroniseerd met je Google-account, worden ze ook verwijderd van alle andere apparaten waarop je codes zijn gesynchroniseerd.

Als je je Authenticator-codes met je Google-account synchroniseert en al je codes uit je Google-account wilt verwijderen, kun je de Google Authenticator-service verwijderen.

Als je de Google Authenticator-service verwijdert, gebeurt het volgende:

• Je Authenticator-codes worden verwijderd uit je Google-account.
  • Je Authenticator-codes zijn niet meer beschikbaar op je apparaten.
  • Je hele Google-account wordt niet verwijderd.

Als je je hele Google-account verwijdert, worden je Google Authenticator-codes ook verwijderd. Meer informatie over hoe je je Google-account verwijdert.

Privacyscherm aanzetten

Voor extra beveiliging kun je Privacyscherm aanzetten in Google Authenticator. Hiervoor is een verificatie van je apparaat vereist (zoals een pincode, patroon of biometrische prompt) voordat de app kan worden gebruikt.

Zo zet je Privacyscherm aan:

1. Tik in de Authenticator-app op Menu Menu en dan Instellingen en dan Privacyscherm.
  2. Zet Privacyscherm aan.
  3. Rond de verificatie af.

Algemene vragen en problemen

Best practices

Dit zijn enkele proactieve stappen die je kunt nemen om te zorgen dat alleen jij toegang hebt tot je Google Authenticator-codes:

Een onjuiste code verhelpen

Als je code niet werkt met je app of service, check je het volgende:

• Je hebt de code ingevoerd voordat deze is verlopen.
  • Je hebt de code voor de juiste app of service ingevoerd.
  • Je hebt de code voor het juiste Google-account ingevoerd.
  • De tijd op je apparaat is gesynchroniseerd en klopt met je lokale tijdzone.
Mijn codes zijn verdwenen

Als je de codes niet kunt vinden, ben je misschien uitgelogd van je Google-account. Klik rechtsboven op het profielicoon om na te gaan of je bent ingelogd.

Als je geen toegang meer hebt tot je Google-account, volg je de stappen om je account te herstellen. Meer informatie over accountherstel.

Apparaat verloren of gestolen

Als je je apparaat kwijtraakt of als het is gestolen, moet je meteen zorgen dat anderen geen toegang hebben tot de codes die op het apparaat zijn opgeslagen. Als je de codes wilt verwijderen, gebruik je de optie Apparaat op afstand wissen voor iOS of Android. Als deze optie niet beschikbaar is, heb je de keuze uit de volgende opties:

• Als je codes zijn gesynchroniseerd met je Google-account, kun je ze verwijderen door het apparaat uit je Google-account te verwijderen.
  • Als je codes niet zijn gesynchroniseerd met je Google-account, ga je naar elke site waarop je Google Authenticator hebt ingesteld om de codes te verwijderen. Daarna koppel je het nieuwe apparaat opnieuw.