Ofte stillede spørgsmål om fair use

Fair use er en juridisk doktrin, som foreskriver, at du i visse tilfælde kan genbruge ophavsretsligt beskyttet materiale uden at have tilladelse fra ejeren af ophavsretten.

Der findes ingen magiske ord, som automatisk sikrer, at noget falder ind under fair use. Når du bruger en andens ophavsretsligt beskyttede værk, er der ingen garanti for, at du er beskyttet af princippet om fair use.

Fair use – ophavsret på YouTube

Abonner på YouTube Creators-kanalen for at få de seneste nyheder, opdateringer og tips.

Almindelige spørgsmål om fair use

Hvordan fungerer fair use?
I USA er det en dommer, der analyserer en konkret sag på baggrund af et principsæt og afgør, hvorvidt der er tale om fair use. Forskellige lande/regioner har forskellige regler for, hvornår det er i orden at bruge materiale uden tilladelse fra indehaveren af ophavsretten. I USA kan værker med kommentarer, anmeldelser, forskning, undervisning eller nyhedsformidling f.eks. betragtes som fair use. Andre lande har et lignende koncept kaldet fair dealing, som kan fungere anderledes.
Hvad udgør fair use?

1. Formålet med og arten af anvendelsen, herunder hvorvidt en sådan anvendelse er af kommerciel karakter eller til undervisningsformål uden indtjening

Domstolene fokuserer typisk på, om anvendelsen er "omdannende". Det vil sige, om den giver originalen et nyt udtryk eller en ny mening, eller om den blot kopierer originalen. Kommerciel brug bliver normalt ikke betragtet som fair use, selvom det er muligt at generere indtægt på en video og stadig have en anvendelse, der hører under fair use.

2. Arten af det ophavsretsligt beskyttede værk

Anvendelse af materiale fra primært faktuelle værker er med større sandsynlighed fair use end anvendelse af rent fiktive værker.

3. Omfanget og vigtigheden af den del, der bruges, i forhold til hele det ophavsretsligt beskyttede værk

Hvis du kun låner små bidder af materiale fra et originalt værk, er der større sandsynlighed for, at det vil blive betragtet som fair use, end hvis du låner store dele. Dog kan selv en lille del veje imod fair use i nogle situationer, hvis den er en essentiel del af det originale værk.

4. Effekten af anvendelsen på det potentielle marked for eller værdien af det ophavsretsligt beskyttede værk

Anvendelse, der skader ophavsretsejerens evne til at tjene penge på sit oprindelige værk, har mindre sandsynlighed for at blive betragtet som fair use. Domstolene har undertiden gjort en undtagelse i henhold til denne faktor i sager, der involverer parodier.

Hvornår gælder fair use?
Selvom du krediterer indehaveren af ophavsretten, bruger en ansvarsfraskrivelse som f.eks. "jeg har ikke til hensigt at krænke ophavsretten" eller føjer dit eget, originale indhold til en andens indhold, betyder det ikke, at indholdet automatisk falder under kategorien fair use. Anvendelser, som prøver at erstatte det originale værk, frem for at kommentere eller kritisere det, betragtes normalt ikke som fair use.
Hvordan fungerer Content ID med fair use?

Hvis du uploader en video, der indeholder ophavsretsligt beskyttet indhold uden tilladelse fra ejeren af ophavsretten, kan du muligvis modtage et Content ID-krav. Kravet betyder, at du ikke kan generere indtægt på videoen, også selvom du kun bruger et par sekunder, f.eks. af en populær sang.

Automatiserede systemer som Content-ID kan ikke afgøre, om der er tale om fair use, da det er en subjektiv beslutning fra sag til sag, som kun en domstol kan træffe. Selvom vi ikke kan afgøre, hvad der er fair use, eller mægle i tvister om ophavsret, kan fair use stadig eksistere på YouTube. Hvis du mener, at din video falder ind under fair use, kan du forsvare dit standpunkt via Content ID-bestridelsesprocessen. Det er dog en beslutning, som du skal tage meget alvorligt. Nogle gange kan du være nødt til at bringe den pågældende tvist for en appeldomstol og eventuelt DMCA-indsigelsesprocessen.

Hvis både du og klageren forsøger at tjene penge på en video under tvisten, vil videoen fortsat generere indtægt, indtil tvisten er løst. Derefter vil vi udbetale indtjeningen, der blev genereret under tvisten, til den rette part.

Dette kan du gøre for at fjerne krav uden om bestridelsesprocessen

Den nemmeste måde at håndtere Content ID-krav på er ved at undgå dem i det hele taget. Undlad at bruge ophavsretsligt beskyttet materiale, medmindre det er essentielt for din video. Se lydbiblioteket på YouTube for at finde musik, du kan bruge i dine videoer uden beregning. Hvis du vælger at hente musik fra andre royaltyfrie websites eller websites med licens, skal du sørge for at læse vilkårene og betingelserne omhyggeligt. Nogle af disse tjenester giver muligvis ikke rettigheder til at bruge eller tjene penge på musikken på YouTube, så der er stadig mulighed for, at du kan modtage et Content ID-krav.

Hvis du modtager et Content ID-krav for musik, som ikke er essentiel for din video, kan du prøve at fjerne musikken eller skifte den ud med numre fra lydbiblioteket, der indeholder ophavsretsligt beskyttet materiale uden krav om brugstilladelse. Du kan også altid uploade en helt ny redigeret version af videoen uden det indhold, der er gjort krav på, på en ny webadresse.

Er jeg beskyttet af fair use, hvis…

Jeg har krediteret indehaveren af ophavsretten?

Omdannelsen af indhold er som regel afgørende for analysen af fair use. Selvom du krediterer ejeren af et ophavsretsligt beskyttet værk, vil dette ikke i sig selv retfærdiggøre fair use af kopieret materiale, der ikke er omdannet. Sætninger som "alle rettigheder tilhører forfatteren" eller "jeg ejer ikke" betyder ikke, at din brug af materialet automatisk hører under fair use. Det betyder heller ikke, at du har tilladelse fra ejeren af ophavsretten.

Jeg har angivet en ansvarsfraskrivelse i min video?
Der findes ingen magiske ord, som automatisk gør noget til fair use, når du bruger andres ophavsretsligt beskyttede værker. Heller ikke vendingen "jeg har ikke til hensigt at krænke ophavsretten" beskytter dig automatisk mod en klage over krænkelse af ophavsretten.
Jeg bruger indholdet til "underholdning" eller "nonprofit"?

Domstolene gennemgår formålet med din brug af indholdet omhyggeligt, når de skal afgøre, hvorvidt der er tale om fair use. Angiver du, at det uploadede indhold f.eks. kun har et "underholdende formål", er det usandsynligt, at det vil være afgørende for, om der er tale om fair use eller ej. På tilsvarende måde er brug i forbindelse med "nonprofit" en fordel, når fair use skal vurderes, men det er ikke i sig selv et tilstrækkeligt argument.

Jeg har føjet originalt materiale, som jeg har skabt, til en andens ophavsretsligt beskyttede værk?
Selvom du føjer noget til en andens indhold, anses det ikke nødvendigvis som fair use. Hvis dit værk ikke føjer et nyt udtryk, en ny mening eller et nyt budskab til originalen, er det sandsynligvis ikke fair use. Som i de andre tilfælde, der er nævnt ovenfor, tager domstolene alle fire faktorer i betragtning, når de vurderer fair use, herunder hvor meget der er brugt af det originale værk.
Jeg er bosiddende uden for USA?
Regler om ophavsretslige undtagelser er ofte ens rundt omkring i verden, men de kan være forskellige. Forskellige lande og regioner kan have forskellige regler for, hvornår det er i orden at bruge ophavsretsligt beskyttet materiale uden tilladelse fra indehaveren af ophavsretten.
Domstolene afgør, om der er tale om fair use, i henhold til de faktiske omstændigheder i hvert enkelt tilfælde. Du kan med fordel modtage juridisk rådgivning fra en ekspert, inden du uploader videoer, der indeholder ophavsretsligt beskyttet materiale.

Flere oplysninger

Hvis du vil have flere oplysninger om fair use, er der mange ressourcer på nettet, du kan bruge. Følgende websites er udelukkende oplysende, og YouTube støtter ikke disse websites: