Richtlijnen voor verzenders van bulkmail

Volg de onderstaande richtlijnen om ervoor te zorgen dat je bulkmail correct wordt geclassificeerd en afgeleverd bij Gmail-ontvangers.

Opmerking:

Hoe Gmail inkomende e-mail classificeert

• Spam: Spam komt in de map Spam terecht; alle overige e-mails gaan naar de inbox.
  • Inboxcategorieën: In de standaardindeling van Gmail worden berichten in de volgende categorieën ingedeeld:
    • Primair
    • Sociaal
    • Reclame
    • Updates
    • Forums

De manier waarop e-mail wordt geclassificeerd, wordt automatisch afgestemd op de voorkeuren en acties van gebruikers. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld een markering als spam ongedaan maken, berichten naar een andere categorie verplaatsen of categorieën in- of uitschakelen. Na verloop van tijd past Gmail de classificaties automatisch aan op basis van deze correcties. Meer informatie over inboxcategorieën.

Stap 1: Gebruik Postmaster Tools

Postmaster Tools biedt gebruikers statistieken voor parameters zoals reputatie, spamfrequentie en feedbackloops. Hiermee kun je leveringsproblemen of problemen met spamfilters identificeren en oplossen.

Stap 2: Zorg ervoor dat bulkmail correct wordt geclassificeerd

• Verzend bulkmail consistent vanaf hetzelfde adres voor elke e-mailcategorie. Verzend reclameberichten bijvoorbeeld vanaf het ene adres en financiële transacties vanaf het andere adres.
  • Zorg ervoor dat verschillende categorieën niet in één bericht worden gecombineerd. Als je bijvoorbeeld commerciële content opneemt in een e-mail met een financiële transactie, kan de e-mail door Gmail als reclame worden geclassificeerd.

Stap 3: Zorg ervoor dat bulkmail niet als spam wordt gemarkeerd

Verifieer je e-mail

E-mails zonder verificatie worden vaak afgewezen of als spam gemarkeerd om ontvangers te beschermen tegen phishing. Niet-geverifieerde e-mails met bijlagen kunnen om veiligheidsredenen volledig worden geweigerd.

Je kunt als volgt ervoor zorgen dat Gmail je kan verifiëren:

• Verstuur je berichten vanaf hetzelfde IP-adres.
  • Houd geldige reverse DNS-records bij voor je IP-adres die naar je domein verwijzen.
  • Kies voor elk bulkbericht hetzelfde adres in de Van-koptekst.

Overige aanbevelingen

• Onderteken berichten met DKIM. We verifiëren geen berichten die zijn ondertekend met sleutels die minder dan 1024 bits gebruiken.
  • Publiceer een SPF-record.
  • Publiceer een DMARC-beleid.

Meer informatie over e-mailverificatie.

IPv-richtlijnen

• Het IP-adres van de afzender moet een PTR-record hebben (oftewel een reverse DNS van het IP-adres van de afzender) en overeenkomen met het IP-adres dat is verkregen via de voorwaartse DNS-omzetting van de hostnaam die in de PTR-record is gespecificeerd.
  • Het domein van de afzender moet met goed gevolg een SPF- of DKIM-controle doorstaan.

Optie opnemen om te abonneren

1. Bied alle ontvangers op je distributielijst een van de onderstaande aanmeldingsopties:
    • Een e-mail waarin ze worden gevraagd zich te abonneren
    • Een selectievakje op een webformulier of in software die ze handmatig moeten aanvinken
  2. Controleer of het e-mailadres van elke ontvanger correct is voordat je de ontvanger abonneert.
  3. Vermijd het volgende:
    • Koop geen e-mailadres via derden.
    • Neem geen selectievakje op een webformulier of in software op dat automatisch wordt aangevinkt en waarmee gebruikers standaard worden geabonneerd.

Optie opnemen om af te melden

Wanneer gebruikers veel e-mail ontvangen die ze niet openen, geeft Gmail een kaart weer met de optie om zich af te melden.
Door gebruikers de mogelijkheid te bieden zich af te melden, kun je het openingspercentage, de klikfrequentie en de bestedingsefficiëntie verbeteren. Bekijk meer informatie over hoe gebruikers zich afmelden voor e-mails.

Een gebruiker moet zich op een van de volgende manieren kunnen afmelden voor je mailinglijst:

1. Zorg ervoor dat ontvangers zich kunnen afmelden via:
    • Een duidelijke link in de hoofdtekst van een e-mail die naar een bevestigingspagina leidt, zonder dat ontvangers aanvullende informatie hoeven te verstrekken
    • Een optie om zich af te melden door je e-mail te beantwoorden
  2. We raden je ten zeerste aan op een van de volgende manieren een koptekst 'List-Unsubscribe' toe te voegen zodat ontvangers zich kunnen afmelden zonder Gmail te verlaten:
    • Voeg de volgende kopteksten toe voor afmelden met één klik (zoals beschreven in RFC 8058):

List-Unsubscribe-Post: List-Unsubscribe=One-Click
     List-Unsubscribe: <https://example.com/unsubscribe/opaquepart>

Als de ontvanger zich afmeldt, ontvang je dit POST-verzoek:

POST /unsubscribe/opaquepart HTTP/1.1
     Host: example.com
     Content-Type: application/x-www-form-urlencoded
     Content-Length: 26

List-Unsubscribe=One-Click

• Verwijs naar een e-mailadres met 'mailto:

Opmerking: Als beide opties worden toegevoegd aan de koptekst 'List-Unsubscribe', gebruikt Gmail de methode die als eerste is opgegeven.

Overige aanbevelingen

• Meld gebruikers automatisch af van wie het e-mailadres meerdere keren bouncet.
  • Verzend af en toe bevestigingsberichten naar gebruikers.
  • Vermeld elke mailinglijst waarvoor ontvangers zijn aangemeld en geef ze de optie om zich af te melden voor mailinglijsten waarin ze niet meer geïnteresseerd zijn.

Doorgestuurde e-mail

Voor een correcte afhandeling van e-mails die je ontvangers doorsturen, raden we je het volgende aan:

• Vermeld expliciet het e-mailadres waarmee de gebruiker op je lijst is geabonneerd.
  • Bied ondersteuning voor een URL-methode voor afmelden voor je mailinglijst. Dit is met name nuttig als de beheerder van je mailinglijst niet aan het antwoordadres kan zien wie zich afmeldt.

Opmaak van je e-mail

Zorg ervoor dat je berichten aan de volgende vereisten voldoen:

• De berichten moeten zijn opgemaakt volgens RFC 5322 en volgens de html-standaarden als html wordt gebruikt.
  • De berichten moeten een geldig koptekstveld 'Message-ID:' bevatten.
  • In berichten moet worden aangegeven dat het om bulkmail gaat, in koptekstveld 'Precedent: bulk'.
  • De berichten moeten zichtbare informatie bevatten over de echte afzender en de echte bestemmingspagina voor links.
  • De onderwerpregels moeten relevant zijn voor de content van het bericht en mogen niet misleidend zijn.
  • Het domein moet zijn opgemaakt volgens de extra beperkte richtlijnen van het Unicode-beveiligingsprofiel voor internationale domeinnamen, waaronder:
    • Verifiërend domein
    • Envelop-from-domein
    • Payload-domein
    • Reply-to-domein
    • Domein afzender

Bezorgtips volgen

Belangrijke factoren voor bezorging

Gmail doet er alles aan om alle legitieme e-mail te bezorgen, maar het kan gebeuren dat een legitiem bericht per ongeluk wordt aangemerkt als spam.

Dit zijn factoren die de bezorging van berichten aan Gmail-ontvangers over het algemeen bevorderen:

• Het Van-adres komt overeen met iemand in de lijst met contacten van de ontvanger.
  • Als je bericht welkom is maar per ongeluk naar de map Spam wordt verzonden, kan de ontvanger op 'Geen spam' klikken.

Opmerking: Gmail accepteert geen verzoeken van bulkmailverzenders om op een 'witte lijst' te worden geplaatst, en we kunnen niet garanderen dat al je berichten door onze spamfilters komen.

Reclameberichten of financiële transacties

Je kunt de kans vergroten dat je belangrijke reclame- of transactieberichten aankomen bij je ontvangers door de e-mails zoveel mogelijk te scheiden op basis van doeleinde. Voor elk type bericht (reclame of transactie) kun je:

• Afzonderlijke e-mailadressen gebruiken
  • E-mail verzenden vanaf verschillende domeinen en/of IP-adressen

Externe afzenders controleren

Als anderen je service gebruiken om e-mail te versturen (bijvoorbeeld internetproviders), ben je ervoor verantwoordelijk het gedrag van je gebruikers en klanten te controleren. Zorg voor het volgende:

• Geef een e-mailadres aan je gebruikers en/of klanten waar ze misbruik kunnen melden (bijvoorbeeld misbruik@jedomein.nl).
  • Houd de contactgegevens in je WHOIS-record en op abuse.net up-to-date.
  • Beëindig zo snel mogelijk de samenwerking met gebruikers en klanten die je service gebruiken om spam te versturen.

Affiliate marketeers controleren

Affiliate-marketingprogramma's belonen derden die bezoekers naar je site brengen. Helaas kunnen spammers ook gebruikmaken van dergelijke programma's.

Als je merk wordt geassocieerd met affiliate-marketingspam, kan dat nadelige gevolgen hebben voor de e-mail die jij en je andere partners versturen. Het is jouw verantwoordelijkheid om je partners te controleren en ze te verwijderen als ze spam versturen.