Anpassa tjänståtkomst med åtkomstgrupper

Om du har färre än 50 användare kan det vara enklare att bara använda organisationsenheter för att aktivera eller inaktivera en tjänst för Google Workspace-användare.

Som administratör kan du aktivera tjänster för en grupp användare istället för en hel organisationsenhet. Det gör att du kan styra åtkomsten för specifika användare utan att behöva ändra organisationsstrukturen. Aktivera exempelvis Google Drive och YouTube för en grupp användare i dina marknadsförings- och säljteam.

Åtkomstgrupper kan omfatta alla användare eller grupper i organisationen. Du kan skapa en grupp som en åtkomstgrupp eller använda en befintlig grupp.

På den här sidan

Alternativ för att ge användare åtkomst till tjänster

I Googles administratörskonsol kan du inaktivera en organisationsenhets åtkomst till en Google-tjänst, till exempel Google Drive. Om användare i organisationsenheten behöver använda Drive har du två alternativ:

• Du kan flytta användarna till en organisationsenhet där Drive är aktiverat.
  • Du kan lägga till användarna i en åtkomstgrupp och aktivera Drive för gruppen. Alla medlemmar har åtkomst till tjänsten, även om deras organisationsenhet har tjänsten inaktiverad.
Organisationsenheter Med en åtkomstgrupp
Organisationer har tjänsten inaktiverad En åtkomstgrupp har tjänsten aktiverad
Google Drive är inaktiverat
för organisationsenhet 1 och 2
Men en grupp användare inom organisationsenhet
1 och 2 kan använda Google Drive

Så här använder du åtkomstgrupper

Åtkomstgrupper kan aktivera användaråtkomst till Googles tjänster. En åtkomstgrupp kan inte inaktivera användaråtkomst till en tjänst som är aktiverad för en organisationsenhet.

• En åtkomstgrupp kan innehålla alla användare eller grupper inom kontot. Du kan använda dina befintliga grupper, till exempel sales@exempel.com.
  • Åtkomstgrupper styr enbart om en tjänst är på för en användare. Du kan konfigurera tjänstinställningarna (exempelvis Drive-delning) för en organisationsenhet eller för konfigurationsgrupper (tillgängligt för vissa tjänster). Läs mer

Jämfört med organisationsenheter

Åtkomstgrupper Organisationsenheter
Funktion

Aktivera tjänster.

• Aktivera eller inaktivera tjänster.
  • Konfigurera tjänstinställningar.
Tjänståtkomst Aktivera tjänsten för användare i gruppen. Åsidosätter alltid inställningen för organisationsenheten. Aktivera eller inaktivera tjänsten för användare i organisationsenheten.
Tjänster som stöds
Medlemskap för användare Användare från olika organisationsenheter kan tillhöra en grupp. Användare kan tillhöra flera grupper. En användare tillhör en enda organisationsenhet.
Arv Ja. Grupper inom en grupp får åtkomst till tjänsten. Ja. Organisationsenheter kan ärva eller åsidosätta inställningen för den överordnade organisationsenheten.
Automatisk användarlicensiering Nej Ja

Jämfört med konfigurationsgrupper

Du kan använda konfigurationsgrupper om du vill anpassa tjänstinställningar för en grupp användare i en eller flera organisationsenheter. Så här skiljer sig konfigurationsgrupper från åtkomstgrupper:

• Åtkomstgrupp – aktivera en tjänst för en grupp användare även om deras organisationsenheter har tjänsten inaktiverad.
  • Konfigurationsgrupp – anpassa tjänstinställningar för en grupp användare som skiljer sig från organisationsenhetens tjänstinställningar. Låt exempelvis en grupp användare dela Drive-filer med alla. Mer information finns i Anpassa tjänstinställningar med konfigurationsgrupper.

Samma grupp kan vara en åtkomstgrupp och en konfigurationsgrupp. Du kan använda en grupp för att ge användarna åtkomst till en tjänst och anpassa inställningar för tjänsten.

Konfigurera en åtkomstgrupp

Följ de här stegen för att skapa och aktivera tjänster för en åtkomstgrupp.

Obs! Om du vill konfigurera åtkomstgrupper för appar som skyddas med lösenordshanterare läser du Kom igång med appar som skyddas med lösenordshanterare.

Öppna alla   |   Stäng alla

Steg 1. Skapa listan med användare och deras organisationsenheter

Identifiera organisationsenheten för varje användare som du vill placera i åtkomstgruppen. För tjänster som ingår i vissa utgåvor, exempelvis Google Arkiv, kontrollerar du att användarna har tilldelade licenser.

Steg 2: Välj inställningar för organisationsenhet för tjänsten

Välj tjänstinställningarna för varje organisationsenhet som identifieras ovan. Aktivera exempelvis extern kalenderdelning eller inaktivera åtkomst till specifika tjänster. Dessa inställningar gäller för hela organisationsenheten.

Senare aktiverar du åtkomst till tjänsten för åtkomstgruppen.

1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. På administratörskonsolen går du till menyn följt av Appar.
  3. Klicka på typen av tjänst: Google Workspace , Ytterligare tjänster från Google , Webb- och mobilappar  eller Google Workspace Marketplace-appar.
  4. Välj organisationsenhet för en användare i åtkomstgruppen.
  5. Klicka på tjänsten till höger.
  6. Välj inställningar för tjänsten.
  7. Upprepa vid behov för andra gruppmedlemmars organisationsenheter.
Steg 3: Skapa åtkomstgruppen
  1. Skapa en grupp via administratörskonsolen, Google Groups for Business, Directory API eller Google Cloud Directory Sync. Du kan även använda en befintlig grupp som har skapats med ett av dessa verktyg. Du kan även använda dynamiska grupper, inklusive sådana med en säkerhetsetikett.

Obs! Du kan inte använda en grupp som har skapats med Google Grupper (groups.google.com). Administratörskonsolen visar inte om en grupp har skapats i Google Grupper. Du kan istället använda Groups API för att kontrollera grupptypen.

2. Lägg till användare (eller andra grupper) i åtkomstgruppen.
  3. (Valfritt) Ange behörigheter för åtkomstgruppen. Du kan till exempel stänga av inlägg i gruppen eller lägga till en gruppägare. Anvisningar finns i Uppdatera gruppinformation. Om du använder Groups Settings API innehåller det ytterligare inställningar, exempelvis inställningar för att förhindra att användarna lämnar en grupp.
Steg 4: Aktivera tjänsten

För detta steg behöver du administratörsbehörighet för grupper, organisationsenheter (toppnivå) och tjänstinställningar. Läs mer om definitioner av administratörsbehörighet.

1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. På administratörskonsolen går du till menyn följt av Appar.
  3. Klicka på typen av tjänst: Google Workspace , Ytterligare tjänster från Google , Webb- och mobilappar  eller Google Workspace Marketplace-appar.
  4. Leta upp och välj din grupp i avsnittet Grupper:

Klicka på listan Grupper till vänster

• Visa listan över åtkomstgrupper genom att klicka på Sök efter en grupp.
    • Sök efter gruppnamn eller adress.
      Om du inte hittar din grupp kan den ha skapats i Google Grupper och kan inte användas som åtkomstgrupp.
  5. Peka på raden för tjänsten till höger.

Leta upp länken Aktivera bredvid en app

• Klicka på Slå på för att aktivera åtkomst.

• Om du vill ta bort åtkomst till gruppen klickar du på Inte angivet. Nu får användarna åtkomstinställningen för sin organisation. Om de tillhör en annan åtkomstgrupp där tjänsten är aktiverad fortsätter användarna att ha åtkomst.

• Om du vill konfigurera flera tjänster markerar du rutan för varje tjänst och klickar på eller Inte angivet uppe till höger.

Det kan ta upp till 24 timmar att införa ändringar, men det går oftast snabbare. Läs mer

Steg 5: Kontrollera tjänståtkomst

I administratörskonsolen kan du se vilka tjänster som har aktiverats för en åtkomstgrupp på två sätt:

• Kontrollera vilka tjänster som är aktiverade för en användare och kontrollera sedan användarens gruppmedlemskap.
  • Visa åtkomstgruppen för en tjänst

Kontrollera en användare i gruppen

Obs! Om du kontrollerar tjänststatusen för en användares organisationsenhet är den Av eftersom tjänsten är inaktiverad för organisationsenheten. Tjänststatusen (, Av, På för vissa) baseras bara på en organisationsenhets inställning, inte på åtkomstgrupper.

Visa åtkomstgrupperna för en tjänst

1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. På administratörskonsolen går du till menyn följt av Appar.
  3. Klicka på typen av tjänst: Google Workspace , Ytterligare tjänster från Google , Webb- och mobilappar  eller Google Workspace Marketplace-appar.
  4. Klicka på Alla användare på det här kontot längst upp till vänster.

Leta upp länken Alla användare på det här kontot längst upp till höger

5. Hitta en tjänst med statusen På för vissa. Denna status anger att tjänsten är aktiverad för en organisationsenhet eller åtkomstgrupp.

Obs! Om du kontrollerar tjänststatusen för en användares organisationsenhet visas Av om tjänsten är inaktiverad för organisationsenheten – även om tjänsten är aktiverad för användarens åtkomstgrupp. Tjänststatusen (På, Av, På för vissa) baseras bara på en organisationsenhets inställning, inte på åtkomstgrupper.

6. Peka på På för vissa och klicka på Visa detaljer.

Leta upp länken Visa detaljer bredvid appen

7. Kontrollera tjänststatusen för alla grupper och organisationsenheter.

Tjänstens status visas som på eller av

Steg 6: Hjälp användarna att komma igång med sin tjänst

Berätta för dina användare om deras nya tjänst och dela tips, guider och utbildning

Visa tjänster för användare, grupper och organisationsenheter

Kontrollera tjänster och grupper för en användare

Gå till Steg 5: Kontrollera tjänståtkomst på den här sidan.

Se tjänster och organisationsenheter för åtkomstgrupper

Gå till Steg 5: Kontrollera tjänståtkomst på den här sidan.

Verifiera en tjänsts status
  1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. På administratörskonsolen går du till menyn följt av Appar.
  3. Klicka på Google Workspace eller Ytterligare tjänster från Google.
  4. Välj vyn till vänster.

Leta upp länken Alla användare på det här kontot längst upp till höger

Visa Åtgärder för tjänsten Status för tjänsten
Alla användare i kontot

Aktivera för alla

eller

Stäng av för alla (det här tar bort inställningen för alla åtkomstgrupper)

Status baseras på grupper och organisationsenheter.
  • På för vissa
  • På för alla
  • Av för alla
Grupper

eller Inte angivet

Organisationsenheter

eller Av

Status baseras endast på organisationsenheter.
  • På för vissa
  • Av

Redigera åtkomstgrupper

Aktivera eller inaktivera en tjänst för en åtkomstgrupp

På den här sidan öppnar du Steg 4: Aktivera tjänsten.

Aktivera eller inaktivera en tjänst för alla
  1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. På administratörskonsolen går du till menyn följt av Appar.
  3. Klicka på typen av tjänst: Google Workspace , Ytterligare tjänster från Google , Webb- och mobilappar  eller Google Workspace Marketplace-appar.
  4. Klicka på Alla användare i det här kontot till vänster.

5. Peka på en tjänst och klicka på Mer följt av och välj Inaktivera för alla eller Aktivera för alla.

• Inaktivera för alla: tar bort inställningen för åtkomstgrupper (visas inte längre som På).

• Aktivera för alla: ingen ändring av inställningarna för åtkomstgrupp.

Hantera gruppmedlemskap

När du tar bort medlemmar från eller raderar en åtkomstgrupp får medlemmarna inte längre åtkomst till tjänster via denna grupp.

Felsökning

Jag ser inte åtkomstgruppen på appsidan
  • Gruppen kan ha skapats i Google Grupper och kan inte användas som åtkomstgrupp.
  • Sök efter gruppadressen och inte gruppnamnet.
  • Testa att uppdatera sidan Appar.
  • Kontrollera att du har administratörsbehörighet för Grupper.
Användaren är en åtkomstgrupp men kan inte logga in på tjänsten
  • Kontrollera en användares tjänster och gruppmedlemskap.
  • Kontrollera att användaren har en licens som är tilldelad tjänsten.
Jag aktiverade en åtkomstgrupp men tjänststatusen är inaktiverad för alla organisationsenheter

Tjänststatusen visar om tjänsten är på eller av för organisationsenheten. Det anger inte om organisationsenheten innehåller användare i en åtkomstgrupp. Om du vill kontrollera inställningarna för en åtkomstgrupps tjänster följer du de första fyra stegen i Steg 4: Aktivera tjänsten.

Relaterade ämnen