Ta reda på mer om TalkBack-inställningar

Du kan hantera inställningarna för TalkBack, till exempel feedback, talhastighet, rörelser eller punktskriftstangentbord.

Hitta din TalkBack-version

1. Öppna TalkBack-menyn.
    • På enheter med stöd för rörelser med flera fingrar: Tryck med tre fingrar. Eller så sveper du nedåt och sedan åt höger i en rörelse.
    • På enheter utan stöd för rörelser med flera fingrar (på äldre versioner än Android R med TalkBack 9.1): Svep nedåt och sedan åt höger i en rörelse.
  2. Välj TalkBack-inställningar.
  3. TalkBack-versionen visas högst upp eller längst ned på skärmen.

Steg 1: Öppna inställningarna för TalkBack

1. Öppna TalkBack-menyn.
    • På enheter med stöd för rörelser med flera fingrar: Tryck med tre fingrar. Eller så sveper du nedåt och sedan åt höger i en rörelse.
    • På enheter utan stöd för rörelser med flera fingrar (på äldre versioner än Android R med TalkBack 9.1): Svep nedåt och sedan åt höger i en rörelse.
  2. Välj TalkBack-inställningar.
  3. Kontrollera eller ändra av följande inställningar.

Steg 2: Kontrollera eller ändra inställningarna för TalkBack

Inställningar i TalkBack 9.1 eller senare

När du uppdaterar TalkBack ändras vissa funktioner från de tidigare versionerna. Efter uppdateringen visas dessa funktioner på enheten.

Viktigt! Inställningarna varierar beroende på enhet och TalkBack-version. Om dina inställningar skiljer sig från det som beskrivs nedan läser du Inställningar i tidigare TalkBack-versioner.

Ljud

Inställning

Beskrivning

Alternativ

Inställningar för text till tal Välj språk, röst, talhastighet och tonhöjd för text till tal. Läs mer om inställningar för text till tal.
Detaljnivå

Välj hur mycket TalkBack ska tala.

• Ställ in Anpassad om du vill hantera tangentbordseko, användningstips eller andra talinställningar.
Anpassad, hög, låg
Läs upp lösenord Välj om TalkBack ska läsa upp lösenordstecken när du inte använder hörlurar.

På, av

Läs mer om hur lösenord läses upp.

Ljud och vibration Anpassa:
  • Ljudsignal
  • Volym för feedback
  • Ljudkompression
  • Vibrationssignal
På, av

Kontroller

Inställning

Beskrivning

Alternativ

Anpassa rörelser Ändra funktionen för TalkBack-rörelser. Läs mer om TalkBack-rörelser.
Anpassa menyer Lägg till eller ta bort objekt från TalkBack-menyn och läsinställningarna. Läs mer om hur du använder TalkBack-menyn och läsinställningarna.
Punktskriftstangentbord Öppna inställningarna för TalkBack-punktskriftstangentbordet. Läs mer om hur du använder punktskriftstangentbordet för TalkBack.
Täck närhetssensorn för att stänga av talet Om enheten har en närhetssensor kan du tysta TalkBack.
  • Telefoner: Vifta med fingret vid närhetssensorn.
  • Surfplattor: Tryck på en app på skärmen. Tryck på skärmen igen för att starta om TalkBack.
På, av
Självstudier och hjälp Öppna självstudiematerialet för TalkBack, öva på rörelser och få hjälp. --

Avancerade inställningar

Inställning

Beskrivning

Alternativ

Anpassade etiketter Hantera anpassade etiketter som du har skapat med TalkBack-menyn, till exempel import och export. Importera etiketter, exportera etiketter, återställ importerade, redigera sparade etiketter
Aktivera genom att trycka en gång Om du vill aktivera ett objekt i fokus trycker du på det en gång i stället för att trycka snabbt två gånger. På, av
Kortkommandon Ändra kortkommandon eller inställningar för TalkBack. Läs mer om kortkommandon för TalkBack.
Inställningar för utvecklare Apputvecklare kan testa och felsöka sina appar med TalkBack.
  • Dessa inställningar är användbara för felsökning. Använd dem sparsamt om du inte är en utvecklare.
--

Inställningar i TalkBack 8.2 och tidigare versioner

• Scrolla automatiskt i listor: Scrolla automatiskt i listor när du använder linjär navigering.
    • Detta är standardinställningen i Tillgänglighetsverktyg för Android 8.1 och senare versioner.
  • Starta kontinuerlig uppläsning genom att skaka mobilen: Få TalkBack att läsa kontinuerligt genom att skaka enheten.
  • Förbättrad fokus: Fokusera på det första fokuserbara objektet när du byter till en ny skärm. Om du öppnar en skärm som du har besökt tidigare flyttas fokus till där du slutade.
    • Detta är standardinställningen i Tillgänglighetsverktyg för Android 8.1 och senare versioner.
  • Dölj skärmen när TalkBack är aktiverat: Sänk skärmens ljusstyrka när TalkBack används.
  • I Tillgänglighetsverktyg för Android 8.1 och senare versioner finns alternativet Tona ned skärmen på den globala snabbmenyn.
  • Dölj skärm: Tona ned skärmen när du trycker tre gånger på båda volymknapparna.
  • Talvolym: Ställ in talvolymen för TalkBack på samma nivå som eller lägre än medievolymen.
  • Läs upp inkommande nummer: Hör vem som ringer innan du svarar.
  • Genväg för att aktivera och inaktivera TalkBack: Stoppa eller återuppta TalkBack när du trycker länge på volymknapparna.
  • Återuppta från avstängning: Välj hur TalkBack återupptas efter att du har stoppat det.

Få hjälp

Om du behöver mer hjälp med tillgänglighetsfunktioner i Android kontaktar du Googles support för kunder med funktionsnedsättning.