Toegang via schakelaar instellen voor Android

Volg de onderstaande stappen om Toegang via schakelaar in te stellen voor je Android-apparaat.
Belangrijk: Voor sommige van deze stappen moet je het scherm aanraken.

Inhoudsopgave

Stap 1: Sluit schakelaars op je Android-apparaat aan

Stap 2: Zet het schermtoetsenbord aan

Stap 3: Kies basisinstellingen voor scannen

Optioneel: Zet gesproken feedback aan

Stap 4: Zet Toegang via schakelaar aan

Community voor Toegang via schakelaar

Hulp nodig?

Stap 1: Sluit schakelaars op je Android-apparaat aan

Sluit eerst via USB of bluetooth een extern schakelapparaat of toetsenbord aan op je Android-apparaat:

• USB: Sluit de schakelaar of het toetsenbord op je Android-apparaat aan met een geschikte USB-kabel.
  • Bluetooth: Ga op je Android-apparaat naar Instellingen en dan Bluetooth. Raadpleeg voor meer instructies de documentatie voor je schakelaar of toetsenbord, of lees meer informatie over hoe je verbinding kunt maken met Bluetooth-apparaten.

Opmerking: Als je de fysieke knoppen op je Android-apparaat als schakelaars wilt gebruiken, volg je de instructies voor ontwikkelaars voor Toegang via schakelaar.

Stap 2: Zet het schermtoetsenbord aan

Nadat je een extern schakelapparaat of toetsenbord op je Android-apparaat hebt aangesloten, wordt het schermtoetsenbord automatisch verborgen. Als je tekst met Toegang via schakelaar wilt invoeren, moet je het toetsenbord opnieuw aanzetten.

Zo zet je het schermtoetsenbord opnieuw aan:

1. Open de app Instellingen Instellingen-app op je Android-apparaat.
  2. Selecteer Taal en invoer. Volg de stappen voor jouw versie van Android:
    • Android 7.0 en hoger: Selecteer Fysiek toetsenbord en dan Virtueel toetsenbord weergeven.
    • Android 6.0 en lager: Selecteer Huidig toetsenbord en dan Hardware (invoermethode weergeven).

Stap 3: Kies basisinstellingen voor scannen

Kies je basisinstellingen voor scannen op basis van je voorkeuren en het aantal schakelaars dat je hebt. Als je later een andere configuratie wilt uitproberen, kun je je instellingen wijzigen.

Kies een van de onderstaande opties om aan de slag te gaan:

Automatisch scannen met 1 schakelaar

Bij automatisch scannen worden de items op het scherm een voor een gemarkeerd totdat je een item selecteert. Je drukt op de schakelaar om te beginnen met scannen en drukt opnieuw op de schakelaar om het gemarkeerde item te selecteren.

Automatisch scannen instellen:
  1. Open de app Instellingen Instellingen-app op je apparaat.
  2. Tik op Toegankelijkheid en dan Toegang via schakelaar en dan Instellingen.
  3. Tik op Automatisch scannen.
    • Als Automatisch scannen niet wordt weergegeven, tik je op Methode voor scannen en selecteer je Lineair scannen of Rij-kolom.
  4. Zet Automatisch scannen aan bovenaan het scherm Automatisch scannen.
    • Optioneel: Pas de instellingen voor automatisch scannen aan, waaronder de tijd voor automatisch scannen, vertraging voor eerste item en het aantal scans.
  5. Tik op de knop Terug om terug te gaan naar de instellingen voor Toegang via schakelaar.
  6. Tik op Schakelaars voor scannen toewijzen.
  7. Tik op Automatisch scannen.
  8. Als het dialoogvenster wordt geopend, druk je op je schakelaar.
  9. Tik op Opslaan.

Scannen in stappen met 2 of meer schakelaars

Bij scannen in stappen druk je op de ene schakelaar om de markering over het scherm te bewegen (de schakelaar Volgende). Druk op de andere schakelaar om het gemarkeerde item te selecteren (de schakelaar Selecteren).

Zo zet je scannen in stappen aan:
  1. Open de app Instellingen Instellingen-app op je apparaat.
  2. Tik op Toegankelijkheid en dan Toegang via schakelaar en dan Instellingen.
    • Zorg dat Automatisch scannen uitstaat.
  3. Tik op Schakelaars voor scannen toewijzen en dan Volgende.
  4. Als het dialoogvenster wordt geopend, druk je op de schakelaar die je als de schakelaar Volgende wilt gebruiken.
  5. Tik in het dialoogvenster op Opslaan.
  6. Tik op Selecteren.
  7. Als het dialoogvenster wordt geopend, druk je op de schakelaar die je als de schakelaar Selecteren wilt gebruiken.
  8. Tik in het dialoogvenster op Opslaan.

Groepsselectie met 2 of meer schakelaars

Bij groepsselectie worden groepen items op je scherm gemarkeerd. Daarna kun je de omvang van de groep beperken totdat je de gewenste keuze hebt bereikt. Groepsselectie kan sneller zijn dan automatisch scannen of scannen in stappen. Op bepaalde apparaten wordt dit 'Scannen met opties' genoemd.

Groepsselectie instellen:
  1. Open de app Instellingen Instellingen-app op je apparaat.
  2. Tik op Toegankelijkheid en dan Toegang via schakelaar en dan Instellingen.
    • Zorg dat Automatisch scannen uitstaat.
  3. Tik op Scanmethode en dan Groepsselectie.
  4. Tik op Schakelaars toewijzen voor scannen en dan Schakelaar voor groepsselectie 1.
  5. Als het dialoogvenster wordt geopend, druk je op je eerste schakelaar.
  6. Tik in het dialoogvenster op Opslaan.
  7. Tik op Schakelaar voor groepsselectie 2.
  8. Als het dialoogvenster wordt geopend, druk je op je tweede schakelaar.
  9. Tik in het dialoogvenster op Opslaan.

Optioneel: Als je meer schakelaars wilt instellen (tot maximaal 5 schakelaars), herhaal je stap 7 tot en met 9 voor elke schakelaar. Als je meer dan 2 schakelaars toewijst, worden de items op het scherm in meer groepen onderverdeeld. Hierdoor wordt elke groep kleiner en hoef je minder vaak op een schakelaar te drukken om het item te bereiken dat je wilt selecteren.

Optioneel: Zet gesproken feedback aan

Als je wilt dat de items op het scherm hardop worden voorgelezen, kun je de functie voor gesproken feedback inschakelen in Toegang via schakelaar.

1. Tik in het instellingenscherm voor 'Toegang via schakelaar' op Spraak, geluid en trillen.
  2. Zet Gesproken feedback aan.

Opties voor gesproken feedback aanpassen

Beschrijvende tekst uitspreken: Gesproken feedback wordt voorgelezen voor items met beschikbare acties en voor items met beschrijvende tekst. Deze instelling kan handig zijn als je het scherm niet kunt zien.

Niveau van uitgebreidheid: Kies hoeveel informatie wordt voorgelezen.

Instellingen voor tekst-naar-spraak (TTS): Wijzig de TTS-instellingen van je apparaat.

Spraak voltooien vóór verplaatsen (alleen voor automatische scan): Zet deze instelling aan om te wachten totdat de gesproken feedback is voltooid (tot 10 seconden) voordat het volgende item wordt voorgelezen.

Andere feedback: Zet tril- of geluidsfeedback aan en pas de geluidsinstellingen aan.

Stap 4: Zet Toegang via schakelaar aan

1. Tik in het instellingenscherm voor Toegang via schakelaar op de knop Terug om terug te keren naar het scherm Toegang via schakelaar.
  2. Tik op Toegang via schakelaar.
  3. Selecteer in het bevestigingsdialoogvenster OK om de rechten te bevestigen en Toegang via schakelaar aan te zetten.

Tip: Je kunt een snelkoppeling voor Toegang via schakelaar maken. Meer informatie over snelkoppelingen voor toegankelijkheid

Community voor Toegang via schakelaar

Word lid van de community voor Toegang via schakelaar en stel vragen of kom in contact met anderen over Toegang via schakelaar.

Meer hulp

Heb je meer hulp nodig met Toegang via schakelaar, neem dan contact op met het Google-supportteam voor gebruikers met een beperking.