Aktivera TalkBack

TalkBack är en tillgänglighetsfunktion som hjälper blinda och personer med nedsatt syn att interagera med sina Android-enheter med hjälp av tryck eller talad feedback.

När TalkBack är aktiverat är objekt på skärmen inramade av en fokusruta och enheten ger ljudsignaler om vad som visas på skärmen. I stället för typisk tryckinteraktion kan du navigera på enheten med hjälp av TalkBack-rörelser. Om du vill lära dig grunderna i TalkBack kan du titta på en video.

Tips! Om du vill aktivera TalkBack finns det olika alternativ baserat på enhetstillverkare, Android-version och TalkBack-version. Informationen nedan gäller för de flesta enheterna, men det kan förekomma skillnader.

När du konfigurerar telefonen

Vid konfigurering av telefonen håller du ned båda volymknapparna i några sekunder för att aktivera TalkBack. Du kan fortsätta att använda volymknapparna som genvägar för att aktivera eller inaktivera TalkBack när du är klar med konfigurationen.

Tips! Om du vill inaktivera genvägen för volymknapparna permanent efter konfigureringen går du till Inställningar följt av Tillgänglighet följt av TalkBack. Välj TalkBack-genväg och inaktivera den för att inaktivera funktionen. Läs mer om hur du ändrar TalkBack-genvägen.

När du har konfigurerat telefonen

Alternativ 1: Använd enhetsinställningarna

1. Öppna Inställningar Inställningar på enheten.
  2. Tryck på Tillgänglighet följt av TalkBack.
  3. Välj Använd TalkBack.

När du har aktiverat TalkBack styr du enheten med TalkBack-rörelser.

Alternativ 2: Använd genvägar till tillgänglighetsfunktioner

Med genvägen till tillgänglighetsfunktioner aktiverad kan du aktivera eller inaktivera TalkBack med en knapp på skärmen eller en fysisk tangent.

1. Öppna Inställningar Inställningar på enheten.
  2. Tryck på Tillgänglighet följt av TalkBack följt av TalkBack-genväg.
  3. Aktivera TalkBack-genväg.
  4. Följ anvisningarna på skärmen för att ställa in genvägsinställningarna för din enhetsmodell. Du kan även läsa om fler sätt att ställa in genvägen till tillgänglighetsfunktionerna.

Alternativ 3: Använd Google Assistent

1. Om du har ställt in Google Assistent säger du “Hey Google.”
  2. Säg “Aktivera TalkBack” eller “Inaktivera TalkBack.”

Navigera med TalkBack aktiverat

• Välj ett objekt genom att ställa in fokus på det objektet genom att tryck på det med ett finger och sedan trycka snabbt två gånger med ett finger för att aktivera objektet.
  • Scrolla upp eller ned på skärmen genom att placera två fingrar på skärmen och dra dem upp eller ned.
  • När Systemnavigering är inställt på Navigering med rörelser för rörelser som hem, tillbaka eller senaste apparna använder du två fingrar i stället för ett. Läs mer om TalkBack-rörelser.

Tips! Som standard läses tecken i lösenord upp. För att säkerställa att telefonen inte läser upp tecken i säkra fält kan du ändra den inställningen.

Få mer hjälp

Om du råkade aktivera det kan du läsa om hur du inaktiverar TalkBack.

Om du behöver mer hjälp med TalkBack kontaktar du Googles support för kunder med funktionsnedsättning.