Ditt innehåll och YouTube Music

YouTube Music är tillgängligt i vissa länder/regioner. Vi arbetar med att utöka tjänsten till fler platser.

Vanliga frågor om YouTube Music-appen för YouTubes partner och innehållsskapare

Med YouTube Music kan dina fans enkelt hitta och lyssna på din musik. Med den kan dessutom artister som du hitta lyssnare och få intäkter från innehållet du ändå skapar.

Användare som har YouTube Music-appen och ett YouTube Music Premium-medlemskap har också tillgång till förmåner som uppspelning i bakgrunden, annonsfria videor och möjlighet att ladda ned musik som de kan titta eller lyssna på offline i upp till 30 dagar på mobilen – något som hjälper dig att få fler visningar. Läs mer om hur betalmedlemskap på YouTube gynnar dig som innehållsskapare.

Frågor om YouTube Music

Är YouTube Music kostnadsfritt?

Dina fans kan lyssna på sina favoritlåtar, favoritalbum och favoritartister kostnadsfritt via YouTube Music. Det kan också användas med ett YouTube Music Premium-medlemskap för att ladda ned annonsfria videor och lyssna på musik offline, i bakgrunden, eller utan att läsa in videon. Läs mer om hur du kommer igång med YouTube Music.

Måste jag betala för ett YouTube Music Premium-medlemskap om jag vill att mitt innehåll ska finnas i YouTube Music?

Nej, du behöver inte betala för att ha kvar ditt innehåll på YouTube, i YouTube Music Premium eller i YouTube Music. Dina videor blir automatiskt tillgängliga både för användare av annonsstödda YouTube och för betalmedlemmar på YouTube Music Premium.

Intäkterna från medlemsavgiften utgör en ny källa till intäkter för dig och andra artister. YouTube Music Premium-medlemmar kan även ladda ned videor de vill titta på offline i mobilen och spela upp i bakgrunden, vilket ger dig fler visningar.

Varför finns det en särskild app för musik?

Musik är en av de populäraste innehållskategorierna på YouTube, och musikälskarna använder plattformen på sitt sätt, precis som familjer och spelare använder den på sitt sätt.

Med det i åtanke har vi tagit fram en särskild YouTube Music-app, som gör det enklare för fansen att upptäcka den musikaliska bredd och mångfald som finns på YouTube. Med appen kan fans interagera med artister de redan känner till och gillar.

På vilket sätt skiljer sig YouTube Music från andra musiktjänster?

YouTube Music är som ett YouTube för bara musik. Här kan fansen titta och lyssna på en nästan oändlig katalog i en app som är särskilt framtagen för just musikupplevelser. Med appen är det enklare för fansen att upptäcka den musikaliska bredd och mångfald som finns på YouTube och interagera med artister som du.

Musikinnehållet på YouTube är något helt unikt som dina fans inte hittar någon annanstans:

• Nya artister, klassiska favoriter och allt däremellan.
  • Officiella musikvideor, hela album, remixer, coverlåtar och mycket mer.
  • Klassiska inspelningar och videor från olika årtionden.

YouTube Music handlar inte bara om att lyssna på musik. Musikfantaster får också

• alla visuella element, allt ljud och känslan i en video
  • konsertbilder och liveinspelningar
  • tillgång till musikaliska höjdpunkter från hela världen.
Måste mina fans betala för att använda YouTube Music?

YouTube Music är kostnadsfritt att ladda ned och använda. Användare kan också använda den med ett YouTube Music Premium-medlemskap för att titta på annonsfria videor och ladda ned musik för att lyssna på offline, i bakgrunden eller utan att läsa in videon.

Tack vare dina musikvideor, remixer, coverlåtar och mycket annat är YouTube det bästa stället för de som vill hitta musik från artister från jordens alla hörn. Därför tror vi att fansen är intresserade av att använda YouTube Music Premiums medlemsförmåner och få åtkomst till ditt innehåll på fler sätt.

Varför finns det två prenumerationstjänster (YouTube Music och Google Play Musik)?

Vi vet att våra användare tycker om att lyssna på musik på många olika sätt, så våra prenumerationstjänster ger dem större valfrihet. YouTube Music Premium-medlemmar får prenumerationsåtkomst till Google Play Musik. På samma sätt får Google Play Musik-prenumeranter ett YouTube Music Premium-medlemskap. Observera att det här bara fungerar om Google Play Musik och YouTube Music Premium är tillgängliga i användarens område.

Ditt innehåll och YouTube Music

Kommer mitt innehåll att vara tillgängligt i YouTube Music?

I YouTube Music visas innehåll som vårt system och våra partner identifierar som lämpligt för en musikupplevelse – och vi lägger hela tiden till mer innehåll. I de flesta fall behöver du inte göra något för att ditt musikinnehåll ska bli tillgängligt i appen.

Läs mer om hur vi bestämmer vad som ska finnas i YouTube Music.

Hur avgör du vad som ska finnas i YouTube Music?

Vi samarbetar med våra musikpartner för att identifiera innehåll som är lämpligt för en helt musikbaserad upplevelse. Innehållet kommer från skivbolag, artister, musikdistributörer, musikutgivare och andra som tillhandahåller musik. Det består bland annat av

• officiella/förstklassiga musikvideor
  • låtar som användare skapat
  • omslagsbilder.
Jag hittar inte mitt musikinnehåll i YouTube Music.

Att identifiera innehåll som är lämpligt för en helt musikbaserad upplevelse är en ständigt pågående process. Vi arbetar för fullt med att göra innehållet tillgängligt i YouTube Music, så att dina musikfans kan titta på alla sina favoritvideor.

Hur får fansen åtkomst till mitt innehåll i YouTube Music?

Dina fans kan söka efter dina låtar, videor och album i YouTube Music. Om du är tillräckligt synlig på webben kan du till och med ha en autogenererad ämneskanal där fansen kan få veta mer om dig som artist.

Användare som har YouTube Music-appen och ett YouTube Music Premium-medlemskap kan även titta på annonsfria videor, ladda ned musik de vill lyssna på offline i mobilen, lyssna utan bild och spela upp musik samtidigt som de använder en annan app eller har skärmen avstängd.

Får skapare av musikinnehåll betalt?

Ja, självklart. Inget förändras på annonsstödda YouTube, och innehållsskapare får även i fortsättningen intäkter via annonser. Utöver det får du en andra källa till intäkter tack vare YouTube Music Premium.

Hur fastställs intäkterna?

Du får fortfarande intäkter via annonser på YouTube och den kostnadsfria annonsstödda YouTube Music-appen.

Utöver det ger medlemsavgifterna för YouTube Music Premium en andra intäktskälla som baseras på hur mycket medlemmarna tittar på ditt innehåll. Innehållsskaparna får större delen av intäkterna, precis som med annonsstödda videor.

Räknas nedladdat innehåll in i mina visningar?

Ja. Visningar av nedladdade videor i YouTube Music registreras och tas med i beräkningen, precis som visningar online räknas när en användare loggar in online igen.

Jag har ett Vevo-avtal. Hur fungerar det här tillsammans med Vevo?

Ditt avtal med Vevo påverkas inte, och Vevo fortsätter att tillhandahålla ditt innehåll för den annonsstödda tjänsten.

Vi har samarbetat med ditt skivbolag, så nu kan du få intäkter både från annonser och från YouTube Music Premium-medlemsavgifterna. Kontakta ditt skivbolag om det är något annat du undrar över.

Kan musiker och skivbolag välja att inte delta i prenumerationstjänsten?

Vi vill se till att fansen som väljer att betala för en annonsfri upplevelse med YouTube Music Premium kan titta på alla dina videor. Tänk dig att fansen som vill titta på dina videor utan annonsavbrott betalar för uppgraderingen och sedan får reda på att vissa av videorna inte längre är tillgängliga.

Vi vill göra de här nya YouTube Music Premium- och YouTube Musik-funktionerna tillgängliga, ge dina fans bästa möjliga upplevelse och ge dig en ny intäktskälla. Därför ber vi alla partner att se till att deras innehåll är tillgängligt både för de som använder den kostnadsfria versionen och för de som använder betaltjänsten.