TalkBack inschakelen

TalkBack is een toegankelijkheidsfunctie die blinde of slechtziende mensen helpt bij de interactie met hun Android-apparaten via tikbediening en gesproken feedback.

Als TalkBack aanstaat, worden items op het scherm omlijnd met een focusvak en geeft het apparaat audiosignalen over wat er op het scherm wordt getoond. In plaats van gebruikelijke tikinteracties kun je op het apparaat navigeren met TalkBack-gebaren. Bekijk een video voor de basisprincipes van TalkBack.

Tip: Als je TalkBack wilt aanzetten, verschillen de opties afhankelijk van de fabrikant van het apparaat, de Android-versie en de TalkBack-versie. De onderstaande informatie is van toepassing op de meeste apparaten, maar er kunnen enkele verschillen zijn.

Als je je telefoon instelt

Houd tijdens het instellen van de telefoon beide volumeknoppen een paar seconden ingedrukt om TalkBack aan te zetten. Na het instellen kun je de volumeknoppen blijven gebruiken als sneltoets om TalkBack aan of uit te zetten.

Tip: Als je de sneltoets via de volumeknoppen na het instellen definitief wilt uitzetten, ga je naar Instellingen en dan Toegankelijkheid en dan TalkBack. Selecteer Snelkoppeling voor TalkBack en zet dit uit om deze functie uit te zetten. Meer informatie over hoe je de TalkBack-sneltoets wijzigt

Nadat je je telefoon hebt ingesteld

Optie 1: Apparaatinstellingen gebruiken

1. Open Instellingen Instellingen op je apparaat.
  2. Tik op Toegankelijkheid en dan TalkBack.
  3. Selecteer TalkBack gebruiken.

Nadat je TalkBack hebt aangezet, kun je je apparaat bedienen met TalkBack-gebaren.

Optie 2: Snelkoppelingen voor toegankelijkheid gebruiken

Als de snelkoppeling voor toegankelijkheid aanstaat, kun je deze gebruiken om TalkBack aan of uit te zetten met een knop op het scherm of met fysieke toetsen.

1. Open Instellingen Instellingen op je apparaat.
  2. Tik op Toegankelijkheid en dan TalkBack en dan Snelkoppeling voor TalkBack.
  3. Zet Snelkoppeling voor TalkBack aan.
  4. Volg de instructies op het scherm om de snelkoppelingsvoorkeur in te stellen voor je apparaatmodel. Je kunt ook meer manieren raadplegen om de snelkoppeling voor toegankelijkheid in te stellen.

Optie 3: De Google Assistent gebruiken

1. Als je de Google Assistent hebt ingesteld, zeg je 'Hey Google'.
  2. Zeg 'Zet TalkBack aan' of 'Zet TalkBack uit'.

Navigeren terwijl TalkBack aanstaat

• Als je een item wilt selecteren, zet je de focus op dat item door het met één vinger aan te raken en dubbeltik je daarna met één vinger om het item te activeren.
  • Als je omhoog of omlaag wilt scrollen op het scherm, plaats je twee vingers op het scherm en sleep je omhoog of omlaag.
  • Als Systeemnavigatie is ingesteld op Navigatie met gebaren, gebruik je voor gebaren zoals startscherm, terug of recente apps 2 vingers in plaats van 1. Meer informatie over TalkBack-gebaren

Tip: TalkBack leest standaard de tekens van wachtwoorden voor. Je kunt de instelling wijzigen om te zorgen dat je telefoon geen tekens in beveiligde velden voorleest.

Meer hulp

Als je de functie per ongeluk hebt aangezet, check je meer informatie over hoe je TalkBack uitzet.

Voor meer hulp met TalkBack kun je contact opnemen met het Google-supportteam voor gebruikers met een beperking.