Zoekactiviteit opslaan en beheren

Nu de instelling Web- en app-activiteit is verwijderd uit de Google Beheerdersconsole, kunnen uw gebruikers hun zoekactiviteit voor Gmail en Google Drive opslaan en beheren met de Google Workspace-zoekgeschiedenis. Gebruikers kunnen Web- en app-activiteit nog wel gebruiken. Ze kunnen de instelling beheren op hun pagina Mijn activiteit voor aanvullende Google-services die u voor ze aanzet.

Hoe de zoekgeschiedenis werkt

Uw gebruikers stellen de optie voor de Google Workspace-zoekgeschiedenis zelf in. Ze kunnen de instelling aan- of uitzetten. Als de instelling aanstaat en gebruikers tekst invoeren in de zoekbalk van Gmail of Google Drive, zien ze suggesties uit de zoekgeschiedenis. Zo kunnen ze sneller zoeken in Gmail en Drive.

Voor de meeste nieuwe gebruikers (behalve Google Workspace for Education-gebruikers jonger dan 18 jaar) staat de Google Workspace-zoekgeschiedenis standaard aan. Web- en app-activiteit staat standaard uit voor nieuwe Enterprise-gebruikers.

Gebruikers kunnen hun persoonlijke instellingen voor Web- en app-activiteit of de Google Workspace-zoekgeschiedenis aan- of uitzetten en hun opgeslagen activiteit beheren op de pagina Mijn activiteit. In de toekomst worden er mogelijk meer Google Workspace-services toegevoegd aan de Google Workspace-zoekgeschiedenis.

Wat is het verschil tussen de zoekgeschiedenis en Web- en app-activiteit?

Eerder bepaalde u als beheerder wie Web- en app-activiteit gebruikte in Google-services door de instelling aan of uit te zetten in de Beheerdersconsole. Gebruikers konden ook bepaalde functies in Web- en app-activiteit beheren. Gebruikers stellen de optie voor de zoekgeschiedenis nu zelf in. Ze zien suggesties uit de zoekgeschiedenis voor Gmail en Drive.

Veelgestelde vragen over de zoekgeschiedenis

Gedeelte openen  |  Alles samenvouwen en naar bovenkant gaan

Hoelang bewaart Google gegevens in de Google Workspace-zoekgeschiedenis?

Standaard verwijdert Google deze gegevens na 18 maanden. Maar uw gebruikers kunnen de verwijderperiode wijzigen in 3, 18 of 36 maanden, of instellen dat gegevens nooit worden verwijderd. Ook kunnen gebruikers een deel van of al hun opgeslagen activiteiten verwijderen wanneer ze willen.

Zijn bestaande zoekgegevens uit Web- en app-activiteit nog beschikbaar in de Google Workspace-zoekgeschiedenis?

Ja, zoekopdrachten van gebruikers in Google Workspace-services die zijn opgeslagen in Web- en app-activiteit zijn bij de lancering overgezet naar de Google Workspace-zoekgeschiedenis.

Kunnen gebruikers de Google Workspace-zoekgeschiedenis verwijderen of de toestemming ervoor intrekken?

Ja, gebruikers kunnen zoekgegevens bekijken en verwijderen of de toestemming voor de Google Workspace-zoekgeschiedenis intrekken. Zie Hoe gebruikers de zoekgeschiedenis aan- of uitzetten voor meer informatie.

Waarom is Web- en app-activiteit gewijzigd in de Google Workspace-zoekgeschiedenis?

We hebben de Beheerdersconsole-instelling Web- en app-activiteit verwijderd, omdat gegevens van Web- en app-activiteit (als aanvullende Google-service) niet onder de verplichtingen voor gegevensverwerking van Google Workspace vielen.

De gegevens in de Google Workspace-zoekgeschiedenis zijn onderdeel van de Google Workspace-kernservices en vallen dus wel onder de verplichtingen voor gegevensverwerking van Google Workspace.

Zie Gegevensbescherming en privacy voor meer informatie.

Kan ik als beheerder de zoekgeschiedenis voor aanvullende Google-services beheren?
  • U kunt aanvullende Google-services aan- of uitzetten om de instellingen voor de zoekgeschiedenis te beheren. U kunt de toegang tot deze services ook beperken met organisatie-eenheden of toegangsgroepen.

Zie Aanvullende Google-services aan- of uitzetten voor meer informatie.

• Nu de Google Workspace-zoekgeschiedenis is gelanceerd, verzamelt de persoonlijke gebruikersfunctie Web- en app-activiteit alleen zoekgegevens uit aanvullende Google-services die u als beheerder heeft aangezet.
  • Als Web- en app-activiteit aanstaat voor gebruikers, worden hun zoekopdrachten en activiteit uit andere Google-services nog steeds opgeslagen in hun Google-account.

Gerelateerde onderwerpen

Wat is het verschil tussen de Google Workspace-zoekgeschiedenis en slimme functies?

Met slimme functies krijgt u regiospecifieke beheeropties voor gegevensverwerking en gegevens delen. Met de Google Workspace-zoekgeschiedenis kunnen gebruikers hun zoekactiviteit opslaan en beheren. Bekijk meer informatie over slimme functies.

Waar vinden ik of mijn gebruikers meer informatie over de Google Workspace-zoekgeschiedenis?

Doe het volgende als de Google Workspace-zoekgeschiedenis aanstaat:

1. Log in op uw beheerde Google-account.
  2. Ga naar Mijn activiteit.
  3. Klik op Andere activiteitand thenGoogle Workspace-zoekgeschiedenis beheren.
  4. Selecteer een onderwerp voor meer informatie over de zoekgeschiedenis.
Heb ik als beheerder controle over de geschiedenisinstelling voor Google Zoeken?

Ja, u kunt de instelling Google Zoeken en de Google Assistent aan- of uitzetten voor gebruikers om te bepalen of gegevens uit de zoekgeschiedenis van Zoeken worden verzameld. Zie Google Zoeken en de Google Assistent aan- of uitzetten voor gebruikers voor meer informatie.

Gegevensbescherming en privacy

De Google Workspace-zoekgeschiedenis is een Google Workspace-kernservice en valt onder de Google Workspace-overeenkomst. Google gebruikt uw gegevens in Google Workspace-kernservices nooit voor advertentiedoeleinden.

Gedeelte openen  |  Alles samenvouwen en naar bovenkant gaan

Heeft de Google Workspace-zoekgeschiedenis invloed op naleving van de AVG door Google?

De Google Workspace-zoekgeschiedenis heeft geen invloed op onze naleving van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie. Er verandert niets aan de manier waarop Google Workspace-gegevens worden verzameld, beheerd of geleverd aan gebruikers. De Google Workspace-zoekgeschiedenis valt onder de Google Workspace-overeenkomst. Zie Bronnen voor juridische en nalevingsvereisten voor Google Workspace voor meer informatie.

Welke gegevens gebruikt Google als de Google Workspace-zoekgeschiedenis aanstaat?

De Google Workspace-zoekgeschiedenis bevat zoekactiviteit in Google Workspace-services. Hiervoor gelden de opties voor bescherming van gebruikersgegevens die Google Workspace biedt. Google gebruikt gegevens in Google Workspace-kernservices nooit voor advertentiedoeleinden. Gebruikers kunnen hun zoekgegevens verwijderen, exporteren uit hun account en de toestemming voor gegevensverzameling intrekken.

Google Workspace for Education

De Google Workspace-zoekgeschiedenis staat standaard uit voor Google Workspace for Education-gebruikers jonger dan 18 jaar. Gebruikers kunnen de instelling aanzetten.

Zie Gebruikers toegang geven tot Google-services gebaseerd op leeftijd voor meer informatie.

Hoe gebruikers de zoekgeschiedenis aan- of uitzetten

Vraag uw gebruikers deze stappen uit te voeren:

1. Ga naar Mijn activiteit.
  2. Klik op Andere activiteitand thenGoogle Workspace-zoekgeschiedenis beheren.
  3. Klik op Google Workspace-werkgeschiedenisand thenAanzetten of Uitzetten

Zie Uw web- en app-activiteit vinden en beheren voor meer informatie over hoe u Web- en app-activiteit gebruikt.