Wachtwoordherstel voor gebruikers instellen

Als hoofdbeheerder van uw organisatie kunt u gebruikers en niet-hoofdbeheerders hun account laten herstellen als ze hun wachtwoord zijn vergeten:

• Optie 1: Laat gebruikers wachtwoorden zelf resetten via een geautomatiseerd systeem (u moet accountherstel zonder beheerder inschakelen in de Beheerdersconsole).
  • Optie 2: Gebruikers vragen contact op te nemen met een beheerder om hun wachtwoord te resetten.

Optie 1: Gebruikers hun wachtwoord zelf laten resetten

Deze functie is niet beschikbaar als uw organisatie Single sign-on (SSO) of G Suite Password Sync gebruikt. De functie werkt ook niet voor gebruikers jonger dan 18 jaar. Ga naar de onderstaande details

U kunt gebruikers die geen hoofdgebruiker zijn hun eigen wachtwoorden laten herstellen zonder contact op te nemen met een beheerder. Gebruikers moeten een hersteltelefoonnummer of -mailadres aan hun account toevoegen, waar ze herstelinstructies kunnen ontvangen via spraakbericht, sms of e-mail. Vervolgens kunnen ze hun wachtwoord resetten door hun Google-accountadres in te voeren en de automatische instructies te volgen.

Wachtwoordherstel aanzetten

Standaard kunnen alleen hoofdbeheerders een vergeten wachtwoord resetten via het geautomatiseerde systeem. Ga als volgt te werk om gebruikers en niet-hoofdgebruikers dit te laten doen:

Als gebruikers in uw organisatie op Wachtwoord vergeten? klikken op de inlogpagina, krijgen ze instructies voor het herstellen van hun wachtwoord. Als gebruikers een hersteltelefoonnummer of -mailadres hebben toegevoegd aan hun account, kunnen ze hun wachtwoord opnieuw instellen. Gebruikers met authenticatie in twee stappen kunnen hun wachtwoord alleen opnieuw instellen met hun herstelmailadres. Gebruikers die geen herstelinformatie hebben toegevoegd, worden doorverwezen naar een beheerder.

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga op de homepage van de Beheerdersconsole naar Beveiligingand thenAccountherstel.
  3. Laat de organisatie-eenheid op het hoogste niveau geselecteerd als u wilt dat de instelling voor iedereen geldt. Selecteer anders een onderliggende organisatie-eenheid of een configuratiegroep.
  4. Klik op Herstel van gebruikersaccounts.
  5. Klik op Toestaan dat gebruikers en niet-hoofdgebruikers hun account herstellen. Deze instelling is niet van toepassing als uw organisatie Single sign-on (SSO) gebruikt met een externe identiteitsprovider of G Suite Password Sync.
  6. Vraag gebruikers een hersteltelefoonnummer of -mailadres in te stellen waarop ze instructies voor wachtwoordherstel kunnen ontvangen.
    Verwijder onmiddellijk de herstelgegevens van een gebruiker wanneer deze uw organisatie verlaat of het account mogelijk gehackt is. Ga naar de onderstaande details.
Ongeautoriseerde toegang tot het account van een gebruiker voorkomen

Als u wachtwoordherstel zonder beheerder inschakelt, moet u in de volgende situaties onmiddellijk de herstelgegevens van een gebruiker verwijderen:

• De gebruiker heeft uw organisatie verlaten. Zo kan deze niet het wachtwoord resetten om toegang te krijgen tot het oude account.
  • U vermoedt dat het account is gehackt en dat de herstelgegevens van de gebruiker niet meer legitiem zijn.

Als u de herstelgegevens van een gebruiker wilt verwijderen of wilt controleren of deze gegevens zijn gewijzigd door een hacker, logt u in bij het account als de gebruiker. Volg daarna de stappen om een hersteltelefoonnummer of -mailadres in te stellen.

Voor wie is wachtwoordherstel door gebruikers niet beschikbaar?
  • Google Workspace for Education-gebruikers jonger dan 18 jaar: Jongere Google Workspace for Education-gebruikers mogen geen hersteltelefoonnummer of -mailadres toevoegen aan hun account. Ze kunnen niet zelf een vergeten wachtwoord resetten.

Opmerking: Gebruikers van alle leeftijden met primaire of secundaire onderwijsaccounts kunnen geen hersteltelefoonnummer of -mailadres opgeven. De optie om een hersteltelefoonnummer of -mailadres toe te voegen, is niet beschikbaar voor dit soort accounts.

Alleen gebruikers met accounts voor het hoger onderwijs, beheerders en docenten die Google Workspace for Education gebruiken, kunnen een hersteltelefoonnummer of -mailadres opgeven.

• Organisaties die SSO of GSPS gebruiken: Als uw organisatie Single sign-on (SSO) gebruikt, ziet u de optie Wachtwoordherstel door gebruikers zonder beheerder inschakelen niet in de Beheerdersconsole.

Als uw organisatie G Suite Password Sync (GSPS) voor Active Directory gebruikt en u heeft ingesteld dat gebruikers hun Google-wachtwoord niet kunnen wijzigen, worden gebruikers omgeleid naar Active Directory om hun wachtwoord te wijzigen. Zo blijft hun Active Directory-wachtwoord gesynchroniseerd met Google Workspace.

Optie 2: Gebruikers vragen contact op te nemen met een beheerder

Als een gebruiker op de inlogpagina op Wachtwoord vergeten? klikt en u wachtwoordherstel niet heeft aangezet, ziet de gebruiker het bericht dat deze contact moet opnemen met de beheerder. Geef informatie over hoe uw gebruikers contact kunnen opnemen met hun beheerder als ze niet kunnen inloggen op hun account.

Zie ook Het wachtwoord van een gebruiker resetten.