Lägga till inställningar för dirigering i Gmail

Använda alternativ för dirigeringsinställningar för Gmail

Som administratör kan du anpassa hur e-postmeddelanden skickas och lagras så att det passar organisationens behov. Till exempel kan inkommande meddelanden som skickas till en okänd adress dirigeras till en viss postlåda. Du kanske vill att meddelanden som skickas till en viss person automatiskt även ska skickas till en annan person. Du kan låta vissa personer ta emot sina meddelanden i Gmail och andra får e-post från din lokala e-postserver.

Standardrutter och dirigering i Google Workspace

I Google Workspace finns det två primära dirigeringsinställningar för hantering av e-postleverans: Standardrutt och Dirigering. Använd standardrutter för att ställa in standardleverans av e-post för organisationen. Om du till exempel vill skicka alla eller de flesta av organisationens e-post till flera inkorgar använder du standardrutter för att öka dubbel leverans för hela organisationen. Använd sedan inställningen Dirigering för att skapa mer specialiserade regler för e-postleverans eller för att åsidosätta standardinställningen för dirigering. Du kan till exempel lägga till en dirigeringsregel som skickar en kopia av varje meddelande till vd:n till chefens assistent.

Dessa två dirigeringsinställningar ger flexibilitet när du konfigurerar e-postleverans för organisationen. Stegvisa anvisningar om hur du använder dessa två inställningar för att uppfylla specifika e-postleveransbehov för organisationen finns i följande artiklar:

Innan du ställer in dirigering

Tänk på följande när du använder inställningen Dirigering:
  • Dirigeringsinställningar gäller för aktiva användare med Gmail aktiverat. Dirigeringsregler gäller inte för avstängda användare eller användare som har Gmail inaktiverat. Om du vill konfigurera e-postleverans för dessa användare besöker du Konfigurera standardrutt eller Vidarebefordra Gmail-e-post till en annan användare.

• Det kan ta upp till 24 timmar innan regeländringar träder i kraft. Om du vill förkorta tiden för uppdateringar av regler för organisationen följer du våra metodtips för snabbare regeltestning.

• Om du vill skicka e-post till andra servrar än Gmail lägger du först till servrarna med inställningen Lägg till rutt.

• Dirigeringsregler gäller för meddelanden utanför Gmail som domänen autentiseras med SPF eller DKIM. Om utgående meddelanden från domänen inte godkänns i SPF- eller DKIM-autentiseringskontroller känner Gmail inte igen avsändaren. Gmail behandlar meddelandet som externt, även om du har andra regler. Läs mer om SPF och DKIM på Bidra till att förhindra identitetsförfalskning, nätfiske och skräppost.

• Reglerna gäller för alla användare i en organisationsenhet om du inte ändrar alternativen. Du kan inaktivera alla regler som ärvs från en överordnad organisation i en underordnad organisation. Du kan också lägga till flera regler i varje organisation.

När du ställer in flera regler beror vad som händer med ett meddelande på de villkor du anger och vilken regel som har företräde. Mer information finns i Hur flera inställningar påverkar meddelandets beteende.

• Om du vill ändra prioriteten för dirigeringsinställningarna ändrar du ordningen i inställningstabellen:
    1. Klicka på Ändra ordning bredvid inställningen.
    2. Ange ett tal som anger inställningens prioritet och ordning. Ange till exempel 1 för inställningen med högst prioritet.
    3. Klicka på Spara.
    4. Upprepa stegen för alla inställningar som du vill prioritera.
Inställningar med åtgärden Avvisa tilldelas alltid högsta prioritet. Detta gäller även när du har konfigurerat en annan inställning med högre prioritet.

Obs! I Google Workspace tillämpas alla dirigeringsinställningar på de berörda inkommande meddelandena. Om en konflikt uppstår mellan två inställningar tillämpas inställningen med högst prioritet i Google Workspace och den andra inställningen ignoreras. Läs detaljerad information om konsekvenser vid konflikt och undantag för företräde för Gmail-inställningar.

I den här artikeln beskrivs alla alternativ som är tillgängliga i inställningen Dirigering.

Lägga till en dirigeringsinställning

1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. På administratörskonsolen går du till menyn följt av Apparföljt avGoogle Workspaceföljt avGmailföljt avRutt.
  3. Om du vill att inställningen ska gälla alla väljer du organisationsenheten på den högsta nivån. Välj annars en underordnad organisationsenhet.

4. På fliken Dirigering klickar du på Konfigurera eller Lägg till ytterligare en regel

5. I rutan Lägg till inställning gör du följande:

Inställningsalternativ Gör detta
    Inställningsnamn

Ange ett beskrivande namn på inställningen. Om du inte anger ett namn kan du inte spara inställningen.

E-postmeddelanden som påverkas Markera rutorna bredvid de meddelanden som inställningen tillämpas på:
    • Inkommande – inkommande meddelanden
    • Utgående – utgående meddelanden
    • Intern sändning – internt meddelande till en av domänerna eller underdomänerna från organisationen som anges i fältet Till
    • Intern mottagning – internt meddelande från en av organisationens domäner eller underdomäner, som anges i fältet Från

För delad leverans, dubbel leverans, catch-all-adresser eller fler mottagare väljer du Inkommande, Intern mottagning eller båda.

Gör följande för ovanstående typ av meddelanden

Välj den primära åtgärd som ska vidtas på berörda meddelanden:

• Ändra meddelande – ändra berörda meddelanden. Ange meddelanden ändras med Ändra meddelandealternativ nedan.

• Avvisa meddelande – avvisa meddelandet innan det levereras till mottagaren. Du kan lägga till ett meddelande för att informera avsändaren om varför meddelandet avvisades. Med det här alternativet tillämpas inga andra dirigerings- eller efterlevnadsregler på berörda meddelanden.I Gmail läggs en SMTP-avvisningskod till automatiskt, som 550 5.7.1. Detta är ett krav i SMTP-standarden och kan inte tas bort.

• Karantänmeddelande – skicka meddelandet till en administratörskarantän där du kan granska meddelandet innan du skickar eller avvisar det. Det här alternativet är endast tillgängligt för kontotypen Användare. Mer information finns i Kontotyper som berörs. Om du vill meddela användarna när deras skickade meddelanden placeras i karantän markerar du kryssrutan Meddela avsändaren när ett e-postmeddelande karantänplaceras (endast för vidare leverans).

Ändra meddelande

När Ändra meddelande har valts för berörda meddelanden väljer du alternativ för att ange hur meddelanden ändras:

• Lägg till X-Gm-Original-To-rubrik – lägg till en rubriktagg om mottagaren ändras så att den mottagande servern känner till den ursprungliga kuvertmottagaren. Ett exempel på en rubriktaggformat är X-Gm-Original-To: användare@solarmora.com.
    • Lägg till rubrikerna X-Gm-Spam och X-GM-Phishy – lägg till rubriker som anger skräppost- och nätfiskestatus för meddelanden. Administratörer för en mottagande server använder denna information för att konfigurera regler för hantering av skräppost. Mer information finns i Lägg till inställningen för skräppostrubriker i alla standardregler för dirigering.
    • Lägg till anpassade rubriker – lägg till anpassade rubriker i meddelanden som berörs av den här inställningen. Du kan till exempel lägga till en rubrik som matchar den beskrivning du angett för inställningen. Med anpassade rubriker kan du felsöka dirigeringsinställningar och meddelandeleverans.
    • Infoga anpassat ämne först – lägg till anpassad text i början av ämnesraden för angivna meddelanden. Ange till exempel Konfidentiellt för känsliga meddelanden. Om den här inställningen tillämpas på ett meddelande med ämnet Månadsrapport ändras ämnesraden till: [Konfidentiellt] Månadsrapport.
    • Ändra rutten – ändra meddelandedestinationen från Gmails standardserver till en annan e-postserver. Innan du kan ändra rutten måste du lägga till servern genom att följa stegen i Lägga till e-postservrar för e-postdirigering i Gmail.

• Omdirigera även skräppost – det här alternativet är tillgängligt när du väljer Ändra rutt. Uppenbar skräppost tas bort vid leveransen. Alternativet Omdirigera även skräppost dirigerar alla meddelanden som är markerade som skräppost. Lämna rutan avmarkerad om du vill vidarebefordra giltiga meddelanden, men inte skräppost. E-postinställningarna för administratörskonsolen (till exempel en lista med förhandsgodkända avsändare) åsidosätter skräppostinställningarna.

• Stäng av meddelanden om olyckshändelser från denna mottagare – förhindra att avvisade meddelanden omdirigeras till den konfigurerade e-postrutten. Du kanske till exempel vill förhindra att meddelanden om olevererbar e-post omdirigeras till ett automatiskt system.Lämna den här rutan avmarkerad om du vill skicka avvisningsmeddelanden till den mottagande servern. Avvisningsmeddelanden informerar avsändarna om att deras meddelande inte levererats.
    • Normal rutt – skicka meddelanden via domänens standardserver för e-post. Detta är det enda tillgängliga alternativet under Ändra rutten om du inte har lagt till en annan e-postserver. Om du vill dirigera meddelanden via en annan e-postserver lägger du först till servern genom att följa stegen i Lägg till e-postservrar för e-postdirigering i Gmail.
    • Ändra kuvertmottagare – meddelandet kringgår den ursprungliga mottagarens postlåda och går till den nya mottagaren. Ändra kuvertmottagaren på något av följande sätt:
      • Ersätt mottagarens hela e-postadress – efter Ersätt mottagare anger du den fullständiga e-postadressen, exempelvis användare@solarmora.com.
      • Ersätt användarnamn – ändra bara användarnamnet för mottagarens e-postadress och behåll domänen före @befintlig-domän. Ange enbart användarnamnet utan @ eller domännamnet.
      • Ersätt domänen – om du bara vill ändra domänen för mottagarens e-postadress och behålla samma användarnamn anger du domänen, till exempel solarmora.com efter befintligt-användarnamn@.
    • Hoppa över skräppostfiltret för detta meddelande – leverera inkommande meddelanden till mottagare även om skräppostfiltret identifierar dem som skräppost. Detta alternativ gäller enbart för inkommande meddelanden. Du kan inte hoppa över skräppostfilter för utgående meddelanden. Obs! Det här alternativet är inte tillgängligt för kontotypen Grupper. Mer information finns i Kontotyper som berörs.
    • Ta bort bilagor från meddelande – ta bort bilagor från berörda meddelanden. Du kan även lägga till text för att informera mottagarna om att bilagor har tagits bort.
    • Lägg till fler mottagare – leverera berörda meddelanden till fler mottagare. Klicka på Lägg till om du vill ange mottagaradresser. I rutan Lägg till inställning väljer du Avancerat för dessa alternativ:
      • Ändra rutt
      • Ändra kuvertmottagare
      • Leverera inte skräppost till denna mottagare
      • Stäng av meddelanden om olevererbar e-post
      • Lägg till rubriken X-Gm-Original-To
      • Lägg till rubrikerna X-Gm-Spam och X-Gm-Phishy
      • Lägg till anpassad rubrik
      • Lägg till eget ämne
      • Ta bort bilagor från meddelande
    • Kryptering (endast för vidare leverans) – som standard försöker Gmail leverera meddelanden med TLS (Transport Layer Security). Om säker transport inte är tillgänglig levereras meddelandet via en icke-säker anslutning. Du kan kräva att meddelanden som berörs av denna inställning måste skickas via TLS:
      • Kräv säker transport (TLS) – kräv att alla meddelanden som uppfyller villkoren i inställningen skickas via en säker anslutning. Om TLS inte är tillgängligt på sändnings- eller mottagningssidan skickas inte meddelandet.
      • Kryptera meddelandet om det inte är krypterat – krypterar meddelanden med S/MIME. Om du har ett Enterprise- eller Enterprise for Education-konto kan du även avvisa meddelanden eller kräva att meddelanden endast kan skickas om de är S/MIME-krypterade. Mer information finns i Förbättra meddelandesäkerhet med värdbaserad S/MIME.

Adresslistor

1. Om du vill använda adresslistor för att hantera inställningen markerar du kryssrutan Använd adresslistor för att kringgå eller styra tillämpningen av den här inställningen.
    2. Välj ett alternativ för hur inställningen använder adresslistan:
      • Hoppa över den här inställningen för specifika adresser/domäner – inställningen tillämpas inte på meddelanden från adresserna och domänerna i adresslistan som du väljer för inställningen.
      • Tillämpa bara den här inställningen för specifika adresser/domäner – inställningen tillämpas enbart på meddelanden från adresserna och domänerna i adresslistan som du har valt för inställningen.
    3. Välj en befintlig adresslista som ska användas med inställningen eller skapa en ny adresslista.
    Kontotyper som berörs

Välj ett eller flera alternativ för vilka typer av konton inställningen tillämpas på:

• Användare – inställningen gäller administrerade användare. För sändning och utgående e-post aktiveras inställningen när användarna skickar e-post. För mottagande och inkommande e-post aktiveras inställningen när användarna får e-post.
    • Grupper – inställningen gäller grupper som har konfigurerats i organisationen. För att skicka och utgående e-post aktiveras inställningen när dina grupper vidarebefordrar e-post eller sammanfattningar till medlemmar. För mottagande och inkommande e-post aktiveras inställningen när dina grupper får e-post.
    • Okänd/Catch-all – inställningen aktiveras när organisationen får e-post som inte matchar någon av dina administrerade användare. Detta val gäller enbart mottagen och inkommande e-post.

Obs! Kontotypen Grupper och Okänd/Catch-all gäller inte för dessa alternativ:

• Lägg till rubrikerna X-Gm-Spam och X-Gm-Phishy
    • Ignorera skräppostfilter för det här meddelandet
    • Omdirigera även skräppost
    Kuvertfilter
    1. Välj ett eller båda av följande alternativ:
      • Berör enbart specifika kuvertavsändare – välj det här alternativet och ange e-postadresserna till avsändarna som du vill tillämpa inställningen på.
      • Berör enbart specifika kuvertmottagare – välj det här alternativet och ange e-postadresserna till mottagarna som du vill tillämpa inställningen på.
    2. Ange de berörda användarna för de valda alternativen:
      • En e-postadress – ange den fullständiga e-postadressen för en användare.
      • Mönstermatchning – ange ett reguljärt uttryck som specificerar en mottagaruppsättning på domänen. Till exempel: ^(?i)(användare1@solarmora\.com|användare2@solarmora\.com|användare3@solarmora\.com)
        Läs våra riktlinjer för användning av reguljära uttryck.
      • Gruppmedlemskap – välj en eller flera grupper i listan. För kuvertavsändare gäller det här alternativet enbart skickade meddelanden. För kuvertmottagare är detta enbart tillämpligt på mottagen e-post. Det här alternativet påverkar gruppmedlemmar och medlemmar i underordnade grupper. Om Grupp B till exempel är medlem i Grupp A påverkar det här alternativet medlemmar i Grupp A och Grupp B.
  6. Längst ned i rutan Lägg till inställningen klickar du på Spara.

Nya inställningar visas på sidan Rutt.