Tools voor auteursrechtbeheer

YouTube biedt verschillende tools waarmee auteursrechteigenaren hun content op YouTube kunnen beschermen en beheren. Ben je auteursrechteigenaar en wil je weten welke tool het best bij je past? Dit is afhankelijk van je behoeften op het gebied van auteursrecht. Hieronder vind je meer informatie over de opties.

Als je af en toe content moet verwijderen

Webformulier voor verwijderingsverzoeken wegens auteursrechtschending

Als je auteursrechtelijk beschermde werk zonder toestemming op YouTube wordt gepost, kun je ons webformulier gebruiken om de video te verwijderen. Voor de meeste auteursrechteigenaren is dit de snelste en eenvoudigste manier om een verwijderingsverzoek wegens auteursrechtschending in te dienen.

Dit formulier is toegankelijk voor elke YouTube-gebruiker, maar mag alleen worden verzonden door de auteursrechteigenaar of een vertegenwoordiger die bevoegd is om namens de eigenaar te handelen.

Ga naar deze pagina voor meer informatie over verwijderingsverzoeken wegens auteursrechtschending. Op deze pagina kun je ook het webformulier openen.

Als je vaak content moet verwijderen

Individuen of organisaties die regelmatig verwijderingsverzoeken indienen of vinden dat het auteursrechtformulier niet aan hun behoeften voldoet, kunnen een van de onderstaande tools gebruiken.

Vul eerst dit formulier in en geef ons meer informatie over je behoeften op het gebied van auteursrechtbeheer. We beoordelen je antwoorden en laten je per e-mail weten welke tool voor auteursrechtbeheer het meest geschikt is. We leggen ook uit hoe je ermee aan de slag gaat.

We houden rekening met verschillende factoren: hoe vaak upload je video's, hoe vaak worden je video's opnieuw geüpload, beheer je een account namens een bedrijf? We kijken ook naar de verwijderingsverzoeken die je in het verleden bij YouTube hebt ingediend.

Opmerking: We beoordelen je inzending niet sneller als je het formulier meermaals invult.

Copyright Match Tool

Als je content vaak wordt geüpload door andere gebruikers, kun je misschien de Copyright Match Tool gebruiken. Deze tool identificeert volledige re-uploads van je video's. Vervolgens kun je verschillende maatregelen nemen:

• Een e-mail sturen naar de gebruiker die de content heeft geüpload
  • Vragen om onmiddellijke verwijdering van de content
  • Vragen om geplande verwijdering van de content (met zeven dagen van tevoren een kennisgeving)
  • De overeenkomst archiveren zonder maatregelen te nemen tegen de video

We maken deze functie geleidelijk beschikbaar voor kanalen die aan het YouTube-partnerprogramma deelnemen. Als je toegang hebt tot de tool, zie je het tabblad Auteursrecht in het linkernavigatiemenu van YouTube Studio.

Als je geen toegang hebt, kun je het formulier verzenden waarnaar onderaan deze pagina wordt gelinkt. Vervolgens beoordelen we of je in aanmerking komt voor de Copyright Match Tool en voor de andere tools die in dit artikel worden beschreven.

Meer informatie over de Copyright Match Tool.

Programma voor contentverificatie

Het Programma voor contentverificatie is bedoeld voor auteursrechteigenaren die vaak content van YouTube moeten verwijderen en die consequent een groot aantal volledige en geldige verwijderingsverzoeken hebben ingediend. Met de tool kunnen eigenaren materiaal zoeken dat volgens hen inbreuk maakt op hun auteursrecht. Vervolgens kunnen ze voor veel video's tegelijk verwijderingsverzoeken wegens auteursrechtschending indienen.

Als het in jouw geval niet nodig is om doorlopend naar video's te zoeken en hier op grote schaal verwijderingsverzoeken voor in te dienen, moet je het webformulier voor verwijderingsverzoeken wegens auteursrechtschending gebruiken.

Meer informatie over het Programma voor contentverificatie.

Content ID

Content ID is bedoeld voor auteursrechteigenaren die de exclusieve rechten hebben op een grote hoeveelheid originele content (zoals platenmaatschappijen of filmstudio's), die een groot aantal volledige en geldige verwijderingsverzoeken indienen en die voldoende medewerkers kunnen aanstellen voor het beheer ervan. Content ID is een systeem waarmee auteursrechteigenaren eenvoudiger hun intellectuele eigendommen kunnen beheren op YouTube.

Hoe het werkt

Video's die naar YouTube worden geüpload, worden vergeleken met een database met bestanden die auteursrechteigenaren hebben ingediend. Als Content ID materiaal vindt dat overeenkomt met een van je werken, kun je de volgende maatregelen nemen:

• Een hele video blokkeren zodat deze niet kan worden bekeken
  • Inkomsten genereren met de video door er advertenties bij weer te geven en in sommige gevallen opbrengsten delen met de gebruiker die de video heeft geüpload
  • De statistieken over de kijkers van de video monitoren

Deze maatregelen kunnen per land verschillen. Het beleid voor een video kan in het ene land bijvoorbeeld 'Inkomsten genereren' zijn en in een ander land 'Blokkeren' of 'Monitoren'.

De tool Content ID is niet bedoeld voor alle gebruikers. Zelfs onopzettelijk misbruik van Content ID kan ernstige gevolgen hebben voor YouTube en creators. De tool omvat complexe functies die continu moeten worden beheerd en waarvoor veel kennis van auteursrecht nodig is. Auteursrechteigenaren die Content ID gebruiken, moeten er ook voor zorgen dat hun content geschikt is voor Content ID en veilig is voor technologie waarmee automatisch naar overeenkomsten wordt gezocht.

Opmerking: Als je Content ID niet zelf kunt gebruiken, kun je mogelijk met een externe dienstverlener samenwerken. Onze bestaande Content ID-partners vertegenwoordigen tegen betaling rechtenhouders met een kleinere hoeveelheid content. Kijk in deze gids om een partner te vinden.
Er wordt een juridische procedure gestart wanneer je een van deze tools gebruikt om een verwijderingsverzoek in te dienen. Misbruik van deze procedure kan tot opschorting van je account leiden of andere juridische gevolgen hebben. Het is belangrijk om voor elke situatie na te gaan of er sprake is van redelijk gebruik, redelijke distributie of andere uitzonderingen op het auteursrecht.