Felsöka mobilapphantering

Om du använder Googles ändpunktshantering för att hantera mobilappar på användarnas enheter, har du kanske användare som inte kan installera eller logga in på en app eller som blir förvirrade över vilka hanteringsalternativ som är tillgängliga. Här beskriver vi hur du kan åtgärda problemet.

Utöka alla  |  Komprimera alla

Användaren kan inte installera en app

Öppna avsnitt  |  Komprimera alla och gå högst upp

Användaren har inte konfigurerat sin enhet för avancerad mobilhantering

Om avancerad mobilhantering har aktiverats och en användare inte har konfigurerat Android Device Policy på sin Android-enhet eller installerat Google Device Policy-appen på sin iOS-enhet, kan hen kanske inte hitta och installera jobbappar.

Android: Om en Android-användare inte har åtkomst till hanterad Google Play ska hen följa felsökningsanvisningarna i Om Android Device Policy.

iOS: Om en iPhone eller iPad-användare inte kan ladda ned appar via Google Device Policy-appen eller inte har Google Device Policy-appen installerad ber du hen att följa anvisningarna i Använda iOS Google Device Policy-appen.

Appen är inte tillgänglig för användarens organisationsenhet eller grupp

När du lägger till en app från tredje part, en privat Android-app (i administratörskonsolen), privata Android-webbappar eller en privat iOS-app, kan du ange vilka organisationsenheter och grupper som har åtkomst. Om en användare inte finns i en organisationsenhet eller grupp med åtkomst kan hen inte installera appen.

Kontrollera om appen är tillgänglig för användaren genom att först notera appens tillgänglighet:

1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. På administratörskonsolen går du till menyn följt av Apparföljt avWebb- och mobilappar.

3. I listan över appar pekar du på appen och klickar på Åtkomstdetaljer.
  4. Notera vilka organisationsenheter och grupper appen är aktiverad eller inaktiverad för.

Kontrollera nu användarens organisationsenheter och grupper:

1. Klicka på Katalog följt avAnvändare till vänster.
  2. Leta upp användaren i listan och klicka på hens namn.
  3. Granska namnet på de organisationsenheter som användaren finns i nedanför namnet.
  4. I panelen Grupper granskar du grupperna som användaren äger, hanterar eller är medlem i. Du kan behöva klicka på Grupper för att se hela listan.

Om appen är inaktiverad för användarens organisationsenhet eller grupp har du olika alternativ beroende på organisationens strategi för användarhantering:

Appinstallationen blockeras av administratörsinställningar

Om du använder avancerad mobilhantering kan du använda Googles ändpunktshantering på många sätt för att blockera åtkomsten till en app. Följande steg visar hur du kontrollerar inställningarna som kan blockera appinstallationen.

1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. Gå till Enheter på administratörskonsolens startsida.
  3. Klicka på Mobil och ändpunkterföljt avInställningar.
  4. Om du vill felsöka Android-appar klickar du på Android-inställningarföljt avAppar och datadelning och granskar följande inställningar för användarens organisationsenhet:
    1. Tillgängliga appar – när detta alternativ är inställt på Endast tillåtna appar måste appen finnas på listan över hanterade appar för att användaren ska kunna installera den. Om appen inte finns på listan kan du lägga till den.
    2. Systemappar – när du ställer in alternativet Blockera alla eller Blockera alla förutom angivna systemappar kan vissa systemappar blockeras på företagsägda enheter. Om appen är en systemapp kan du lägga till appen på undantagslistan.
    3. Okända källor – när det här alternativet är markerat kan användarna inte installera appar från andra källor än Google Play Butik. Vi rekommenderar att du låter rutan vara markerad för att förhindra att användare installerar skadliga appar.
  5. Om du vill felsöka iOS-appar på kontrollerade, företagsägda enheter klickar du på iOS-inställningarföljt avAppar och tjänster och granskar följande inställningar för användarens organisationsenhet:
    1. Appinstallation – när det här alternativet är avmarkerat kan användarna bara installera hanterade appar (appar som läggs till på din enhetslista) via Google Device Policy-appen. Om appen inte finns på listan kan du lägga till appen på listan.
Användarens licens eller enhet har inte stöd för avancerad mobilhantering

En användare som vill installera privata iOS-appar eller privata Android-webbappar måste ha en Google Workspace-licens och enhet med stöd för avancerad mobilhantering. Mer information finns i Enhetskrav för Googles slutpunktshantering.

Appen är inte tillgänglig i användarens land/region

Vissa appar är begränsade geografiskt. Fråga apputvecklaren om det finns begränsningar.

Användaren kan inte logga in eller öppna en app

Öppna avsnitt  |  Komprimera alla och gå högst upp

Appanvändning är inte tillåten enligt iOS-inställningarna (enbart kontrollerade enheter)

På kontrollerade, företagsägda iPhone- och iPad-enheter kan du inaktivera åtkomst till många iOS-appar.

Så här avgör du om en specifik app blockeras av administratörsinställningarna:

1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. Från administratörskonsolen öppnar du menyn följt av Enheterföljt avMobil och ändpunkterföljt avInställningarföljt aviOS.
  3. Granska funktionerna och apparna i följande avsnitt:
    1. Safari – om Tillåt Safari är avmarkerat kan användarna inte använda Safari.
    2. Enhetsfunktioner – alternativ i det här avsnittet styr iOS-funktioner som kontoinställningar, skärmtid och bakgrund.
    3. Appar och tjänster – alternativ i det här avsnittet styr iOS-funktioner som Hitta min enhet, Hitta mina vänner och Aviseringar.
    4. Apple-appar – alternativ i det här avsnittet styr iOS-appar som FaceTime, iTunes, Apple News med flera.

Mer information finns i referensen för iOS-inställningar.

Appen blockeras av en policy för kontextkänslig åtkomst

Om organisationen har konfigurerat policyer för kontextkänslig åtkomst för webb- eller mobilappar kanske användarens enhet inte uppfyller kriterierna för åtkomst.

Läs igenom granskningsloggen för kontextkänslig åtkomst för att ta reda på varför en app har nekats åtkomst. Mer information finns i Granskningslogg för kontextkänslig åtkomst.

Appen blockeras av inställningarna för appåtkomstkontroll

Även när du lägger till en app på listan över hanterade enheter kan appen fortfarande blockeras av appåtkomstkontroll. Så här kontrollerar du appens status:

1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ett konto som har behörighet som avancerad administratör (slutar inte på @gmail.com).

2. Öppna menyn på administratörskonsolen följt av Säkerhetföljt avÅtkomst och datakontrollföljt avAPI-kontrollerföljt avHantera appåtkomst för tredje part.
    Du måste vara inloggad som avancerad administratör för den här uppgiften.

3. På kortet Åtkomst till appar uppe till höger klickar du på Visa lista.
  4. Leta reda på appen i listan. Om Appåtkomst är inställd på Blockerad kan användaren kanske inte använda appen som förväntat.

Användaren kan inte avinstallera en app

Det går inte att avinstallera appen

Om en användare inte kan avinstallera en Android-app kan det bero på att du har tvångsinstallerat appen och inte tillåter att den tas bort. På företagsägda enheter kan det bero på att du inte kan avinstallera iOS- eller Android-appar.

Så här kontrollerar du om en Android-app har tvångsinstallerats och inte får tas bort:

1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. På administratörskonsolen går du till menyn följt av Apparföljt avWebb- och mobilappar.

3. Klicka på appen i listan över appar och sedan på Inställningar.
  4. Om du styr appinställningar efter organisationsenhet eller grupp väljer du den grupp eller organisationsenhet som användaren är medlem i.
  5. Granska värdet för Åtkomstmetod. Om den är inställd på Tvångsinstallera kontrollerar du om Hindra användare från att avinstallera appen är inaktiverat.
  6. Om alternativet är inaktiverat och du vill låta användare i organisationsenheten eller gruppen avinstallera appen ändrar du värdet till och klickar på Spara.

Så här kontrollerar du om administratörsinställningarna blockerar borttagning av appar på företagsägda enheter:

1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. Gå till Enheter på administratörskonsolens startsida.
  3. Klicka på Mobil och ändpunkterföljt avInställningar.
  4. För företagsägda Android-enheter:
    1. Klicka på Android-inställningarföljt avAppar och datadelningföljt avAppinställningar. Om alternativet har inaktiverats (avmarkerats) för användarens organisationsenhet kan hen inte avinstallera eller inaktivera appar.
  5. För företagsägda iPhone- och iPad-enheter:
    1. Klicka på iOS-inställningarföljt avAppar och tjänsterföljt avAppborttagning. Om alternativet har inaktiverats (avmarkerats) för användarens organisationsenhet kan hen inte avinstallera appar.
    2. Klicka på Borttagning av systemapp på samma sida. Om alternativet har inaktiverats (avmarkerats) för användarens organisationsenhet kan hen inte avinstallera systemappar.

Administratören kan inte använda vissa funktioner för apphantering

Vilka alternativ du har för att hantera appar på en enhet beror på användarens Google Workspace-utgåva och om hen har grundläggande eller avancerad mobilhantering aktiverad.

Funktion Krav
Hantera Android-appar från tredje part och privata Android-appar
  • Utgåvor som stöds för den här funktionen: Alla Google Workspace- eller Cloud Identity-utgåvor
  • Grundläggande eller avancerad mobilhantering
Hantera privata Android-webbappar

Båda av följande villkor:

• Utgåvor som stöds för den här funktionen: Frontline Starter och Frontline Standard, Business Plus, Enterprise Standard och Enterprise Plus, Education Standard, Education Plus och Endpoint Education Upgrade, Enterprise Essentials och Enterprise Essentials Plus, G Suite Basic, G Suite Business och Cloud Identity-premiumversion. Jämför utgåvor
  • Enbart avancerad mobilhantering
Hantera privata iOS-appar

Båda av följande villkor:

• Utgåvor som stöds för den här funktionen: Frontline Standard, Enterprise Standard och Enterprise Plus, Education Standard, Education Plus och Endpoint Education Upgrade och Cloud Identity-premiumversion. Jämför utgåvor
  • Enbart avancerad mobilhantering
Ställ in appåtkomst efter underordnad organisationsenhet eller grupp

Båda av följande villkor:

• Utgåvor som stöds för den här funktionen: Frontline Starter och Frontline Standard, Business Plus, Enterprise Standard och Enterprise Plus, Education Standard, Education Plus och Endpoint Education Upgrade, Enterprise Essentials och Enterprise Essentials Plus, G Suite Basic, G Suite Business och Cloud Identity-premiumversion. Jämför utgåvor
  • Enbart avancerad mobilhantering
Tvångsinstallera Android-appar

Någon av följande villkorsuppsättningar:

• Grundläggande mobilhantering med Business Plus, Enterprise Standard och Enterprise Plus, G Suite Business eller Cloud Identity-premiumversion

eller

• Avancerad mobilhantering med Utgåvor som stöds för den här funktionen: Frontline Starter och Frontline Standard, Business Plus, Enterprise Standard och Enterprise Plus, Education Standard, Education Plus och Endpoint Education Upgrade, Enterprise Essentials och Enterprise Essentials Plus, G Suite Basic, G Suite Business och Cloud Identity-premiumversion. Jämför utgåvor
Hanterade konfigurationer för Android-appar

Båda av följande villkor:

• Utgåvor som stöds för den här funktionen: Frontline Starter och Frontline Standard, Business Plus, Enterprise Standard och Enterprise Plus, Education Standard, Education Plus och Endpoint Education Upgrade, Enterprise Essentials och Enterprise Essentials Plus, G Suite Basic, G Suite Business och Cloud Identity-premiumversion. Jämför utgåvor
  • Enbart avancerad mobilhantering
Ange körningsbehörigheter för Android-appar

Båda av följande villkor:

• Utgåvor som stöds för den här funktionen: Frontline Starter och Frontline Standard, Business Plus, Enterprise Standard och Enterprise Plus, Education Standard, Education Plus och Endpoint Education Upgrade, Enterprise Essentials och Enterprise Essentials Plus, G Suite Basic, G Suite Business och Cloud Identity-premiumversion. Jämför utgåvor
  • Enbart avancerad mobilhantering
Blockera installation av ohanterade Android-appar

Båda av följande villkor:

• Utgåvor som stöds för den här funktionen: Frontline Starter och Frontline Standard, Business Plus, Enterprise Standard och Enterprise Plus, Education Standard, Education Plus och Endpoint Education Upgrade, Enterprise Essentials och Enterprise Essentials Plus, G Suite Basic, G Suite Business och Cloud Identity-premiumversion. Jämför utgåvor
  • Enbart avancerad mobilhantering
Blockera installation av ohanterade iOS-appar

Alla följande villkor:

• Kontrollerad, företagsägd eller iPhone
  • Utgåvor som stöds för den här funktionen: Frontline Starter och Frontline Standard, Business Plus, Enterprise Standard och Enterprise Plus, Education Standard, Education Plus och Endpoint Education Upgrade, Enterprise Essentials och Enterprise Essentials Plus, G Suite Basic, G Suite Business och Cloud Identity-premiumversion. Jämför utgåvor
  • Enbart avancerad mobilhantering

Google, Google Workspace och relaterade märken och logotyper är varumärken som tillhör Google LLC. Alla andra företags- och produktnamn är varumärken som tillhör de företag som de är kopplade till.