Gmail is traag voor mijn gebruikers

U en uw gebruikers kunnen de onderstaande stappen volgen om algemene problemen op te lossen die Gmail traag kunnen maken.

Doe het volgende:

Browserproblemen oplossen

Slechte prestaties in Gmail kunnen meestal worden verholpen door problemen met de browser op te lossen. Probeer de volgende stappen:

1. Zorg ervoor dat u een ondersteunde browser gebruikt en dat deze up-to-date is.
    Meer informatie over het updaten van de Chrome-browser.
  2. Wis het cachegeheugen en de cookies.  Vink in Chrome het selectievakje Gehoste app-gegevens aan op het tabblad Geavanceerd van de instelling Browsegegevens wissen.
  3. Schakel browserextensies uit.
  4. Test Gmail in de privémodus (incognitomodus).
  5. Probeer de eenvoudige HTML-weergave van Gmail:
    1. Open een nieuw browsertabblad en voer https://mail.google.com/mail/?ui=html in om Gmail te openen.
    2. Test Gmail op traagheid.
      Als het probleem hiermee wordt opgelost, is er mogelijk sprake van netwerkvertraging. Neem contact op met uw netwerkbeheerder om vertragingsproblemen op te lossen.
  6. Installeer de browser opnieuw.
  7. Probeer een andere browser.
Apps ontkoppelen

Zorg ervoor dat u de verzoeklimieten voor accounts niet bereikt. Een limiet kan bijvoorbeeld worden bereikt als een e-mailclient te vaak probeert te controleren op e-mail.

1. Schakel de geavanceerde instellingen van Gmail tijdelijk uit:
    1. Ga naar https://mail.google.com/mail/?labs=0 om Gmail te openen zonder dat de geavanceerde instellingen zijn ingeschakeld.
    2. Test Gmail op traagheid.
  2. Als POP of IMAP is ingeschakeld voor uw domein, schakelt u dit tijdelijk uit voor het betreffende account:
    1. Log op de computer in bij Gmail met uw G Suite-account.
    2. Klik rechtsboven op Instellingen Instellingen en dan Instellingen.
    3. Klik bovenaan op Doorsturen en POP/IMAP.
      • Als POP is ingeschakeld, selecteert u POP uitschakelen.
      • Als IMAP is ingeschakeld, selecteert u IMAP uitschakelen.
    4. Klik onderaan de pagina op Wijzigingen opslaan.
    5. Als de traagheid is verholpen en u niet meer weet welke apps of apparaten u synchroniseert met uw account, kunt u:
  3. Zorg ervoor dat elk Gmail-account slechts één gebruiker heeft. Zo voorkomt u dat het account wordt opgeschort wegens schending van de Servicevoorwaarden van G Suite.
    Als u gedeelde e-mailadressen nodig heeft, kunt u Google Groups for Business gebruiken.
Labels en filters controleren

Volg deze praktische tips om de prestaties van Gmail te maximaliseren:

1. Verwijder Gmail-labels om onder de 500 labels (inclusief sublabels) te blijven.
  2. Verwijder Gmail-filters om onder de 500 filters te blijven.
  3. Vermijd bulkbewerkingen. Wanneer u meerdere berichten verwijdert, uw prullenbak leegmaakt enzovoort, doe dit dan voor niet meer dan 1000 berichten tegelijk.
Lokale netwerk- en computerproblemen oplossen

Los potentiële computer- en netwerkproblemen op om vast te stellen wat de oorzaak kan zijn van traagheid in Gmail.

1. Open Gmail op een andere computer.
  2. Open Gmail op een ander netwerk:
    1. Schakel proxy's of een Virtual Private Network (VPN) uit.
    2. Verbind uw apparaat met een ander wifi-netwerk.
  3. Open andere G Suite-services, zoals Google Drive op https://drive.google.com. Zijn andere webpagina's traag?
  4. Controleer of andere gebruikers in uw domein het probleem ondervinden.

Als Gmail prima werkt op een ander netwerk of andere computer, neemt u contact op met uw netwerkbeheerder. Vraag hem geavanceerde tests uit te voeren om verbindingsproblemen te diagnosticeren.

Als het probleem van invloed is op meerdere gebruikers en verschillende netwerken, controleert u het G Suite-statusdashboard op bekende problemen met Gmail.