Een startpagina voor gebruikers maken

Dit artikel gaat over de klassieke versie van Google Sites. Ga voor hulp met Google Sites naar het Helpcentrum voor Google Sites.

Een startpagina is de pagina die wordt weergegeven als mensen in uw organisatie inloggen op hun Google Workspace-account. Op deze pagina hebben ze snelle toegang tot services en andere content, zoals interactieve gadgets en geüpdatete content.

Met de startpaginatemplate kunnen beheerders de toegang tot bepaalde content op de startpagina van gebruikers beperken. Dit is met name handig voor bijvoorbeeld basisscholen.

Opmerking: Met de startpagina in de klassieke versie van Google Sites wordt geen startpaginalink toegevoegd bovenaan pagina's in Gmail of andere Google-services van gebruikers. Er is momenteel nog geen Gmail-gadget beschikbaar voor de startpagina in de klassieke versie van Google Sites.

Hoe de startpagina werkt

Op de startpagina kunt u content toevoegen, zoals tekst, afbeeldingen en gadgets, in een vergrendeld gedeelte dat gebruikers niet kunnen aanpassen. U kunt ook een thema en andere ontwerpelementen voor de pagina kiezen. U kunt de vergrendelde pagina en het ontwerp van de pagina altijd updaten.Deze wijzigingen worden dan doorgevoerd op de startpagina van alle gebruikers.

Onder het vergrendelde gedeelte op de startpagina kunnen gebruikers zelf gadgets uit de openbare directory toevoegen om de pagina aan te passen aan hun voorkeuren. Door gadgets op een witte of zwarte lijst te zetten, kunt u bepalen welke gadgets gebruikers kunnen toevoegen aan hun startpagina.

Voor optimale controle over de content op de startpagina kunt u ook privégadgets maken die alleen zichtbaar zijn voor gebruikers in het domein van uw organisatie.

Zie Gadgets, scripts en andere content aan klassieke sites toevoegen voor meer informatie.

Voordat u begint

Startpagina's zijn alleen beschikbaar in Google Workspace en Google Workspace for Education.Voordat u een startpagina maakt, moet u zorgen dat Google Sites aanstaat voor het Google Workspace-account van uw organisatie.

Mensen die de startpagina gebruiken, moeten bij een organisatie-eenheid horen waarvoor Google Sites is aangezet. Meer informatie over organisatie-eenheden.

Een startpagina voor gebruikers maken

Als u gebruikers heeft in verschillende domeinen, moeten gebruikers in niet-primaire domeinen inloggen met hun volledige e-mailadres, zoals beschreven in stap 5 hieronder.

Stap 1: Een startpagina maken
  1. Log in bij de klassieke versie van Google Sites met uw beheerdersaccount.
  2. Klik op Maken.
  3. Voer een naam in voor de site.
    Deze naam wordt weergegeven bovenaan de startpagina van gebruikers en in de URL van de site. We raden u dus aan een naam te kiezen als 'Startpagina voor Google Workspace'.
  4. Klik als u klaar bent op Maken.
  5. Klik bovenaan de pagina op het tandwielicoon en selecteer Site beheren.
  6. Klik op Paginatemplates en zorg dat Startpagina is geselecteerd.
  7. Klik op de titel van de site om terug te keren naar de site.
  8. Maak de startpagina:
    1. Klik op Toevoegen .
    2. Selecteer Startpagina onder Selecteer een template om te gebruiken.
    3. Voer in het veld Naam de naam in die u wilt gebruiken voor de startpagina.
      Gebruikers zien deze naam bovenaan de startpagina. We raden u dus aan een naam te kiezen als Start of Startpagina.
    4. Klik op Maken.
Stap 2: Content toevoegen aan de startpagina
  1. Klik op de startpagina die u zojuist heeft gemaakt op Bewerken .
  2. Voeg in het gedeelte bovenaan de pagina de content toe die gebruikers altijd moeten zien, zoals tekst, afbeeldingen en gadgets.
    Dit gebied is vergrendeld, zodat gebruikers het niet kunnen wijzigen. Onder het vergrendelde gebied kunnen gebruikers de pagina wel aanpassen.
  3. Wanneer u het 'vergrendelde' gedeelte van de pagina heeft ingesteld, klikt u op Opslaan.
  4. U kunt ook op Persoonlijke gadgets toevoegen klikken om aanbevolen gadgets voor gebruikers toe te voegen.
    Gebruikers kunnen deze gadgets verwijderen als ze dat willen.
Stap 3: Het ontwerp van de startpagina aanpassen

Maak een ontwerp voor de startpagina van uw gebruikers met pagina- en sitetemplates.

Stap 4: Een aangepast webadres voor de startpagina maken

U moet de CNAME-records van uw domein updaten als u het webadres (URL) van de startpagina wilt aanpassen.

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then Appsand thenGoogle Workspaceand thenSites.
  3. Klik op Aangepaste URL.
    Als u geen rechten heeft om aangepaste URL's te beheren, ziet u een waarschuwing. Zie Uw domeineigendom bevestigen voor Google Workspace voor meer informatie.
  4. Klik op Toevoegen .
  5. Selecteer Klassieke versie van Sites als het sitetype en klik op Doorgaan.
  6. Vul in het veld Google Sites-URL de homepage-URL in van uw klassieke sites.

Als u de URL invult, moet u het voorvoegsel https:// en eventuele slashes (/) aan het einde verwijderen. Bijvoorbeeld: sites.google.com/a/uwdomein/uwsitenaam.

7. Klik op Doorgaan.
  8. Vul de aangepaste URL in die gebruikers als startpagina kunnen gebruiken.

We raden u aan een makkelijk te onthouden adres te gebruiken, zoals start.uwdomein.com.

9. Klik op Doorgaan.
  10. Stel de CNAME-record in bij uw domeinhost.

U updatet de CNAME-record op de website van uw domeinhost, niet in de Beheerdersconsole. Het proces verschilt per domeinhost. Zie Een CNAME-record toevoegen voor meer informatie.

11. Klik op Aangepaste URL toevoegen.

Het kan 24 uur duren voordat de aangepaste URL actief is.

Stap 5: De startpagina delen met uw gebruikers
  1. Ga nadat de CNAME-records zijn geüpdatet terug naar de site die u heeft gemaakt voor de startpagina.
  2. Deel de site met uw domein: klik op het tandwielicoon en selecteer Site beherenand thenDelen en rechten.
  3. Zorg dat onder Wie heeft toegang de optie Iedereen binnen het domein uw domein mag vinden en weergeven is geselecteerd.
    • Als u de site alleen deelt binnen het domein, kunnen gebruikers de site openen met de aangepaste URL, maar wordt de oorspronkelijke URL weergegeven in het URL-veld nadat de site is geopend (bijvoorbeeld sites.google.com/a/uwdomein/sitenaam). U moet delen instellen op Openbaar op het web als u wilt dat de aangepaste URL wordt weergegeven in het URL-veld nadat de site is geopend.
    • Sta gebruikers niet toe de site te bewerken. Klik op Wijzigen en selecteer Mag bekijken in het menu Toegang om alleen weergaverechten te geven.
  4. Vertel uw gebruikers dat ze hun nieuwe persoonlijke startpagina kunnen openen op het webadres dat u heeft opgegeven.

Als er meerdere domeinen aan het Google Workspace-account van uw organisatie zijn gekoppeld: Gebruikers met een account dat zich niet in uw hoofddomein bevindt, kunnen niet via het standaard inlogscherm inloggen bij de startpagina. In plaats daarvan moeten ze op het inlogscherm op Inloggen met een ander account klikken en vervolgens hun volledige e-mailadres opgeven:

Nadat gebruikers zijn ingelogd bij hun nieuwe startpagina, kunnen ze op Persoonlijke gadgets toevoegen klikken om de pagina aan te passen.