Anpassa inställningar för skräppostfilter i Google Workspace

Om du har den gamla versionen av G Suite uppgraderar du till G Suite Basic för att få den här funktionen.

Den här artikeln är avsedd för administratörer. Om du använder Gmail läser du mer om hur du markerar eller avmarkerar skräppost i Gmail-kontot.

Gmails skräppostfilter flyttar automatiskt skräppostmeddelanden (kallas ibland skräppost) till användarnas skräppostmappar. Du kan inte inaktivera Gmails skräppostfilter, men du kan skapa filter som

• hoppar över skräppostklassificering för meddelanden från användare på en lista över godkända avsändare som du skapar
  • hoppar över skräppostklassificering för meddelanden som tas emot från avsändare på domänen
  • placerar skräppostmeddelanden i karantän så att du kan granska dem innan de levereras till användarna
  • filtrerar massutskick mer aggressivt.

Här kan du använda skräppostfilter

Du kan tillämpa skräppostinställningar och filter per organisationsenhet. Inställningar och filter gäller för alla användare i organisationsenheten. Användare i underordnade organisationer ärver inställningen från den överordnade organisationen.

Det går inte att använda inställningar för skräppostfilter på grupper. Inställningarna för skräppostfilter påverkar användarna i en organisationsenhet där inställningen tillämpas.

Skapa en lista över godkända avsändare för att kringgå skräppostfilter

Godkända avsändare är betrodda användare, så meddelanden från dessa användare kan kringgå skräppostfiltrering. Du kan skapa en adresslista över godkända avsändare som kringgår Gmails skräppostfilter. Skapa listan med enskilda e-postadresser eller genom att lägga till en hel domän.

Bästa metoder för listor över godkända avsändare

Några tips om hur du arbetar med listor över godkända avsändare:

• Använd om möjligt samma listor över godkända avsändare för flera Gmail-inställningar. Du kan till exempel använda samma lista för inställningarna Skräppost och Begränsa leverans.
  • Matcha Från-adresser med poster i listan över godkända avsändare. Gmail kontrollerar adresserna eller domänerna mot Från-delen i meddelanderubriken, inte mot Return-Path i rubriken. Av denna anledning måste Från matcha en adress eller domän som du angav i listan över godkända avsändare.
  • En lista över godkända avsändare som innehåller en domän tillämpas också på underdomänerna.
  • Om den avsändande domänen har en DMARC-policy inställd på avvisa åsidosätter policyn alla inställningar för en lista över godkända avsändare.
  • Listor över godkända avsändare omfattas av storleksbegränsningarna för Gmail-inställningar.

Lägg till en lista över godkända avsändare som kringgår skräppostfilter

Obs! Dessa inställningar gäller endast för inkommande meddelanden.

1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. Från startsidan för administratörskonsolen öppnar du Apparföljt avGoogle Workspaceföljt avGmailföljt avSpam, nätfiske och skadlig programvara.

Obs! Du hittar kanske den här inställningen i Apparföljt avGoogle Workspaceföljt avGmailföljt avAvancerade inställningar.

3. Välj en organisationsenhet till vänster.
  4. Peka på Skräppost och klicka på Konfigurera.
    Om inställningen redan är konfigurerad håller du muspekaren över den och klickar på Redigera eller Lägg till ytterligare en.
  5. För en ny inställning anger du ett unikt namn eller en unik beskrivning.
  6. Markera rutan Åsidosätt skräppostfilter för meddelanden från adresser eller domäner som finns på dessa listor med godkända avsändare.
  7. Klicka på Använd befintlig lista eller Skapa eller redigera om du vill välja en befintlig lista eller skapa en lista över godkända avsändare. Så här lägger du till en ny lista:
    1. Klicka på Skapa eller Redigera lista.
    2. Bläddra längst ned i Hantera adresslistor och klicka på Lägg till adresslista.
    3. Ange ett namn på den nya listan.
    4. Klicka på Lägg till adress.
    5. Ange e-postadresser eller domännamn. Använd ett blanksteg eller ett kommatecken mellan varje post.
    6. (Valfritt) Om du vill hoppa över den här inställningen för godkända avsändare som inte har autentisering kan du inaktivera ""Autentisering krävs för varje användare. Detta kringgår SPF- och DKIM-autentisering.
    7. Klicka på Spara för att spara den nya adresslistan.
  8. (Valfritt) Om du vill aktivera andra alternativ för skräppostfilter markerar du rutan bredvid varje alternativ.
  9. Längst ned på inställningssidan klickar du på Spara för att spara den nya skräppostinställningen.

Det kan ta upp till 24 timmar innan ändringarna träder i kraft. Du kan spåra ändringar i administratörskonsolens granskningslogg.

Vad händer om jag får skräppost eller skadlig programvara från någon på listan över godkända avsändare?

Om du får skräppost eller skadlig programvara från en godkänd avsändare:

• Om en godkänd avsändare skickar skräppost levereras meddelandena till mottagarens inkorg, inte till skräppostmappen. För överhoppade meddelanden visas en banner: Det här meddelandet skickades inte till Skräppost på grund av organisationens inställningar.
  • Om en godkänd avsändares meddelande har ett virus eller är en del av en e-postattack förhindrar Googles virusfilter att det når användarna.
  • Be avsändaren att konfigurera DMARC så att deras giltiga meddelanden levereras till inkorgen och inte skickas till skräppost.

Fler alternativ för skräppostfilter

Om du vill göra ytterligare anpassningar av hur Gmail kringgår skräppostfiltrering använder du dessa alternativ för skräppostinställningar.

Inställningsalternativ för skräppost Beskrivning
Filtrera skräppost mer aggressivt Aktiverar mer aggressiv skräppostfiltrering. Fler meddelanden markeras troligen som skräppost och skickas till användarnas skräppostmappar.
Hoppa över skräppostfilter för meddelanden från interna avsändare

Hoppar över skräppostfilter för interna meddelanden från användare inom organisationen. Läs mer om att kringgå skräppostfilter för interna avsändare.

Godkända meddelanden från underdomäner, inklusive underdomäner som inte har Google som värd, behandlas som interna meddelanden.

Placera skräppost i administrativ karantän Skickar filtrerade meddelanden till e-postkarantän för granskning, istället för att skicka dem till användarens skräppostmapp.

När du tar bort meddelanden från karantänen som ska levereras till användarna kontrolleras de mot Gmails skräppostfilter igen.

Filtrera beteende med flera filter

Vissa skräppostfilter tillämpas på hela organisationsenheten där filtret används. De åsidosätter även andra filter för organisationsenheten där alternativet är inaktiverat. Dessa alternativ är:

• Åsidosätt skräppostfilter för meddelanden från adresser eller domäner som finns på dessa listor med godkända avsändare
  • Filtrera skräppost mer aggressivt
  • Hoppa över skräppostfilter för meddelanden från interna avsändare
  • Placera skräppost i administrativ karantän

Relaterade ämnen

Skräppost och autentisering

Använda adresslistor