Skapa anpassade skräppostfilter för Gmail

Anpassa Gmails standardfilter för skräppost för Google Workspace

Den här artikeln är avsedd för administratörer. Om du använder Gmail läser du mer om hur du markerar eller avmarkerar skräppost i Gmail-kontot.

Som standard genomsöks alla e-postmeddelanden i Gmail efter skräppost. När Gmail identifierar ett skräppostmeddelande levereras meddelandet till mottagarens skräppostmapp.

Du kan inte inaktivera Gmails skräppostgenomsökning. Däremot kan du använda inställningen Skräppost för att skapa skräppostfilter som anpassar skräppostgenomsökningen.Du kan till exempel konfigurera anpassade skräppostfilter så att

• Meddelanden från avsändare på en lista över godkända avsändare (adresslista) markeras inte som skräppost.
  • Meddelanden från interna avsändare (avsändare på dina domäner) markeras inte som skräppost.
  • Skräppostmeddelanden placeras i karantän så att du kan granska dem innan de levereras till mottagarna.
  • Meddelanden från massavsändare genomsöks närmare efter skräppost.

Så här tillämpas anpassade skräppostfilter

Anpassade skräppostfilter ställs in på organisationsenheten och gäller alla användare i organisationsenheten. Användare i underordnade organisationer ärver inställningar för skräppostfilter från den överordnade organisationsenheten.

Tänk på följande när du skapar anpassade skräppostfilter:

• Anpassade skräppostfilter tillämpas enbart på inkommande meddelanden.
  • Det går inte att använda anpassade skräppostfilter för grupper. Inställningarna för skräppostfilter påverkar användarna i en organisationsenhet där inställningen tillämpas.
  • Anpassade skräppostfilter kan tillämpas baserat på adresslistor som du skapar och hanterar på Googles administratörskonsol. Läs mer om adresslistor.

Lägga till ett anpassat skräppostfilter

Lägga till ett anpassat skräppostfilter:

1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. På administratörskonsolen går du till menyn följt av Apparföljt avGoogle Workspaceföljt avGmail-följt avSkräppost, nätfiske och skadlig programvara.
  3. Välj en organisationsenhet till vänster.
  4. Rulla tillSkräppost och klicka påKonfigurera ellerLägg till ytterligare en regel på rullgardinsmenyn.
  5. I rutan Lägg till inställning anger du ett unikt namn på inställningen.
  6. Välj alternativ för skräppostfiltrering:
    Alternativ Beskrivning
    Filtrering av skräppost blir mer aggressiv

Aktivera mer aggressiv skräppostfiltrering. Fler meddelanden markeras sannolikt som skräppost och skickas till mottagarens skräppostmappar.

Placera skräppost i administrativ karantän Skicka meddelanden till e-postkarantän för granskning, istället för att skicka dem till mottagarens skräppostmapp. När du tar bort meddelanden från karantänen som ska levereras till mottagarna kontrolleras meddelandena mot Gmails skräppostfilter igen.
    Hoppa över skräppostfilter för interna avsändare Interna meddelanden från användare inom organisationen hoppar över Gmails skräppostfilter. Läs mer om att kringgå skräppostfilter för interna avsändare. Godkända meddelanden från underdomäner, inklusive underdomäner som inte har Google som värd, behandlas som interna meddelanden.
    Hoppa över skräppostfilter för meddelanden från avsändare eller domäner på valda listor

Inkommande meddelanden från domäner eller adresser på listan över godkända avsändare hoppar över Gmails skräppostfilter.

Välj en eller flera adresslistor över godkända avsändare för att tillämpa detta alternativ, eller skapa en ny adresslista. Välj minst en adresslista. Annars får det här alternativet ingen effekt.

Hoppa över skräppostfilter och dölj varningar för meddelanden från avsändare eller domäner på valda listor.

Inkommande meddelanden från domäner eller adresser på listan över godkända avsändare hoppar över Gmails skräppostfilter. Varningsbanners om eventuella misstänkta meddelanden visas inte för dessa meddelanden.

Välj en eller flera adresslistor över godkända avsändare för att tillämpa detta alternativ, eller skapa en ny adresslista. Välj minst en adresslista. Annars får det här alternativet ingen effekt.

Åsidosätt skräppostfilter för alla meddelanden och dölj varningsbanners

Alla inkommande meddelanden hoppar över Gmails skräppostfilter. Varningsbanners för eventuella misstänkta meddelanden visas aldrig.

Det här alternativet åsidosätter alla andra valda alternativ.

Viktigt! Därför rekommenderar vi inte det här alternativet.Det här alternativet ökar sannolikheten för att användare i organisationen får skräppost i inkorgen.

7. Längst ned i rutan Lägg till inställningen klickar du på Spara.
  8. Kontrollera att den nya inställningen visas i tabellen Skräppost.

Det kan ta upp till 24 timmar innan ändringarna träder i kraft. Du kan spåra ändringar i administratörskonsolens granskningslogg.

Beteende för anpassat skräppostfilter

En adresslista över godkända avsändare ska endast innehålla betrodda avsändare. Du kan kringgå skräppostklassificering för meddelanden från betrodda avsändare.Läs mer om adresslistor.

Adresslistor för godkända avsändare kan skapas med enskilda e-postadresser eller med hela domäner. När du lägger till en domän på adresslistan tillämpas det anpassade skräppostfiltret på alla avsändare på domänen.

Skräppost eller skadlig programvara som har tagits emot från godkända avsändare

Om du får skräppost eller skadlig programvara från en avsändare som finns på någon av dina listor över godkända avsändare:

• Om en godkänd avsändare skickar skräppost levereras den till mottagarens inkorg, inte till skräppostmappen. För överhoppade meddelanden visas en banner: Det här meddelandet skickades inte till Skräppost på grund av organisationens inställningar.
  • Om ett meddelande från en godkänd avsändare har ett virus eller är en del av en e-postattack förhindrar Gmails virusfilter att meddelandet levereras till användarna.
  • Be avsändaren att konfigurera DMARC så att deras giltiga meddelanden levereras till inkorgen och inte skickas till skräppost. Läs mer om DMARC.

Så här påverkar flera filter skräppostfiltrets beteende

Vissa skräppostfilter tillämpas på hela organisationsenheten där filtret används. De åsidosätter även andra filter för organisationsenheten där alternativet är inaktiverat. Dessa alternativ är:

• Åsidosätt skräppostfilter för meddelanden från adresser eller domäner som finns på dessa listor med godkända avsändare.
  • Var mer aggressiv vid filtrering av skräppost.
  • Hoppa över skräppostfilter för meddelanden från interna avsändare.
  • placerar skräppost i administrativ karantän.

Relaterade ämnen

Skräppost och autentisering

Använda adresslistor