Beleid voor spam via de SMTP-relayservice in Gmail

Als u de SMTP-relayservice gebruikt om e-mails van Gmail via Google-servers te sturen, controleert Google uitgaande berichten. Als Google detecteert dat er grote hoeveelheden spam worden gestuurd vanuit uw geregistreerde of niet-geregistreerde gebruikersaccounts, krijgt u hier mogelijk een e-mailmelding over.

Niet-geregistreerde gebruikersaccounts zijn accounts die een van de volgende kenmerken hebben:

• Ze horen bij uw domein.
  • Uw domein wordt weergegeven in het HELO-argument tijdens de SMTP-relay.

Als na 24 uur nog steeds spam wordt gestuurd met een Gmail-account, wordt het account opgeschort. U krijgt een e-mailmelding waarin staat dat het account is opgeschort. U kunt opgeschorte accounts herstellen als het probleem is opgelost. We raden u aan niet-geregistreerde accounts opgeschort te laten totdat u de oorzaak van de spam heeft achterhaald.

Waarom versturen mijn accounts spam via de relayservice?

Als gebruikersapparaten worden geïnfecteerd met schadelijke software, kunnen grote hoeveelheden spam worden verstuurd. Apparaten die zijn ingesteld als open relay kunnen ook de oorzaak van grote hoeveelheden spam zijn. Onderzoek de bron van de spam om meer te weten te komen.

Spam sturen is schadelijk voor uw legitieme e-mails

Als u grote hoeveelheden spam verstuurt, kan dit schadelijk zijn voor de reputatie van uw domein. Legitieme e-mails uit uw domein worden dan mogelijk geweigerd of in de map Spam geplaatst. Als er veel uitgaande spam wordt verstuurd, kan dit er ook toe leiden dat u de limieten van de relayservice bereikt, waardoor e-mails vertraagd worden bezorgd of de bezorging mislukt.

Waarom schort Google gebruikersaccounts op?

Google schort accounts op waaruit grote hoeveelheden spam worden gestuurd via de relayservice. We doen dit om uw domeinreputatie hoog te houden en te zorgen dat berichten altijd bezorgd worden in Gmail. Opgeschorte accounts blijven berichten ontvangen, maar de accounteigenaar kan niet inloggen of berichten sturen.

Hoe kan ik spamproblemen identificeren en oplossen?

Bekijk de verzendpatronen van de accounts die in de e-mailmelding voor beheerders staan.

Verzendpatronen van gebruikers begrijpen

Gebruik Zoeken in e-maillogboeken om het aantal en het soort berichten te bekijken dat vanuit het account wordt doorgestuurd. Als u wilt zoeken op de combinatie van afzender en relay-IP-adres, vult u het relay-IP-adres in het veld IP-adres afzender in.

Als u Gmail gebruikt om bulkmail te sturen, bekijkt u de praktische tips in Voorkomen dat e-mails aan Gmail-gebruikers worden geblokkeerd of gemarkeerd als spam.

Apparaten van gebruikers onderzoeken

Onderzoek apparaten van gebruikers aan de hand van de IP-adressen die onder Originating Device IP (Bron-IP-adres van apparaat) in de e-mailmelding voor beheerders staan.

In de e-mailmelding staan maximaal 10 IP-adressen die het meest recent door de afzender zijn gebruikt. Als er meerdere IP-adressen staan, controleert u in de apparaatlogboeken vanaf welk IP-adres en apparaat de spam wordt verstuurd. Scan het apparaat op mogelijk virussen of schadelijke software.

Als het IP-adres van de afzender privé is, kan dit het interne IP-adres zijn van een apparaat in uw netwerk.