TalkBackin ottaminen käyttöön

Voit ottaa TalkBackin käyttöön käynnistäessäsi Android-laitteen ensimmäistä kertaa tai milloin tahansa tämän jälkeen.

Puhepalaute alkaa heti, kun TalkBack otetaan käyttöön. Kun käytät laitettasi, TalkBack kuvailee toimintojasi ja antaa puhepalautetta ilmoituksista ja muista tapahtumista.

Vaihtoehto 1: ota TalkBack käyttöön käynnistäessäsi laitteen ensimmäisen kerran

Tämä vaihtoehto on käytettävissä laitteille, joissa on Android 4.0 -käyttöjärjestelmä tai uudempi. Näin voit tarkistaa laitteesi Android-version.

Kun käynnistät Android-laitteen ensimmäistä kertaa, voit ottaa TalkBackin käyttöön alkuasetusnäytössä.

Pidä kuulokkeet saatavilla, jotta voit käyttää niitä laitteen kysyessä salasanoja, kuten Wi-Fi-yhteyden salasanaa. Näppäinkaiku on käytössä oletuksena vain, kun laitteeseen on yhdistetty kuulokkeet. Tätä asetusta voi muuttaa myöhemmin Android-laitteen asetuksissa.

• Laitteet, joissa on Android 4.1 -käyttöjärjestelmä ja uudempi: Paina asetusnäyttöä pitkään kahdella sormella. Kun laite tunnistaa eleen, TalkBack otetaan käyttöön ja käytön opastus käynnistyy.
  • Laitteet, joissa on Android 4.0 -käyttöjärjestelmä (Ice Cream Sandwich): Piirrä sormella suorakaide laitteen asetusnäytössä. Kun laite tunnistaa eleen, kuulet äänimerkin.

Vaihtoehto 2: ota TalkBack käyttöön myöhemmin

Tarvitset näkevän henkilön apua alla olevien vaiheiden suorittamiseen.

Ota TalkBack käyttöön seuraavasti:

1. Siirry kohtaan Asetukset > Esteettömyys.
  2. Seuraa oman Android-versiosi mukaisia vaiheita. Näin voit tarkistaa laitteesi Android-version.
    • Android 4.1 ja uudemmat: valitse TalkBack ja liu'uta TalkBack-valitsin Käytössä-asentoon.
    • Android 4.0: Valitse TalkBack ja liu'uta TalkBack-valitsin Käytössä-asentoon. Siirry sitten takaisin edelliseen näyttöön ja ota käyttöön Kosketuksella tutkiminen.
    • Android 3.2 ja vanhemmat: valitse Esteettömyys-ruutu ja sen jälkeen TalkBack-ruutu.
  3. Vahvistusnäytössä näkyy luettelo käyttöluvista, jotka TalkBack tarvitsee antaakseen hyödyllistä puhepalautetta. Vahvista nämä käyttöluvat ja aloita TalkBackin käyttö koskettamalla OK.

Esteettömyystilan pikakuvake

Voit ottaa käyttöön esteettömyystilan pikakuvakkeen, jonka avulla voit ottaa TalkBackin käyttöön milloin tahansa ilman näkevän henkilön apua. Ota pikakuvake käyttöön ja käytä sitä seuraavasti:

1. Valitse Esteettömyys-pikakuvake kohdassa Asetukset > Esteettömyys.
  2. Siirrä valitsin Käytössä-asentoon.
  3. Nyt voit ottaa TalkBackin käyttöön tai poistaa sen käytöstä milloin tahansa seuraavasti:
    1. Paina pitkään virtapainiketta, kunnes kuulet merkkiäänen tai laite värisee.
    2. Vapauta virtapainike.
    3. Kosketa näyttöä kahdella sormella, kunnes kuulet äänimerkin (noin viiden sekunnin ajan).

Laitteen lukituksen avaaminen

Voit avata laitteesi lukituksen kahdella tavalla TalkBackin ollessa käytössä:

• Pyyhkäise kahdella sormella ylös lukitusnäytön alareunasta. Jos olet määrittänyt lukituksen avaustavaksi tunnuslauseen, siirryt näyttöön, jolla sinun täytyy antaa tunnuslause.
  • Etsi Poista lukitus -painike näytön alalaidan keskeltä kosketuksella tutkimalla ja kaksoisnapauta painiketta.