Hantera organisationens YouTube-inställningar

Den här artikeln är avsedd för administratörer som hanterar YouTube-inställningar i Google Workspace. Om du vill hantera dessa inställningar på ditt personliga Google-konto öppnar du Aktivera eller inaktivera Begränsat läge.

Som administratör kan du hjälpa till att begränsa vilka YouTube-videor som kan visas av inloggade användare i din organisation och i nätverket med YouTubes inställningar för Begränsat läge.

Obs! Rapportera olämpligt innehåll om du ser sådant. När du rapporterar något tas det inte bort automatiskt. Google granskar först innehållet för att se om det följer YouTubes riktlinjer för communityn. Mer information finns i Rapportera olämpligt innehåll.

Begränsat läge på YouTube

Med Begränsat läge på YouTube kan du filtrera bort videor som kan innehålla material för vuxna men låta de flesta videor vara tillgängliga. När du aktiverar Begränsat läge för en version av Google Workspace:

• Användare kan inte se kommentarer på videor som de tittar på eller ladda upp videor till YouTube.
  • Inställningarna för annonsanpassning ändras inte.

Om du vill lägga till ytterligare innehåll kan du utse användare som godkännare. Dessa användare har behörigheten Kan godkänna video och kan söka efter och godkänna ytterligare videor så att de är synliga för inloggade användare i organisationen. Mer information finns i Lägga till godkännare för YouTube-video för organisationen.

Begränsningsnivåer

Det finns fyra behörighetsinställningar för YouTube på administratörskonsolen:

• Strikt begränsad YouTube-åtkomst – den här inställningen är den mest restriktiva, men den blockerar inte alla videor. Strikt begränsat läge filtrerar bort många videor utifrån ett automatiskt system, men vissa videor är tillgängliga för visning.
  • Medelbegränsad YouTube-åtkomst – den här inställningen liknar strikt begränsat läge men många fler videor är tillgängliga.
  • Obegränsad YouTube-åtkomst – använd den här inställningen om du vill inaktivera båda begränsade lägen (strikt och medel). Använd endast den här inställningen om du vill ge användare i organisationen obegränsad YouTube-åtkomst.

Användare som har denna inställning aktiverad kan bläddra bland allt innehåll på YouTube när de är inloggade, även om du lägger till begränsningar på nätverksnivå.

• Kan godkänna videor – med den här inställningen kan du ge enskilda personer eller organisationsenheter möjlighet att godkänna vilka videor användare som är inloggade via organisationen kan titta på. Personer som manuellt godkänner videor och kanaler bör dela dem via länkar. De visas nämligen inte i sökresultaten på YouTube. Mer information finns i Lägga till godkännare för YouTube-video för organisationen.

Tillämpa olika inställningar på olika personer eller grupper

Utöka alla  |  Komprimera alla

Om du vill tillämpa olika inställningar på en grupp användare eller Chrome-enheter delar du in dem i en egen organisationsenhet. Du kan sedan tillämpa inställningar, inklusive begränsat läge på YouTube, på den specifika gruppen. Mer information finns i Så här fungerar organisationsstrukturen.

Gäller begränsningar även för rekommendationer, liknande videor och sökningar?

Ja. Begränsningar gäller alla rekommenderade och relaterade videor samt videor som är tillgängliga i sökresultaten.

Vad händer om en användare i ett begränsat nätverk försöker att titta på en video som inte har godkänts för visning?
  • Om du inte har beviljat obegränsad YouTube-åtkomst för en användare visas ett meddelande om att videon inte är tillgänglig.
  • Användare med obegränsad åtkomst som är inloggade på sina Google Workspace-konton kan visa de flesta videor på YouTube.
  • Användare som är godkännare och inloggade på sina Google Workspace-konton ges alternativet att godkänna videon nedanför videospelaren.
  • Användare som inte har obegränsad åtkomst eller behörighet att godkänna kan inte visa eller godkänna videor. Domänadministratören kan godkänna videon eller göra användaren till en godkännare.
Vad händer om det finns en skillnad mellan YouTube-inställningarna som har konfigurerats i administrationskonsolen och inställningar som har konfigurerats för ditt nätverk eller din enhet?

Om användaren är inloggad åsidosätter inställningarna på administratörskonsolen nätverks- eller enhetsinställningarna. Om användaren exempelvis är ansluten till ett nätverk med strikt begränsad YouTube-åtkomst, men organisationsenheten de tillhör har medelbegränsad åtkomst så har användaren medelbegränsad åtkomst.

Ändringar av åtkomst för Google Workspace for Education-användare

Från och med den 1 september 2021 ändras åtkomsten till YouTube för Google Workspace for Education-användare utifrån nya åldersbaserade åtkomstinställningar på Googles administratörskonsol. Se till att identifiera lärare och personal som är över 18 år. Annars förlorar de åtkomsten till undervisningsinnehåll som de har skapat på YouTube. Mer information finns i Styra åtkomsten till Googles tjänster efter ålder.

Obs! Även om YouTube är inaktiverat för elever kan de fortfarande se videor som lärare delar i Classroom och andra Google Workspace-appar så länge YouTube är aktiverat för lärare.

Ställa in begränsat läge

1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2.  På administratörskonsolen går du till menyn följt av Apparföljt avTilläggstjänster från Googleföljt avYouTube.
  3. Klicka på Innehållsinställningarföljt avKonfiguration.
  4. Markera rutan Inloggade användare i din organisation kan bara se begränsade och godkända videorföljt avklicka på Spara.
  5. (Valfritt) Så här låter du lärare i Classroom godkänna YouTube-videor:
    1. Klicka på Specialgodkännare.
    2. Markera rutan Verifierade Google Classroom-lärare kan godkänna videorföljt avklicka på Spara.
  6. (Valfritt) Om du vill granska videor som organisationen har godkänt klickar du på Visa godkända videor.
  7. Klicka på Inställningar för YouTubeföljt avBehörigheter.
  8. Om du vill att inställningen ska gälla alla väljer du organisationsenheten på den högsta nivån. Välj i annat fall en underordnad organisationsenhet eller en konfigurationsgrupp.
  9. Välj en behörighetsnivå.
  10. Klicka på Spara. Om du har konfigurerat en organisationsenhet eller grupp kan något av alternativen Ärv eller Åsidosätt vara tillgängligt för en överordnad organisationsenhet eller Inget angivet för en grupp.

Tillämpa begränsningar på utloggade användare

Inställningar på administratörskonsolen gäller inte utloggade användare. Om du vill tillämpa begränsningar på utloggade användare och uppdatera nätverkskonfigurationen följer du anvisningarna i Begränsa YouTube-innehåll som är tillgängligt för användare.

Ytterligare innehållsbegränsningar

Obs! Det går inte att spela upp privata YouTube-videor i Google Workspace for Education-tjänster, till exempel Classroom. För att göra det möjligt att spela upp privata videor i Google Workspace for Education-tjänsterna kan videoägaren uppdatera integritetsinställningarna till olistade, vilket gör videon tillgänglig men inte sökbar. Mer information finns i Ändra integritetsinställningar för video.

Om en video inte kan spelas upp i Google Workspace for Education-tjänster och youtube.com är tillgängligt för användaren kan tittare få en länk till YouTube när de försöker spela upp videon.

Relaterade ämnen