Återställa en avstängd användare

Som administratör för organisationens Google Workspace eller Cloud Identity-tjänst kan du återställa avstängda användarkonton som har

• stängts av manuellt av dig (eller en annan administratör) för att tillfälligt blockera åtkomsten till dem
  • stängts av automatiskt i Googles system för att de är i riskzonen
  • begränsats från Gmail-kontot tillfälligt på grund av att användaren överskridit kontogränserna (endast Google Workspace).
  • stängts av automatiskt från Gmail för att eventuellt ha skickat skräppost (enbart Google Workspace).

När användarna har återställts kan de logga in och komma åt alla sina tjänster och all sin data.

Återställa en enskild användare

1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. Öppna Användare på startsidan för administratörskonsolen.
  3. Ovanför listan Användare klickar du på Lägg till ett filter och väljer Användarstatus.

Leta upp det här alternativet högst upp i användarlistan

4. Markera rutan Avstängd och klicka på Tillämpa.
  5. Håll muspekaren över den avstängda användaren i listan Användare och klicka på Mer följt av Återaktivera.

Återaktivera

Du hittar även det här alternativet högst upp till vänster på användarens kontosida under Mer "".
  6. Klicka på Återaktivera för att bekräfta.

Obs! Om knappen Återaktivera inte är tillgänglig kontrollerar du Fler återställningsalternativ nedan för möjliga orsaker.

Återställa flera användare samtidigt

Du kan återställa flera avstängda användare samtidigt med en CSV-fil eller Admin SDK API.

Använda en CSV-fil

Om du vill återställa flera användare med hjälp av en CSV-fil följer du anvisningarna i Lägga till flera användare samtidigt.

Ange Active i kolumnen New Status [Upload Only] i den nedladdade CSV-mallen.

Använda Admin SDK API

Om du vill återställa flera användare med Admin SDK API följer du anvisningarna på sidan Users: update. Ställ in den booleska variabeln suspendedFalse för varje användare.

Fler återställningsalternativ

Det går inte att återställa ett konto som har stängts av på grund av otillåten användning eller för att ha brutit mot användarvillkoren för G Suite eller Cloud Identity. Anledningen till att en användare stängdes av visas högst upp på användarens kontosida. Nedan följer alternativ för återställning.

Felmeddelande Återställningsalternativ
Avstängd av administratören Användaren stängdes av manuellt av dig eller en annan administratör. Du kan återställa användaren genom att klicka på länken Återaktivera.

Automatiskt avstängd

Användaren är minderårig

Användaren registrerade sig för ytterligare en tjänst från Google (t.ex. Google Wallet) och angav ett födelsedatum som inte uppfyller ålderskravet. I enlighet med COPPA (Children's Online Privacy Protection Act) kommer Google att ta bort användaren efter 30 dagar. Om användaren angett fel födelsedatum har han eller hon 30 dagar på sig att logga in på accounts.google.com och skicka ett intyg om sin ålder. Google-administratörer kan korrigera användarens ålder direkt via Googles administratörskonsol.

Obs! Kunder med Education-utgåvan har andra ålderskrav och ska kontakta Support för Google Cloud om en elev under 13 år har stängts av.

Automatiskt avstängd

Obekräftad inloggning

Det finns två möjliga orsaker till avstängningen:

Automatiskt avstängd

Användaren kan vara i riskzonen

Användaren har stängts av på grund av otillåten aktivitet, t.ex. i form av nätfiske eller genom att skicka skräppost.

Användaren kan återställa kontot genom att logga in på accounts.google.com och följa anvisningarna på skärmen. Beroende på vilken typ av otillåten användning som är aktuell och hur allvarlig den är uppmanas användaren att besvara en CAPTCHA eller ange en verifieringskod som skickas till användarens mobil.

Automatiskt avstängd

Följer inte Googles användarvillkor

Användaren har stängts av på grund av otillåten användning efter ha brutit mot användarvillkoren för Google Workspace eller Cloud Identity.

Sådana konton kan inte återställas av vare sig en Google-administratör eller Support för Google Cloud. Observera även att du inte kan radera ett användarkonto som har stängts av på grund av otillåten användning.