Contentbeleid voor YouTube Kids

De YouTube Kids-app is ontworpen om kinderen een omgeving te bieden waar ze veiliger en eenvoudiger hun interesses kunnen verkennen in online video's. Via deze afzonderlijke app hebben ze toegang tot een gefilterde versie van YouTube met veel minder kanalen en video's dan de normale YouTube-app en -website. We werken er namelijk aan om content te identificeren die geschikt is voor hun leeftijd, voldoet aan onze kwaliteitsprincipes en divers genoeg is voor de uiteenlopende interesses van kinderen over de hele wereld.

Hieronder vind je ons YouTube Kids-beleid, waarin we uitleggen wat voor content in aanmerking komt voor YouTube Kids. Op YouTube Kids komt alleen content te staan die aan dit beleid voldoet. Dit beleid is opgesteld om content uit te sluiten die:

We hebben dit beleid opgesteld op basis van feedback van ouders en externe specialisten op het gebied van kinderontwikkeling, kindgerichte media, digitaal leren en maatschappijleer. Met dit beleid kunnen we video's en kanalen van YouTube Kids uitsluiten, zodat ons jongste publiek op ontdekkingsreis kan gaan.

Contentinstellingen

De app biedt 3 contentinstellingen: Peuters, Jongere kinderen en Oudere kinderen. Welke content je kinderen te zien krijgen, hangt af van de instelling die je kiest als je YouTube Kids voor je kinderen instelt.

Peuters

Bedoeld voor kinderen van 4 jaar en jonger

Jonger

Bedoeld voor kinderen van 5 t/m 8 jaar

Ouder

Bedoeld voor kinderen van 9 t/m 12 jaar

Contentbeleid

Ons beleid bepaalt welke content geschikt is voor elke contentinstelling. Als je een contentinstelling voor je kinderen kiest, zien ze content die geschikt is voor die instelling. De instelling die je kiest, bepaalt dus welke zoekresultaten of aanbevolen video's je kind te zien krijgt. Onze reviewers en geautomatiseerde systemen bepalen welke content geschikt is op basis van de instelling die je hebt gekozen. Onze systemen proberen content uit te sluiten die niet geschikt is voor kinderen, maar niet alle video's zijn handmatig beoordeeld. Als je een ongeschikte video vindt die we over het hoofd hebben gezien, kun je deze blokkeren of melden voor een snelle beoordeling.

Contentinstelling Peuters

De instelling Peuters is bedoeld voor kinderen van 4 jaar en jonger. Bij deze contentinstelling zijn alleen video's beschikbaar die creativiteit, spelen, leren en ontdekken stimuleren. Hieronder vallen populaire videocategorieën zoals knutselen, kinderliedjes, tekenfilms, samen lezen, kringactiviteiten, speelgoed en yoga.
Het kan onder andere gaan om deze video's:

Seksuele content: Niet-romantische uitingen van liefde, zoals handen vasthouden of een kus op de wang. Leeftijdsgeschikte educatieve video's over seksuele geaardheid en genderidentiteit.

Geweld: Niet-gewelddadige en niet-enge video's volgens een script of animatievideo's.

Wapens: Leeftijdsgeschikte video's met onrealistische wapens (bijvoorbeeld een waterpistool) in de context van speelgoed, games en animaties.

Gevaarlijke content: Video's met stunts die worden uitgevoerd door ervaren personen en waar geen instructies voor worden gegeven (bijvoorbeeld basketbalspelers die trucs doen). Kunst- en knutselvideo's met geschikte producten of gereedschappen voor die leeftijd, zoals verf, lijm en schaar.

Taalgebruik: Video's zonder aanstootgevend of grof taalgebruik.

Muziekvideo's: Leeftijdsgeschikte muziekvideo's zonder seksuele thema's.

Contentinstelling Jongere kinderen

De contentinstelling Jongere kinderen is bedoeld voor kinderen van 5 t/m 8 jaar. Deze contentinstelling biedt toegang tot een grotere verscheidenheid aan onderwerpen die passen bij de bredere interesses van jongere kinderen. Hieronder vallen populaire categorieën zoals games, covers van top 40-nummers, gezinsvloggers, tekenfilms, doe-het-zelfvideo's, educatieve video's, instructievideo's en andere content waar kinderen op de basisschool graag naar kijken. Verder vallen hieronder ook alle video's van de contentinstelling Peuters.

Het kan onder andere gaan om deze video's:

Seksuele content: Video's met romantische thema's, waaronder korte vertoningen van affectie en aantrekkingskracht (zoals een snelle kus op de mond).

Geweld: Leeftijdsgeschikte educatieve video's die gaan over historische gebeurtenissen, maar misschien licht geweld bevatten binnen de context van de gebeurtenis. Niet-expliciet, cartoonachtig slapstickgeweld.

Wapens: Video's met realistische wapens in historische en klassieke kunstwerken, bijvoorbeeld een schilderij van een samoeraizwaard.

Gevaarlijke content: Video's met onschuldige uitdagingen en grappen of stunts die niet snel tot letsel leiden. Video's waarin alcohol of tabak voorkomt, maar waarbij de focus daar niet op ligt. Doe-het-zelfvideo's waarin makkelijk toegankelijke producten en gereedschappen worden gebruikt en veiligheidsvoorschriften worden gegeven.

Taalgebruik: Video's met een beperkte mate van licht aanstootgevende taal voor de leeftijdsdoelgroep, zoals 'o, mijn god' of 'dom'.

Dieet, fitness en beauty: Make-uptutorials gericht op creatieve en artistieke expressie. Leeftijdsgeschikte educatieve video's over gezond eten en lichaamsbeweging.

Gevoelige onderwerpen: Leeftijdsgeschikte video's over veelvoorkomende psychische aandoeningen bij kinderen, zoals angst en ADHD. Video's in deze categorie zijn vooral gericht op positieve omgangs- en herstelstrategieën. Ze wijzen er ook op hoe belangrijk het is om hulp te zoeken.

Muziekvideo's: Muziekvideo's waarin alcohol of tabak op de achtergrond te zien is. Songteksten met niet-seksuele, romantische thema's of licht aanstootgevende taal, zoals 'sukkel' of 'stom'.

Contentinstelling Oudere kinderen

De contentinstelling Oudere kinderen is bedoeld voor kinderen van 9 t/m 12 jaar. Deze instelling is gericht op kinderen die oud genoeg zijn voor wat meer volwassen content op YouTube. De app laat bijvoorbeeld muziek-, gaming- en sportvideo's, vlogs en comedysketches zien die niet op YouTube Kids worden getoond bij de contentinstelling Peuters of Jongere kinderen. Verder zijn ook alle video's van de contentinstellingen Peuters en Jongere kinderen beschikbaar. Met deze instelling proberen we content voor volwassenen uit te sluiten, maar we kunnen niet alle content handmatig beoordelen en geen enkel geautomatiseerd systeem is perfect. Het kan dus gebeuren dat we sommige ongeschikte video's over het hoofd zien.

Het kan onder andere gaan om deze video's:

Content voor volwassenen: Video's waarin niet-seksuele romantiek en aantrekkingskracht te zien is of wordt besproken, zoals daten of de eerste kus. Leeftijdsgeschikte video's over onderwerpen zoals puberteit en voortplanting in het kader van seksuele voorlichting.

Geweld: Leeftijdsgeschikte educatieve video's die gaan over actuele gebeurtenissen, maar mogelijk licht geweld bevatten binnen de context van de gebeurtenis. Niet-expliciet geweld in video's volgens een script of animatievideo's, zoals vaak te zien is in games, series en films.

Wapens: Video's met onrealistische speelgoedwapens in de context van speelgoed. Realistisch ogende wapens in de context van games en animaties.

Gevaarlijke content: Gevaarlijke handelingen die worden uitgevoerd in een professionele omgeving (bijvoorbeeld een tv- of filmstudio) die kunnen leiden tot letsel. Video's waarin af en toe alcohol of tabak wordt genoemd of gebruikt. Doe-het-zelfvideo's waarin makkelijk toegankelijke producten en gereedschappen of kort een scherp voorwerp wordt gebruikt, zoals een hobbymes of zaag.

Ongepast taalgebruik: Video's met een beperkte mate van lichtelijk grof taalgebruik, zoals 'verdomme' of 'klote', in een niet-kwetsende context.

Dieet, fitness en beauty: Video's met reviews van beautyproducten, leeftijdsgeschikte make-uptutorials en educatieve content over gezondheid en welzijn.

Gevoelige onderwerpen: Leeftijdsgeschikte video's waarin gevoelige kwesties worden besproken, zoals geestelijke gezondheid, verslaving, eetstoornissen, en verlies en rouw. Video's in deze categorie bevatten geen expliciete beelden en zijn vooral gericht op naar positieve verwerkings- en herstelstrategieën. Ze wijzen er ook op hoe belangrijk het is om hulp te zoeken.

Muziekvideo's: Muziekvideo's die seksueel getinte dansbewegingen bevatten, maar niet overmatig. Beperkte mate van alcohol- of tabakgebruik. Songteksten waarin lichtelijk grove taal wordt gebruikt of af en toe alcohol of tabak wordt genoemd.

Content met commerciële elementen

Content met betaalde productplaatsingen of aanbevelingen. We staan geen video's op YouTube Kids toe die betaalde productplaatsingen of aanbevelingen bevatten. Als een creator via YouTube Studio laat weten dat er een betaalde productplaatsing of aanbeveling in de video voorkomt, verwijderen we de video uit de YouTube Kids-app.

Zeer commerciële content. Content die zeer commercieel is of promoties bevat, is niet toegestaan op YouTube Kids. Dit is onder andere:

• Traditionele reclame voor producten en services die door creators of merken zijn geüpload
  • Content die de kijker aanspoort om een product te kopen.
  • Video's waarin de verpakking van een product centraal staat.
  • Video's die gericht zijn op het buitensporig verzamelen of consumeren van producten

Misleidende, sensationele of clickbaitcontent

We staan op YouTube Kids geen video's toe die misleidend, sensationeel of clickbait zijn. Hieronder valt gezinsvriendelijke content van lage kwaliteit die misleiding, sensatie en/of manipulatie bevat om de aandacht van kinderen te trekken en klikken/weergaven te stimuleren, voornamelijk door middel van:

• Misleidende titels en thumbnails
  • Sensationele titels en thumbnails
  • Overmatig gebruik van zoekwoorden in titels (keyword stuffing)
  • Een combinatie van kinderthema's die niets met elkaar te maken hebben