TalkBack-asetuksien esittely

Voit muuttaa TalkBackin asetuksia haluamillasi tavoilla.

Vaihe 1: TalkBack-asetusten avaaminen

1. Avaa laitteen Asetukset-sovellus Asetukset-sovellus.
  2. Valitse Esteettömyys ja sitten TalkBack.
  3. Avaa Asetukset.

Vaihe 2: TalkBackin asetusten katselu ja muuttaminen

Huom. Asetukset vaihtelevat laitteen ja TalkBack-version mukaan. Jos asetuksesi poikkeavat seuraavan kohdan kuvauksesta, katso alla oleva kohta Aiempien TalkBack-versioiden asetukset

Puhe

Asetus

Kuvaus

Vaihtoehdot

Tekstistä puheeksi ‑asetukset Valitse tekstistä puheeksi ‑moottori, kieli, nopeus ja äänenkorkeus.  Lue lisää tekstistä puheeksi ‑asetuksista.
Puheen määrä Määritä TalkBackin puheen määrä.
Muokattu (oletusasetus) antaa sinun muokata kaikkia puheasetuksia. Voit ottaa puheasetuksia nopeasti käyttöön valitsemalla Korkea tai poistaa niitä käytöstä valitsemalla Matala.
Muokattu, Korkea, Matala
Käytä lähestymisanturia Joissakin Android-malleissa on lähestymisanturi. Jos laitteessa on kyseinen anturi, tämän asetuksen avulla voit hiljentää TalkBackin puheen väliaikaisesti. Puhelimissa: hiljennä TalkBack heiluttamalla sormea lähestymisanturin kohdalla. Tableteissa: Kosketa mitä tahansa näytöllä olevaa sovellusta. Palauta TalkBack käyttöön koskettamalla näyttöä uudelleen. Lähestymisanturi hiljentää puheen, Lähestymisanturi ei hallitse puhetta
Aloita jatkuva lukeminen ravistamalla laitetta Jatkuva lukeminen otetaan käyttöön ravistamalla laitetta. Pois käytöstä, Hyvin kevyt, Kevyt, Keskitaso, Voimakas, Hyvin voimakas
Sano salasanat ääneen Valitse, sanooko TalkBack salasanat ääneen aina vai vain kuulokkeiden käytön yhteydessä. Käytössä, Ei käytössä

Muu palaute

Asetus

Kuvaus

Vaihtoehdot

Äänipalaute Kuulet puheen lisäksi äänipalautteen navigoidessasi. Käytössä, Ei käytössä
Äänen vaimennus (keskity puheääneen) Muiden sovelluksien äänenvoimakkuutta pienennetään TalkBackin puhuessa. Käytössä, Ei käytössä
Äänenvoimakkuus Valitse TalkBackin äänipalautteen voimakkuus suhteessa järjestelmän äänenvoimakkuuteen. Käytettävissä, kun Äänipalaute on käytössä. Sama kuin median äänenvoimakkuus, 75 % median äänenvoimakkuudesta, 50 % median äänenvoimakkuudesta, 25 % median äänenvoimakkuudesta

Navigointi

Asetus

Kuvaus

Vaihtoehdot

Vieritä luetteloita automaattisesti Jos asetus on käytössä, luettelo etenee sujuvasti itsestään, jos liikut objektista toiseen pyyhkäisemällä. Käytössä, Ei käytössä
Aktivoi yhdellä napautuksella (kokeellinen ominaisuus) Aktivoi korostettu kohde yhdellä napautuksella kaksoisnapautuksen sijaan. Käytössä, Ei käytössä
Näytä kontekstivalikko luettelona Kun tämä on käytössä, yleiset ja paikalliset kontekstivalikot näytetään luetteloina ympyröiden sijaan. Lue lisää yleisistä ja paikallisista kontekstivalikoista. Käytössä, Ei käytössä
Eleet Valitse tämä asetus, jos haluat muuttaa TalkBack-eleiden toimintaa. Lue lisää TalkBack-eleistä.
Valitsin Käytettävissä laitteilla, joissa on sormenjälkitunnistin ja Android 8.0 tai uudempi. Kun tämä asetus on käytössä, voit siirtyä TalkBackissa sormenjälkitunnistimen avulla.   Lue lisää valitsimen käytöstä.
Pikanäppäimet Muuta TalkBackin pikanäppäinasetuksia. Lue lisää TalkBack-pikanäppäimistä.
Omat tunnisteet Hallinnoi paikallisessa kontekstivalikossa luomiasi muokattuja tunnisteita, esimerkiksi tuonti- ja vientitunnisteita. Lue lisätietoja ohjeartikkelista Yleinen ja paikallinen kontekstivalikko.
Kosketuksella tutkiminen Kuulet sormesi alla olevan kohteen nimen koskettaessasi näyttöä. Tämä asetus on oletusarvoisesti käytössä. Jos poistat sen käytöstä, laite ei reagoi pikaeleisiin tai puhu kohteita ääneen, kun kosketat näyttöä. Lue lisätietoja kosketuksella tutkimisesta. Käytössä, Ei käytössä
Paranna kohdistusta Kun tämä asetus on käytössä ja siirryt uuteen näkymään, TalkBack kohdistaa sen ensimmäiseen kohdistettavaan elementtiin. Jos palaat aiemmin avattuun näkymään, tarkennus palaa kohtaan, johon jäit edellisellä kerralla. Käytössä, Ei käytössä

Muut

Asetus

Kuvaus

Vaihtoehdot

Himmennä näyttö, kun TalkBack on käytössä Jos tämä on käytössä, näytön kirkkaus on lähes nolla, kun TalkBack on käytössä. Ensimmäisen kolmen minuutin aikana voit lopettaa näytön himmentämisen painamalla äänenvoimakkuuden lisäys- ja vähennyspainikkeita nopeasti kolme kertaa. Tänä aikana näytöllä kerrotaan, miten voit palauttaa näytön kirkkauden.  Käytössä, Ei käytössä

Aiempien TalkBack-versioiden asetukset

TalkBack-version selvittäminen

1. Avaa laitteen Asetukset-sovellus Asetukset-sovellus.
  2. Valitse Sovellukset ja sitten TalkBack.
  3. Versionumero, esimerkiksi 5.2, näkyy näytön yläosassa.

Aiempien TalkBack-versioiden asetukset

• Himmennyksen pikanäppäin: Ota näytön himmennys käyttöön tai poista se käytöstä painamalla molempia äänenvoimakkuuspainikkeita yhtä aikaa kolmesti peräkkäin.
  • Puheen äänenvoimakkuus: Voit määrittää TalkBackin puheen äänenvoimakkuuden muun median äänenvoimakkuuden tasolle tai hiljaisemmaksi. Median voimakkuudella tarkoitetaan laitteen muiden äänien äänenvoimakkuutta.
  • Käytä äänenkorkeuden muutoksia: Voit muuttaa näppäimistön palautteen äänenkorkeutta. Kun valitset tämän vaihtoehdon, näppäimistön puhepalautteeseen valitaan matalampi puheääni.
  • Puhutut näppäinpainallukset: Painetut näppäimet sanotaan ääneen aina, ei koskaan tai vain näyttönäppäimistön kanssa.
  • Puhu, kun näyttö ei ole päällä: Puhetta ei oletuksena tuoteta, kun näyttö on pois päältä. Jos tämä asetus on käytössä, ilmoitukset puhutaan, kun näyttö on pois päältä.
  • Sano soittajan tunnus: Kuulet soittajan henkilöllisyyden, kun saat puhelun.
  • Lausu foneettiset kirjaimet ääneen: Kuulet foneettiset kirjaimet (kuten "F, foxtrot" tai "S, sierra"), kun näppäimistöä painetaan pitkään tai korostuskohtaa siirretään merkki kerrallaan tekstikentässä.
  • Lausu käyttövinkit ääneen: Kuulet käyttövinkkejä pienellä viiveellä siirtyessäsi näytön elementistä toiseen.
  • Värinäpalaute: Saat värinäpalautteen toiminnoistasi, kuten valitessasi kohteen tai navigoidessasi laitteella.
  • TalkBackin keskeytyksen ja jatkamisen pikanäppäin: Kun tämä asetus on käytössä, voit keskeyttää TalkBackin käytön tai jatkaa sen käyttöä painamalla äänenvoimakkuuspainikkeita pitkään.
  • Jatka käyttöä: Valitse, miten TalkBack palaa käyttöön keskeytyksen jälkeen.