Gereelde vrae oor billike gebruik

Billike gebruik is ’n wetlike leerstelling wat sê dat jy kopieregbeskermde materiaal onder sekere omstandighede kan hergebruik sonder om die kopieregeienaar se toestemming te kry.

Daar is geen towerwoorde om billike gebruik outomaties toe te pas nie. Wanneer jy iemand anders se werk met kopiereg gebruik, is daar geen waarborg dat jy onder billike gebruik beskerm word nie.

Billike gebruik – kopiereg op YouTube

Algemene vrae oor billike gebruik

Hoe werk billike gebruik?
In die Verenigde State hersien ’n regter ’n spesifieke saak op grond van ’n stel beginsels om te besluit of billike gebruik van toepassing is. Verskillende lande/streke het verskillende reëls oor wanneer dit reg is om materiaal sonder die kopieregeienaar se toestemming te gebruik. In die Verenigde State byvoorbeeld kan werke van kommentaar, kritiek, navorsing, onderrig of nuusberiggewing as billike gebruik beskou word. Sommige ander lande het ’n soortgelyke konsep, genaamd billike handelgebruik, wat dalk anders werk.
Wat is billike gebruik?

1. Die doel en karakter van die gebruik, insluitend of sodanige gebruik van kommersiële aard is of vir niewins-opvoedkundige doeleindes is

Howe fokus gewoonlik op die vraag of die gebruik ‟transformatiefˮ is. Met ander woorde of dit nuwe uitdrukking of betekenis aan die oorspronklike toevoeg en of dit bloot die oorspronklike kopieer. Kommersiële gebruike sal minder waarskynlik as billik beskou word, alhoewel dit moontlik is om ’n video te monetiseer en steeds billike gebruik te wees.

2. Die aard van die werk met kopiereg

Die gebruik van materiaal uit werke wat primêr feitelik is, sal meer waarskynlik billike gebruik wees as om suiwer fiktiewe werke te gebruik.

3. Die hoeveelheid en gewigtigheid van die gedeelte wat gebruik word met betrekking tot die werk met kopiereg as geheel

Om klein stukkies materiaal uit ’n oorspronklike werk te leen, sal meer waarskynlik as billike gebruik beskou word as om groot gedeeltes te leen. As dit egter die ‟kernˮ van die werk is, kan selfs ’n klein hoeveelheid in sommige situasies teen billike gebruik opweeg.

4. Die effek van die gebruik op die potensiële mark vir, of waarde van die werk met kopiereg

Gebruike wat die kopieregeienaar se vermoë benadeel om voordeel te trek uit hul oorspronklike werk is minder geneig om billike gebruike te wees. Howe het soms ’n uitsondering onder hierdie faktor gemaak in sake waar parodieë betrokke is.

Wanneer is billike gebruik van toepassing?
Om die kopieregeienaar te erken, ’n vrywaring te plaas soos ‟geen oortreding bedoel nieˮ, of oorspronklike inhoud by iemand anders se inhoud te voeg, maak iets nie outomaties billike gebruik nie. Gebruike wat probeer om die oorspronklike werk te vervang in plaas daarvan om kommentaar daarop te lewer of dit te kritiseer, sal waarskynlik nie as billike gebruike beskou word nie.
Hoe werk Content ID met billike gebruik?

As jy ’n video oplaai wat inhoud met kopiereg bevat sonder die kopieregeienaar se toestemming, kan dit lei tot ’n Content ID-eis. Die eis sal jou verhoed om die video te monetiseer, selfs al gebruik jy net ’n paar sekondes, soos kort gebruike van gewilde liedjies.

Geoutomatiseerde stelsels soos Content ID kan nie oor billike gebruik besluit nie, want dit is ’n subjektiewe, geval-tot-geval-besluit wat net howe kan neem. Alhoewel ons nie kan besluit oor billike gebruik of kopieregdispute kan bemiddel nie, kan billike gebruik steeds op YouTube bestaan. As jy glo dat jou video onder billike gebruik val, kan jy jou posisie deur die Content ID-dispuutproses verdedig. Hierdie besluit moet nie ligtelik geneem word nie. Soms sal jy dalk daardie dispuut deur die appèl- en DMCA-verweerkennisgewingproses moet voer.

As beide jy en die eiser probeer om ’n video onder dispuut te monetiseer, sal die video steeds monetiseer totdat die dispuut opgelos is. Ons sal dan die opgelope verdienste aan die toepaslike party uitbetaal.

Opsies wat jy kan doen om eise buite die dispuutproses op te los

Die maklikste manier om Content ID-eise te hanteer, is om dit eerstens te vermy. Moenie materiaal met kopiereg gebruik nie, tensy dit noodsaaklik is vir jou video. Kyk na die YouTube Oudiobiblioteek vir kostelose musiek om in jou video’s te gebruik. As jy kies om musiek van ander tantièmevrye of lisensiëringwebwerwe te kry, moet jy die bepalings en voorwaardes noukeurig lees. Sommige van hierdie dienste gee dalk nie regte om die musiek op YouTube te gebruik of te monetiseer nie, so dit kan dus steeds lei na ’n Content ID-eis.

As jy ’n Content ID-eis kry vir musiek wat nie noodsaaklik is vir jou video nie, moet jy eerder probeer om dit te verwyder of uit te ruil met kopieregveilige snitte uit die Oudiobiblioteek. Jy kan ook ’n heeltemal nuwe bewerking van die video sonder die opgeëisde inhoud op ’n nuwe URL oplaai.

Word ek deur billike gebruik beskerm in die volgende gevalle?

Ek het erkenning gegee aan die kopieregeienaar

Transformatiefheid is gewoonlik die sleutel in die billikegebruikontleding. Deur erkenning aan die eienaar van ’n werk met kopiereg te gee, sal dit nie op sigself ’n nie-transformatiewe kopie van hul materiaal in billike gebruik verander nie. Frases soos ‟alle regte gaan aan die skrywerˮ en ‟Ek besit nieˮ beteken nie outomaties dat jy die materiaal billik gebruik nie. Dit beteken ook nie dat jy die kopieregeienaar se toestemming het nie.

Ek het ’n vrywaring op my video geplaas
Daar is geen towerwoorde om outomaties billike gebruik toe te pas wanneer jy iemand anders se werk met kopiereg gebruik nie. Om die frase ‟geen inbreuk bedoel nieˮ in te sluit, sal jou nie outomaties beskerm teen ’n eis van kopieregskending nie.
Ek gebruik die inhoud vir ‟vermaak-ˮ of ‟nie-winsgewendeˮ gebruike

Howe sal die doel van jou gebruik noukeurig hersien om te evalueer of dit billik is. Deur jou oplaai as “slegs vir vermaaklikheidsdoeleindes” te verklaar, sal waarskynlik nie in jou guns tel in die balanseringtoets vir billike gebruik nie. Op dieselfde wyse word “niewinsgewende” gebruike verkies in die billikegebruikontleding, maar dit is nie ’n outomatiese verdediging op sigself nie.

Ek het oorspronklike materiaal wat ek geskep het, by iemand anders se werk met kopiereg gevoeg
Selfs as jy iets by iemand anders se inhoud gevoeg het, word jou gebruik dalk steeds nie as billik beskou nie. As jou skepping nie nuwe uitdrukking, betekenis of boodskap by die oorspronklike voeg nie, is dit waarskynlik nie billike gebruik nie. Soos met al die ander sake wat hier bespreek word, sal howe al vier faktore van die billikegebruiktoets oorweeg, insluitend hoeveel van die oorspronklike materiaal gebruik is.
Ek is buite die VSA geleë
Hoewel reëls oor kopiereguitsonderings dikwels soortgelyk is wêreldwyd, kan hulle ook verskil. Verskillende lande en streke kan verskillende reëls hê oor wanneer dit reg is om kopieregbeskermde materiaal sonder die kopiereghouer se toestemming te gebruik.
Howe beslis oor sake van billike gebruik op grond van die feite van elke geval. Dit is waarskynlik beter om regsadvies by ’n kenner te kry voordat jy video’s oplaai wat kopieregbeskermde materiaal gebruik.

Meer inligting

Daar is baie hulpbronne aanlyn beskikbaar as jy meer oor billike gebruik wil uitvind. Die volgende werwe is slegs vir opvoedkundige doeleindes en word nie deur YouTube onderskryf nie: