Een gehackt YouTube-kanaal herstellen

Als creator investeer je veel tijd in je content en kanalen. We begrijpen dat het stressvol en moeilijk kan zijn als je kanaal is gehackt. Gelukkig zijn er stappen waarmee je je kanaal kunt herstellen.

Voordat je actie onderneemt, is het belangrijk om te checken of er tekenen zijn dat je kanaal is gehackt.

Elk YouTube-kanaal is gekoppeld aan minstens één Google-account. Als een YouTube-kanaal gehackt is, betekent dit dat in elk geval één van de Google-accounts die aan het kanaal zijn gekoppeld, ook is gehackt.

Dit kunnen signalen zijn dat je Google-account is gehackt:

• Wijzigingen die jij niet hebt gemaakt: je profielfoto, beschrijvingen, e-mailinstellingen, AdSense voor YouTube-koppeling of verstuurde berichten zijn aangepast.
  • Geüploade video's die niet van jou zijn: Iemand heeft video's gepost onder jouw Google-account. Misschien krijg je e-mailmeldingen voor deze video's, soms met maatregelen of waarschuwingen voor content die niet aan de richtlijnen voldoet.

Google-accounts kunnen om verschillende redenen gehackt zijn. Denk bijvoorbeeld aan schadelijke content (malware) en misleidende e-mails die zijn vermomd als een type service waarmee je bekend bent (phishing). Als je je account zo veilig mogelijk wilt houden, deel dan nooit je e-mailadres en wachtwoordgegevens met anderen. Download nooit bestanden of software van een bron die je niet vertrouwt.

Als je een gehackt YouTube-kanaal wilt herstellen, moet je eerst het gehackte Google-account herstellen dat aan het YouTube-kanaal is gekoppeld.

Volg deze 3 stappen om je YouTube-kanaal te herstellen:

1. Herstel en beveilig het gehackte Google-account dat aan het YouTube-kanaal is gekoppeld
2. Zet ongewenste wijzigingen in het YouTube-kanaal meteen terug om beleidsancties zoals schending van de Communityrichtlijnen of waarschuwingen vanwege auteursrechtklachten te voorkomen
3. Verlaag het risico op ongeautoriseerde toegang tot je Google-account door best practices voor beveiliging te gebruiken voor alle gekoppelde kanaalgebruikers

Je Google-account herstellen

Je kunt nog steeds inloggen op je Google-account

Het is belangrijk dat je je wachtwoord updatet en je Google-account beveiligt. Ga dan verder met de volgende stap.

Je kunt niet inloggen op je Google-account

Volg deze stappen om weer in je Google-account te komen:

1. Volg de stappen om je Google-account of Gmail te herstellen.
  2. Reset je wachtwoord als daarom wordt gevraagd. Kies een sterk wachtwoord dat je nog niet eerder met dit account hebt gebruikt. Meer informatie over hoe je een sterk wachtwoord instelt

Vraag je kanaalbeheerders of -eigenaren dezelfde stappen te volgen om hun Google-account te beveiligen.

Je kanaal terugzetten naar de status van vóór de hack

Hier vind je hulp om je kanaal terug te zetten naar de status van vóór de hack:

1. Je kanaalnaam of gebruikersnaam opschonen
  2. Je kanaalbanner of -logo vervangen
  3. De privacyinstellingen van je video's updaten
  4. Onbekende kanaalgebruikers of gebruikers van merkaccounts verwijderen
  5. Waarschuwingen vanwege auteursrechtklachten oplossen

Het risico op ongeautoriseerde toegang verkleinen

Nadat je de bovenstaande stappen hebt uitgevoerd, is het belangrijk dat je het Google-account dat aan het kanaal is gekoppeld goed beveiligt:

1. Zet de uitgebreide versie van Safe Browsing aan.
  2. Zet verificatie in 2 stappen aan om een extra beveiligingslaag aan je account toe te voegen.
  3. Stel een hersteltelefoonnummer of herstelmailadres in of update deze.
  4. Voer de Beveiligingscheck van je Google-account uit.
  5. Stel een toegangssleutel in om bescherming te krijgen tegen bedreigingen zoals phishing.
  6. Meld je aan voor Geavanceerde beveiliging.

Als je kanaal is beëindigd nadat je Google-account is gehackt

Nadat je je Google-account hebt hersteld, krijg je een e-mail met meer informatie over hoe je bezwaar kunt maken tegen de kanaalbeëindiging. Nadat je je gehackte Google-account hebt hersteld, kun je via dit formulier bezwaar maken. Je bezwaar wordt misschien niet geaccepteerd als je het accountherstel nog niet hebt afgerond.

Contact opnemen met het supportteam voor creators

Als je kanaal in aanmerking komt (bijvoorbeeld als je deelneemt aan het YouTube-partnerprogramma), kun je voor hulp contact opnemen met het supportteam voor YouTube-creators nadat je je Google-account hebt hersteld.

Ontdek hoe je contact opneemt met het supportteam voor creators.

Veelgestelde vragen

Ik heb mijn kanaal hersteld, maar hoe weet ik of de hacker er uit gegooid is?

We kunnen niet altijd vaststellen dat de hacker is verwijderd. We raden je aan je YouTube-kanaal helemaal te checken en je Google-account te beveiligen om toekomstige hacks te voorkomen.

Kom ik in de problemen als de hacker video's heeft geüpload die in strijd zijn met de Communityrichtlijnen van YouTube? Kan mijn kanaal worden beëindigd?

Zorg dat je meteen alle video's verwijdert die je niet hebt geüpload. Alle content op YouTube moet voldoen aan onze Communityrichtlijnen. Als je kanaal is beëindigd nadat het is gehackt, kun je hier bezwaar maken nadat je je Google-account hebt hersteld. Je bezwaar wordt misschien niet geaccepteerd als je het accountherstel nog niet hebt afgerond. Als je nog vragen hebt, kun je contact opnemen met het supportteam voor creators.

Het account van een van de mensen die mijn kanaal beheert, is gehackt. Wat kan ik doen om hacks in de toekomst te voorkomen?

Het is gebruikelijk dat kanalen op YouTube meer dan één beheerder hebben. Volg deze stappen om de beveiliging van je kanaal te verbeteren:

• Zorg dat jij en de mensen in je team stappen hebben ondernomen om je accounts te beveiligen.
  • Gebruik de tool voor kanaalrechten en de tools voor merkaccounts om te zorgen dat alleen geautoriseerde accounts toegang hebben om je kanaal te beheren en alleen op het gewenste rechtenniveau. Deel geen wachtwoorden of inloggegevens met anderen. Je kanaal moet alleen toegankelijk zijn via accounts die zijn gemachtigd met de functie voor kanaalrechten.
  • Gebruik een ander e-mailadres voor je YouTube-kanaal dan het e-mailadres dat je voor je andere accounts gebruikt. Zo voorkom je gegevenslekken. Als je op meerdere platforms hetzelfde e-mailadres gebruikt en iemand dat in handen krijgt, kan diegene je YouTube-account en andere accounts tegelijk overnemen.