Ditt innehåll på YouTube och Begränsat läge

Begränsat läge är en valfri inställning som har varit tillgänglig sedan 2010. Den används av en liten grupp användare, som bibliotek, skolor och offentliga platser som vill ha en begränsad användarupplevelse på YouTube.

Obs! Begränsat läge är som standard inaktiverat för tittare. Läs mer om hur du aktiverar och inaktiverar Begränsat läge.

Vad gör Begränsat läge?
Begränsat läge skapades för att ge tittare mer kontroll över vilket innehåll de ser. Det är ett läge för att aktivt välja en begränsad YouTube-upplevelse.
Tittare kan välja att aktivera Begränsat läge på sina egna konton. Systemadministratören kan även aktivera det för datorer på bibliotek, skolor och andra offentliga platser. Tittare som aktiverar Begränsat läge kan inte se kommentarer i videor.
Hur fungerar Begränsat läge?
Det finns två anledningar till att en video inte är tillgänglig när Begränsat läge är aktiverat.
  • Först och främst analyserar vårt automatiserade system faktorer som videons metadata och titel samt språket som används i videon.
  • Vissa videor kanske inte är tillgängliga i Begränsat läge på grund av att mänskliga granskare har valt att åldersbegränsa dem.
Vi förstår att vårt automatiserade system inte är perfekt. Ibland blir det fel när systemet bedömer vilka videor som ska vara tillgängliga i Begränsat läge. Vi arbetar ständigt med att förbättra våra automatiserade system.
Visas mitt innehåll om mina tittare har aktiverat Begränsat läge?

Videor med innehåll som kan vara barnförbjudet visas inte för tittare med Begränsat läge aktiverat.

• Droger och alkohol: Videor med prat om droganvändning eller missbruk, eller att dricka alkohol i videor.
  • Sexuella situationer: Detaljerade konversationer om eller skildringar av sex eller sexuella handlingar. Tydligt upplysande innehåll om sexualundervisning, ömhet eller identitet kan visas i Begränsat läge. Kyssar och andra kärleksbetygelser som inte är överdrivet sexuella till sin natur eller som inte är videons fokuspunkt kan också visas i Begränsat läge.
  • Våld: Våldsskildringar, våldsamma handlingar, naturkatastrofer och tragedier – eller även våld i nyheterna.
  • Vuxet innehåll: Videor med specifika detaljer om händelser som rör terrorism, krig, brottslighet eller politiska konflikter som har resulterat i dödsfall eller allvarliga skador. Sådana videor visas inte i Begränsat läge även om de inte innehåller stötande eller starka bilder.
  • Svordomar och oanständigt språk: Olämpligt språkbruk, bland annat svordomar.
  • Uppviglande och nedvärderande innehåll: Videor med ogrundat uppviglande, provocerande eller nedvärderande innehåll som riktar sig mot en enskild person eller en grupp.
Vi vet att det finns en risk att viktigt innehåll kan gå förlorat när vi tillämpar de här reglerna utan sammanhang. Vi värdesätter när personer diskuterar sina personliga upplevelser och delar känslor. Det fina med YouTube är ju att du kan berätta om du har blivit diskriminerad, dela tankar kring sexualitet och bemöta diskriminering. Därför jobbar vi på att det innehållet ska visas i Begränsat läge. Men tänk på att innehållet måste följa riktlinjerna ovan.
Är Begränsat läge detsamma som åldersbegränsningar på videor?
Nej. En video som inte visas i Begränsat läge är inte nödvändigtvis åldersbegränsad.
Åldersbegränsat innehåll är kanske inte lämpligt för alla tittare. Innehållet är inte tillgängligt för användare som
  • är utloggade
  • är under 18 år
  • har aktiverat Begränsat läge.
Hur kontrollerar jag om mina videor är filtrerade genom YouTubes Begränsat läge?
Du kan kontrollera själv genom att aktivera Begränsat läge. Sök sedan på YouTube för att se om videon visas. Du kan också gå direkt till videons webbadress så att du kan se om den går att titta på eller inte.
Obs! Ibland går det inte att hitta videorna i Begränsat läge direkt när du har laddat upp dem eftersom systemet granskar dem. Vänta en stund innan du kontrollerar om videon är tillgänglig i Begränsat läge.
Filtreras min video i Begränsat läge när den rapporteras som olämplig av communityn?
En video filtreras inte automatiskt från Begränsat läge när den rapporteras av communityn.
Rapporterade videor granskas av vårt team för överträdelser av riktlinjerna för communityn. Vissa videor kanske inte bryter mot vår policy, men är ändå inte lämpliga för alla tittare. I dessa fall kan vårt granskningsteam sätta en åldersgräns på videon. Åldersbegränsade videor visas inte för användare som har aktiverat Begränsat läge.
Påverkar Begränsat läge intäktsgenereringen för mina videor?
Du kan fortfarande generera intäkter från videor även om de inte visas när Begränsat läge är aktivt.
Mina videor filtreras via Begränsat läge. Hur undviker jag den här filtreringen?
Om du redigerar videon kan den behöva granskas av systemet en gång till. Om du fortfarande anser att videon borde visas i Begränsat läge när du har läst våra riktlinjer kan du meddela oss genom att skicka feedback.