Je YouTube-account beveiligen

Creators die inkomsten genereren en toegang willen houden tot YouTube Studio en YouTube Studio Content Manager, moeten vanaf 1 november 2021 verificatie in 2 stappen aanzetten voor het Google-account dat ze gebruiken voor hun YouTube-kanaal. Meer informatie

Door je YouTube-account te beveiligen voorkom je dat je account of kanaal wordt gehackt, gehijackt of er op een andere manier misbruik van wordt gemaakt.

Opmerking: Neem deze beveiligingsinformatie door als je denkt dat je account al is gehackt.

Je YouTube-account beveiligen

Abonneer je op het YouTube Creators-kanaal voor het laatste nieuws, updates en tips.

Een sterk wachtwoord instellen en dit goed beveiligen

Stel een sterk wachtwoord in

Zorg voor een sterk wachtwoord, zodat je persoonlijke informatie veilig blijft en niemand kan inbreken op je account.

Stel een sterk wachtwoord in: Gebruik ten minste 8 tekens. Je kunt letters, cijfers en symbolen combineren.

Zorg dat je wachtwoord uniek is: Gebruik het wachtwoord van je YouTube-account niet voor andere sites. Als zo'n site wordt gehackt, kan het wachtwoord worden gebruikt om toegang te krijgen tot je YouTube-account.

Vermijd persoonlijke informatie en veelvoorkomende woorden: gebruik geen persoonlijke informatie zoals je geboortedatum, veelvoorkomende woorden zoals 'wachtwoord', of veelvoorkomende patronen zoals 1234.

Bescherm je wachtwoord tegen hackers

Schakel Password Alert in voor Chrome om een melding te krijgen als je je wachtwoord invult op een site die niet van Google is. Je krijgt bijvoorbeeld een melding als je je wachtwoord invult op een site die de identiteit van Google nabootst. Daarna kun je het wachtwoord van je YouTube-account wijzigen.

Beheer je wachtwoorden

Met een wachtwoordmanager kun je sterke, unieke wachtwoorden instellen en beheren. Je kunt die van Chrome uitproberen, of een andere vertrouwde wachtwoordmanager.
Tip: Gebruik de Wachtwoordcheck als je wilt controleren of de wachtwoorden in jouw Google-account openbaar zijn gemaakt, zwak zijn of voor meerdere accounts worden gebruikt.

Deel nooit je inloggegevens

Geef je wachtwoorden nooit aan anderen. YouTube vraagt je nooit om je wachtwoord via een e-mail, bericht of telefoongesprek. YouTube vraagt je nooit via een formulier om persoonlijke informatie zoals je burgerservicenummer, financiële gegevens of wachtwoorden.

Regelmatig een beveiligingscheck uitvoeren

Ga naar de Beveiligingscheck voor gepersonaliseerde beveiligingsaanbevelingen voor je account en gebruik deze tips om je account beter te beveiligen.

Voeg opties voor accountherstel toe of update deze

Je hersteltelefoonnummer en -mailadres kunnen voor meerdere doeleinden worden gebruikt:
  • Voorkomen dat anderen je account zonder jouw toestemming proberen te gebruiken
  • Verdachte activiteit in je account melden.
  • Je account herstellen als je geen toegang meer hebt.

Zet verificatie in 2 stappen aan

Met verificatie in 2 stappen voorkom je dat hackers toegang krijgen tot je account, zelfs als ze je wachtwoord stelen. Je hebt de volgende opties:
Beveiligingssleutels vormen een betere verificatieoptie, omdat ze phishingtechnieken die gebruik maken van sms-codes helpen voorkomen.

Verwijder verdachte gebruikers uit je account

Als je de personen die jouw account beheren niet herkent, is je account mogelijk gehackt en probeert iemand het eigendom van je account te verifiëren om iets voor elkaar te krijgen. Je kunt gebruikers wijzigen of verwijderen, afhankelijk van je accounttype.

Verwijder sites en apps die je niet nodig hebt

Bescherm je YouTube-account door geen apps te installeren die je niet kent of die van onbekende bronnen komen. Beheer en verwijder alle apps die je niet nodig hebt uit je verbonden accounts.

Update je software updaten en maak back-ups van je account

Als je browser, besturingssysteem of apps niet meer up-to-date zijn, is de software mogelijk niet beschermd tegen hackers. Houd je software up-to-date en maak regelmatig een back-up van je account.

Alert blijven op verdachte berichten en content

Bij phishing doen hackers zich voor als een betrouwbare partij om persoonlijke informatie te krijgen. Persoonlijke informatie kan het volgende omvatten:

• Financiële gegevens
  • Identiteitskaart of burgerservicenummer
  • Creditcardnummers

Hackers gebruiken e-mails, sms-berichten en webpagina's om zich voor te doen als organisaties, familieleden of collega's.

YouTube vraagt je nooit om je wachtwoord, e-mailadres of andere accountgegevens. Laat je niet voor de gek houden als iemand contact met je opneemt en zich voordoet als een medewerker van YouTube.

Negeer verdachte verzoeken
  • Reageer niet op verdachte e-mails, sms-berichten, chatberichten, webpagina's of telefoongesprekken waarin je om persoonlijke of financiële informatie wordt gevraagd.
  • Klik niet op links in e-mails, berichten, webpagina's of pop-ups van onbetrouwbare websites of afzenders.
  • E-mails van YouTube zijn altijd afkomstig van een adres dat eindigt op @youtube.com of @google.com.

Check voor kleine spelfouten in e-mailadressen

Een voorbeeld van een verdachte phishingmail

Vermijd verdachte webpagina's

Google Chrome en Google Zoeken zijn ontworpen om je te waarschuwen voor verdachte content en ongewenste software.
Ontdek hoe je deze waarschuwingen beheert in Chrome en Zoeken.

Meld spam of phishing

Bescherm jezelf tegen phishing door je wachtwoord nooit in te vullen op een andere pagina dan myaccounts.google.com. Als je mogelijke spam- of phishingvideo's op YouTube tegenkomt, kun je deze markeren voor beoordeling door het YouTube-team. Ga naar de website van de National Cyber Security Alliance voor meer informatie over spam en phishing.
Tip: Doe onze phishingquiz om meer te leren over phishing.

Rechten voor je kanaal instellen en checken

Als creator kun je anderen je YouTube-kanaal laten beheren zonder ze toegang te geven tot je Google-account. Je kunt deze toegangsniveaus geven:

• Beheerder: Kan anderen toevoegen of verwijderen en kanaaldetails bewerken.
  • Bewerker: Kan alle kanaaldetails bewerken.
  • Kijker: Kan alle kanaaldetails bekijken maar deze niet bewerken.
  • Kijker (beperkt): Kan alle kanaalgegevens (behalve opbrengstinformatie) bekijken maar niet bewerken.

Ontdek hoe je kanaalrechten instelt en checkt.

Opmerking: Als je een merkaccount hebt, kun je iemand uitnodigen om je Google-account en YouTube-kanaal te beheren. Check of je een merkaccount hebt en ontdek hoe je merkaccountrechten beheert.