/youtube/community?hl=en
/youtube/community?hl=en
6/25/09
Original Poster
wonderpierrot

Video keeps getting shortened to 5 seconds.

I'm wondering why my recent video kept being shortened to 5 seconds when uploaded, when the video is supposed to be 8 minutes in length.

I am using H.264 in an AVI container, 13MB bitrate, 192kpbs MP3 audio, 1280x720 resolution. The same exact settings I use for all my previous videos, which are unaffected by this issue. Most of my videos also contain the same content (same video game).

Here's a MediaInfo report on the file. There doesn't seem to be anything wrong with the specs for YouTube to cut it to 5 seconds. I even tried uploading it multiple times, but always the same issue. The video plays fine on my PC, no skipping and all frames intact. I even re-encode it and it still won't fully process the entire length.

General
Complete name                    : C:\Documents and Settings\KoKo\Desktop\capture.avi
Format                           : AVI
Format/Info                      : Audio Video Interleave
File size                        : 940 MiB
Duration                         : 10mn 17s
Overall bit rate                 : 12.8 Mbps
Writing library                  : VirtualDub build 30009/release

Video
Format                           : AVC
Format/Info                      : Advanced Video Codec
Format profile                   : High@L4.1
Format settings, CABAC           : Yes
Format settings, ReFrames        : 5 frames
Codec ID                         : H264
Duration                         : 10mn 17s
Bit rate                         : 12.6 Mbps
Nominal bit rate                 : 13.0 Mbps
Width                            : 1 280 pixels
Height                           : 720 pixels
Display aspect ratio             : 16/9
Frame rate                       : 30.000 fps
Resolution                       : 24 bits
Colorimetry                      : 4:2:0
Scan type                        : Progressive
Bits/(Pixel*Frame)               : 0.455
Stream size                      : 925 MiB (98%)
Writing library                  : x264 core 67 r1145bm d2e1e1c
Encoding settings                : cabac=1 / ref=5 / deblock=1:0:0 / analyse=0x3:0x13 / me=umh / subme=7 / psy_rd=0.0:0.0 / mixed_ref=1 / me_range=16 / chroma_me=1 / trellis=1 / 8x8dct=1 / cqm=0 / deadzone=21,11 / chroma_qp_offset=0 / threads=3 / thread_queue=3 / nr=0 / decimate=1 / mbaff=0 / bframes=0 / keyint=250 / keyint_min=25 / scenecut=40 / rc=abr / bitrate=13000 / ratetol=1.0 / qcomp=0.60 / qpmin=10 / qpmax=51 / qpstep=4 / ip_ratio=1.40 / aq=1:1.00

Audio
Format                           : MPEG Audio
Format version                   : Version 1
Format profile                   : Layer 3
Codec ID                         : 55
Codec ID/Hint                    : MP3
Duration                         : 10mn 16s
Bit rate mode                    : Constant
Bit rate                         : 192 Kbps
Channel(s)                       : 2 channels
Sampling rate                    : 48.0 KHz
Resolution                       : 16 bits
Stream size                      : 14.1 MiB (2%)
Alignment                        : Split accross interleaves
Interleave, duration             : 10828 ms (324.84 video frames)
Writing library                  : LAME3.97

2009-06-25
I mean to say the video is 10 minutes long, not 8 minutes. But not long enough for YouTube to reject it.
Community content may not be verified or up-to-date. Learn more.
All Replies (12)
Chrono4111
6/25/09
Chrono4111
I have the exact same problem! It worked just fine for me about 3 days ago and now i can't upload anything longer then 30 seconds.
6/25/09
Original Poster
wonderpierrot
Are you sure it was 3 days ago? Because my last video I uploaded was on the 23rd, and that was just fine, albeit using the exact same settings.

I'm going to try to reduce the video length to see what happens.
Chrono4111
6/25/09
Chrono4111
That won't work. I've attempted to upload a 4 minute video and got a 30 second clip back.
HappyCabbie
6/25/09
HappyCabbie
When I edit videos I now add a short "The End" to all my videos and make sure the title is animated and after all talking and sounds.  This will prevent your video from being cut off.  I normally use the zoom in effect for my The End.
Zaranyzerak
6/29/09
Zaranyzerak
Yeah, that's an old trick Happy Cabbie and helps in NORMAL cut-off situations.  but the problem here is, our videos aren't even GETTING to the end in the processing.  YouTube's encoder is only doing the first 30 seconds or less then stopping, regardless of the video's actual length.l  Seems to be affecting most common types of avi - h.264, XviD and DivX.
azh01e
6/29/09
azh01e
same problem, my videos are high quality .avi's, (specifically DV NTSC 16:9), and has worked PERFECTLY for a long time, all the sudden EVERY VIDEO I UPLOAD... it uploads properly, then processes, and when it is done processing and ready for viewing only the first 3 seconds shows up.

Kinda tired of it, please fix it.
Zaranyzerak
6/29/09
Zaranyzerak
Cool, I actually so all my capturing, editing and mastering in DV-AVI, then upconvert to 720p for YouTube (titles and overlays look a lot sharper than way too, I master each version straight from the project file).  Anyway, add DV-AVI to the list of avi formats that don't work...looks like it's basically ANYTHING that uses an avi container.  Which is ridiculous.  Going on FOUR DAYS now, and I now have a backlog of no less than 13 videos waiting to be uploaded...
71cooper
6/29/09
71cooper
Come on YouTube a lot of people are getting tired of this. FIX IT NOW!
smachs
7/5/09
smachs
My video uploaded ok but when I then edit using audio swap they are cut from 3 plus minutes to only one minute and 48 seconds, Its happened several times in the last two days. Whatsup? Steve Mach
TranceAddict
10/7/09
TranceAddict
I have a similar problem, except my video STOPS playing at 5 seconds, then resumes playing after several more seconds.
TheSpitefulCrow
11/30/09
TheSpitefulCrow
well, its been around five months since this problem was reported. And its still gone unfixed. I uploaded a video that was five minutes long, and only uploaded two minutes and twenty five seconds of it. So, i delete the video, and try to upload again, no dice.. and i've uploaded 44 other videos, one being around 4 minutes long, all without fault. Hah. perhaps its youtube way of discouraging non-partners from uploading many videos..
HubertR
12/25/09
HubertR
A similar thing is happening with all my videos. The video is sped up, but audio normal, so the video finishes early but the audio is out of sync and doens't get to finish. Strange thing is, they all initially worked fine when I first uploaded them, but checking back later (since the HD thing perhaps? I'm not sure when exactly.) they are all shortened with the picture sped up.
Were these replies helpful?
How can we improve them?
 
This question is locked and replying has been disabled. Still have questions? Ask the Help Community.

Badges

Some community members might have badges that indicate their identity or level of participation in a community.

 
Google Employee — Google product team members and community managers
 
Community Specialist — Google partners who help ensure the quality of community content
 
Platinum Product Expert — Community members with advanced product knowledge who help other Google users and Product Experts
 
Gold Product Expert — Community members with in-depth product knowledge who help other Google users by answering questions
 
Silver Product Expert — Community members with intermediate product knowledge who help other Google users by answering questions
 
Product Expert Alumni — Former Product Experts who are no longer members of the program
Community content may not be verified or up-to-date. Learn more.

Levels

Member levels indicate a user's level of participation in a forum. The greater the participation, the higher the level. Everyone starts at level 1 and can rise to level 10. These activities can increase your level in a forum:

  • Post an answer.
  • Having your answer selected as the best answer.
  • Having your post rated as helpful.
  • Vote up a post.
  • Correctly mark a topic or post as abuse.

Having a post marked and removed as abuse will slow a user's advance in levels.

View profile in forum?

To view this member's profile, you need to leave the current Help page.

Report abuse in forum?

This comment originated in the Google Product Forum. To report abuse, you need to leave the current Help page.

Reply in forum?

This comment originated in the Google Product Forum. To reply, you need to leave the current Help page.

false
Search
Clear search
Close search
Google apps
Main menu
Search Help Center
true
59
false