Kräva granskning vid massåtgärder

Verktyg för säkerhetsutredning
Som administratör kan du använda utredningsverktyget för att utföra massåtgärder som leder till borttagning eller modifiering av stora mängder av organisationens data. Du kan till exempel använda undersökningsverktyget för att stänga av eller radera många användare. Huvudadministratörer i organisationen kan förhindra oavsiktlig eller skadlig användning genom att konfigurera undersökningsverktyget för att kräva att granskare godkänner massåtgärder.

Det här alternativet är konfigurerat som en global inställning för alla administratörer som använder undersökningsverktyget. När inställningen är aktiverad och en administratör utför en åtgärd på mer än 300 objekt (till exempel mer än 300 användare eller e-postmeddelanden) måste administratören ange en ytterligare administratör som ska bekräfta den.

Din åtkomst till verktyget för säkerhetsutredningar

• De utgåvor som stöds för verktyget för säkerhetsutredningar är Enterprise Plus, Education Standard, Education Plus och Enterprise Essentials Plus.
  • Administratörer med Cloud Identity-premiumversion, Frontline Standard, Enterprise Standard och Education Standard kan också använda utredningsverktyget för en delmängd av datakällorna.
  • Möjligheten att göra en sökning i utredningsverktyget beror på din Google-utgåva, dina administrativa behörigheter och datakällan. Om du inte kan köra en sökning i utredningsverktyget för en viss datakälla kan du i allmänhet använda gransknings- och utredningssidan i stället. Mer information finns i Förbättrad granskning och utredning.
  • Du kan köra en sökning i utredningsverktyget på alla användare, oavsett vilken Google-utgåva de har.

Aktivera inställningen för att kräva granskning

Du måste vara inloggad som avancerad administratör för den här uppgiften.

Så här kräver du granskning av massåtgärder i utredningsverktyget:

1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ett konto som har behörighet som avancerad administratör (slutar inte på @gmail.com).

2. På administratörskonsolen går du till menyn följt av Säkerhetföljt avSäkerhetscenterföljt avUtredningsverktyg.
  3. På sidan Utredning klickar du på kugghjulsikonen till höger på skärmen.
  4. Fönstret Utredningsinställningar visas.
  5. Aktivera inställningen Kräv granskare.
    Om du vill se den här inställningen måste du vara inloggad som avancerad administratör.
  6. Klicka på TILLÄMPA.

Obs! En lista med ytterligare inställningar för undersökningsverktyget finns i Konfigurera inställningar för undersökningar.

Välj granskare

När inställningen Kräv granskare har aktiverats måste alla administratörer som har åtkomst till undersökningsverktyget välja minst en granskare innan åtgärder för fler än 300 objekt utförs till exempel fler än 300 användare eller 300 e-postmeddelanden.

Granskarna måste ha specifika behörigheter för att vidta åtgärder på data som är relaterad till massåtgärden, t.ex. Drive, Gmail eller Mobil. Om granskare inte godkänner åtgärden inom 72 timmar löper den ut.

Så här väljer du en granskare för en massåtgärd:

1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. På administratörskonsolen går du till menyn följt av Säkerhetföljt avSäkerhetscenterföljt avUtredningsverktyg.
  3. Kör en sökning (se Anpassa sökningar med undersökningsverktyget).
  4. Välj objekt i sökresultaten (till exempel användare).
  5. Klicka på ÅTGÄRDER.
  6. Välj Återställ användare eller Stäng av användare för användare på de valda raderna.
  7. Ange e-postadressen till den granskande administratören och skriv ett meddelande till honom eller henne.
  8. Klicka på SKICKA.

Obs! Innan godkännandet beviljas kan du inte avbryta massåtgärden genom att klicka på AVBRYT längst ned på sidan Undersökning.

Kontrollera statusen för dina massåtgärder

När du utför en åtgärd visas ett kort under den aktuella sökningen med statusen för åtgärden. Meddelandet anger till exempel om åtgärden fortfarande väntar på godkännande eller om den är klar eller har löpt ut.

Du kan kontrollera statusen för stora uppgifter på Googles administratörskonsol om du vill se om de är klara eller fortfarande pågår. Om till exempel en av dina massåtgärder i utredningsverktyget tar lång tid att slutföra kan du lämna administratörskonsolen och komma tillbaka och kontrollera statusen för åtgärden senare.

Statusen för stora uppgifter visas om du klickar på Uppgifter  högst upp i administratörskonsolen.

Här klickar du på Uppgifter.

Från aktivitetsfönstret kan du även klicka på Visa detaljer för att se totalsummor om din massåtgärd: Totala antal försök, Slutförda åtgärder och Misslyckade åtgärder. Klicka på Visa resultat för att se resultaten i undersökningsverktyget och för mer information om specifika objekt. Resultatet kan till exempel visa att en användare inte har stängts av i massåtgärden eftersom kontot redan har stängts av.

Läs Kontrollera status för stora uppgifter om du vill veta mer.

Godkänn massåtgärder

Du kan godkänna massåtgärder om en annan administratör väljer dig som granskare. Du får ett e-postmeddelande med information om massåtgärden och en begäran om att godkänna åtgärden.

Du måste godkänna åtgärden inom 72 timmar efter det att du fått e-postmeddelandet, i annat fall löper åtgärden ut.

Så här godkänner du massåtgärder:

1. I e-postmeddelandet klickar du på VISA för att logga in på Googles administratörskonsol.
  2. Ange användarnamnet och lösenordet för ditt administratörskonto för att verifiera din identitet.
    Du hänvisas då till undersökningsverktyget i Googles administratörskonsol.
  3. Klicka på GODKÄNN (du kan även avvisa åtgärden).

Avbryta massåtgärder

Du kan avbryta en massåtgärd innan den har godkänts av en granskare. Klicka på AVBRYT längst ned på undersökningssidan. Om du avbryter åtgärderna i undersökningsverktyget får du delresultat om massåtgärden redan har godkänts av en granskare och är igång.