Återställa en avstängd användare

Den här artikeln är avsedd för administratörer. Om du vill återställa ditt konto i gmail.com läser du om inaktiverade konton.

Som administratör för organisationens Google Workspace- eller Cloud Identity-tjänst kan du återställa avstängda användarkonton som har något av följande:

• stängts av manuellt av dig (eller en annan administratör) för att tillfälligt blockera åtkomsten till dem
  • stängts av automatiskt i Googles system för att de är i riskzonen
  • begränsats från Gmail-kontot tillfälligt på grund av att användaren överskridit kontogränserna (endast Google Workspace)
  • stängts av automatiskt från Gmail för att eventuellt ha skickat skräppost (enbart Google Workspace).

När användarna har återställts kan de logga in och komma åt alla sina tjänster och all sin data.

Viktigt! Det går inte att återställa ett konto som har stängts av på grund av otillåten användning eller för att ha brutit mot användarvillkoren för Google Workspace eller Cloud Identity.

Hitta ett avstängt användarkonto

Du kan hitta avstängda konton med en av följande metoder:

• Söka efter användarrapporter – öppna menyn Rapportering följt av Rapporter följt av Användarrapporter följt av Säkerhet :
    • Scrolla igenom kolumnen Status för användarkonto och leta efter avstängda konton.
    • Filtrera användarrapporter. Klicka på Lägg till ett filter , välj Status för användarkonto följt av Avstängd och sedan på Använd.
  • Sök med verktyget för säkerhetsutredningar – Öppna Säkerhet följt av Säkerhetscenter följt av Utredningsverktyget. Välj Användare under Datakälla. Klicka på Lägg till villkor och välj Avstängt id. Använd villkorsverktyget för att lägga till operatorn är och villkoret Sant och sök sedan.

Återställa ett enskilt användarkonto

1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. På administratörskonsolen går du till menyn följt av Katalogföljt avAnvändare.
  3. Klicka på Lägg till ett filter och välj Användarstatus.

Leta upp det här alternativet högst upp i användarlistan
  4. Markera rutan Avstängd och klicka på Tillämpa.
  5. Klicka på Fler alternativföljt avÅteraktivera på raden för den avstängda användare som du vill återställa på listan Användare.

Återaktivera.

Tips! Du hittar även det här alternativet på användarens kontosida.
  6. Bekräfta genom att klicka på Återaktivera.

Om alternativet Återaktivera inte är tillgängligt kan du läsa om Avstängningsorsaker och återställningsalternativ senare i den här artikeln.

Återställa flera användare samtidigt

Utöka alla  |  Komprimera alla

Du kan återställa flera avstängda användarkonton samtidigt med en CSV-fil eller API:er för Admin SDK.

Använda en CSV-fil

Om du vill återställa flera användarkonton med en CSV-fil följer du anvisningarna i Lägga till flera användare samtidigt.

Ange Active i kolumnen New Status [Upload Only] i den nedladdade CSV-mallen.

Använda Admin SDK API

Om du vill återställa flera användare med Admin SDK API följer du anvisningarna på sidan Users: update. Ställ in den booleska variabeln suspendedFalse för varje användare.

Avstängningsorsaker och deras återställningsalternativ

Anledningen till att ett användarkonto stängdes av visas högst upp på användarens kontosida.

Avstängningsmeddelande Definition Återställningsalternativ
Avstängd av administratören Du eller en annan administratör har manuellt stängt av användaren. Återställ användaren genom att klicka på Återaktivera på användarens kontosida uppe till höger.

Automatiskt avstängd:

Användaren är minderårig

Användaren registrerade sig för en extra Google-tjänst (till exempel Google Pay) och angav ett födelsedatum som inte uppfyllde ålderskravet. I enlighet med COPPA (Children's Online Privacy Protection Act) kommer Google att ta bort användaren efter 30 dagar.

Obs! Kunder med Google Workspace for Education-utgåvan har andra ålderskrav. Om en elev under 13 år har stängts av ska administratören kontakta support för Google Workspace.

Metod 1: Administratörerna kan korrigera användarens ålder direkt.

Om du vill uppdatera klickar du på Uppdatera användarens födelsedatum på användarens kontosida högst upp till höger.

Metod 2: Om användaren har angett fel födelsedatum har hen 30 dagar på sig att logga in på accounts.google.com och skicka in ett intyg om ålder.

Automatiskt avstängd:

Obekräftad inloggning

Två möjliga orsaker till avstängningen:

Orsak 1: Användaren stängts av på grund av att han eller hon deltagit i otillåtna aktiviteter, som nätfiske eller skräppost.

Användaren kan återställa kontot genom att logga in på accounts.google.com och följa anvisningarna på skärmen.

Beroende på vilken typ av otillåten användning som är aktuell och hur allvarlig den är uppmanas användaren att antingen rensa en CAPTCHA eller ange en verifieringskod som har skickats till deras mobiltelefon.

Orsak 2: Användarens konto har lagts till tillsammans med många andra konton under en kort tidsperiod, exempelvis när du lägger till flera användare samtidigt med en CSV-fil eller snabbt lägger till många konton manuellt. Användaren kan aktivera sitt konto genom att logga in på accounts.google.com och ange en verifieringskod som skickas till användarens mobil.

Automatiskt avstängd:

Användaren kan vara i riskzonen

Användaren stängdes av eftersom Googles system upptäckt misstänkt inloggningsaktivitet.

Obs! Innan du återställer användarkontot följer du stegen i säkerhetschecklistan för administratörer.

Om du vill återställa användarkontot klickar du på Återaktivera på användarens kontosida uppe till höger.

Automatiskt avstängd:

Följer inte Googles användarvillkor

Användaren har stängts av på grund av otillåten användning efter ha brutit mot användarvillkoren för Google Workspace eller Cloud Identity.

Sådana konton kan inte återställas av vare sig en Google-administratör eller support för Google Workspace.

Relaterade ämnen