Konfigurera regler för grundläggande e-postfiltrering

Utgåvor som stöds för den här funktionen: Frontline Starter och Frontline Standard, Business Starter, Business Standard och Business Plus, Enterprise Standard och Enterprise Plus  Jämför utgåvor

Om du söker efter anvisningar och riktlinjer som rör juridiska frågor, säkerhet och efterlevnad går du till Juridik och efterlevnad i Google Workspace.

Som administratör kan du konfigurera regler för att avgöra om meddelanden som innehåller vissa ord, exempelvis obsceniteter, ska avvisas, karantänplaceras eller levereras med modifieringar. Denna grundläggande typ av e-postfiltrering kallas stötande innehåll.

Skapa regler som anger hur meddelanden som uppfyller dina definierade kriterier hanteras. Villkor kan baseras på filtyp, filnamn och meddelandets storlek.

Åtgärder för efterlevnad

Följande åtgärder kan utföras på meddelanden med bilagor:

• avvisa meddelandet
  • karantänplacera meddelandet och bilagan för granskning
  • ändra leveransen av meddelandet och bilagan

Du kan även ställa in en regel för att upptäcka krypterade bilagor. Det är praktiskt att identifiera krypterade bilagor om du skickar okrypterade kopior av meddelandebilagor till en arkivserver.

Så här skannas bilagor

Gmail kan identifiera filtypen för standardfiltyper och anpassade filtyper. Så även om skadliga avsändare byter namn på filtillägget kan Gmail fortfarande identifiera filtypen.

I Gmail skannas namnen på filer i arkiv, inklusive krypterade och kapslade, icke-krypterade arkiv.

Innehållsfilter skannar meddelanden och bilagor upp till 1 MB. Meddelandeinnehåll och bilagor konverteras till en fil i ett skanningsbart format. Gmail genomsöker den konverterade filen. För konverterade filer som är större än 1 MB genomsöker Gmail bara de första 1 MB av den konverterade filen. Gmail konverterar eller genomsöker inte filer som är större än 10 MB.

Gmail kan inte:

• skanna de inre arkiven av ett krypterat arkiv
  • öppna eller inspektera bilagor som är lösenordsskyddade filer eller arkiv
  • öppna eller inspektera ZIP-filer som är lösenordsskyddade. Gmail kan inspektera ZIP-filbilagor som inte är lösenordsskyddade.

Obs! Vi kan inte garantera att innehållsfilter upptäcker och flaggar allt känsligt meddelandeinnehåll eller bilagor. Filtren använder reguljära uttryck och andra innehållsparametrar för att avgöra sannolikheten för matchning. Felidentifierade resultat (såväl falsklarm som uteblivna larm) kan förekomma av många olika skäl.

Så här tillämpas inställningarna

Reglerna gäller för alla användare i en organisationsenhet om du inte ändrar alternativen. Du kan inaktivera alla regler som ärvs från en överordnad organisation i en underordnad organisation. Du kan också lägga till flera regler i varje organisation.

När du ställer in flera regler beror vad som händer med ett meddelande på de villkor du anger och vilken regel som har företräde. Mer information finns i Hur flera inställningar påverkar meddelandets beteende.

Konfigurera en efterlevnadsregel för bilagor

Inledande steg: Öppna inställningarna för efterlevnad för Gmail på administratörskonsolen

1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. Från administratörskonsolen öppnar du menyn följt av Apparföljt avGoogle Workspaceföljt avGmailföljt avEfterlevnad.
  3. Scrolla till inställningen Bilagans efterlevnad, peka på inställningen och klicka på Konfigurera. Om inställningen redan är konfigurerad klickar du på Redigera eller Lägg till ytterligare en.

4. För varje ny inställning anger du en unik beskrivning.

Fortsätt till nästa steg för att konfigurera inställningen.

Steg 1: Ange e-postmeddelanden som ska beröras

Du kan konfigurera regeln för inkommande, utgående eller interna meddelanden. Interna meddelanden skickas och tas emot inom de domäner som är kopplade till din organisation.Underdomäner betraktas som interna, även om underdomänen tillhör ett annat domänkonto på Google Workspace.
  1. Markera rutorna bredvid de meddelanden som du vill att regeln ska gälla för.

2. Gå till nästa steg för att fortsätta.

Steg 2: Lägg till uttryck för att ange sökningen

Du kan lägga till upp till tio uttryck. Varje uttryck måste läggas till och sparas separat.

1. Från listan anger du om något eller alla villkor måste matcha för att aktivera meddelandeåtgärden. Om du exempelvis väljer Om NÅGOT av följande matchar meddelandet, kan alla matchande villkor aktivera åtgärden för meddelandet.

2. Klicka på Lägg till.

3. Från listan väljer du vad du vill ange för uttrycket:

• Filtyp – välj bilagetyp att inkludera. Du kan även ange en anpassad filtyp för att hitta matchningar baserat på denna filtyp.

Obs! Körbara filer avvisas automatiskt för att skydda dig. En fullständig lista över tillägg finns i Filtyper och tillägg som stöds i uttryck.

• Filnamn – ange ett namn på en bilaga som du vill inkludera. Varje del av namnet på en bifogad fil returneras som en matchning, oavsett om det är stora eller små bokstäver.

• Meddelandestorlek – ange storleksgränsen för meddelanden. Storleken är i megabyte. Storleken innehåller meddelandetexten och alla bilagor. Storleksgränsen gäller för hela meddelandet. Kodningen kan göra att meddelandestorleken är upp till 33 % större än meddelandets och bilagans grundstorlek.

4. Klicka på Spara. Du kan behöva bläddra för att se detta.

5. Gå till nästa steg för att fortsätta.

Steg 3: Ange vad som händer om uttryck matchar

1. Ange om du vill ändra, avvisa eller karantänplacera ett meddelande när villkoren är uppfyllda. Läs mer nedan.

2. Konfigurera alternativen för de åtgärder du väljer.

3. (Valfritt) Klicka på Visa alternativ om du vill konfigurera ytterligare alternativ för att begränsa tillämpningen av denna inställning. Se Konfigurera ytterligare parametrar  nedan för mer information.

4. Öppna Spara konfigurationen.

Avvisa meddelande

Avvisar meddelandet innan det når mottagaren. Du kan ange ett meddelande för att informera avsändaren om varför meddelandet avvisades. För matchande meddelanden tillämpas inga andra dirigerings- eller efterlevnadsregler.

Obs! I Gmail läggs en SMTP-avvisningskod till automatiskt, som 550 5.7.1. Detta är ett krav i SMTP-standarden och kan inte tas bort.

Karantänplacera meddelande

Skickar meddelandet till en administratörskarantän där du kan granska meddelandet innan du skickar eller avvisar det. Det här alternativet är endast tillgängligt för kontotypen Användare. Mer information finns i Kontotyper som påverkas.

Om du vill meddela användarna när deras skickade meddelanden placeras i karantän markerar du kryssrutan Meddela avsändaren när ett e-postmeddelande karantänplaceras (endast för vidare leverans).

Ändra meddelande

Lägg till rubriker, ta bort bilagor, ändra kuvertmottagaren, lägg till fler mottagare och ändra rutten. Mer information finns i Alternativ för att ändra meddelanden.

Obs!Du bör använda ruttinställningarna för de användningstillfällen som de är avsedda att stödja. Använd en inställning för efterlevnad för bilaga för bilagerelaterade användningstillfällen. Använd en ruttinställning för allmänna ruttrelaterade användningstillfällen, till exempel dubbel leverans. Läs mer om e-postrutter, användningstillfällen och exempel.

Kontroller

Lägg till rubriken X-Gm-Original-To

Lägg till en rubriktagg om mottagaren ändras, så att den mottagande servern känner till den ursprungliga kuvertmottagaren. Ett exempel på en rubriktaggformat är X-Gm-Original-To: användare@solarmora.com.

Lägg till rubrikerna X-Gm-Spam och X-Gm-Phishy

Lägg till rubriker om du vill ange skräppost- och nätfiskestatus för meddelandet. Administratörer för en mottagande server kan använda denna information för att konfigurera särskilda regler för hantering av skräppost och nätfiskemeddelanden. Mer information finns i Lägg till inställningen för skräppostrubriker i alla standardregler för dirigering.

Lägg till anpassade rubriker

Lägg till anpassade rubriker i meddelanden som berörs av den här inställningen. Du kan till exempel lägga till en rubrik som matchar den beskrivning du angett för inställningen. Detta kan vara användbart när du analyserar varför ett meddelande dirigerats på ett visst sätt eller varför en regel aktiverats.

Lägga till anpassad text i ämnet

Du kan lägga till anpassad text i början av ämnesraden för utvalda meddelanden. Du kan till exempel ange Konfidentiellt för känsliga e-postmeddelanden. Om ett meddelande med ämnet Månadsrapport aktiverar regeln ser mottagarna följande ämne: [Konfidentiellt] Månadsrapport.

Ändra rutt och dirigera om skräppost

• Ändra rutt – du kan ändra destinationen för meddelandet från Gmail-standardservern till en annan e-postserver, till exempel Microsoft Exchange.

Obs! Innan du kan ändra rutten måste du lägga till den nya rutten i administratörskonsolen. Mer information finns i Lägga till e-postrutter för avancerad Gmail-leverans.

• Omdirigera även skräppost – det här alternativet är tillgängligt om du väljer Ändra rutt. Uppenbar skräppost tas bort direkt vid leveranstiden. Markera rutan Omdirigera även skräppost om du vill vidarebefordra eventuella ytterligare e-postmeddelanden som du markerar som skräppost. Lämna rutan avmarkerad om du vill vidarebefordra vanliga meddelanden, men inte skräppost. E-postinställningarna för administratörskonsolen (till exempel en lista med förhandsgodkända avsändare) åsidosätter skräppostinställningarna.

• Stäng av meddelanden om olevererbar e-post från denna mottagare — markera den här rutan för att förhindra att avvisade meddelanden omdirigeras till den konfigurerade e-postrutten. Du kanske till exempel vill förhindra att meddelanden om olevererbar e-post omdirigeras till ett automatiskt system. Låt den här rutan vara avmarkerad om du vill att det mottagande e-postsystemet ska få meddelanden om olevererbar e-post. Exempelvis om du vill informera avsändarna när deras meddelande inte har levererats.

Ändra kuvertmottagare

Meddelandet kringgår den ursprungliga mottagarens postlåda och går till den nya mottagaren.

Du kan ändra kuvertmottagaren på något av följande sätt:

• Ersätt mottagarens hela e-postadress – efter Ersätt mottagare anger du den fullständiga e-postadressen, exempelvis användare@solarmora.com.
  • Ersätt användarnamnet – om du bara vill ändra användarnamnet för mottagarens e-postadress och behålla domänen anger du användarnamnet, till exempel användare före @befintlig-domän.
  • Ersätt domänen – om du bara vill ändra domänen för mottagarens e-postadress och behålla samma användarnamn anger du domänen, till exempel solarmora.com efter befintligt-användarnamn@.

En MX-sökning på den nya mottagarens domän avgör destinationsservern. Om du använder kontrollen Ändra rutt avgör den angivna rutten destinationsservern.

Om du hellre vill lägga till en ytterligare mottagare som hemlig kopia, använder du alternativet Lägg till fler mottagare som beskrivs nedan.

Ignorera skräppostfilter för det här meddelandet

Leverera inkommande meddelanden till mottagare även om skräppostfiltret identifierar dem som skräppost. Detta alternativ gäller enbart för inkommande meddelanden. Du kan inte hoppa över skräppostfilter för utgående meddelanden. Obs! Det här alternativet är inte tillgängligt för kontotypen Grupper. Mer information finns i Kontotyper som berörs.

Ta bort bilagor från meddelande

Du kan ta bort alla bilagor från meddelanden. Du kan även lägga till text för att meddela mottagarna att bilagor har tagits bort.

Lägg till fler mottagare

1. Om du vill konfigurera dubbel leverans eller multileverans markerar du rutan Lägg till fler mottagareföljt av och klickar på Lägg till .
  2. Om du vill lägga till enskilda e-postadresser väljer du Grundläggande i listan följt av och klickar på Spara
  3. (Valfritt) Om du vill lägga till fler adresser klickar du på Lägg till .
  4. (Valfritt) Om du vill välja avancerade alternativ för din sekundära leverans väljer du Avancerat i listan.

Du kan ändra kuvertmottagaren, lägga till rubriker, infoga ett anpassat ämne och ta bort bilagor för sekundära leveranser. Obs! Det avancerade alternativet Leverera inte skräppost till mottagaren stöds inte för kontotypen Grupper.

Tänk på följande när du lägger till mottagare:

• Varje regel har en gräns på 100 ytterligare mottagare.
  • Inställningar för den primära leveransen gäller även sekundära leveranser.
  • För sekundära leveransen är rutorna Leverera inte skräppost till mottagaren och Stäng av meddelanden om olevererbar e-post från denna mottagare markerade som standard.
  • När du lägger till ytterligare mottagare skapas ett meddelande för varje mottagare. Avancerade Gmail-inställningar gäller för varje meddelande.

Kryptering (endast för vidare leverans)

Som standard försöker Gmail leverera meddelanden med TLS (Transport Layer Security). Om säker transport inte är tillgänglig levereras meddelandet via en icke-säker anslutning.

Om du vill att alla meddelanden som uppfyller villkoren i inställningen ska överföras via en säker anslutning markerar du rutan Kräv säker transport (TLS). Om TLS inte är tillgängligt på sändnings- eller mottagningssidan skickas inte meddelandet.

Om du har ett G Suite Enterprise- eller Enterprise for Education-konto kan du även avvisa meddelanden eller kräva att meddelanden endast kan skickas om de är S/MIME-krypterade. Mer information finns i Förbättra meddelandesäkerhet med värdbaserad S/MIME.

Versioner som stöds för den här funktionen: Enterprise Plus; Education Fundamentals, Education Standard, Teaching and Learning Upgrade och Education PlusJämför utgåvor

Tips! Vi rekommenderar att du testar nya regler för att se till att de fungerar korrekt för organisationen. Mer information finns i Metodtips för snabbare testning av regler.

Konfigurera ytterligare parametrar (valfritt)

Klicka på Visa alternativ längst ned om du vill ställa in ytterligare alternativ för vidarebefordran, till exempel att skapa adresslistor eller välja vilka kontotyper som ska påverkas.

Adresslistor

En adresslista är en lista över e-postadresser och domäner som du skapar. Använd adresslistor för att tillämpa eller hoppa över inställningar för e-postadresserna och domänerna på listan.Läs detaljerad information om adresslistor och hur de används med Gmail-inställningar.

Följande kontrolleras i Gmail för matchning av adresslista:

• Inkommande meddelanden – avsändardomänen eller e-postadressen mot adresslistan
  • Utgående meddelanden – mottagardomänen eller e-postadressen mot adresslistan

Så här använder du adresslistor i den här inställningen:

1. Klicka på Visa alternativ.
  2. Markera rutan Använd adresslistor för att kringgå eller styra tillämpningen av den här inställningen.
  3. (Endast ruttinställningar) Välj alternativet Tillämpa adresslistor på korrespondenter för matchning av adresslista:
    • Tillämpa adresslistor på korrespondenter – markera från-fältet för mottagen e-post och mottagare för skickad e-post. För avsändare markeras även alternativet Autentisering krävs (se detaljer i steg 8).
    • Tillämpa adresslista på mottagare – kontrollera att mottagarna finns i adresslistorna.

Obs! Det här alternativet är inte tillgängligt i inställningarna för innehållsefterlevnad i Gmail.

4. Välj ett alternativ för att kringgå eller tillämpa denna inställning:
    • Hoppa över den här inställningen för specifika adresser/domäner – hoppa över inställningen helt om det finns en adresslista. Alla andra kriterier i inställningen ignoreras.
    • Använd enbart den här inställningen för specifika adresser/domäner – använd en adresslista som villkor för att tillämpa inställningen. Om det finns andra kriterier i inställningen måste dessa villkor också matcha för den inställning som ska tillämpas. Exempel på andra kriterier är matchande uttryck, kontotyper och kuvertfilter.
  5. Klicka på ett alternativ för adresslista:
    • Använd befintlig lista – välj namnet på en befintlig adresslista och fortsätt sedan till steg 9.
    • Skapa eller redigera lista – rutan Lägg till adresslista eller fliken Hantera adresslista öppnas. Slutför steg 6–9.
  6. I rutan Lägg till adresslista anger du namnet på den nya adresslistan.
  7. Ange en e-postadress eller en domän i taget genom att klicka på Lägg till adress. Om du vill ange en kommaavgränsad lista över adresser eller domäner klickar du på Lägg till flera adresser samtidigt.

8. Om du vill kringgå inställningen för godkända avsändare som inte använder autentisering inaktiverar du alternativet Autentisering krävs.Tänk på att om du inaktiverar autentiseringskraven kan det öka risken för att du får skräppost eller falska meddelanden. Läs mer om avsändarautentisering.

9. Klicka på Spara.

När du är klar går du till Kontotyper som berörs.

Kontotyper som berörs (obligatoriskt)

Beroende på vilken meddelandeåtgärd du har valt och vilken typ av organisationsenhet du konfigurerar är kanske vissa kontotyper inte tillgängliga.

Välj en eller flera kontotyper som inställningen gäller för:

• Användare (standard) – inställningen gäller för administrerade G Suite-användare. För sändning och utgående e-post aktiveras inställningen när användarna skickar e-post. För mottagande och inkommande e-post aktiveras inställningen när användarna får e-post.
  • Grupper – inställningen gäller grupper som har konfigurerats i organisationen. För att skicka och utgående e-post aktiveras inställningen när dina grupper vidarebefordrar e-post eller sammanfattningar till medlemmar. För mottagande och inkommande e-post aktiveras inställningen när dina grupper får e-post.
  • Okänd/Catch-all – inställningen aktiveras när organisationen får e-post som inte matchar någon av dina administrerade G Suite-användare. Detta val gäller enbart mottagen och inkommande e-post.

Obs! Kontotypen Grupper och Okänd/Catch-all gäller inte för dessa kontroller:

• Lägg till rubrikerna X-Gm-Spam och X-Gm-Phishy
  • Ignorera skräppostfilter för det här meddelandet
  • Omdirigera även skräppost

När du är klar öppnar du Lägg till och sparar inställningen.

Kuvertfilter

Skapa ett kuvertfilter om du enbart vill påverka specifika avsändare och mottagare av kuvert:

1. Klicka på Visa alternativ längst ned i fönstret Lägg till inställning.
  2. Markera ett eller båda av dessa alternativ:
    • Berör enbart specifika kuvertavsändare
    • Berör enbart specifika kuvertmottagare
  3. Välj ett alternativ i listan:
    • En e-postadress – ange den fullständiga e-postadressen för en användare.
    • Mönstermatchning – ange ett reguljärt uttryck som specificerar en mottagaruppsättning på domänen. Exempel:

^(?i)(användare1@solarmora\.com|användare2@solarmora\.com|användare3@solarmora\.com)$

Läs mer om riktlinjer för användning av reguljära uttryck.

• Gruppmedlemskap – välj en eller flera grupper i listan. För kuvertavsändare gäller det här alternativet enbart skickade meddelanden. För kuvertmottagare är detta enbart tillämpligt på mottagen e-post. Skapa gruppen om du inte redan har gjort det.

Obs! Det här alternativet påverkar gruppmedlemmar och medlemmar i underordnade grupper. Om Grupp B till exempel är medlem i Grupp A påverkar det här alternativet medlemmar i Grupp A och Grupp B.

När du är klar fortsätter du till Spara konfigurationen.

Spara konfigurationen.

Sista steget: Lägg och spara inställningen

1. Klicka på Lägg till inställning eller Spara.

Nya inställningar öppnas på sidan för efterlevnadsinställningar.

2. Klicka på Spara längst ned.

Vanliga och anpassade filtyper som stöds i uttryck

I tabellen nedan definieras vanliga och anpassade filtyper som du kan använda i ett uttryck för efterlevnad av bilaga. För din säkerhet avvisas alla körbara filer automatiskt. Läs mer om blockerade filtyper.

• Vanliga filtyper. Som standard matchas alla vanliga filtyper av filformat och filnamn för att identifiera typen av innehåll och bilagans tillägg. Några exempel är image/photo.jpg och document/letter.doc.
  • Anpassade filtyper. Som standard matchas anpassade filtyper enbart med filnamn, till exempel foto.jpg eller brev.doc. Om du vill matcha anpassade filtyper med filformat markerar du även rutan Matcha även filer baserat på filformat

Obs! Generellt sett konverteras de flesta format till text eller html (inklusive okända format). Innehållsmatchningar görs sedan mot den normaliserade data som blir resultatet.

Dokument

.cpr, .cwk, .cws, .dcx, .doc, .docm, .docx, .dot, .dotm, .dotx, .fax, .fp, .fp3, .frm, .gim, .gix, .gna, .gnx, .gra, .mcw, .mdb, .mdn, .met, .mpp, .obd, .odg, .odp, .ods, .odt, .pdf, .potm, .potx, .ppam, .pps, .ppsm, .ppsx, .ppt, .pptm, .pptx, .pre, .prs, .rtf, .shb, .shw, .sldx, .sldm, .wb1, .wb2, .wdb, .wk1, .wk3, .wk4, .wks, .wp, .wpw, .wp4, .wp5, .wp6, .wpd, .wps, .wpt, .wq1, .wq2, .wri, .ws1, .ws2, .ws3, .ws4, .ws5, .ws6, .ws7, .wsd, .xlam, .xlm, .xls, .xlsb, .xlsm, .xlsx, .xlt, .xltm, .xltx

Bilder

.ai, .art, .att, .bmp, .cal, .cdr, .cdt, .cdx, .cmf, .cmp, .dib, .drw, .emf, .eps, .fh3, .fif, .fpx, .gem, .gif, .html, .icb, .iff, .ima, .img, .jbf, .jff, .jif, .jpeg, .jpg, .jtf, .kdc, .kfx, .lbm, .mac, .mic, .pbm, .pcd, .pcs, .pct, .pcx, .pgm, .pic, .pif, .png, .pnt, .ppm, .ps, .psd, .ras, .raw, .sct, .sdr, .sdt, .sep, .shg, .tga, .tif, .tiff, .vda, .vst, .wil, .wmf, .wpg, .wvl

Ljud (musik och ljud)

.aif, .aiff, .ams, asf, .cda, .dcr, .dsm, .idd, .it, .mdl, .med, .mid, .mp3, .mtm, .mod, .mus, .nsa, .ra, .ram, .rm, .rmi, .rtm, .snd, .stm, .svx, .s3m, .ult, .voc, .wav, .wow

Video och multimedia

.avi, .cfb, .cmv, .dir, .gal, .m3d, .mmm, .mov, .mpe, .mpeg, .mvb, .qt, .qtm, .xtp, .xy3, .xy4, .xyp, .xyw, .mpg, .wmv

Komprimerade och arkiverade filformat

.7z, .ace, .bz, .bz2, .cab, .gz, .hex, .hqx, .lzh, .pages, .rar, .sea, .sit, .tar, .tgz, .uue, .zip, .zoo

Anpassade typer

asc., .brf, .c, .c++, .cc, .cpp, .css, .csv, .cxx, .eps2, .eps3, .epsf, .epsi, .epub, .es, .fnt, .fon, .h, .h++, .hh, .hpp, .hwp, .hxx, .jpe, .js, .kml, .kmz, .markdown, .md, .mdown, .mhtml, .mkd, .mkdn, .numbers, .otf, .otp, .ott, .php, .pht, .phtml, .pot, .qjs, .qjsp, .sdc, .sdd, .sdw, .shtm, .shtml, .svg, .svgz, .swf, .swfl, .sxc, .sxd, .sxi, .sxw, .tsv, .ttf, .wml, .xhtml, .xlb, .xml, .xps, .xsd, .xsl

Obs! Du kan ange anpassade filtyper som inte stöds men de matchas enbart efter filnamn, till exempel document.sac

Google, Google Workspace och relaterade märken och logotyper är varumärken som tillhör Google LLC. Alla andra företags- och produktnamn är varumärken som tillhör de företag som de är kopplade till.