De naam van een gebruiker wijzigen

Dit artikel is bestemd voor beheerders. Als u uw weergavenaam wilt wijzigen, kijkt u hier. Als u uw e-mailadres voor werk of school wilt wijzigen, vraagt u uw beheerder de instructies in dit artikel te volgen.

Als beheerder van de G Suite- of Cloud Identity-service van uw organisatie kunt u de naam en het e-mailadres van een gebruiker wijzigen in de beheerdersconsole. Wanneer u de weergavenaam wijzigt, wijzigt u de naam die wordt getoond in e-mails die de gebruiker verzendt, agenda-uitnodigingen en andere Google-services.

Er zijn gevolgen wanneer u de naam van een gebruiker wijzigt. Zo moet deze bijvoorbeeld inloggen met de nieuwe gebruikersnaam. Als een teamlid alleen een alternatief e-mailadres nodig heeft, kunt u ook een e-mailalias instellen. Als u een e-mailalias maakt voor de gebruiker, worden de gebruikersnaam en het primaire e-mailadres niet gewijzigd. E-mails die naar de e-mailalias worden verzonden, worden bezorgd in de primaire Gmail-inbox van de gebruiker.

Belangrijk: Voordat u de naam of het e-mailadres van een gebruiker wijzigt, moet u weten wat de gevolgen van het wijzigen van een gebruikersnaam zijn.

De naam of het e-mailadres van een gebruiker wijzigen

1. Log in op uw Google-beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga op de homepage van de beheerdersconsole naar Gebruikers.
  3. Zoek de gebruiker in de lijst Gebruikers. Meer informatie over hoe u een gebruikersaccount vindt.
  4. Plaats de muisaanwijzer op de gebruiker die u wilt bewerken en klik op Naam gebruiker wijzigen.

U vindt deze optie ook linksboven op de accountpagina van de gebruiker.

5. U kunt de volgende gegevens wijzigen:
    • Voornaam en Achternaam: de naam die wordt getoond in e-mails die de gebruiker verzendt.
    • Primaire e-mailadres: het e-mailadres van de gebruiker en de naam waarmee deze inlogt.
    • E-maildomein: als uw organisatie meer dan één domein heeft, klikt u naast het veld rechts van het @-teken op de pijl-omlaag Pijl omlaag en kiest u een domein.

Opmerking: Alleen het hoofddomein of eventuele aanvullende (secundaire) domeinen die aan het account van uw organisatie zijn toegevoegd, kunnen worden gebruikt voor het e-mailadres. U kunt geen ander domein gebruiken, zoals gmail.com.

6. Klik op Naam wijzigen.

Als u het e-mailadres van een gebruiker wijzigt, geldt het volgende:

• De gebruiker moet nu inloggen op het Google-account met het nieuwe adres.
  • De gebruiker blijft e-mails ontvangen op het oude adres (dit wordt een e-mailalias).
  • Als het nieuwe primaire e-mailadres van de gebruiker overeenkomt met een bestaand Google-account, wordt u wellicht gevraagd het conflict op te lossen voordat u de gebruiker kunt toevoegen. Meer informatie over conflicterende accounts.

Als u de weergavenaam van een gebruiker wijzigt, geldt het volgende:

In de volgende situaties is de nieuwe naam te zien: