TalkBack-asetusten esittely

Voit muuttaa TalkBackin asetukset itsellesi sopiviksi.

Vaihe 1: TalkBack-asetusten avaaminen

1. Avaa laitteen Asetukset-sovellus Asetukset-sovellus.
  2. Valitse Esteettömyys ja sitten TalkBack.
  3. Avaa Asetukset.

Vaihe 2: TalkBackin asetusten katselu ja muuttaminen

Huom. Asetukset vaihtelevat laitteen ja TalkBack-version mukaan. Jos asetuksesi poikkeavat seuraavan kohdan kuvauksesta, katso alla oleva kohta Aiempien TalkBack-versioiden asetukset

Puhe

Asetus

Kuvaus

Asetukset

Tekstistä puheeksi ‑asetukset Valitse tekstistä puheeksi ‑moottori, kieli, nopeus ja äänenkorkeus.  Lue lisää tekstistä puheeksi ‑asetuksista.
Puheen määrä

Valitse TalkBackin puheen määrä. Jos valinta on Muokattu (oletusasetus), voit muokata kaikkia puheasetuksia:

• Sano painetut näppäimet
  • Sano käyttövihjeet
  • Sano luettelon ja ruudukon tiedot
  • Sano näytöllä näkyvien luettelokohtien määrä
  • Sano elementin tyyppi
  • Sano foneettiset kirjaimet
  • Käytä äänenkorkeuden muutoksia
  • Puhu, kun näyttö on pois päältä
  • Elementtien kuvausjärjestys
  • Sano elementtien tunnukset
Muokattu, Korkea, Matala
Käytä lähestymisanturia

Hiljennä TalkBack lähestymisanturin avulla, jos laitteessa on sellainen.

• Puhelimissa: Hiljennä TalkBack heiluttamalla sormea lähestymisanturin kohdalla.
  • Tableteissa: Kosketa mitä tahansa näytöllä olevaa sovellusta. Palauta TalkBack käyttöön koskettamalla näyttöä uudelleen.
Lähestymisanturi hiljentää puheen, Lähestymisanturi ei vaikuta puheeseen
Sano salasanat ääneen Valitse, sanooko TalkBack salasanat ääneen aina vai vain kuulokkeiden käytön yhteydessä. Päällä, pois päältä

Muu palaute

Asetus

Kuvaus

Asetukset

Värinäpalaute Saat värinäpalautteen toiminnoistasi, kuten valitessasi kohteen tai navigoidessasi laitteella. Päällä, pois päältä
Äänipalaute Kuulet puheen lisäksi äänipalautteen navigoidessasi. Päällä, pois päältä
Äänen vaimennus (keskity puheääneen) Muiden sovelluksien äänenvoimakkuutta pienennetään TalkBackin puhuessa. Päällä, pois päältä
Äänenvoimakkuus Valitse TalkBackin äänipalautteen voimakkuus suhteessa järjestelmän äänenvoimakkuuteen. Käytettävissä, kun Äänipalaute on käytössä. Sama kuin median äänenvoimakkuus, 75 % median äänenvoimakkuudesta, 50 % median äänenvoimakkuudesta, 25 % median äänenvoimakkuudesta

Navigointi

Asetus

Kuvaus

Asetukset

Aktivoi yhdellä napautuksella (kokeellinen ominaisuus) Aktivoi korostettu kohde yhdellä napautuksella kaksoisnapautuksen sijaan. Päällä, pois päältä
Näytä kontekstivalikko luettelona Kun tämä on käytössä, yleiset ja paikalliset kontekstivalikot näytetään luetteloina ympyröiden sijaan. Lue lisää yleisistä ja paikallisista kontekstivalikoista. Päällä, pois päältä
Eleet Valitse tämä asetus, jos haluat muuttaa TalkBack-eleiden toimintaa. Lue lisää TalkBack-eleistä.
Valitsin Käytettävissä laitteilla, joissa on sormenjälkitunnistin ja Android 8.0 tai uudempi. Kun tämä asetus on käytössä, voit siirtyä TalkBackissa sormenjälkitunnistimen avulla.   Lue lisää valitsimen käytöstä.
Pikanäppäimet Muuta TalkBackin pikanäppäinasetuksia. Lue lisää TalkBack-pikanäppäimistä.
Omat tunnisteet Hallinnoi paikallisessa kontekstivalikossa luomiasi muokattuja tunnisteita, esimerkiksi tuonti- ja vientitunnisteita. Lue lisätietoja ohjeartikkelista Yleinen ja paikallinen kontekstivalikko.
Kosketuksella tutkiminen

Huom. Androidin esteettömyystyökalujen versiosta 8.1 lähtien tämä asetus on kehittäjäasetuksissa.

Kuulet sormesi alla olevan kohteen nimen koskettaessasi näyttöä. Tämä asetus on oletusarvoisesti käytössä. Jos poistat sen käytöstä, laite ei reagoi pikaeleisiin tai puhu kohteita ääneen, kun kosketat näyttöä. Lue lisätietoja kosketuksella tutkimisesta.

Päällä, pois päältä

Aiempien TalkBack-versioiden asetukset

TalkBack-version selvittäminen

1. Avaa laitteen Asetukset-sovellus Asetukset-sovellus.
  2. Valitse Sovellukset ja sitten TalkBack.
  3. Versionumero, esimerkiksi 5.2, näkyy näytön yläosassa.

Aiempien TalkBack-versioiden asetukset

• Listojen automaattinen selaaminen: Listat selautuvat itsestään lineaarisessa navigoinnissa. Androidin esteettömyystyökalujen versiosta 8.1 lähtien tämä asetus on oletuksena käytössä.
  • Jatkuva lukeminen käynnistyy ravistamalla: Jatkuva lukeminen otetaan käyttöön ravistamalla laitetta.
  • Parempi kohdistus: Kun tämä asetus on käytössä ja siirryt uuteen näkymään, TalkBack kohdistaa sen ensimmäiseen kohdistettavaan elementtiin. Jos palaat aiemmin avattuun näkymään, tarkennus palaa kohtaan, johon jäit edellisellä kerralla. Androidin esteettömyystyökalujen versiosta 8.1 lähtien tämä asetus on oletuksena käytössä.
  • Himmennä näyttö, kun TalkBack on käytössä: Vähennä näytön kirkkautta, kun TalkBack on käytössä. Androidin esteettömyystyökalujen versiosta 8.1 lähtien näytön himmennys löytyy vain yleisestä kontekstivalikosta.
  • Himmennyksen pikanäppäin: Ota näytön himmennys käyttöön tai poista se käytöstä painamalla molempia äänenvoimakkuuspainikkeita yhtä aikaa kolmesti peräkkäin.
  • Puheen äänenvoimakkuus: Voit määrittää TalkBackin puheen äänenvoimakkuuden muun median äänenvoimakkuuden tasolle tai hiljaisemmaksi. Median voimakkuudella tarkoitetaan laitteen muiden äänien äänenvoimakkuutta.
  • Sano soittajan tunnus: Kuulet puhelun saapuessa, kuka soittaa.
  • TalkBackin keskeytyksen ja jatkamisen pikanäppäin: Kun tämä asetus on käytössä, voit keskeyttää TalkBackin käytön tai jatkaa sen käyttöä painamalla äänenvoimakkuuspainikkeita pitkään.
  • Jatka käyttöä: Valitse, miten TalkBack palaa käyttöön keskeytyksen jälkeen.