Informatie over gebruikersnamen

Met gebruikersnamen kun je creators op YouTube vinden en contact met ze leggen. Een gebruikersnaam is een unieke, korte kanaal-ID die losstaat van de kanaalnaam. Een gebruikersnaam begint met het symbool '@'. Bijvoorbeeld @youtubecreators.

Alle kanalen krijgen een bijbehorende gebruikersnaam die kan worden gebruikt om andere gebruikers (zowel creators als kijkers) te vinden en met ze te communiceren. Je gebruikersnaam wordt ook automatisch de nieuwe YouTube-URL voor je kanaal, zodat mensen je makkelijker kunnen vinden. Bijvoorbeeld youtube.com/@youtubecreators. Met deze URL kun je mensen naar je kanaal sturen als ze niet op YouTube zitten. Een kanaal kan maar één gebruikersnaam hebben.

Je kunt je gebruikersnaam in reacties, vermeldingen en Shorts gebruiken. Na verloop van tijd is je gebruikersnaam op meer plekken te zien. Je kunt je gebruikersnaam ook buiten YouTube gebruiken om je kanaal te promoten.

Alle oude gepersonaliseerde URL's die je hebt, blijven gewoon werken.

Gebruikersnamen op YouTube

Abonneer je op het YouTube Creators-kanaal voor het laatste nieuws, updates en tips.

Richtlijnen voor gebruikersnamen

Opmerking: YouTube behoudt zich het recht voor een gebruikersnaam op elk moment te wijzigen, terug te eisen of te verwijderen.

Je gebruikersnaam moet aan deze richtlijnen voldoen:

• Moet 3-30 tekens lang zijn
  • Moet uit alfanumerieke tekens (A-Z, a-z, 0-9) bestaan
    • Mag ook underscores (_), streepjes (-) en punten (.) bevatten
  • Mag niet op een URL of telefoonnummer lijken
  • Mag nog niet in gebruik zijn
  • Moet aan de Communityrichtlijnen van YouTube voldoen

Praktische tips voor het kiezen van een gebruikersnaam

Kies een gebruikersnaam die je openbare identiteit op YouTube het best weergeeft. Je gebruikersnaam is niet hoofdlettergevoelig.

We staan het volgende niet toe:

• Gewelddadige, aanstootgevende, geseksualiseerde of spam bevattende gebruikersnamen
  • Verkoop of overdracht van gebruikersnamen

Als blijkt dat je gebruikersnaam onze Communityrichtlijnen schendt, trekt YouTube de gebruikersnaam in en genereert deze een nieuwe voor je kanaal.

Opmerking: In bepaalde gevallen kan YouTube automatisch een gebruikersnaam aan je toewijzen op basis van je gekozen kanaalnaam, bijvoorbeeld als je een kanaal maakt door een reactie te posten op een mobiel apparaat. Het kan ook zijn dat je een willekeurige gebruikersnaam krijgt als de gekozen kanaalnaam niet kan worden omgezet in een gebruikersnaam. Je kunt je gebruikersnaam altijd bekijken en bewerken in Studio of via youtube.com/handle.

Je gebruikersnaam verbergen

Als je je gebruikersnaam wilt verbergen, kun je je kanaal verwijderen of verbergen.

Gebruikersnaam bekijken of wijzigen

Opmerking: Je kunt je gebruikersnaam binnen 14 dagen 2 keer veranderen. Als je dit doet, bewaren we je vorige gebruikersnaam 14 dagen voor het geval dat je de verandering wilt terugdraaien. In deze periode werkt zowel de URL van je vorige gebruikersnaam als je geüpdatete URL. Daarna is je vorige gebruikersnaam weer beschikbaar voor andere gebruikers.
  1. Log in bij YouTube Studio.
  2. Selecteer in het linkermenu Aanpassen en dan Basisinformatie.
  3. Onder Gebruikersnaam kun je je gebruikersnaam-URL bekijken of wijzigen.
  4. Als je je gebruikersnaam wijzigt, klik je op PUBLICEREN om deze te bevestigen.
Als de gebruikersnaam die je wilt niet beschikbaar is, kun je punten, cijfers of underscores toevoegen.

Als de gewenste gebruikersnaam niet beschikbaar is, heeft dit meestal een van de volgende oorzaken:

• Een ander kanaal heeft de gebruikersnaam al gekozen,

of