Uw domeinhost identificeren

Uw domein heeft een hostingservice waar de DNS-records van het domein zijn opgeslagen. Als u gebruik maakt van Google enterprise-services of Webmasterhulpprogramma's van Google, moet u wellicht deze DNS-records aanpassen om diverse tools en services in te schakelen. U moet bijvoorbeeld een TXT-record toevoegen om eigendom van het domein te verifiëren, MX-records aanpassen om de e-mailflow in te stellen, CNAME-records toevoegen om webadressen aan te passen, enzovoort.

U brengt deze wijzigingen aan bij uw domeinhost, niet bij Google. Als u niet zeker weet wie uw domeinhost is, kunt u dit op een aantal verschillende manieren achterhalen, afhankelijk van hoe u uw domein heeft aangeschaft.

Ik heb mijn domein aangeschaft toen ik me aanmeldde voor Google-services

Als u uw domein heeft aangeschaft toen u zich aanmeldde voor Google-services, is uw domeinhost een van onze registratiepartners. Ga als volgt te werk om te achterhalen welke:

1. Log in bij de Google-beheerdersconsole.
  2. Klik in uw dashboard op Domeinen.

Als u Domeinen niet ziet staan op uw dashboard, selecteert u Meer besturingselementen.

Ik heb mijn domein elders aangeschaft

Als u uw domein niet bij een van onze partners heeft aangeschaft toen u zich aanmeldde voor Google-services, kunt u proberen uw domeinhost te achterhalen door de naamservers van de domeinhost op te zoeken. De volgende gratis tools kunnen u hierbij helpen.

De whois-database (uitgesproken als who-is) doorzoeken

1. Ga naar Google.com.
  2. Zoek naar whois free om een bedrijf te vinden waar u de whois-database gratis kunt raadplegen.
  3. Selecteer een bedrijf in de zoekresultaten. Twee populaire sites zijn Network-Tools.com en Kloth.net (niet gelieerd aan Google).
  4. Typ uw domeinnaam in het veld en verzend uw zoekopdracht.

In de resultaten worden de registreerder van uw domein en ten minste twee naamservers vermeld. Hier volgen gedeeltelijke resultaten voor het voorbeelddomein theurbanexperience.org:

• Domeinnaam: theurbanexperience.org
    • Registreerder: Everydns.net
    • Naamserver:ns4.everydns.net
    • Naamserver:ns1.everydns.net

Op een andere manier zoeken naar een naamserver (NS)

1. Ga naar Google.com.
  2. Zoek naar NS lookup om een bedrijf te vinden waar u gratis naamservers kunt opzoeken.
  3. Selecteer een bedrijf in de zoekresultaten. Kloth.net (niet gelieerd aan Google) is een populaire site.
  4. Typ uw domeinnaam in het veld.
  5. Selecteer NS-records of Alle records voor uw zoekopdracht.
  6. Verzend uw zoekopdracht.

In de resultaten worden de naamservers voor uw domein weergegeven, zoals:

theurbanexperience.org nameserver = ns4.everydns.net
    theurbanexperience.org nameserver = ns1.everydns.net
    theurbanexperience.org nameserver = ns2.everydns.net
    theurbanexperience.org nameserver = ns3.everydns.net

De resultaten interpreteren

In veel gevallen is de registreerder (vermeld in de whois-resultaten) ook uw domeinhost. Soms is echter een ander 'tussenbedrijf' de host van de DNS-servers van uw domein. Controleer de naamservers om dit na te gaan. Soms onthullen de servers zelf de naam van uw host. De naamservers in de bovenstaande resultaten laten bijvoorbeeld zien dat EveryDNS de domeinhost is voor theurbanexperience.org.

Als uw naamservers geen specifiek bedrijf als naam hebben, maar een onduidelijkere naam hebben (zoals asadns1.name-services.com), kunt u de naam van uw host vaak zoeken door op Google.com te zoeken naar de servernaam. In de zoekresultaten wordt het bedrijf dat eigenaar is van die server hoogstwaarschijnlijk vermeld.